joi, 30 aprilie 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Brasov


"Ce bucurie ca viata nu are sens! Pot sa ii dau eu unul...

                          Constantin Noica

Judetul Brasov, este unul din judetele Romaniei cu un potential turistic enorm. Bogat in obiective turistice, dar si in multe obiective naturale, este judetul emblematic pe harta Romaniei. Nu cred ca exista km. patrat in aceast judet care sa nu fie de interes turistic. Chiar daca ne aflam in Piata sfatului din Brasov sau urcam in Cetatea Brasovului sau la Cetatea Fagarasului sau mergem sa vizitam traditionalul Sat Viscri, peste tot invatam cate o lectie din istoria Romaniei. Cred ca aici este locul, din Romania, cu cele mai multe cetati pe mp. In Poaiana Brasov, isi duce somnul de veci, Constantin Noica. Dar, sa le luam pe rand si sa vedem ce frumuseti ne dezvaluie acest judet.

       Pe primul loc, bineinteles este Piata Sfatului din Brasov. Practic centrul istoric al Brasovului, locul unde turistii laolalta cu locuitorii orasului se plimba in zona pietonala si manaca sau savureaza o bere rece sau un vin fiert, depinde de anotimp, la una din multitudinea de mese ale teraselor de aici. Piata este locul unde se tinea celebrul festival de muzica usoara, Cerbul de aur, la care au participat de-alungul anilor multi cantareti celebrii din lumea inreaga. In Evul Mediu, in Piata Sfatului se organizau targuri pentru negustorii sasi si maghiar dar si pentru cei romani veniti din Tara Romaneasca.

Casa Sfatului din centrul pietei, era locul unde fiecare negustor, trebuia sa isi aseze marfa, iar functionarii orasului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate. Printre cladirile de interes si de vizitat din piata, amintesc cateva : Casa Sfatului, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Casa negustorilor, Casa Flistich-Plecker, Casa muresenilor sau Muzeul Civilizatiei Urbane. Cum va spuneam, in piata sunt si multe restaurante cu terase. Pentru a putea manca la unele dintre ele, trebuie sa va faceti o programare cu ceva timp inainte, deoarece este mai tot timpul plin. Eu am gasit, la doar cativa metri de piata, pe Strada Muresenilor, un restaurant foarte bun si ieftin. De fapt este un Restautrant cu autoservire, dar la care se mananca, ca la mama acasa si este foarte ieftin.







    Daca tot suntem in Piata Sfatului, trebuie sa vedem in imediata apropiere, Biserica Neagra, unul din simbolurile orasului Brasov. Biserica parohiala a comunitatii evanghelice luterane din Brasov, este construita in stil gotic. In anul 1689, biserica a fost avariata din cauza unui mare incendiu, cand zidurile s-au inegrit si de acolo i-a ramas si numele de Biserica Neagra. Oficial din secolul al XIX-lea, s-a accepta acesta denumire neoficiala. Biserica are o lungime de 89 de metri si si o latime de 39 de metri, este cea mai mare biserica din Romania si cel mai mare edificiu de cult din sud-estul Europei.  La momentul construtiei, biserica a primit titlul de cea mai mare biserica dintre Viena si Constantinopol. In biserica pot intra 5.000 de persoane. Biserica actuala este construita pe locul unei biserici romanice din secolul al XIII-lea, distrusa in timpul marii invazii tatare din 1241. 




Constructia bisericii actuale a inceput in anul 1383, cand orasul de granita dintre Transilvania si Tara
Romaneasca, era in plina dezvoltare. Intrerupte pentru ceva timp, in timpul invaziei turcilor din 1421, au fost reluate imediat ce apele s-au limpezit in oras. 1477 este anul de final al constructiei. In anul 1499 biserica este inzestrata cu o orga noua, iar in anul 1514, in turn s-a instalat ceasul si clopotele. Initial biserica era romano-catolica, cu hramul Sfanta Maria. Din cauza reformei protestante din Transilvania, de la jumatatea secolul al XVI-lea, biserica a devenit protestanta, astfel ca in 1542 s-a celebrat prima slujba evanghelica-luterana in biserica. In clopotnita biserici, se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, ce cantareste 6 tone si este din bronz. Biserica este si o expozitie de covoare. Dupa palatul Topkapi din Istanbul, Buserica Neagra poseda cea mai mare colectie de covoare orientale, datand din secolele XV-XVI. Colectia de covoare numara 156 exemplare si domina interiorul biserici prin multitudinea culorilor sale. Incepand cu anul 1953, aici se tin de 3 ori pe saptamana, recitaluri de orga. Orga de aici se numara la data constructiei, printre cele mai mari din Europa.

     Sa iesim putin din Brasov si sa mergem sa vizitam, cel mai cunoscut castel din Romania si poate cel mai cunoscut obiectiv turistic romanesc, din lume, Castelul Bran. Situat in statiunea turistica Bran, castelul este unul dintre cele mai frumoase din Romania. In anul 1377, regele Ludovic I al Ungarie, le da dreptul sasilor din Scaunul Brasovului de a ridica o cetate de piatra, la Bran.


Cu aceasta ocazie regele le promitea ca vama cu Tara Romaneasca se va muta de la Rucar la Bran. In anul 1395, Sigismund de Luxemburg, a folosit castelul Bran, ca baza strategica, intr-o incursiune in Tara Romaneasca, in urma careia l-a indepartat pe Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Batran. In anul 1407, Sigismund ii acorda lui Mircea cel Batran, stapanirea castelelor Bran si Bologa. La 1 decembrie 1920, castelul este donat Reginei Maria, de catre primarul Karl Ernst Schnell, in semn de recunostinta pentru contributia sa la infaptuirea Marii Uniri. In anul 1938, castelul a fost mostenit de fiica sa principesa Ileana.

Dupa 1948, castelul a fost nationalizat si a trecut in proprietatea statului roman. Este deschis publicului larg si amenajat ca muzeu in anul 1956. Intra intr-un amplu proces de restaurare intre 1986 si 1993 cand a fost redeschis. Din anul 2006, este retrocedat mostenitorilor de drept, dar este administrat in continuare de statul roman. Din 2009 el este retrocedat definitiv principesei Ileana, arhiducelui Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen si arhiducesei Elisabeta Sandhofer. In prezent in muzeu sunt expuse colectii de mobilier, costume, arme si armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, Palatul Regal cu cele doua lacuri, Casa de ceai,  casa administratorului si Casa principesei Ileana. 

     Nu departe de Bran, la doar cativa km. se afla o alta frumoasa cetate pe care doresc sa o vizitam,  Cetatea Rasnov. Cetatea este construita in secolul al XIV- lea, pe locul unei fortificatii de lemn si pamant, ce data din secolul al XIII - lea si care a apartinut Cavalerilor Teutoni. Nu departe de Bran, cetatea asezata strategic pe o stanca inalta supraveghea trecatorile dintre Transilvania, catre teritoriile sub-carpatice. Drumul Branului cum a fost denumita aceasta trecatoare, a fost supravecheat militar si dupa plecarea Cavalerilor Teutoni. 







In interiorul cetatii puteti vizita muzeul de arta feudal, in care sunt expuse, arme, unelte, stampe, galerii, armuri, porturi specifice, mobilier de epoca si diverse fotocopii din acea vreme. In vechile case ale locuitorilor cetatii sau amenajat buticuri de unde puteti achizitiona diverse suveniruri. In cetate s-au turnat mai multe cadre din filmele, Nemuritorii, Dacii si Mihai Viteazu, in regia lui Sergiu Nicolaescu dar si Cold Mountain, avandui in rolurile principale pe Jude Law si Nicole Kidman, un film de Oscar. Tarifele de intrare sunt de 12 ron de adult si 6 ron pentru elevi si studenti.









     Langa Cetatea Rasnov, avem un parc nou deschis, de doar cativa ani, Dino Parc. Pentru a ajunge la Cetatea Rasnov sau la Dino Parc, puteti merge pe jos sau cu trenuletul ce pleaca din 15 in 15 minute din parcarea de la baza dealului si care are doua statii, una la Parc si una la Cetate. Pretul unui bilet dus-intors este de 5 ron / persoana si poti sa cobori la parc si dupa sa mergi mai departe la cetate. Intrarea in parc este de 28 de ron de adult si 22 ron pentru copii mai mari de 3 ani. Parcul este cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei. Parcul ce se intinde pe 3 ha. este un muzeu in aer liber. In parcul cu 100 de dinozauri in marime naturala, mai avem si un loc de joaca pentru copii, casute in arbori, un cinematograf 9D si un cinematograf 360 grade sau trasee de aventura, labirint laser, soundbox, expozitii unicat si multe alte atractii interactive.




In parc printre cei 100 de dinozauri, putem vedea cel mai mare animal zburator din lume, Hatzegopteryx Thambema si cel mai mare dinozaur descoperit in lume Seismosaurus de 45 de metri lungime. Anei i-a placut la nebunie acest parc. In prima faza a fost putin speriata de ei. Cred ca orice copil de 3 ani s-ar speria de acesti mastodonti si mai ales de faptul ca scot si niste sunete infernale. Pana la urma s-a obisnuit cu ei. Noua ne-a placut la nebunie si ne-a facut pentru cateva zeci de minute sa ne simtim ca in Jurasic Parc. 










     Mergem putin mai sus de Brasov, spre Sighisoara si ne optim in Orasul Rupea, pentru a vizita Cetatea Rupea. Asezata la intersectia drumurilor dintre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, apare in documentele istorice ca datand din anul 1324, dar construita pe ruinele unei cetati din paleoliticul si neoliticul timpuriu (5.500 - 3.500 bH). Ridicata pe Dealul Cohalmului si renovata in secolele XIV - XVII, este folosita ca cetate si refugiu pentru satele din imprejurimi. 

Cetatea are o suprafata de 1.500 mp. si in interiorul ei este o fantana de 59 de metri adancime. Cetatea este construita in forma de spirala ascendenta, cochilie de melc. Acum cetatea este restaurata cu fonduri Europene. Privelistea de sus este extraordinar de frumoasa. Merita sa va opriti macar pentru o jumatate de ora, avand in vedere ca intrarea pentru adulti este de doar 10 ron si pentru copii 5 ron.

     Traversam doar soseaua, Brasov-Sighisoara si intram pe drumul ce ne duce in satul Viscri. Aici unde si Printul Charles si-a cumparat o proprietate, intalnim una dintre cele mai frumoase Biserici Fortificate din zona si una dintre cele sase aflate pe lista UNESCO. Biserica fortificata de la Viscri, aflata pe locul sapte in topul meu, a atras atentia Printului Charles care uimit de frumusetea ei a renovat Biserica si cateva case din sat, redandule frumusetea initiala. 

Datorita pozitiei retrase de la drumul principal, este atestata documentar abea in anul 1400 cand apare intr-un registru al localitatilor pentru plata impozitului episcopal. Biserica este construita in secolul al XIII-lea pe baza unei vechi biserici Romane din secolul XII. Tot ansamblul de aici cuprinde Biserica Fortificata cu drum de aparare, doua turnuri de aparare, doua bastioane si turnul de poarta. Din sat puteti cumpara tot felul de obiecte crosetate de localnici sau paine facuta pe vatra la un mic cuptor aflat in curtea unor mici intreprinzatori care au si o frumoasa terasa pe care se pot servii bucate traditionale. Taxa de intrare este de 8 ron.

     Mergem putin spre Sibiu si ne oprim in Orasul Fagaras unde vizitam Cetatea Fagarasului, una dintre cele mai mari si mai frumoase cetati medievale din tara. Constructia inceputa in anul 1310, pe scheletul unei cetati din lemn si pamant datand din sec XI, a fost pusa strategic pentru apararea, sud-estului Transilvaniei, de inamicii tatari si otomani. In 1599, insusi Mihai Viteazu daruieste cetatea sotiei sale Doamna Stanca, impreuna cu domeniul ce ii apartinea, si cativa ani mai tarziu, devenind principe al Transilvaniei, se stabileste aici impreuna cu familia. In prezent cetatea este foarte bine conservata si renovata.


De jur imprejurul cetatii se afla un lac de aparare al cetatii, peste care se trece pe un pod de lemn, pentru a putea intra pe poarta cetatii. Puteti admira multe obiecte vechi si arme din evul mediu. Fiind asezata in centrul orasului Fagaras, vis-a-vis de catedrala Sf. Ioan Botezatorul, in week-end devine un frumos decor pentru tinerii insuratei care vor sa isi faca aici sedinta foto pentru albumul de nunta. Biletul de intrare costa doar 15 ron de adult si redus la 7 ron pentru elevi, studenti si pensionari.










     Dar daca tot suntem in Fagaras, trebuie sa intram si sa vizitam si Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, ce se afla chiar peste drum de cetate. Lucrarile la acesta frumoasa catedrala au inceput in anul 1995 dar s-au intampinat mari greutati din cauza lacului cetatii. Cand au inceput sapaturile la fundatia catedralei, toata apa din lacul cetatii s-a infiltrat in groapa fundatiei. Pana la urma s-a reusit sa se faca fundatia catedralei, dar cu toate aceste avizul de constructie s-a primit abia in anul 2004. In anul 2007 cu prilejul hramului catedralei a fost facuta prima liturghie, oficiata de catre IPS Laurentie Streza, Mitropolitul Ardealului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Catedrala este cel mai mare lacas de cult, din afara Bucurestiului, construit din bani publici. Biserica este construita in stil neobizantin si este copia a catedralei Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, din Oradea. Cupola catedralei este poleita cu aur si inaltimea ei este cu doi metri mai mare ca cea din Oradea. Lungimea catedralei este de 33 de metri si latimea de 30 de metri. Daca tot sunteti in Fagaras nu ezitati sa va opriti cateva minute si la aceasta catedrala.

     Plecam din Fagaras si ne apropiem de Brasov. Mergem in satul Prejmer, unde o sa vizitam Biserica Fortificata din Prejmer. Data fondarii si originea acestei asezari nu sunt cunoscute. Prin numele acestei localitati, avem ipoteza ca aceasta asezare a fost precedata de o asezare mai veche de origine slava. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1240, atunci cand regele Béla al IV-lea al Ungariei, cedeaza biserica din Prejmer, capitului Manastirii Citeaux in Burgundia, abatia mama a Ordinului cistercian, pentru folosul obstesc al intregului ordin. 


Biserica este construita in secolul al XIII-lea, pe fundatia unei foste biserici din secolul al XII-lea. In anul 1211, regele Andrei al II-lea al Ungarie, pomeneste intr-un document, adresat teutonilor, numele de Tarlung, pe langa care creste localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni sunt cei care vor ridica pana la un anumit nivel, biserica din Tarlau. Biserica a fost construita in stilul gotic burgund. Forma initiala a bisericii fortificate este din anii '60 - '70, cand a suferit numeroase interventii intreprinse de Directia Monumentelor. Biserica este dedicata hramului Sfanta Cruce. Fiind cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din sue-estul Europei, in anul 1999 este inclusa in Patrimoniul Mondial Universal UNESCO. In biserica putem admira cel mai mare triptic din Transilvania, datat intre 1450 - 1460. Deoarece biserica era in prima linie, fiind asezata in pasul Buzaului, pe unde veneau adesea turcii, biserica a trebuit fortificata.



Astfel din ordinul regelui Sigismund de Luxemburg, a inceput fortificarea ei. Cetatea este cladita in forma de cerc si are ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri. Se mai ridica aici bastioane, porti de fier si poduri batante. Pe langa gurile de foc aflate in ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit, numit : "Orga a morti". Acest dispozitiv era format din mai multe arme asezate la un loc, care trageau toate deodata si care producea dusmanului pierderi grele si multa panica.  












 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu