sâmbătă, 11 aprilie 2020

top 5 obiective turistice de vazut in Skopje

Skopje, capitala statului Macedonia de Nord, este unul dintre cele mai frumoase orase din estul Europei. Am vizitat orasul in 2019, cand am fost in concediu in Albania si am poposit o zi la dus si una la intoarcere. Am gasit aici un oras extraordinar de frumos si de primitor. Toti oamenii sunt deschisi, calzi si primitori. Orasul strabatut de Raul Vardar, a fost populat cu 4000 de ani i.Hr. Cei mai vechi locuitori au trait aici in jurul locului unde acum este Cetatea Skopje. A fost dintotdeauna o localitate prospera, deoarece se afla asezata pe drumul dintre Dunare si Marea Egee. Orasul a fost distrus aproape complet in anul 1963, de un cutremul cu magnitudinea 6.1 pe Richter. Cutremurul a ucis peste 1000 de persoane si a lasat aproape 200.000 de persoane fara casa. 80% din oras a fost distrus.  De atunci a inceput reconstructia orasului, incetul cu incetul. Mai aproape de zilele noastre a inceput un proiect de reconstructie a centrului istoric. Proiectul s-a intitulat "Skopje 2014". Tot ce vedem in acest moment in Skopje, este rodul acestui proiect. Daca tot am vorbit despre acest proiect, trebuie sa vorbim neaparat despre frumusetea pietii Macedonia ce se afla pe primul loc in topul nostru.

1. Piata Macedonia este rodul proiectului "Skopje 2014", un proiect controversat care oficial a costat in jur de 280.000 de euro, dar neoficial se spune ca ar fi costat peste 600.000. Piata este foarte larga si in mijlocul ei se afla statuia ecvestra impunatoare a lui Alexandru Macedon, in mijlocul unei fantani arteziene, inconjurata de jur imprejur de mai multe statui reprezentand niste lei. Statuia ce il reprezinta pe Alexandru Macedon, calare si cu sabia in mana, gata de batalie, este pusa pe un frumos soclu cu multe basoreliefuri. 
Piata este limitata pe de o parte de Raul Vardar, de Hotelul Marriott, Arcul de Triumf si de strada pietonala ce duce la casa memoriala a Maricii Tereza. Piata este plina de multe statui monumentale, foarte frumoase. Langa fantana cu lei, mai avem o fantana arteziana care este de fapt un loc unde se pot juca toti copii, deoarece are un joc de apa foarte frumos. Piata este foarte animata de localnici si de foarte multi turisti care viziteaza acest frumos oras.



2. Locul doi este ocupat de Casa Memoriala a Maicii Tereza. De origine albaneza, Maica Tereza s-a nascut la Skopje, in acea vreme , Skopje facea parte din Imperiul Otoman, in anul 1910 si s-a stins din viata la Calcuta in India in anul 1997. Maica a fost botezata in Skopje, la o biserica romano-catolica, ce s-a daramat la cutremurul din 1963. Pe locul acestei biserici s-a construit aceasta casa memoriala. In fata casei se afla si statuia Maicii Tereza, peoiectata de acelasi arhitect care a proiectat si statuia din piata, a lui Alexandru Macedon, dar si Arcul de Triumf. Tot la parter exista si un magazin de suveniruri. La 4 septembrie 2016, Maica a fost canonizata de catre Papa Francisc, in fata a mii de credinciosi adunati in Piata Sfantu Petru din Vatican, sub numele de Sfanta Tereza de Calcuta.







3. Locul trei este ocupat de un simbol al orasului. Un simbol ce face legatura intre orasul nou si orasul vechi. Podul de piatra ( Kameni Most ). Podul traverseaza Raul Vardar din Piata Macedonia sprea vechiul bazar si spre Moscheea Mustafa Pasa. Podul este construit in secolul al VI-lea,  in vremea Imparatului bizantin Justinian. Podul este construit din blocuri mari de piatra, fapt ce a facut sa si reziste la cutremur. Podul a fost restaurat intre anii 1451-1469, de Mohamed al II-lea Cuceritorul si de aceea arhitectura este in stil otoman. Podul este sustinut de piloni ce formeaza 12 arcade frumoase. Are o lungime de 214 metri si o latime de 6 metri. Nu foarte departe de pod se mai afla un pod nou, pe ale carui balustrade sunt foarte multe statui.


4. Daca v-am spus ca Podul de Piatra, duce spre orasul vechi si spre Vechiul Baza, trebuie sa vorbim putin si de acesta, aflat pe locul patru in top. Bazarul situat in Orasul Vechi este cel mai mare bazar din Balcani si al II-lea ca marime din Europa, dupa bazarul din Istanbul. Bazarul se intinde de la Podul de Piatra pana in Piata Bit si pana la Fortareata Kale. Bazarul construit in secolele XVI si XVII, cu 2150 de magazine si-a capatat foarte repede renumele de cel mai mare bazar din Balcani. Bazarul care a supravietuit atat incendiului din 1689 dar si cutremurului din 1963, este acum o atractie majora a orasului, printre locuitorii sai dar si printre turisti.

In interiorul bazarului, pe langa numeroasele magazine si restaurante, mai avem si cateva frumoase hanuri, printre care avem : Hanul Suli, Hanul Kapan, Hanul Karvan Suraj Kurshumli. Tot aici avem si bai cu aburi, Daut Pashin si Cifte. Nu putea lipsii din bazar si o moschee. Moscheea Mustafa Pasa, asteapta in fiecare zi pe cei 20% din locuitorii orasului, de religie musulmana.
 


5. Ultimul loc in top este ocupat de catre fortareata Kale. De fapt numelei ei este simplu Kale, deoarece vine din turcescul kale, care inseamna fortareata, cetate. Cetatea se afla pe stema orasului Skopje, stema ce se afla pe steagul orasului. Asa cum v-am spus si mai devreme, aceasta zona a fost locuita inca din perioada neoliticului din epoca de bronz, aproximativ 4000 i.Hr. Prima cetate a fost construita insa in secolul al VI-lea. Cetatea a fost construita din calcar galben si travertin, materiale provenite din orasul roman Skupi, oras complet distrus de un cutremur in anul 518, in timpul Imparatului Justinian I.

Cetatea a fost capitala primului Imperiu Bulgar intre anii 992 si 1015. In anul 1346, in cetate a fost incoronat Stefan Dusan, regele sarb,  si acesta a transferat capitala Imperiului Sarb de la Belgrad la Skopje. Zidurile groase ce inconjoara cetatea au inaltimea de 50 de arshini (yarzi). La sfarsitul anului 2006 au inceput sapaturile arheologice la Kale. Aici s-au descoperit obiecte de lemn si de lut ce dateaza din anul 3000 i.Hr. Top escavarea a scos la iveala si case ce se aflau sub nivelul cetatii. In 2010 a fost descoperita si cea mai mare moneda bizantina si fundatiile unei biserici din secolul al XIII-lea.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu