miercuri, 22 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazutt in Antalya

Antalya, nu este doar o zona cu resorturi de cinci stele de pe tarmul Marii Mediterane, este si un fabulos oras care trebuie descoperit pe indelete, deoarece are foarte multe minunatii de aratat. De aceea vreau sa va prezint aici un top al celor cinci obiective turistice pe care le putem vedea in oras si putin langa el.

Pe primul loc in top nu poate fi altceva decat orasul vechi Kaleci. Minunatul oras cu stradute mici, pline cu magazine si terase, este parca desprins din basmele cu Ali Baba. Zona Kaleci a beneficiat in trecut de influente romane, bizantine, ale turcilor seljuki si a otomanilor. 





O data cu venirea otomanilor, grecii au fost nevoiti sa plece si sa isi paraseasca, casele, astfel acum sunt multe case parasite si aproape in paragina dar comunitatea locala nu poate face nimic deoarece ele sunt proprietate privata si se pot intoarce oricand sa le revendice. Orasul vechi incepe de la statuia ecvestra a lui Ataturk si coboara usor spre portul vechi.


Puteti cobora pe scari, pe langa un frumos restaurant situat in micul parculet de aici sau cu liftul de unde aveti o frumoasa panorama asupta portului, a marii si a orasului vechi. Pe langa multitudinea de magazinase si restaurante de aici, mai avem de vazut si turnul rosu, turnul cu ceas sau moscheea veche. Turnul rosu este un minaret ramas de la o veche moschee ce a fost demolata in timpul stapinirii orasului de catre greci. 

Turnul cu ceas este simbolul orasului si este o frumusete arhitecturala, amplasata chiar in fata statui lui Atalos, asezata la intrarea in centrul comercial al orasului Antalya. Din micul port turistic, putem luat orice vaporas, cu doar 10 euro si putem face o plimbare dealungul coastei, intesata de foarte multe cascade si pesteri. O legenda spune ca Ali Baba si-a ascuns in aceste pesteri, comoara sa. In stanga portului este si o micuta dar frumoasa plaja particulara ce apartine hotelului din vecinatatea sa. 


Locul doi este ocupat de simbolul natural al orasului, de Cascada Karpuzkaldiran. Cascada ce se formeaza pe Raul Duden, se varsa in mare unde formeaza o multitudine de nuante de albastru si verde. Cascada poate fi vazuta din frumosul parc, pe sub care trece Raul Duden sau de pe mare, facand o excursie de jumatate de zi, cu vaporul. Raul este cel mai important din sudul Anatoliei si izvoraste din Muntii Taurus. 


La varsarea sa in Marea Mediterana, formeaza aceasta frumoasa cascada, de 40 de metri, despre care se zice ca este cea mai mare cascada care se varsa in mare. Cascada se afla la doar 12 km. de centrul orasului in zona Lara si se poate ajunge foarte usor cu autobuzul care va lasa la intrarea in parc. 


















Daca aveti si o masina la dispozitie, trebuie neaparat sa mergeti intr-un parc natural de la periferia orasului, unde putem vedea o serie de cascade si unde ne putem plimba cateva ore, departe de agitatia si cadura din oras. Parcul Natural Kursunlu este format dintr-o serie de cascade, mai mari sau mai mici, ce se formeaza pe Raul Kursunlu. Acest rau se varsa si el ulterior in Marea Mediterana. Parcul este foarte frumos. 

Va puteti plimba prin paduricea de aici de-alungul raului pana gasiti un podet pe care va puteti intoarce prin alta padurice dinou spre intrare. Tot aici puteti sa va plimbati si cu o camila sau puteti vedea cateva animalute. In parc se ajunge foarte usor, este la numai 7 km de soseaua Alanya - Antalya. Intrarea este 6 lire sau 3 euro. Parcul este foarte bine semnalizat cu multe indicatoare. Puteti face poze cu camile, magarusi, papagali, dar puteti admira si porumbei de mai multe specii si rate salbatice. Cateva lacuri dintre care unul cu nuferi si multe podulete ce trec de pe o parte pe alta a raului. O sa vedeti mai multe indicatoare de iesire dar toate duc in acelasi loc, locul pe unde ati intrat.




 Locul patru este ocupat de marele acvariu din Antalya cu frumosul lui tunel, de 131 de metri lungime, cel mai lung din lume. Daca in Antalya cu siguranta o sa veniti si cu copii, merita sa ii introduceti in minunata lume marina. Aici pe langa tunelul de 131 de metri plin cu rechini, pisici de mare si multe specii de pesti, avem si 40 de acvarii tematice cu pesti din toate marile de pe glob.




Dar cum acvariul este o constructie pe trei etaje, aici mai avem si o camera cu gheata ce imita conditiile de la polul nord, o interesanta camera cu reptile tropicale si un Cinema  6D, ce ne prezinta viata oceanica prin tehnologia multidimensionala. Si cum in Antalya totul se termina cu ceva dulce, la iesire din acvariu trecem printr-o cafenea unde gasim cea mai buna inghetata din zona.


Dar cum in Antalya veniti si pentru shopping, nu putem pleca fara sa facem si cateva cumparaturi. Avem mai multe alternative aici, Avem magazinele din Kaleci, avem magazinele din zona pietonala, vechiul bazar sau noul mall MarkAntalya. Aici in marele mall, ce s-a deschis relativ curand, in anul 2015, aveti multe magazine pe care le gasiti si la noi, dar cu marfa mult mai buna. Gasiti aici marci ca LC Waikiki, Bershka, De Facto, Deichmann, H&M, Koton, etc. Pe terasa mall-ului puteti savura o cafea turceasca foarte buna si o inghetata excelenta. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu