sâmbătă, 25 aprilie 2020

Paralia Katerini

As vrea sa vorbim putin si despre o destinatie mai la indemana tuturor, si anume statiunea Paralia Katerini din Grecia.
Statiunea, nu foarte departe de Salonic, la doar 70 de km., statiunea de la poalele Muntelui Olimp, ce are o frumoasa plaja la Marea Egee, este una mai putin costisitoare, chiar si pentru turistii romani. In Paralia sunt foarte multe excursii cu plecarea din toata tara, asta daca ne referim la autocar, deoarece se ajunge relativ usor, in maxim 12 ore.

Cu avionul este putin mai greu si mai costisitor, deoarece cel mai apropiat aeroport este la Salonic. Nici cu masina personala nu este foarte greu de ajuns, mai ales ca asa se poate face o oprire de o noapte sau mai multe in Bansko din Bulgaria, cea mai vestita statiune montana din aceasta tara.
In Paralia puteti merge linistiti si la un hotel ce nu ofera si servicii de masa, deoarece mancarea este foarte ieftina la taverne si sunt multe promotii. In statiune este si un Lidl, asa ca nu veti face foamea in nici un fel. De exemplu un souvlaki, adica kebap,  gasiti si la un euro, doi si primiti bonus si un sos tzatziki.
Statiunea este denumita si statiunea blanurilor, deoarece aici sunt foarte multe magazine de haine de blana, majoritatea cu patroni rusi,  care vand produsele la preturi bune. Pe langa blanuri, mai sunt si magazine de bijuterii si foarte multe magazine de suveniruri.
In centrul statiunii troneaza o biserica foarte mare, care este deschisa pana seara tarziu si se poate vizita oricand.
    





Paralia este impartita oarecum in doua, o parte galagioasa, ce tine dinspre Statiunea Olimpic Beach, pana dupa fosta parcare de autocare, si una mai linistita, cu hoteluri mai luxoase si cu mai multa verdeata, o parte a statiunii care acum 10-12 ani nu era.
De ce zic ca partea de centru este mai galagioasa, pentru ca aici este o forfota permanenta, mai ales seara, sunt foarte multe taverne, magazine, discoteci, fast-food-uri.
Plaja este lunga, cat tine faleza cu magazine, dar este destul de ingusta. O alta plaja ce are circa 3 km., si este foarte lata si libera mai tot timpul, tine de la capatul statiunii, dupa micul port de pescari si pana in statiunea Olimpic Beach.

Ca si excursii optionale si aici aveti foarte multe optiuni, greu de ratat. Cea mai frumoasa excursie, dar si cea mai obositoare ar fi cea in Insula Skiatos, o insula de vis unde s-a filmat o mare parte din filmul Mama Mia cu Meryl Streep, Colin Firth si Pierce Brosman. Excursia incepe la ora sase dimineata, cu intalnirea la autocarul ce ne va duce in portul Volos, cam 150-200 km. De acolo luam vaporul pana pe insula, unde avem o oprire de 2 ore pe plaja Koukounaries, o plaja superba, inconjurata de o padurice de pini, unde se aud greieri cantand la fel ca la Saint Tropez, in filmele cu Louis de Funes. Apa marii este de un albastru fenomenal. Si la dus si la intoarcere vor fi cateva opriri pentru baie in mare. Pe vapor puteti face plaja, daca doriti, la ultimul etaj, sau puteti participa la diverse jocuri si dansuri organizate de catre echipaj. Intoarcerea in Paralia se face destul de tarziu, in jur de ora 22.00, dar cu siguranta nu aceasta este o problema in vacanta.

In alta zi puteti merge sa vizitati manastirile suspendate de la Meteora. Tot cu autocarul vom merge si pana acolo unde vom vizita doua manastiri din complexul monahal. Pe drum vom face un mic popas la manastirea Sfanta Paraschiva, o frumoasa manastire ce se afla intr-o zona muntoasa, cam ca pe Valea Prahovei, numai ca aici este Valea Tempi. La manastire se ajunge traversand un pod peste Raul Tempi. La Meteora vom vedea poate cele mai frumoase manastiri si lume. In mijlocul Greciei pe Valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, pornind din extraordinarul orasel Kalambaka, se afla un ansamblu urias de stanci golase, care este cunoscut sub numele de ansamblul Meteora.

Aici viata monahala a aparul inca din secolul al IX-lea, Acest canion erodat cu milioane de ani in urma de apele unui rau, este al doilea canion ca marime din lume dupa Marele Canion din SUA. Pe varfurile cel mai greu accesibile, calugarii greci au construit manastiri, de o rara frumusete. In secolul al XV-lea, aici erau deja 24 de manastiri. Acum mai sunt vietuite doar 6 manastiri, dintre care 5 sunt de calugari si doar una de maici. Aceste manastiri nu se remarca prin frumusete sau prin picturi, ca cele de la noi din Moldova sau Bucovina. Ele se remarca prin asezarea lor fantastica, prin maretia lor si prin felul cum au fost construite.

Pe platoul celei mai inalte stanci din ansamblul de la Meteore, cu altitudinea de 613 m, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, cunoscuta sub denumirea de Marele Meteor, cu hramul Schimbarea la Fata. Fondatorul acestei manastiri este Sfantul Atanasie Meteoritul, venit aici de la Muntele Athos. El a format aici o mica sihastrie, pe care o transforma in anul 1344 intr-o mica lavra, vestita pana in zilele noastre. Tot el a inceput constructia bisericii Schimbarea la Fata, terminata ulterior de Ioasaf si Simeon.


Aceasta biserica este cea mai veche si mai impunatoare din tot ansamblul Meteorelor, iar fresca interioara, de mare calitate artistica, apartine scolii cretane, ajunsa in culme in secolul al XVI-lea. In secolele XVI-XVIII, manastirea numara pana la 300 de monahi si eremiti. fiind o chinovie model. Si in prezent, atat biserica mare, paraclisele, cat si intreaga incinta sunt  frumos restaurate si bine intretinute. Pana la construirea unei scari, cioplita pe coama stancii, in manastire se urca cu o plasa trasa de un sistem de scripeti. La fel ajungeau aici si alimentele si cele trebuitoare manastirii.

Manastirea Sfantul Stefan, este cea mai veche asezare monahala de pe Muntele Meteora, fiind fondata in anul 1192, de catre sihastrul Ieremia. In anul 1333, Andronic al III-lea Paleologul, a renovat-o luind-o sub protectia sa. Biserica veche cu hramul Sfantului Arhidiacon Stefan, a fost construita in anul 1350, dar ulterior devenind neincapatoare, s-a mai construit o biserica mare in anul 1798, cu hramul Sfantului Haralambie. Din anul 1961 manastirea a fost transformata in chinovie de calugarite. Muzeul manastirii adaposteste numeroase si pretioase obiecte de cult. Aici poate fi vazut un codex bizantin din anul 1404, donat de Fiotei si Antonie Cantacuzino. Aceasta este a doua ca marime din Complexul Meteora si este cea mai frumoasa.
     Cele doua manastiri, Marele Meteor si Sfantul Stefan, sunt cel mai des vizitate de catre turistii veniti aici in excursie.

Manastirea Sfanta Treime, asezata pe creasta unei stanci singuratice, si foarte abrupte, a fost fondata in anul 1438 de catre sihastrul Dometie. Biserica manastirii a fost zidita in anul 1476, iar fresca interioara dateaza din anul 1741.
Numele Manastirii Varlaam, vine de la fondatorul ei Cuviosul Varlaam, care a sihastrit singur pe varful acestei stanci uriase, in jurul anului 1350. In anul 1518, doi frati din Ianina, Nectarie si Teofan, din familie de conducatori ai Epirului, s-au calugarit aici si au zidit pe vechile ruine, o mica biserica cu hramul Sfintii Trei Ierarhi. Putin mai tarziu au zidit o mareata biserica inchinata Tuturor Sfintilor. Pana acum cateva decenii se urca si la Manastirea Varlaam cu ajutorul unei plase de franghie trase de un sistem de scripeti si roata cu tambur actionata manual. Printre documentele acestei manastiri se pastreaza si unele romanesti de danie.

Manastirea Rusanu, dupa numele fondatorului ei, se inalta pe o stanca ingusta, aflata in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice Meteore. Este inconjurata de abis de jur-imprejur. Un culoar de beton si un pod suspendat, te duc pe crestetul stancii complet izolate, unde se afla manastirea. Prima asezare monahala dateaza din secolul al XV-lea, cand cativa sihastrii se nevoiau aici, primind hrana de jos cu funia. In anul 1545, doi calugari macedoneni, fratii Maxim si Ioasaf, au transformat mica sihastrie in manastire, zidind din piatra actuala biserica, cu hramul Schimbarea la Fata. Fresca a fost lucrata in anul 1561. Majoritatea manuscriselor si documentelor acestei manastiri, sunt pastrate la Biblioteca Nationala din Atena.

Ceea ce este important de stiut, este faptul ca in nici o manastire barbatii nu pot intra in pantaloni scurti, si nici femeile nu au voie in pantaloni, fuste scurte sau cu maieu. Daca nu ati venit de acasa cu haine corespunzatoare, puteti lua gratis de la intrarea din fiecare manastire. Intrarea in manastiri este de 2 euro si se plateste chiar la intrare. Intoarcerea acasa se face pe seara.






Tot in aceasta zona de turism spiritual, avem posibilitatea sa vedem si manastirile de la Muntele Athos, dar numai de pe mare, din doua motive bine intemeiate. Unul este acela ca femeile nu au voie pe munte, iar barbatii care vin aici au nevoie de aprobare speciala.
Excursia incepe cu autocarul pana in frumoasa statiune Uranopolis, de la poalele Muntelui Athos, si de acolo se ia un vaporas care inconjoara timp de trei ore muntele, ce ne dezvaluie niste privelisti minunate asupra manastirilor, care se afla pe creasta muntelui, o apa de un albastru cristalin si albatrosii care iti mananca din palma. Acestea sunt numai cateva atuuri care sa te faca sa mergi intr-o astfel de excursie.




Muntele Athos se afla in peninsula Halkidiki, peninsula ce are trei brate, ce se scalda in Marea Egee: Sithonia, Casandra si Athos. Primele doua sunt si locuri de distractie si de odina, aici gasidu-se de la pensiuni foarte frumoase, pana la cluburi de 5 stele, care ofera o diversitate de servicii pentru turisti.
Cel de al treilea brat al peninsulei este un stat independent al Greciei, dar care, ca si Vaticanul, apartine politic de ea, dar nu si administrativ. Acest brat are o lungime de 60 de km. si o latime de 8-12 km. Denumirea de Athos sau Athon vine de la zeul Jupiter, care se spune ca ar fi avut un templu aici pe unul din varfurile muntelui.

De la poalele Athosului pana la poalele Olimpului, se intinde frumoasa si albastra Mare Egee, semanata cu o multime de insule, a caror legende sunt cunoscute de toate popoarele. Athosul insasi, nu de putine ori, a servit drept salas Zeilor din Olimp.
Dupa poemele lui Homer, pe langa Athon, ar fi trecut flota viteazului intre viteji, Achile, fiul lui Pele, regele Tesaliei, cand impreuna cu Agamenon si inteleptul Ulise, au pornit razboi impotriva Troiei, faimoasa cetate ale caror ruine se vad si astazi pe tarmul Asiei Mici.



Viata calugareasca de aici a luat fiinta mai intai sub forma de sihastrii si schituri. Pe vremea imparatului Teodosie I, (+395), si a sotiei sale Pulheria, existau cateva manastiri care au fost praduite insa de barbarii navalitori. Catre sfarsitul secolului al VIII-lea, venind de la Roma, Petru Anthoniu, din porunca Maicii Domnului, care i s-a aratat in vis, a gasit muntele pustiu. De aceea a trebuit sa isi caute adapost intr-o pestera intunecoasa, plina de taratoare otravitoare, pe care numai cu rugaciune le-a alungat. Hrana sa la inceput a fost din ierburi, care cresteau in jurul pesterii, iar pe urma s-a invrednicit de hrana cereasca pe care i-o aducea ingerul Slavei, o data la 40 de zile. 
In a doua jumatate a secolului al IX-lea, in anul 867, vine si se aseaza la Athos, pustnicul Ioan Colibasu, vestit prin sfintenia vieti sale.  Pilda sa a fost urmata si de altii, asfel incat in scurt timp, crestele muntelui au fost populate de alti monahi si sihastri, ravnitori dupa viata ingereasca, post si rugaciune de zi si noapte, in linistea profunda a muntelui.


Vasile Macedon, imparatul bizantului (867-886), ascultand rugaciunea sihastrului Ioan Colibasu, ii darui lui si urmasilor lui, acest munte, care de acum inainte se va numi Sfantul Munte. Pe langa sihastrii au venit la Sf. Munte si chinoviti care au inceput sa zideasca manastiri.
Ca organizator al Sf. Munte este considerat Atanasie din Trapezunda, care impreuna cu alti ravnitori de viata monarhiceasca, intemeiaza marea manastire Lavra, pe la anul 963, pentru viata lor plina de evlavie si cuviosie, Atanasie ca si Petru Anthoniu, sunt trecuti in randul sfintilor.
Prin secolul al X-lea, viata monahala ajunge la mare cinste. Patriarhii, arhiereii, preotii, diaconii, se retrag la manastirile Aghiorite si intra in mainile monahilor. Lor le urmeaza imparati, printi si boieri, care, convinsi de nimicnicia vietii acesteia, se retrag din lumea desfatarilor, traind in singuratatea muntelui sfant, si aducand cu dansii averi si odoare scumpe.

Faima pentru sfintenia Sfantului Munte, se raspandeste rapid in intreaga lume. Principii tuturor popoarelor ortodoxe : Iberii, Sarbii, Rusii, Bulgarii si Romanii, daruiesc averi considerabile pentru zidirea si impodobirea manastirilor de la Muntele Athos.
O chestie ce merita cercetata este si interzicerea femeilor sau femelelor in genere, la Sf. Munte. Dupa o veche traditie, transmisa prin viu grai, se povesteste ca Plagudia, sotia imparatului Theodosie cel Mare, trecand cu corabia de la Roma la Constantinopol, s-a abatut si pe la Muntele Athos, spre a vedea Manastirea Vatoped, zidita de sotul sau.
Primita in port de catre monahi, a mers pana la tinda bisericii, unde este si astazi icoana Maicii Domnului, numita vie. Aici, auzi o voce tunatoare : "Opreste-te si intoarce-te inapoi, caci eu sunt imparateasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit sa tulburi linistea supusilor mei ? Sa stii, ca de azi inainte, nici o femeie nu va mai calca pamantul sfant al acestui munte." Auzind aceste cuvinte, imparateasa Plagudia, cazuta cu fata la pamant, pocaindu-se de indrazneala ce a avut, darui manastirii odoarele sfinte, dupa care a plecat la Constantinopol. De atunci si pana acum, nici o femeie nu a mai intrat in republica monahilor de la Sfantul Munte Athos.
Prin secolul al XI-lea, Athosul isi pierde caracterul de asezamant imparatesc, curat bizantin. Atunci rusii intemeiaza aici manastirea Sf, Pantelimon., numita Rusicu, cu slujba ruseasca, dupa carti Slavonesti, pomenite inca pe la 1143. In curand se infiinteaza si manastirea sarbeasca, Chilandaru, o frumoasa manastire bulgareasca si un frumos schit romanesc Prodromul.
In timpul Imperiului Latin, intemeiat de cruciati in anul 1204, monahi Sf. Munte Athos au inscris cea mai glorioasa pagina din istoria lor, luptand si marturisind, in ciuda tuturor prigoanelor catolice, credinta drept maritoare de la rasarit. Martirul, mucenicia si moartea, nu i-au putut clinti de pe temeliile credintei ortodoxe. De atunci si pana acum Sf. Munte Athos, a fost cheagul ortodoxiei de pretutindeni si centru de excelenta al monahismului ortodox.
Muntele are capitala la Careia, in prezent aici se afla 20 de manastiri mari, zise imparatesti, care conduc in mod egal muntele. Varful cel mai inalt al Athosului este de 2030 metri, iar portul de acces de pe munte este Dafne.

O data ce am plecat de la Muntele Athos, intorcandu-ne la Paralia Katerini, putem sa ne oprim sa vizitam in drum, un al doilea oras ca marime din Grecia, care este si capitala Macedoniei. Salonic sau Thessaloniki, cum este denumit de catre greci, are o populatie de 1.550.000 de locuitori, cu tot cu suburbii. Ca fosta capitala a unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei, era condus de un praetor. A fost numit dupa Thessalonica, sotie a lui Casander si sora a lui Alexandru cel Mare, care a fondat orasul. Ea a fost numita asa de tatal sau Filip, pentru ca a auzit pentru prima oara despre nasterea ei, dupa ce a cucerit Tesalia.

Daca v-ati saturat de aceste excursii lungi, puteti merge in Statiunea Litohoro, la poalele Muntelui Olimp. Aici puteti ajunge, fie cu o excursie organizata de catre o agentie sau un ghid local, fie cu masina sau cu un scuter inchiriat. Eu am fost cu scuterul. Sunt intr-adevar cam 20 de km. din Paralia, pe autostrada, dar autostrada Salonic-Atena, are si doua benzi laterale pe unde se poate merge cu scuterul, deoarece nu prea circula nimeni si asfaltul este ca in palma. Din, Litohoro, pe langa faptul ca este un orasel de munte foarte frumos, incepe un traseu destul de scurt pana la Cascada lui Zeus. Traseul nu este asa cum va imaginati, ca pe la noi prin Bucegi, este un traseu asfaltat, cu bancute din loc in loc si care duce de-alungul unui raulet, panan la cascada micuta ce formeaza la cadere un mic bazin, cu apa verde deosebita. Acest bazin mai este denumit si "cada lui Zeus". In Litohoro, ca de fapt oriunde in Grecia, puteti lasa fara probleme scuterul oriunde, deaorece nu se fura. Dupa ce reveniti in orasul Litohoro si luati din nou scuterul, puteti ajunge prima oara la Manastirea Sfantul Dionis, aflata la circa  zece minute de mers spre Olimp. Aici pe langa o biserica frumoasa, gasim un muzeu cu obiecte de cult. Acest muzeu gazduieste si o camera cu moaste. Putem vedea aici, printre altele si moastele Sfantului Ioan Botezatorul, Sfintei Paraschiva, Lazar cel sculat din morti de catre Isus, etc. Este o camaruta impresionanta. Din pacate aici nu puteti face fotografii, dar... daca sunteti extenuati dupa aceste excursii lungi, puteti sa va relaxati cu un traseu mai scurt.


De obicei aceasta excursie este combinata cu Dion, un orasel mic care a ramas aproape intact si este asezat intr-un parc cu multa verdeata. Tot aici o sa vedem si un amfiteatru, destul de mare, care apartinea tot de orasul antic Dion. Intrarea la Dion este de 6 euro si biletul poate fi folosit si la muzeul ce se afla in interiorul parcului. Aici se gaseste un mozaic foarte frumos, mozaic ce se afla in camera de bal al Palatului Dion.




Dupa ce ne-am recules la manastire si am vizitat Dion-ul, puteti continua drumul pe Olimp, pana la Cabana lui Zeus, aflata la aproximativ 1400 de metri. Din loc in loc puteti sa admirati in liniste frumoasa priveliste si oraselul Litohoro. Daca mergeti cu autocarul, excursia dureaza jumatate de zi.





 

Tot ca si excursie optionala, mai aveti si un Aqua Park, care se afla langa Salonic, dar nu este asa de impresionant ca cel din Corfu. Mai puteti merge intr-o excursie de doua zile in capitala Greciei, Atena, dar pana acolo sunt 400 de km. si se merge o noapte intreaga, ziua vizitati Atena si noaptea urmatoare va intoarceti spre casa.  Eu am facut acest traseu si va pot spune ca este foarte greu. Cel mai bine mergeti intr-o excursie in sudul Greciei, in care vizitati si Atena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu