duminică, 12 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Sofia.

Sofia, este capitala prietenilor nostri bulgari, de la sud de Dunare. Orasul situat la poalele Muntelui Vitosa, este cunoscut de romani mai mult ca un oras de tranzit, spre zonele insorite din Grecia. Acum mai nou, nici nu prea se mai trece prin oras deoarece s-a dat in folosinta centura orasului care este de fapt, autostrada ce incepe la aproximativ 100 de km. de oras si se termina spre vama Kulata. Este mare pacat, deoarece orasul este foarte frumos. Din Bucuresti se poate ajunge destul de repede cu masina, sunt 400 de km si avand in vedere ca drumurile in Bulgaria sunt foarte bune si libere, nu faceti mai mult de cinci ore. Cum spuneam orasul are multe de oferit, asa ca o sa facem un top cu ce este mai important de vazut aici.

Pe primul loc in top este Catedrala Alexandr Nevski. Catedrala Patriarhala a Bisericii Ortodoxe Bulgare, este un monument reprezentativ al orasului Sofia. Este construita in stilul neobizantin, dupa planurile arhitectului Alexandr Pomerantev, intre anii 1904-1912. Slujba de sfintire a catedralei a fost facuta pe 24 august 1924, in prezenta invitatilor din intreaga Europa. Hramul biserici este Sfantul Alexandr Nevski (23 noiembrie), un Mare Cneaz al Vladimirului si Novgorodului, din secolul al XIII-lea, atunci cand teritoriile locuite de rusi erau atacate de dusmanii din rasarit dar si de la apus.
Victoriile sale in apus si iscusinta sa diplomatica din rasarit, au reusit sa apere nordul Rusiei de invaziile straine. Cupola catedralei are o inaltime de 45 de metri si turnul clopotnitei este de 53 de metri. La baza cupolei sta scris cu litere de aur, rugaciunea Tatal nostru. Catedrala este construita pentru a sarbatori eliberarea de sub dominatia otomana si de recunostinta pentru soldatii bulgari, romani si rusi, cazuti in timpul razboiului ruso-turc din anii 1877-1878. 




2. Urmatorul obiectiv de vazut in Sofia este Biserica rusa, Sfantul Nicolae, in subsolul careia se afla mormantul Sfantului Ierarh Serafim Sobolev. Biserica este situata chiar in centrul orasului. Biserica a fost construita in secolul al XIII-lea si este o bijuterie teritoriala. In fiecare an pe data de 6 decembrie, la biserica, se strang foarte multi localnici la slujba. Sfantul Ierarh Serafim Sobolev este sarbatorit atat de biserica ortodoxa rusa, cat si de cea bulgara. Sfantul este canonizat in data de 3 februarie 2016. Sfantul Ierarh Serafim, s-a nascut in anul 1881 in orasul Riazan din Rusia.


3. Dar daca am venit pana aici, trebuie sa ne si relaxam putin. Poate la niste cumparaturi sau poate la o bere buna Kamenitsa sau Zagorka. Unde in alta parte putem face acest lucru, daca nu pe Bulevardul Vitosha. Un bulevard plin de magazine, restaurante si baruri. Principala srada comerciala din Sofia, tine din Piata St Nedelya, pana la parcul sudic al orasului. Firme consacrate de imbracaminte au magazine deschise aici. Printre ele enumar : Versace, Escada, Bulgari, D&G, Lacoste, La Perla, Trussardi, Moreschi, Morella, Max Mara, Gianfranco Ferre, Emporio Armani, Tommy Hilfinger, Hugo Boss, Baldini, Van Laak, etc. 
Pe acest Bulevard mai intalnim si cateva cladiri celebre, cum ar fi : Palatul National al Culturii, Palatul Curtilor sau Casa memoriala a poetului bulgar, Peyo Yavorov. Strada a primit numele de Vitosha, dupa eliberarea de Imperiul Otoman in anul 1883. Initial o strada cu case mici, fara etaj, a fost transformata intr-o importanta artera comerciala, in perioada interbelica.
In anul 2007 s-a facut un studiu la nivel mondial si s-a descoperit ca acest bulevard este pe locul 22 intr-un top cu cele mai scumpe strazi comerciale din lume. In anul 2013 a inceput o renovare a strazii si s-a dorit aducerea ei la parfumul anilor '30. S-au adus banci istorice, chioscuri rotunde in stilul Art Nouveau si lumini stradale.

4. Pe locul patru in top avem tot o biserica importanta din oras si anume Biserica Sfantul Gheorghe sau "Rotonda Sfantul Gheorghe". Biserica ce are hramul Sfantului Gheorghe biruitorul este ridicata in secolul al IV-lea si este cea mai veche constructie de pe teritoriul Sofiei. Biserica de o forma rotunda, neobisnuita pentru o biserica ortodoxa, se afla chiar in centrul orasului. Se spune ca aici ar fi existat cartierul Constantin, deoarece Imparatul Constantin I, ar fi locuit aici.De-alungul timpului, biserica nu a trecut prin modificari sau renovari. Au fost necesare doar niste lucrari de consolidare.


5. Pe locul cinci avem un alt edificiu de cultura si anume Palatul National de Cultura sau "Palatul de Cultura Extravaganta" cum mai este denumit. Palatul este amplasat pe Bulevardul Vitosha. Palatul este deschis publicului din anul 1981 si de atunci se organizeaza periodic, conventii, conferinte, congrese si expozitii de interes public. Ideea constructiei a venit de la fiica fostului presedinte comunist al Republicii Bulgaria, Todot Zhivkov. Sa remarcam faptul ca echipa de arhitecti era compusa numai din straini, bineinteles condusi de un arhitect bulgar.


Se stie faptul ca in Republica Bulgaria comunismul nu a fost asa de strict ca la noi. In anul 2005, Palatul Culturii a fost proclamat cel mai bun centru pentru congrese din lume. Palatul are opt etaje si cateva etaje la subsol si se intinde pe o suprafata de 123.000 de mp. Cel mai mare festival de film din Bulgaria, este organizat in fiecare an, tot aici. Sofia Film Festival, atrage anual foarte multi turisti straini in capitala Bulgariei. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu