joi, 23 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Antwerp

Numele de Antwerpen, vine din folclorul local, de la cuvintele "hand werpen", care inseamna "arunca mana". Exista o legenda care se refera la uriasul Druon Antigoon din folclorul flamand. Druon Antigoon locuia pe malurile Raului Scheldt, mai precis pe podul de peste rau, si ii obliga pe capitanii corabiilor, sa plateasca pentru ai lasa sa treaca. Celora care refuzau, le taia mana si o aruncau in rau, pana ce un soldat roman, Brado, l-a ucis si i-a aruncat chiar uriasului mana in rau. Orasul se intinde de-alungul Raului Escaut si este renumit in special pentru portul sau, unul dintre cele mai mari din Europa.

1. Pe primul loc in topul nostru avem, poate cea mai frumoasa catedrala din Belgia, Catedrala Maicii Domnului sau Notre-Damme d'Anvers. Catedrala romano-catolica este astazi sediul Diacezei de Anvers. Constructia a inceput in anul 1352, desi primul stadiu al lucrarilor a durat pana in anul 1521 ea nu a fost terminata niciodata. Biserica in stil gotic, a fost proiectata de arhitectii Jan si Pieter Appelmans.





In interiorul catedralei putem admira foarte multe lucrari ale pictorului Peter Paul Rubens, care a trait  in acest oras. Clopotnita catedralei este inscrisa in Patrimoniul Universal UNESCO, la capitolul Clopotnite din Belgia si Franta. Biserica este prevazuta cu trei turnuri, dar giuvaierul catedralei este turnul de nord care masoara 123 de metri si este construit in stil gotic brabantin flamboiant. Turnul este cel mai inalt turn dintre toate turnurile bisericilor din Benelux. 




Turnul de sud, masoara 65 de metri si trebuia sa aibe aceeasi inaltime ca turnul de nord, dar a ramas neterminat, deoarece catedrala avea alte planuri mai mari, dar din lipsa de fonduri nu a putut fi ridicata asa cum s-a dorit. Cel de-al treilea turn este un turn-lanternou, cu trei etaje de ferestre este destinat iluminarii vastului edificiu, devenit intunecos la indepartare de nava centrala si de cor. Catedrala este ornata de doua orgi. Prima este Marea orga simfonica, Schyven, din anul 1891, al carui bufet din anul 1657, a fost conceput de pictotrul Erasmus al II-le Quellin si impodobit cu statui de sculptorul Pieter Verbrugghen I, si are patru claviaturi manuale, un pedalier, 90 de registre si 5.770 de tuburi. A doua orga este mai noua, din 1993, construita de firma elvetiana Metzler, in stil neo-baroc si are trei claviaturi, un pedalier, 45 de registre si 3.322 de tuburi.






















 
2. Pentru ca suntem in orasul in care a trait marele pictor Rubens, nu puteam sa nu mergem sa vizitam si Casa Memoriala Rubens sau Rubenshuis. Peter Paul Rubens este nascut in data de 28 iunie 1577 la Siegen/Westfalia si a murit in Antwerp, la 30 mai 1640. Rubens a fost cel mai renumit pictor Flamand. In decurs de 40 de ani, a pictat nu mai putin de 1400 de tablouri si sute de desene. Casa in care a trait intre 1616 si pana la finalul vietii in anul 1640, este acum un imens muzeu.




In aceasta casa, Casa Rubens sau Rubenshuis, el impreuna cu elevii sai au creat o serie impresionanta de lucrari care sunt acum dispersate prin toate muzeele importante din lume. Dar nu va speriati ca si aici a ramas o impresionanta colectie de tablouri ce poate fi admirata de toti doritorii. Pe langa lucrarile impresionante a lui Rubens, in casa mai gasim lucrari ale eleviilor sai inclusiv lucrari de Jacob Jordaens si Anthony Van Dyck. Mai putem vedea si mobilier vechi din secolul al XVII-lea. Inainte de a reveni in Antwerp, Rubens a fost opt ani in Italia. La intoarcere dupa ce a cumparat aceasta casa a dorit sa o refaca in stilul unui palat italienesc. 









Dupa moartea sa, noii proprietari au modificat considerabil casa, astfel acum prea putin mai seamana ca ceea ce a vrut maestrul sa fie. In anul 1937 ea a intrat in posesia orasului. 







    

3. Daca am vorbit putin la inceput de port, trebuie sa mergem sa il si vizitam putin. Este al doilea port maritim, ca marime din Europa, dupa portul din Rotterdam. Estuarul Scheldt, la capatul caruia se afla oarasul Antwerp, este navigabil pntru nave de peste 100.000 de tone brute. Locatia interioara a portului, ofera o locatie mai centrala fata de restul porturilor de la Marea Nordului. Portul a fost recunoscut si de Napoleon Bonaparte, care a ordonat construirea primului cheu si primului debarcader in anul 1811. Cheul s-a numit docul Bonaparte. Acestuia i s-a adaugat docul Willem, in anul 1813, dupa regele olandez. 





4. Dar daca suntem in port, nu putem trece nepasatori pe langa Castelul Het Steen, aflat chiar la intrarea in port. Castelul este o fortareata medievala amplasata nu departe de centru vechi al orasului, la intrarea in Portul Antwerp. Este construit de vikingi, in evul mediu timpuriu, in timpul incursiunilor in zona. Este construita initial din piatra, de unde ii vine si denumirea de Het Steen, (Castelul de piatra) si acum este cea mai veche cladire din oras. Fortareata a facut posibil controlul asupra canalului Scheldt si intre 1303-1827 a fost folosita ca si inchisoare. 

Din anul 1890, fortareata devine Muzeul de Arheologie al orasului si din anul 1952 a mai fost adaugata o cladire pentru a adapostii Muzeul de Istorie Maritima. La intrarea in Het Steen, deasupra arcadei, se afla un basorelief din Semini, datand din jurul secolului II. Semini este Dumnezeul scandinav al tineretii si fertilitatii. O placa istorica de langa intrare, explica faptul ca femeile din oras, cand isi doreau copii, veneau si se rugau la Semini. 
Clerul religios a detestat mai tarziu aceste practici , astfel ca locuitorii orasului s-au poreclit singuri ca fiind, "copiii din Semini". La podul de la intrare se afla si statuia uriasului Lange Wapper, care a terorizat locuitorii orasului in perioada medievala.

5. Pe langa frumusetile baroce si medievale, Antwerp are si o frumoasa garadina zoologica. Este amplasata in centru, langa gara centrala din oras. Infiintata in anul 1843 este cea mai veche gradina zoologica din tara si una dintre cele mai vechi din lume. In primii ani, dimensiunile au crescut de la 1.59 hectare pana la 10.5 hectare si s-au construit cateva cladiri celebre, cum ar fi templul egiptean in anul 1856 si cladirea antilopa 1861, in stil oriental. Gradina are si o functie culturala, aici se tin concerte, iar fosta sala a muzeului a fost demolata si a fost construita o sala de concerte. 











Acum sala a devenit resedinta Orchestrei Simfonice din Flandra. In 1997 a fost deschisa cladirea Freezenland, care gazduieste pinguini subacvatici si vidre din Marea Alaskan. Impreuna cu parcul sau sora, Planckendael, gradina gazduieste peste 7000 de animale din 950 de specii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu