luni, 20 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Podgorica.

Podgorica, este un fost oras de provincie al fostei Iugoslavii. Intre anii 1946 si 1992, orasul a purtat denumirea de Titograd, dupa fostul presedinte comunist al Iugoslaviei, Iosif Broz Tito. Acum este capitala unei mici tari din estul Europei, Muntenegru. Razboaiele iugoslave au ocolit Muntenegru dar l-au afectat foarte mult economic. Cu toate astea a trecut de curand la moneda Euro si nu pare sa o duca foarte rau. Sunt destule obiective de vazut si in Podgorica, mai ales ca orasul este o combinatie dintre ortodoxism si religia musulmana. In Podgorita a fost in 2019, cand m-am intors dintr-un frumos concediu petrecut in Albania. In drum spre casa am trecut si prin Muntenegru. O tara extraordinar de frumoasa. In special coasta muntenegreana, ce se afla la Marea Adriatica, este foarte frumoasa, cu statiuni aproape de lux si destul de scumpe as zice. Dar, intr-adevar, frumusetea locurilor merita toti banii pe care ii dai aici. Plaja este cu pietre dar poti face baie linistit, mai ales daca ai pantofi speciali de plaja. In Podgorica am stat la o pensiune situata chiar in centru, de fapt un apartament foarte mare si frumos, care a costat doar 23 euro. Orasul este linistit si cu cateva obiective de bifat, turnul cu ceas, cele doua moschei vechi, monumentul Regele Nikola, Biserica Invierii lui Isus, etc.

1. Pe primul loc in topul nostru este Cartierul Turcesc. anga Orasul Vechi turcesc, am avut cazarea din Podgorica, asa ca imediat ce am ajuns si ne-am cazat am plecat in exploatarea lui.  Vechiul oras turcesc, este printre putinele locuri ce au ramas, ca prin minune, in picioare, dupa bombardamentele din cel de al II-lea Razboi Mondial, cand orasul a fost distrus aproape in intregime. Cartierul cu stradute mici si case frumoase, construite in stil otoman, adaposteste bineinteles si doua moschei dar si un frumos turn cu ceas, Sahat-Kula, construit de Haji Pasa Osmangic, care acum este un reper foarte cunoscut al orasului. Aici este locul ideal unde puteti observa influenta Imperiului Otoman asupra Muntenegrului.











2. Cum va spuneam, orasul este impartit intre ortodocsi si musulmani, asa ca pe locul doi in top este o frumoasa biserica, Biserica Sfantul Gheorghe. Biserica ce impresioneaza prin dimensiunile sale, este situata la poalele dealului Gorika. Biserica este construita in anul 1903 de catre familia Karagheorghevici, careia i-a si apartinut. In anul 1921, Alexandru I (Alexandru Unificatorul), a fost incoronat aici, rege a Regatului sarbo-croato-sloven. Un an mai tarziu, in 1922, regele Alexandru I se casatoreste, pe data de 8 iunie, tot in aceasta biserica, cu Principesa Maria de Romania, fiica Regelui Ferdinand si al Reginei Maria. In anul 1929, regele schimba denumirea regatului in Regatul Iugoslaviei. Biserica cu cinci cupole si un soclu din marmura alba, este acum locul de veci al familiei Kragheorghevici.






3. Pe locul trei avem tot o biserica, de data aceasta chiar o catedrala, mai noua cei drept. Catedrala Invierii lui Hristos. Constructia catedralei a inceput in 1993 si a durat 20 de ani. Catedrala este dominata de doua turnuri de 26.7 metri inaltime, fiecare si de o clopotnita ce adaposteste 17 clopote. Dintre acestea, cel mai greu clopot cantareste 11 tone si este cel mai greu clopot din Balcani. In interiorul catedralei avem doua capele inchinate Sfintilor Simeon si Jovan Vladimir. Catedrala impresioneaza mai ales prin maretia ei. In interiorul catedralei putem vedea mai multe fresce aurite si mozaicuri.


4. Pe locul patru in top, descoperim ruinele fostei cetati din vremea ocupatiei Imperiul Otoman. Skaline este un sit arheologic, asezat in centru orasului si este o atractie foarte mare pentru localnici dar si pentru turistii ce tranziteaza orasul. Astazi se mai pod vedea aici ramasitele unui pod otoman peste Raul Moraca, ce leaga orasul vechi otoman de orasul nou, modern. Tot in acest sit putem sa mai vedem o statie de radio din cel de al II-lea Razboi Mondial, construita de armata franceza. Aceasta statie radio trebuia sa conecteze Bosforul cu Parisul dar constructia nu a fost niciodata finalizata. Acum este o ruina, interesanta de descoperit.

5. Locul cinci este ocupat tot de un pod. De data aceasta un pod nou, tot peste Raul Moraca, Podul Mileniului. Constructia podului a fost terminata in anul 2005 si inaugurarea a fost facuta pe data de 13 iulie, cand in Muntenegru se sarbatoreste Ziua Statalitatii. Astfel podul a devenit un dar atat pentru locuitorii orasului dar si pentru toti muntenegrenii. Costul podului cu o inaltime de 57 de metri, a ajuns pana la 7.000.000 de euro. Designul modern al podului se imbina armonios, atat cu orasul vechi cat si cu cel nou. De aceea se bucura de o mare popularitate printre locuitorii orasului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu