miercuri, 22 aprilie 2020

Top cinci obiective turistice de vazut in Varna

Varna, cel mai mare oras de pe coasta bulgareasca a Marii Negre, este adesea numit "Capitala de vara a Bulgariei" sau "Capitala maritina". Varna a obtinut in anul 2017, titlul de "Capitala Europeana a Tineretului". In oras a fost gasit cel mai vechi tezaur din lume, tezaurul chalcolitic, ce a dat numele asa numitei "culturi Varna". De aici putem merge in statiunile din vestul orasului : Constantin si Elena, Nisipurile de aur, Albena, Balcik si la frumoasa plaja de la Topola, sau la statiunile din estul orasului : Obzor, Elenite, Sveti Vlas, Sunny Beach, Nesebar sau Pomorie. Chiar daca este un oras de tranzit, spre aceste statiuni, la fel ca si Orasul Constanta, Varna are destule de aratat pentru cei care se opresc pentru cateva ore aici.
1. Pe primul loc nu putea fi altceva decat Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Varna. Este cea mai mare catedrala din zona litoralului bulgaresc al Marii Negre si a doua catedrala ca marime din Bulgaria dupa Catedrala Alexandr Nevski din Sofia. Resedinta episcopiei de Varna si Preslav, a fost inaugurata pe 30 august 1886. Piatra de temelie a fost pusa de printul bulgar Alexandru de Battenberg, pe data de 22 august 1880. Cu aceasta ocazie, printul a dat o amnistie pentru detinutii care mai avea mai putin de trei luni de petrecut in inchisoare. 

Numele catedralei a fost dat in memoria matusii sale, imparateasa Maria Alexandrovna, care murise de curand. Tarul Nicolae al II-lea, al Rusiei, doneaza pentru catedrala 32 de icoane mici si 3 icoane mari. Pardoseala catedralei a fost pusa in anul 1911 si a fost facuta din placi ceramice, in mai multe culori. Intre 1941 si 1943 a fost construita si clopodnita, inalta de 38 de metri. Clopotele din cupru au fost afectate de oxidare si au fost restaurate si aurite in anul 2000. Doua ferestre din catedrala sunt pictate cu Sfintii Chiril si Metodiu, cei care au inventat scrierea Chirilica.

2. Pe locul doi avem un frumos Muzeu Arheologic, care adaposteste cea mai veche comoara de aur din lume, ce dateaza cu 4000 i.H. Comoara a fost descoperita accidental in anul 1972, in timpul unor sapaturi la periferia orasului. Comoara are aproape 3000 de articole de aur pur de 23.5 carate, insumand o cantitate totala de 6.5 kg. Colectia contine, coliere, bratari, pectorali, ornamente si vase din aur. Tot aici mai putem vedea si scheletul unui barbat de aproximativ patruzeci, cincizeci de ani, ce a fost gasit acoperit cu peste 100 de podoabe de aur.

Pe langa artefacte unice din epoca elenistica, romana si antica tarzie, monede si premonede antice din aur, argint si bronz, mai putem vedea aici si o impresionanta colectie de icoane bizantine din secolele XIV - XIX. Colectia contine 150 de icoane si este expusa in sase sali. 








3. Nu departe de Varna, aproape de Nisipurile de aur, se afla o frumoasa manastire Manastirea Aladzha. Este cea mai mare si cea mai frumoasa manastire sapata in stanca, de pe tarmul Bulgar al Marii Negre si a fost intemeiata in secolele XIII-XIV. Manastirea este declarata in anul 1927, monument istoric national si in anul 1968, monument de arhitectura, de importanta nationala. Manastirea este sapata intr-o faleza de calcar de 40 demetrii inaltime, pe doua niveluri.




La primul nivel este biserica, chiliile, sala de mese si bucataria, iar la nivelul doi este capela manastirii. La mica distanta de manastire, putem vedea si o serie de pesteri, cunoscute sub numele de "catacombe". Abia in secolul al XIX-lea au inceput cercetarile acestor pesteri, ce s-au dovedit a fi locuite din timpul erei crestine timpurie, secolele V-VI. In pesteri au fost gasite monede, ceramica si grafitti ce dovedesc acest lucru.







4. Varna in antichitate a fost un oras numit Odesos. Pe locul patru avem baile romane mari, ale orasului Odesos, descoperite aici. Orasul Odesos a fost infiintat aici in anul 570 i.H., de catre colonisti din orasul-stat Ionic Milet. Ruinele pot fi vazute in parte veche a orasului, pe malul marii. In toate zonele unde se stabileau, romanii, construiau bai publice. Bineinteles, ca sa poata construii aceste bai, trebuiau mai intai sa construiasca niste conducte de alimentare cu apa.
Datorita inscriiptilor bilingve in greaca si latina, gasite aici, avem informatii ca inca din vremea imparatului Antonius Pius ce a domnit intre 138 si 161, in orasul Odesos s-a captat si s-a adus apa printr-un apeduct. Baile romane de aici ocupau peste 7000 de mp si erau cele mai mari bai din balcani. Zidurile ramase ajung acum la o inaltime de peste 22 de metri. Langa aceste bai romane mari se mai afla si baile romane mici. Ele sunt cnstruite in secolele III-VI, cand orasul Odesos era in declin. In acel moment si Imperiul Roman era in declin si din acesta cauza marile bai au fost abandonate. Din anul 2014 si acestea sunt conservate si restaurate.

5. Dar daca suntem intr-un oras pe malul marii, pe locul cinci avem un Fumos Delfinariu. Deschis in anul 1884, delfinariul este nu numai un simbol al orasului Varna, dar este si un punct de referinta pentru turismul de pe litoralul bulgaresc. Primii delfini au ajuns aici din Cuba in anul 1884 si erau din specia Tursiops truncatus. Nasterea de delfini in mediul artificial este destul de grea pe plan mondial, insa aici s-a reusit acest lucru, datorita conditiilor excelente. In prezent avem aici 5 delfini care s-au nascut in acest minunat delfinariu. Spectacolul este foarte frumos si este deliciul fiecarui copil.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu