joi, 2 aprilie 2020

Top 5 obiective de vizitat in Budapesta

Budapesta, orasul asezat pe ambele maluri ale Dunarii, reuneste colinele pline de culoare ale Budei si bulevardele largi ale Pestei. Din anul 1873, o data cu unirea oraselor Obuda, Pesta si Buda, Budapesta a devenit inima culturala, politica si comerciala.
O multitudine de obiective turistice se pot vizita in capitala Ungariei. Pe langa muzee, parcuri, arhitectura, in Budapesta te poti rasfata si la cele mai mari bai termale din Europa. Din tot acest amalgam de obiective, am reusit sa fac un top 5.

1. Pe primul loc in acest top este cu siguranta Parlamentul Maghiar. Situat in Piata Kossuth Lajos, pe malul stang al Dunarii, este cea mai mare si mai frumoasa cladire din Ungaria. Cladirea a fost proiectata in stil neogotic, intre anii 1885-1904, de catre celebrul arhitect, Imre Steindl. Cladirea este acum sediul Adunarii Nationale a Ungariei. Cladirea este o copie a Palatului Westminster din Londra.
Fatada principala a cladirii se afla pe malul Dunarii si cel mai bine se vede din Buda, de pe celalalt mal. Intrarea principala se face din piata Kossuth Lajos, unde se poate ajunge cu metroul.  In fata si in interiorul cladirii sunt 242 de sculpturi. Cladirea are 96 de metri inaltime si impreuna cu Bazilica Sfantul Stefan, sunt cele mai inalte cladiri din Budapesta. Inaltimea de 96 de metri reprezinta formarea Regatului Ungar, in anul 896, astfel incat in momentul constructiei s-a implinit un mileniu de existenta. In anul 1896 a si fost deschis aceasta cladire, cu toate ca lucrarile au mai continuat inca 8 ani. De altfel si la noi s-a intamplat la fel, cu Casa Poporului. Cladirea are in interiorul sau 10 curti interioare si 691 de camere. Printre statuile aflate pe fatada cladirii se afla si statuia lui Iancu de Hunedoara. In cadrul Premiilor pentru Traveler's Choice in 2017, aceasta cladire s-a clasat mai sus in top decat Big Ben, Acropole sau Catedrala Notre Dame. Parlamentul atrage anual peste 700.000 de vizitatori.

2. Pe locul doi in topul nostru este bineinteles Bazilica Sfantul Stefan. Situata nu departe de Parlament, Bazilica poarta hramul Sfantul Stefan, primul rege si patronul spiritual al Ungariei. Bratul drept al acestuia, este asezat intr-o racla, la loc de cinste in bazilica. Biserica este terminata in anul 1905, la 54 de ani de la inceperea lucrarilor. Arhitectul acestei capodopere este Miklos Ybl. In anul 1868, cupola acestei biserici s-a prabusit, fapt ce a dus la inceperea de la zero a lucrarilor. Din aceasta cauza, durata contructiei s-a intins pe o perioada de 54 de ani. La momentul terminarii constructiei, cupola bazilicii, adapostea un clopot de 8 tone. In cel de-al doilea razboi mondial, acest clopot a fost topit si folosit in scopuri militare.

Dupa terminarea razboiului, din care Budapesta stim ca a iesit destul de sifonata, clopotul a fost inlocuit cu unul de 9 tone. In prezent acesta este cel mai mare clopot din Ungaria. Pe fatada cladirii, pe langa statuia impunatoare, ce o reprezinta pe Sfanta Maria, se mai gasesc si statuile sfintilor Stefan, Ladislau si Leopold. La constructia catedralei s-a folosit in principal marmura de Ruschita.




3. Pe locul trei nu poate fi altceva decat un mare parc amplasat in mijlocul Dunarii, pe Insula Margareta. Acest parc este unul din locurile cele mai frumoase din Budapesta. Este locul unde te deconectezi definitiv de cotidian. Aici poti face sport, pe pista de alergare ce inconjuara insula, poti urmari concerte, poti sta linistit la picnic sau poti, pur si simplu sa te plimbi in liniste. Insula are aproape 97 de km patrati si este amplasata intre Podul Margareta si Podul Arpad. Initial Insula a purtat numele de "Insula Iepurilor". Acest nume l-a purtat pana cand Regele Bela al IV-lea a facut legamant, ca in cazul unei victorii asupra tatarilor, o va trimite pe fiica sa Margareta la manastirea dominicana, ce functiona pe insula. Acest fapt s-a si intamplat.
Va recomand cu caldura sa vizitati aceasta insula, mai ales ca se poate ajunge foarte usor cu tramvaiul pana la unul dintre cele doua poduri, de pe care puteti cobori direct.




4. Cu siguranta si in Budapesta, ca peste tot in lume in orasele mari, cel mai bun transport este cel cu metroul. Putina lume stie ca in Budapesta este functional, inca din 1896 si este primul metrou electrificat din europa si al doilea cel mai vechi sistem de metrou din lume, dupa metroul din Londra. Chiar daca intre timp s-au mai construit 3 linii noi, aceasta linie construita pe timpul Imparatului Franz Joseph si inaugurata pe 2 Mai 1896, anul Mileniului maghiar, este si in prezent folosita, cu aceleasi vagoane cu bancute mici ca in anul inaugurarii.


Linia avea initial 9 statii, 7 subterane si 2 terestre, de-a lungul Bulevardului Andrassy, pe o distanta de 3.7 km. Statia terminus era Gradina Zoologica. Astazi aceasta linie a fost prelungita. Daca la inceput capacitatea de transport era de 35.000 de calatori pe zi, astazi cu aceasta linie de metrou calatoresc zilnic in jur de 100.000 de calatori. 






5. Pentru locul cinci in acest top avem baile termale. In Budapesta avem acum 14 bai termale. Acum cateva mii de ani, colonistii sau stabilit in aceasta zona datorita abundentei de izvoare termale.
Secole mai tarziu, romanii si turcii au construit aici bai termale si au creat culturi bazate pe baile terapeutice. In fiecare strand termal, avem mai multe bazine cu apa la diverse temperaturi si cu diverse proprietati curative. Cele mai multe bai sunt exclusiv pentru barbati sau pentru femei, sau sunt zile dedicate femeilor si zile dedicate barbatilor.

Pe langa celebrele bai, ce impresioneaza in mod special prin arhitectura lor, la aproape fiecare hotel, exista bazine moderne cu apa termala. Printre baile termale vechi din Budapesta, se numara, Baile Szecheny, cele mai aglomerate din oras, Baile Gellert, Baile Rudas si Baile Kiraly. 


Pentru a explora asa cu trebuie Budapesta, aveti nevoie de cel putin o saptamana. Eu intr-o saptamana nu am reusit sa vad tot ce era important.
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu