vineri, 10 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Padova.

Padova, unul dintre cele mai frumoase orase din nordul Italiei, este un oras situat la doar cativa km. de Venetia. Am fost in Padova in 2015. Sincer m-am dus doar asa, ca eram aproape, stateam undeva la 15 km. in Noale, si aveam o masina la dispozitie. Am avut placuta surpriza sa descopar unul dintre cele mai frumoase orase pe care le-am vazut in Italia. Ar intra oricand intr-un top 10 orase din Italia.  Situat pe Raul Bacchiglione, orasul este unul dintre cele mai vechi din Italia. Un oras care mi-a ramas in suflet. Deoarece locurile de parcare in centru sunt putine si destul de scumpe, am lasat masina in parcarea unui hipermarket ce se afla la intrare in oras si am plecat sa explorez pe jos orasul. Foarte multe de vazut, in oras si la orice colt de strada ti se dezvalue un alt obiectiv mai frumos decat cel vazut anterior.  Padova se mandreste cu faptul ca aici s-a desfasurat cea mai mare parte din actiunea piesei "Imblanzirea  scorpiei", scrisa de celebrul dramaturg englez Willian Shakespeare. Am reusit cu greu sa fac un top cinci. Binenteles ca pe primul loc este o catedrala, simbolica pentru credinciosii catolici, deoarece aici se afla moastele Sfantului Anton.
1. Asadar pe primul loc in top este Basilica di Sant'Antonio. Sfantul ce a incetat din viata pe 13 iunie 1231 este ingropat aici si din aceasta cauza orasul a capatat un renume foarte mare printre iubitorii de pelerinaje. Sfantul Anton de Padova, este un calugar portughez, ce s-a nascut in jurul anului 1195 in Lisabona. Pe numele sau adevarat Fernando Martins de Bulhoes, este unul dintre cei mai venerati si indragiti sfinti, intre credinciosii catolici.
Capela unde este ingropat sfantul, te impresioneaza de indata ce i-ai trecut pragul. De asemeni, si catedrala te impresioneaza in egala masura prin maretia ei, prin tot ceea ce este ea. La un an de la moartea sfantului, prin grija credinciosilor, au inceput lucrarile bisericii. Finalizarea lor s-a facut un secol mai tarziu, dar elemente de constructie au mai fost adaugate pana in secolul al XV-lea. Papa Paul al VI-lea declara biserica "o clinica spirituala", datorita minunilor ce s-au savarsit aici, iar Papa Paul al II-lea, o numeste in 1997 "sanctuar international". 

Catedrala gigantica este construita in mai multe stiluri. Fatada din caramida rosie este construita in stilul romanic-lombard, arcadele sunt in stilul gotic, cupolele in stil bizantin iar clopotul ne aminteste de arta islamica. In catedrala putem admira mai multe capodopere artistice. In primul rand altarul mare este proiectat si executat de Donatello, candelabrul este opera lui Andreea Briosco, iar peretii sunt decorati cu fresce ale marelui pictor Giusto de'Menabuoi. Capela trezoreriei adaposteste in cutii aurite, moastele sfantului, precum si diverse obiecte pe care le-a folosit.

 

2. Plimbandu-ne prin Padova am descoperit cea mai mare piata din oras si a treia piata ca marime din Europa, dupa Piata Rosie din Moscova si Place de la Concorde din Paris. Piata despre care vorbim, Piazza Prato della Vale este pe locul doi in topul nostru. Ca sa va dati seama de suprematia ei, trebuie sa stiti ca piata are o circumferinta de 90.000 de mp. Inca din 1775, de cand a fost amenajata pe un teren mlastinos din oras, piata a fost infrumusetata constant cu cate o statuie. In acest moment in piata se afla 78 de statui de-alungul unui canal cu apa.


Localnicii si turistii deopotriva se aduna in aceasta piata pentru a se relaxa sau pentru a se plimba cu bicicletele, cu rolele si pentru a face niste poze memorabile. Eu am ramas impresionat si marcat de frumusetea acestei piete.





















3. Locul trei in top este ocupat desigur, pentru ca ne aflam in Italia, de un palat. Palazzo della Regione. Cel mai mare salon medieval din Europa, a fost construit in anul 1218, pentru a folosi ca sala de tribunal. Palatul mai este denumit si "Salone", datorita salii imense de la etajul unu, care masoara nu mai putin de 81 de metri lungime si 27 de metri latime. Un mare incendiu din anul 1420 a distrus mai multe fresce pictate de Giotto. 

     Acum sala este acoperita de mai multe fresce, reprezentand teme astronomice, ce au fost finalizate intre anii 1425-1440. Tema astrologica este impartita in douasprezece sectiuni, corespunzatoare celor douasprezece luni. Fiecare sectiune este impartita in trei. Fiecare sector include reprezentarile unui apostol, alegoria lunii, semnul zodiacal, planeta, ocupatiile tipice, constelatiile si profesiile. In jurul lor sunt reprezentate activitatiile si personajele individuale ale oamenilor definiti de influentele astrale, legate de data nasterii si ascendentul.  

In partea inferioara se afla insemnele judecatorilor, simbolizate de animale, la care se adauga virtutiile cardinale si teologice ale sfintilor patroni de Padova, precum si Sfanta Justina si Sfantul Antonie din Padova. In mijlocul incaperii se afla un cal gigantic din lemn, o copie renascentista a monumentului Gattamelata a lui Donatello si doua sfinxuri egiptene aduse in secolul al XIX- lea de catre Giovan Battista Belzoni. Intr-un colt se mai afla un pendul Foucault, pentru a sublinia legatura stransa dintre Padova si stiinta.
















4. Nu putem parasi Padova fara sa facem o plimbare prin cea mai veche gradina botanica din lume. Orto Botanico, a fost infiintata in anul 1545, initial pentru a folosi cultivarii si cresterii plantelor medicinale. Puteti admira aici, cea mai mare diversitate de plante istorice. Cel mai vechi exponat este un palmier mediteraneean, plantat in anul 1585, ce face parte din specia Chamaerops humilis L. Cea mai veche planta europeana, tot aici o puteti admira. O magnolie, pe numele ei intreg, Magnolia grandiflora L. De-alungul anului puteti vedea aici diverse expozitii de pictura, concerte sau serate literare.

 
 

 


5. Nu puteti pleca din Italia fara sa beti un expresso facut cum numai un barman italian poate. Unde in alta parte sa beti acest expresso, daca nu la cea mai celebra cafenea din Padova, Caffe Pedrocchi sau cafeneaua fara usi. Aceasta denumire a capatat-o deoarece este o cafenea ce putea primi orice calator sau intelectual al secolelor XIX si XX. Construita in anul 1826 de catre arhitectul Giuseppe Jappelli, cafeneaua este animata mai tot timpul de expozitii, concerte si conferinte.

Cafeneaua are mai multe saloane, printre care si salonul alb, ce l-a inspirat pe Stendhal in romanul "Manastirea din Parma".
     
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu