joi, 9 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Milano

Milano, cunoscut romanilor mai mult pentru shopping, este un oras care are fosrte multe de oferit. Eu, pana sa vizitez prima oara orasul, il consideram un oras industrial. Cu siguranta se afla intr-o zona industriala, si este motorul economic al Italiei, dar este un oras cu foarte multe obiective turistice si cu foarte multe parcuri. In orasul modei din Italia si al magazinelor de firma, avem cel mai important obiectiv turistic din Italia. Domul din Milano.
1. Pe pimul loc in topul nostru nu poate fi altceva decat Domul din Milano si Piazza del Duomo, ce se afla in fata lui. Biserica cu o suprafata de 12.000 de mp, este una dintre cladiriile emblematice ale Italiei si ale Europei. Este a treia biserica romano-catolica din Italia, dupa Bazilica San Pietro din Vatican si Domul Santa Maria din Florenta. Cu o lungime de 157 de metri si cu o capacitate de 40.000 de locuri, este cu siguranta o capodopera unica a arhitecturii gotice. Constructia catedralei a inceput in anul 1386 si s-a intins pe durata a cateva secole, pana in anul 1892. 

Acum catedrala domina piata centrala din Milano, sau Piazza del Duomo, o piata foarte mare unde puteti vedea foarte multi vanzatori ambulanti de tablouri de diferite feluri. Pentru ca Milano este si capitala Lombardiei, Domul a fost un simbol al puterii economice, poarta de intrare a comertului ce traversa Alpii. Fatada catedralei are 135 de turle, cea mai inalta atince lungimea de 109 metri si peste 2000 de statui, atent executate. Daca o sa urcati pana pe acoperisul catedralei, puteti admira toate statuile indeaproape. Trebuie sa aveti grija deoarece plafonul nu este drept, este in panta si se merge destul de greu pe el. Merita oricum ar fi, sa faceti aceasta uracare, deoarece de sus aveti o panorama ampla asupra orasului. De sus puteti admira si Stadionul echipelor AC Milan si Inter Milano, celebrul San Siro. Ferestrele catedralei sunt considerate a fi cele mai mari din lume. Catedrala este dedicata Fecioarei Maria, care este reprezentata printr-o frumoasa statuie policroma afalata in varful turnului principal, din anul 1762. Interiorul nu este cu nimic mai prejos. Cinci nave gigantice, separate de stalpi, mari, sculptati artistic, sunt incadrate de ferestrele cu minunatele vitralii. Nu degeaba catedrala a fost aleasa de Napoleon, pentru a fi incoronat rege al Italiei.




















2. Nu iesim din Piazza del Duomo si dam peste cel de al II-lea obiectiv ce trebuie sa il vedem in Milano, Galeriile Vittorio Emanuele. Numita asa dupa Victor Emmanuel II, primul rege al Regatului Italiei, galeria este cea mai mare starada comerciala acoperita din lume. Proiectul galeriilor este din anul 1861 si a fost pus in practica intre anii 1865-1877. Structura de patru etaje, este formata din doua arcade boltite din sticla ce acopera strada ce tine din Piazza del Duomo pana in Piazza della Scala. Constructia este deschizatoare de drumuri pentru galeriile comerciale si mall-urile actuale. 

In partea centrala exista patru mozaicuri care prezinta stema celor trei capitale ale Regatului Italiei, Torino, Florenta si Roma, plus cel al Milanului. Incepand cu anul 2013, galeria detine in principal cele mai luxoase magazine care vand, haute couture, bijuterii, carti si picturi, precum si restaurante, cafenele si baruri. Tot aici exista si un hotel. In anul 2012, unui restaurant Mc. Donald's nu i s-a permis prelungirea contractului. Acestia au intentionat sa dea in judecata proprietarul orasului pentru a cere despagubiri de 24 milioane de euro, considerand ca ar fi avut vanzari de 6 milioane de euro pe an. 

In locul acestui restaurant, a fost deschis un nou magazin Prada. Mc. Donald's a renuntat pana la urma la judecata , dupa ce i s-a oferit un spatiu in apropiere.




3. Daca tot suntem in zona, si din galerii iesim direct in Piazza della Scala, trebuie sa vizitam neaparat si celebra Scala din Milano. Opera Scala, celebra in lume, nu pare asa o frumusete daca o privesti de afara. Pare o cladire obisnuita, dar cand intrii inauntru ramai uimit de frumusetea ei. Opera, ca gen muzical, face parte din esenta Italiei. Este un gen popular care isi are templul aici la Scala. Teatro ala Scala, cum este denumirea oficiala, a avut inaugurarea oficiala in anul 1778, pe data de 3 august, cu opera Europa riconosciuta, a compozitorului Antonio Salieri. 

Inaugurarea afost facuta cu numele de Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scala. Stagiunea traditionala incepe pe data de 7 decembrie a fiecarui an, ziua Sfantului Ambrozie, patron al orasului Milano. Aici exista si un muzeu, Muzeul la Scala, care este disponibil din foaierul teatrului liric, si contine o colectie impresionanta de picturi, schite, statui si costume, respectiv o serie de documente referitoare la istoria companiei si a cladirii. Opera Scala si orasul Milano se imbina foarte armonios unul cu celalalt si greu ar putea supravietui unul fara altul. Este lesne de inteles atunci de ce dupa cel de al doilea Razboi Mondial, a fost primul edificiu restaurat din Milano. Opera Nabucco de Verdi, jucata aici, a provocat un ecou enorm in teatru si au servit la proclamarea independentei Italiei de sub ocupatia austriaca.

4. Parasim putin centrul istoric si ne indreptam catre Castelul Sforzesco, care este unul dintre cele mai mari castele din Europa. Unul dintre obiectivele majore de vizitat in Milano este acest castel, construit in anul 1368. O fosta resedinta a Ducilor de Milano, fortareata a fost construita din caramida rosie, cu turnuri inalte si ziduri de aparare. Fortareata a fost distrusa in totalitate in anul 1447. Castelul a fost refacut de familia Sforza, ca resedinta regala. De-alungul secolelor au fost implicati in acest proiect mai multi arhitecti, printre care cel mai important a fost Leonardo da Vinci. 

Castelul are un turn principal cu ceas, care este si intrarea principala si care are o inaltime de 70 de metri. Tore del Filarete, pe langa frumosul ceas mai are si o sculptura care il reprezinta pe Regele Umberto si o statuie a Sfantului Ambrozie, protectorul orasului. In fata turnului se afla o frumoasa fantana arteziana. Dupa ce trecem de poarta castelului, intram in Piaza D'armi, o piata foarte mare din care intram intr-o curte mai mica, dar cocheta, cu arcade, Cortile della Rocchetta. De aici intram in Corte Ducale si apoi in Piata Armelor. In castelul deschis publicului larg in secolul XX, se afla mai multe muzee, printre care, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Muzeul de Arta, Muzeul Mobilei si Muzeul Egiptean. Tot printre aceste muzee este si Pinacoteca. In acest muzeu sunt expuse doua piese importante, manuscrisul : Codex Trivulzianus, scris de Leonardo da Vinci si Rondanini Pieta, celebra sculptura a lui Michelangelo.

 











5. Nu putem parasi orasul Milano, fara sa vedem cea mai mare capodopera Universala, "Cina ce de taina", pictata de Leonardo da Vinci in Biserica Santa Maria del Grazie. Pictura a fost realizata intre anii 1495 si 1498, pentru patronul sau Ludovico Sforza. Pictura, La Ultima Cena, cea mai importanta din istoria universala a artelor, se afla in sala de mese a Bisericii Santa Maria del Grazie. Pictura de 460 / 880 cm., in ulei si tempera, aplicate pe un strat dublu de ipsos, reprezinta ultima cina a lui Iisus Cristos alaturi de cei 12 apostoli, asa cum este descrisa in Evanghelia dupa Ioan (13:21). Scena prezinta reactiile apostolilor Sai dupa ce Iisus a anuntat ca unul dintre ei il va trada. Deoarece Leonardo da Vinci a folosit o tehnica pe care o foloseau pictorii pe lemn, pictura a trebuit restaurata de mai multe ori. Ultima restaurare a inceput in anul 1948 si a fost terminata in anul 1999, deaorece a fost restaurat centimetru cu centimetru. In anul 1980, pictura, impreuna cu biserica si cu manastirea dominicana, au fost incluse in Patrimoniul Unuversal UNESCO. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu