luni, 6 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Viena

Viena, capitala Austriei si fosta capitala a Imperiului Austro - Ungar, este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa. In anul 2001, centrul istoric al orasului a fost inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Orasul mai este recunoscut universal ca si Capitala Muzicala a Europei. Aici in fiecare an pe data de 01 Ianuarie are loc celebrul concert de anul nou.  Si aici ca mai peste tot in lume este greu de facut un top 5 al obiectivelor turistice, dar avand in vedere ca in aceste orase, niciodata nu avem timp suficient pentru a le vizita pe indelete, trebuie sa stim cele mai importante obiective.

1. Pe primul loc in top, este fara indoiala, Palatul Hofburg. Palatul a fost resedinta oficiala, intre anii 1480-1580, respectiv 1620-1806, a suveranilor Sfantului Imperiului Roman, care au provenit, cu exceptia lui Carol al VII-lea, din dinastia de Habsburg. Din anul 1804 si pana in 1918, palatul a fost resedinta a imparatilor imperiului Austro-Ungar, nou infiintat, care au provenit din Casa de Habsburg-Lorena, fara nici o exceptie. In prezent Palatul este gazda Presedentiei Federale a Austriei.



Construit initial ca o fortareata, in secolul al XIII-lea, a fost extins de fiecare imparat in parte, astfel ca in prezent suprafata lui este de 240.000 de metri patrati. Cu 2600 de camere, palatul este impartit in 18 corpuri de cladire, cu 19 curti interioare. In palat se afla si o parte din Biblioteca Nationala a Austriei, Muzeul Sisi, colectia Imperiala de argintarie si apartamentele imperiale. Palatul este situat in centru Vienei, astfel accesul este destul de facil.
















                   
                               

2. Pe locul doi in topul meu este Domul Sfantul Stefan sau Wiener Stephansdom. Aceasta este Catedrala Episcopiei Romano-Catolice din Viena. Patronul spiritual este Sfantul Stefan, primul martir crestin, deoarece pana la infiintarea Episcopiei Vienei, in anul 1469, orasul a apartinut canonic de Episcopia din Passau, a carui catedrala are hramul Sfantul Stefan. Domul, ce se afla situat in Stephansplatz, a fost construit pe ruinele a doua biserici. Prima dintre aceste biserici dateaza din anul 1147, cand a fost sfintita. Catedrala este simbolul cel mai cunoscut al orasului.  

In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, in timpul retragerii fortelor germane, catedrala a fost salvata de la distrugere de catre capitanul Gerhard Klinkicht, care a ignorat ordinele date de comandantul orasului, Josef Dietrich, de a "trage o suta de proiectile si a lasa doar moloz si cenusa". In data de 12 Aprilie 1945, din cauza jefuitorilor civili de magazine, care au dat si foc acestora, in timpul intrarii trupelor rusesti in oras, catedrala a fost atinsa si ea de foc, pentru ca vantul puternic ce a izbucnit in acea zi, a propagat focul pana la acoperisul catedralei, care s-a si prabusit in final. Din fericire pagubele nu au fost foarte mari si s-a putut redeschide partial in anul 1948 si definitiv in 1952.

Catedrala cu o lungime de 107 metri si o inaltime totala in cel mai inalt punct de 136 de metri, este indreptata spre rasaritul soarelui in ziua de 26 decembrie. Aceasta catedrala este cel mai important punct de reper al Vienei.



3. Locul trei este ocupat de un alt palat, nu mai putin celebru, Palatul Schonbrunn. Palatul este vechea resedinta de vara a Habsburgilor, si este construit in afara orasului, intr-o zona unde a fost o padure pana in anul 1683, cand din cauza asediului turcilor padurea a fost distrusa. Maximilian al II-lea, cel care a achizitionat acest teren in anul 1569, a inceput constructia Palatului in anul 1695, pe terenul ramas liber, dupa proiectul arhitectului Johann Fischer von Erlach. Din planul original a ramas foarte putin, deoarece, imparateasa Maria Tereza, dispune refacerea interiorului in stil rococo.
Fatada a fost modificata intre anii 1817 si 1819, cand s-a zugravit in culoarea caracteristica, "galben de Schonbrunn". Gradinile palatului au fost inscrise si ele in anul 1996 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
In Palat se pot vizita, marea galerie, sala oglinzilor, sala milioanelor, sala lui Napoleon, sala Vieux-Laque, salonul albastru chinezesc, salonul imparatesei Elisabeta, sala de portelan, salile Bergl si Capela. In exteriorul Palatului se pot vizita : menajeria, parcul Schonbrunn, palmenhaus, gloriette, fantana, ruinele romane, statuile mitologice, schlosstheater, wagenburg si gradina de portocali. Tot in Palat, este si cea mai veche Gradina Zoologica din lume.

Printre locuitorii palatului se numara Carol al VI- lea, Maria Tereza, Maria Antoaneta, Napoleon cu sotia sa Maria Louise, Franz Iosif Karl, Franz Iosif cu sotia sa Elisabeta, Rudolf si Franz Stephan von Lothringen.































4. Un onorabil loc patru in acest top, trebuie sa il ocupe o cladire aflata pe Ringul Vienez si anume, Opera de Stat din Viena, Staatoper. Constructia Operei a inceput in anul 1861 sub conducerea arhitectilor, Eduard van der Null si August von Siccardsburg. Opera a fost construita in stilul neorenascentist. Inaugurarea sa a fost facuta in anul 1869 cu opera Don Giovanni de Mozzart. Cladirea nu a placut niciodata Imparatului Franz Iosif, care o numea, "statie de tren", fapt ce l-a determinat pe Van der Null sa se sinucida. In cel de al II-lea Razboi Mondial, in anul 1945, Opera a fost distrusa in intregime de bombe. A fost reconstruita, dotata cu tehnologie moderna si redeschisa in anul 1955, ca semn al independentei Austriei fata de fortele de ocupatie.


















5. Nu putea sa lipseasca din acest top, cel mai mare parc de distractie din Austria si anume, Parcul Prater. Parcul a fost construit in anul 1162 de catre imparatul Friedrich. Parcul are o multime de atractii, 250 la numar, printre care Muzeul Figurilor de Ceara, carturi, trenul groazei, trenul fanteziei, plimbari cu barcute, sala oglinzilor, minigolf, biliard, precum si o multime de cafenele si restaurante. Pe langa toate acestea, cea mai cunoscuta atractie din parc este Roata Mare, de la a carei inaltime de 65 de metri, puteti admira orasul in toata splendoarea lui. Roata are o greutate de 430 de tone si a fost construita in anul 1876. Intrarea in parc este gratuita dar pentru a va bucura de oricare dintre cele 250 de atractii, trebuie sa scoateti din buzunar intre 1 si 15 euro. Un punct forte al parcului este programul sau, zilnic intre 10 am si 01 am.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu