miercuri, 29 aprilie 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Sibiu.


"O inima fara muzica este ca o frumusete fara melancolie, "

                      Emil Cioran

Judetul Sibiu, este judetul meu de suflet. Acolo ma simt cel mai bine. Fie ca merg in Sibiu, in oras, fie ca merg si colind Marginimea Sibiului, fie ca merg la Medias sau la Biertan, fie ca fac o baie in Lacurile de la Ocna Sibiului sau urc pe creasta Fagarasului, pana la Lacul Balea, peste tot ma simt ca acasa. Multe, foarte multe, obiective de vizitat in Judet, dar eu trebuie sa aleg doar 10 dintre aceste frumuseti. Daca in drumurile voastre prin aceste parti mai descoperiti alte si alte locuri frumoase de vizitat, nu ezitati sa scrieti cateva randuri despre fiecare. Nu uitati ca in Rasinarim, langa Sibiu, s-a nascut Emil Cioran.


     Pentru primul loc, vreau sa vizitam centrul vechi al Sibiului. Poate unul dintre cele mai frumoase centre istorice din tara, renovat complet cu doar cativa ani in urma. Eu sunt indragostit de acest loc, unde te poti plimba in voie, poti admira multe obiective turistice, poti bea linistit o cafea la una din multele restaurante de aici, poti sa urci pana in Turnul Sfatului, ca sa poti admira privelistea de sus sau poti vizita Muzeul Brukental. Tot aici poti vizita Catedrala Evanghelica, Biserica reformata sau Biserica romano-catolica. In Sibiu, in fiecare week-end din vara este cate un festival. 

Cel mai iportant este Festivalul International de Teatru, cand tot orasul se umple de muzica, de teatru si de voie buna. In anul 2007, Sibiul a fost desemnat Capitala Culturala Europeana, an in care au fost aici foarte multe spectacole si festivaluri. Centrul vechi, incepe o data cu intrarea pe Bulevardul Nicolae Balcescu, se continua cu Piata Mare. Dupa ce trecem pe sub Turnul Sfatului, Ajungem la Podul Minciunilor, unde se termina. Pe acest traseu scurt de doar 400 de metri, avem o multime de obiective de vazut. Printre ele amintesc : Catedrala Evanghelica, Palatul Brukental, Turnul Sfatului, Biserica romano-catolica, Casa Haler, Casa Hecht, Casa Lutsch, Casa albastra, Biserica reformata, Casa Luxemburg sau Hotelul Imparatul Romanilor, chiar la intrare pe Bulevardul N. Balcescu. Tot aici mai sunt si o serie de statui importanete cum ar fi : statuia lui Gheorghe Lazar, Statuia lui Nicolaus Olahus sau statuia lui Ioan Nepomuk. Nu cred ca v-a exista ceva in Romania care sa imi atraga atentia mai mult ca Sibiul.







     Daca suntem in Sibiu, sa iesim cativa metri din centrul istoric si sa mergem sa vizitam Catedrala Mitropolitana. Catedrala cu hramul Sfanta Treime este o catedrala ortodoxa, construita intre anii 1902-1906, pe locul unei biserici grecesti din 1797-1799, ce a fost pana atunci catedrala episcopala. De la inaugurare si pana acum a fost catedrala Episcopiei Sibiului si Mitropoliei Ardealului. Lacasul construit in stil bizantin, este o copie la scara mai mica a Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol. 



Ideea construirii unei catedrale in Sibiu, se datoreaza episcopului Andrei Saguna al Ardealului. Pentru construirea catedralei, s-a facut un concurs, in care au fost prezentate 31 de proiecte. Majoritatea proiectelor au fost trimise de arhitecti din Ungaria si Austria si doar patru arhitecti din Ardeal, Bucovina si  Regatul Romaniei. In 1901 a fost ales planul arhitectilor, Joseph Kammer si Virgil Nagy. profesori la Politehnica din Budapesta. Planul initial,  facut dupa Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol, a suferit cateva transformari, prin adaugarea celor doua turnuri de la intrare cu inaltimea de 58 de metri. Peretii interiori ai bisericii au fost tencuiti in primavara anului 1904, cu pulbere de marmura de Carrarra si cu var vechi din Düsseldorf. 




 

In anul 1904, au fost montate in cele doua turnuri, patru clopote turnate la atelierul lui Friedrich Seltenhofer, din Sopron. In turnul nordic este montat un clopot de 1.345 de kg. iar in turnul sudic, celelalte trei clopote, de :  790, 732 si  168 kg. In Primul Razboi Mondial, armata Austro-Ungara, a rechizitionat cele trei clopote, din turnul sudic, pentru a construi tunuri. Ele au fost inlocuite in 1926, prin grija mitropolitului Nicolae Balan.




La slujba de sfiintire a catedralei, ce a avut loc in 30 aprilie 1906, printre numeroasele personalitati, a fost prezent si istoricul Nicolae Iorga, care a si donat un engolpion vechi de argint pentru arahimandritul arhidiecezei. Doamna Catinca Iorga, a donat o iconita de argint, cu Sfantul Stelian, ocrotitorul copiilor.













     Nu plecam din oras, fara sa vizitam Muzeul Astra. Cel mai mare muzeu al satului din tara. Pe numele sau original Muzeul Civilizatiei Transilvane "Astra", este situat in Padurea Dumbravei pe Calea Rasinari. Complexul muzeal este cea mai importanta institutie etnomuzeala din Romania. Muzeul se intinde pe o suprafata de 96 de ha. si ne dezvaluie peste 400 de case, anexe gospodaresti si instalatii tehnice, de pe tot cuprinsul tarii. In special Muzeul aduce in fata vizitatorilor, lumea traditionala a fermecatoarei Transilvanii multiednice. 


Casele si atelierele sunt asezate aici de jur imprejurul unui frumos lac. 10 km. de alei sunt presarate intre casele din muzeu. Muzeul este infiintat in anul 1963 de catre profesorul Cornel Irimie. Acest muzeu este o resuscitare a unui muzeu mai vechi, fondat in 1905 si inchis in 1950, Muzeul Etnografic-Istoric al Romanilor din Transilvania. Moara hidraulica cu aductiune inferioara, care se regaseste in sigla muzeului, este primul exponat adus in Dumbrava Sibiului, in anul 1963. Pana in anul 1967, cand a fost deschis publicului larg, s-au mai adaugat mai multe case si ateliere mestesugaresti.

In anul 1989 se adauga si monumentele de utilitate publica : scoala, biserica, carciuma sau popicarie. Bisericuta de lemn din muzeu este transferata aici din Satul Bezded, Judetul Salaj in anul 1990. Constructia bisericii dateaza din anul 1754. Biserica a fost sfintita in 1991 si este in functie si astazi. Pe lac se pot face plimbari cu barci cu vasle. La muzeul , ce se afla la doar trei km. de oras,  se poate ajunge si cu autobuzul sau tranvaiul ce isi are capatul in Rasinari. Sefa Delegatiei Permanente a Comisiei Europene, Karen Fogg, declara referitor la muzeul din Dumbrava Sibiului : "Ghidul Michelin ar scrie doar atat : merita sa faci un ocol oricat de mare ca sa-l vizitezi".

     Mergem cativa km. prin frumoasa Padure a Dumbravei si prin Marginimea Sibiului si ajungem in frumoasa Cisnadioara. Aici mergem sa vizitam Cetatea Cisnadioara. Cetatea este de fapt o biserica fortificata, construita in a doua parte a secolului al XII-lea. Bazilica romanica,    la inceputul secolului al XIII-lea a intrat in posesia regelui Andrei al II-lea si cativa ani mai tarziu a fost donata Abatiei Cisterciene de la Carta.




Biserica este construita pe platoul Delului  Mihail, deal de la care provine si numele localitatii, Michelsberg. Biserica nu a suferit multe modificari de-alungul timpului si este inconjurata de un zid de aparare de 4-6 metri inaltime. Biserica a mai fost intarita cu trei turnuri : turnul de poarta in sud, un turn in fata portalului de vest si un turn de est, toate la 5 metri de zidul de aparare. Particularitatea zidului este aceea ca avea 8 deschideri, in forma de usa, la drumul de straja. Usile de stejar se puteau bloca din interior, ceea ce a facut biserica greu de cucerit. In interiorul bisericii sunt pietrele funerare ale soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial.








   Nu departe de Cisnadioara se afla Orasul Cisnadie. Aici avem o frumoasa Biserica Fortificata chiar in centrul orasului. Biserica evanghelica Sfantul Walpurga, a fost ridicata la inceputul secolului al XIII-lea, ca o bazilica romanica. Prima atestare documentara dateaza din anul 1349. In a doua jumatate a secolului al XV-lea, inceputul secolului al XVI-lea, biserica se transforma in stilul gotic. In biserica s-a pastrat celebrul Tezaur de la Cisnadie, care acum se afla in Muzeul Brukental din Sibiu. Localitatea a fost fondata de colonistii de etnie germana, chemati de Regele Gheza al II-lea al Ungariei, pentru a apara granita de est ale regatului, de atacurile cumanilor, pecenegilor, tatarilor, etc. Localitatea Heltau, a fost mentionata pentru prima data in 1323, cu toate acestea inca din 1300 a fost cnstruita o biserica de piatra, in stil romanic, care a fost dedicata sfintei Walpurga. 




Dupa atacul turcesc din anul 1493, biserica a fost fortificata, prin suprainaltarea si dotarea cu metereze a turnului central, suprainaltarea absidei si construirea deasupta portalurilor laterale, a altor doua bastioane. In anul 1591, turnul-clopotnita, cu inaltimea de 59 de metri, a fost modificat si in anul 1751, ajunge la forma actuala. In varf turnul avea un glob aurit. Din aceasta cauza a fost traznit de mai multe ori si a ars. In anul 1795, pentru al ferii de incendii, a fost instalat in varful sau primul paratraznet din Transilvania, confectionat din cupru, dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg.  In biserica avem pastrat un clopot din anul 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi in stil baroc.



















     Plecam din Marginimea Sibiului si la doar 75 de km. de Sibiu, ajungem in Comuna Biertan. Aici o sa vizitam o frumoasa Biserica Fortificata. Localitatea Biertan este atestata documentar din anul 1283 iar Biserica apare in documente ca cetate in anul 1397. Biserica imbina stilul gotic cu cel renascentist si este inconjurata de ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. 


In incinta biserici se afla o camera unde erau depozitate toate comorile cetatii in timpul invaziilor popoarelor migratoare. Aceasta camera este protejata de o usa speciala. Aceasta usa are o iala ce se inchide in 19 puncte, unica pentru acele vremuri. Aceasta incuietoare a fost construita de un mester local in anul 1515. Ea are si o istorioara foarte frumoasa. In anul 1900 a fost dusa la expozitia internationala de la Paris si a fost premiata. 

Datorita unicitatii sale, francezii nu au mai vrut sa o dea inapoi, dorind sa o pastreze in Franta. Afland de acest incident, localnicii din sat s-au necajit asa de tare ca au plecat pe jos pana la Paris de unde nu s-au mai intors fara aceata incuietoare pe care au adus-o inapoi la Biertan.  Tot in acele vremuri erau interzise divorturile, astfel in aceasta camera erau inchise cuplurile care vroiau sa divorteze si le era data o singura masa, un singur scaun, o singura farfurie, un pahar si un set de tacamuri si erau tinuti acolo pana reveneau la sentimente mai bune. Istoria spune ca un singur cuplu din cele inchise nu a cedat si a mers pana la capat cu despartirea.  Biserica-Cetate este inclusa pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. 

     Nu departe de Sibiu, la cativa km. de soseaua Sibiu-Brasov undeva la capatul Transfagarasanului, in satul Carta avem o minunatie arhitecturala. Abatia Cisterciana de la Carta. Abatia Carta cum era denumita aceasta Manastire Cisterciana este datada din anul 1202 din timpul Regelui Emeric. Ansamblul a fost renovat de curand si in prezent capela manastirii este intr-o stare exceptionala.  In interiorul capelei putem vedea o frumoasa orga. Ansamblul arhitectonic figureaza din 2010 pe lista monumentelor istorice di judet. Din anul 1474, Matia Corvin, a desfintat manastirea si bunurile le-a transferat Bisericii Prepoziturii din Sibiu. Un document din anul 1322, emis de Regele Carol Robert de Anjou, al Ungariei, informeaza ca manastirii cisterciene Carta, ii apartineau 10 asezari : Carta, Crit, Mesendorf, Cloasterf, Apos, Cisnadioara, Feldioara, Colun, Glamboaca si Carta Romaneasca. Curtea plina cu flori si cafeneaua infiintata langa manastire va pot detasa pentru cateva momente de tot ce este cotidian. 

Am avut parte aici, la terasa din curtea manastirii, de cea mai buna visinata bauta vreodata si o minunata placinta cu mere. Toate facute in casa de localnicii de aici.










     Pe locul opt in topul nostru, vreau sa vizitam Orasul Medias. Al doilea oras ca marime din Judetul Sibiu, Pe teritoriul cetatii actuale, se afla in epoca romana, un frumos castru. Prima mentiune documentara a orasului este din anul 1267 si denumirea orasului este Mediesy. Se pare ca numele provine de la un trib secuiesc din secolul al IX-lea. In anul 1402, regele Sigismunt de Luxemburg, a eliberat scaunele Medias si Seica de sub jurisdictia comitelui secuilor.

In 1576 aici a fost ales Stefan Bathory, rege al Poloniei si Istvan Bocskai, a fost numit in 1605, in functia de principe al Transilvaniei. Cetatea medievala din Medias, are o vechime de 700 de ani si este reabilitata acum cu banii europeni. Cel mai importan obiectiv ce trebuie vizitat in cetatea de pe Raul Tarnava Mare, este Turnul Cetatii. Cetatea a vut initial 9 turnuri : Turnul Aurarirol, Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Rotarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Pietrarilor si Turnul Trompetilor. Dintre acestea singurul ramas in picioare este Turnul Trompetilor. Cu o inaltime de 8.5 metri, este printre primele zece constructii din lume ridicate inclinat. Turnul, asemenea celui din Pisa, este inclinat de la baza la varf cu 2.29 metri. Biserica fortificata de aici, purta hramul Sfintei Margareta si a fost atestata prima oara in 1414. In anul 1545, ea a intrat in proprietatea comunitatii evangelice luterane. La sfarsitul secolului al XV-lea, autoritatile au vrut sa inalte turnul principal al biserici, astfel incat sa fie mai inalt decat turnul bisericii Sfantul Stefan din Viena. Legenda spune ca acest fapt la maniat pe Dumnezeu si din aceasta cauza turnul este acum inclinat. In anul 1476, in turn a fost Retinut Vlad Tepes in urma unui conflict avut cu Matia Corvin, regele Ungariei. Turnul se poate vizita in fiecare zi. Daca treceti prin Medias, nu ezitati sa va opriti macar o ora , doua sa vizitati cetatea.

     Daca vizitam Judetul Sibiu, nu putem sa nu facem o baie in lacurile sarate de la Ocna Sibiului. Statiunea de pe malul Paraului Visa, se afla la doar 15 km. de Sibiu. Statiunea este inconjurata de o padure de stejari seculari si are subsolul foarte bogat in sare. Din anul 1845, cand a fost infiintata prima statiune balneara de aici, Ocna Sibiului si-a atras renumele datorita lacurilor heliotermice, formate pe locul unor vechi mine de sare surpate.

Aici se afla mai multe lacuri, multe dintre ele cu o concentratie mare de sare, 260 grame/litru. Lacul Avram Iancu, cu o adancime de 132.5 metri, este considerat cel mai adanc lac antropogen din tara. Lacul mai este cunoscut si ca Ocna Mare, denumire ce ii vine de la veche mina prabusita, Grosse Grube.

In statiune de cativa ani a fost modernizat un frumos si mare strand, ce mai este cunoscut ca si "Litoralul din Transilvania". Mii de turisti vin anual aici pentru a face plaja si a se scalda in minunata apa sarata a lacurilor. Aerul contribuie si el la curele facute de turisti, deoarece este extrem de ozonat. In ultimii ani s-a modernizat si un frumos hotel, care are si o piscina exterioara cu apa dulce. In total aici avem 14 lacuri : Horea, Closca, Crisan, Panzelor, Lacul fara Fund, Avram Iancu, Brancoveanu, Ocnita, Randunica, Matelor, Lacul Verde, Lacul Auster, Lacul Negru si Lacul Gura Minei.  Dar in statiune putem vizita si trei lacasuri de cult. Biserica reformata-calvina, din anul 1240, Biserica Brancoveanu de Sus, ctitoria lui Mihai Viteazu din anul 1600, este refacuta in anul 1701 de Constantin Brancoveanu si este o marturia a relatiilor artistice dintre Transilvania si Tara Romaneasca. si Biserica romano-catolica Sfantul Ioan Nepomuk, ce dateaza din prima jumatate a secolului al XVIII-lea. Pavilionul bailor este o cladire monument istoric ce trebuie vizitata.

     Dar nu putem pleca din zona, fara sa dam o fuga pana la frumosii munti ce se vad in zare, Muntii Fagaras. Aici pe soseaua ce leaga Transilvania de Tara Romaneasca, Transfagarasan, avem doua obiective importante ce apartin Judetului Sibiu : Cascada Balea si Lacul glaciar Balea. Cascada Balea denumita si Urlatoarea Balei, este situata la peste 1200 demetri altitudine. Este cea mai mare cascada in trepte din Romania, cu o cadere de apa de 60 de metri. 




La cascada se poate ajunge cu masina in orice anotimp pana la Hotelul Balea Cascada si de acolo pe jos pana la cascada sau o puteti vedea din telecabina ce urca de la hotel pana la Cabana Balea.  Putin mai sus la capatul telecabinei avem Lacul Glaciar Balea. Lacul situat in Caldarea Balei este sitiat la altitudinea de 2034 de metri. Lacul de 360 metri lungime are o suprafata totala de 46.508 mp. si o adancime de 11.35 metri.  Iarna lacul ingheata si din gheata scoasa din lac in blocuri mari se construiesc anual, din anul 2006 incoace,  hotelul si biserica de gheata. Aici putem sa ne cazam sau sa luam masa la Cabana Balea sau la Cabana Paltinul, fosta casa de vacanta a tovarasului Nicolae Ceausescu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu