vineri, 10 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut la Praga

Praga, este orasul unde se poate vedea cel mai bine simbioza milenara dintre est si vest. Capitala Republicii Cehia, fost capitala a Cehoslovaciei,  pana in anul 1989, cand aici a fost revolutia de catifea, singura revoluitie din blocul comunist, unde nu a fost nici o victima, Praga este un oras cu oameni calzi, zambitori si tot timpul dornici sa te ajute daca ai nevoie de ceva. In orasul strabatut de Raul Vltava, apar primele semne de existenta umana, inca din epoca de piatra. Dovezi clare arata ca pe aceste meleaguri, locuite din secolul IV i.H., de celti, au migrat in secolul I i.H., triburi germanice, din nord, iar in secolul VI d.H., se stabilesc aici slavii de apus. Praga mai este numit si orasul celor "1000 de turnuri", deoarece are peste 500 de cladiri in oras, cu turnuri foarte inalte. Deoarece este un oras foarte aproape de vestul europei, orasul a fost denumit in timpul Razboiului Rece si "Orasul celor 1000 de spioni", deoarece a favorizat schimbul de informatii intre spioni si activitatea de spionaj. Orasul in sine este un muzeu in aer liber, dar si un oras in care distractia este la ea acasa. Acest fapt consta poate si in numarului mare de baruri si restaurante din oras si poate datorita unei dintre cele mai bune beri din lume. Dar suntem aici sa facem un top al obiectivelor turistice pe care le putem vedea aici.

1. Pe priul loc in topul nostru avem Castelul Praga. Prazsky Had, cum este denumirea oficiala, este cel mai mare complex medieval din Europa, conform Guinness Book of Records, din care fac parte Catedrala Sf. Vitus, Golden Lane, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantului Gheorghe. Cu o lungime de 570 de metri, si o latime de 130 de metri, castelul se intinde pe o suprafata de 7.28 hectare. 



Dateaza din secolul al IX-lea si aici au avut resedinta toti regii Boemiei, Imparatii Sfantului Imperiu Roman, presedintii Republicii Cehoslovacia si in prezent este resedinta presedintelui Republicii Cehia. La loc de cinste in castel, intr-o camera ascunsa, se gasesc bijuteriile Coroanei Boemiei. Istoria castelului incepe in anul 870, atunci cand a inceput constructia primei cladiri, Biserica Sfintei Fecioare Maria. In prima jumatate a secolului al X-lea, sub domnia ducelui Vratislau, al Boemiei, au fost fondate si Biserica Sf. Gheorghe si Biserica Sf, Vitus. Tot aici, langa biserica Sf. Gheorghe a fost ridicata si prima manastire din Boemia. In anul 1541, din cauza unui incendiu devastrator, au fost distrusa o mare parte a castelului. Au fost adaugate cladiri noi in timpul dominatie Habsburgica, iar Imparatul Ferdinand a construit Palatul Belvedere. Ultima reconstructie majora a castelului a avut loc in anul 1848 si a fost facuta de catre Maria Tereza dupa abdicarea sa de la tron si urcarea pe tron a nepotului sau Franz Josef.
  
2. Locul doi in topul nostru este ocupat de Catedrala Sfantul Vitus. Situata in Castelul Prazsky Had, Catedrala Mitropolitana a Sfintiilor, Vitus, Venceslau si Adalbert (Voitechus), este o catedrala romano-catolica. Constructia Catedralei a inceput in anul 1344, in stil gotic, din ordinul Imparatului Carol al IV-lea, pe locul unei bazilici romanice. In apsida de sud a catedralei se afla mormantul Sfantului Venceslau. Pana in 1997, hramul catedralei a fost Sf. Vitus.



De atunci a capatat si hramul celorlalti doi sfinti. Catedrala Sf. Vitus a avut o influenta imensa asupra dezvoltarii stilului gotic tarziu in Europa Centrala. Membrii atelierului lui Parler si familia acestuia, cei care au proiectat catedrala, au mai proiectat numeroase catedrale si cladiri din Europa Centrala. Printre aceste cladiri se numara Stephansdom din Viena, Catedrala Notre-Dame din Strasbourg si Catedrala Sf. Marko din Zagreb.



 

3. In Praga trebuie neaparat sa admiram Ceasul Astronomic. Aceasta minune arhitecturala este un ceas astronomic medieval care este situat in piata din Centrul Vechi al orasului. Turnul este situat pe zidul sudic al primariei din Praga. Din ora in ora, ceasul ofera un minunat spectacol animat, care atrage ca un magnet toti turistii din piata. Circula multe legende despre constructia acestui ceas. Una dintre ele spune ca ceasul ar fi fost construit in anul 1410 de cartre Nicolae de Kadau si renovat in anul 1490 de catre mesterul Jan Ruze. Legenda spune ca mesterului Ruze, i s-ar fi scos ochii pentru a nu mai putea realiza o asemenea minunatie in alta parte din Europa. 

Deasupra cadranului principal care afiseaza ora, se invart pana la ora 21:00, cei 12 apostoli. Acest cadran are 24 de ore inscriptionate si afiseaza de asemenea pozitia soarelui si a lunii. Cadranul inferior afiseaza numele sfantului sarbatorit in ziua respectiva si in acelasi timp si semnele astrologice. Ceasul astronomic este decorat in partea superioara de catre patru figuri alegorice : vanitatea, tinand in mana o oglinda, zgarcenia, reprezentata printr-un comercian evreu, ce isi tine punga in mana, moartea, reprezentata printr-un schelet anunta orele tragand un clopot si tinand in mana stanga o clepsidra si invidia, reprezentata sub forma unui print turc cu o mandolina in mana.

 
4. Imediat ce trecem de Ceasul Astronomic, ajungem la al patrulea obiectiv din topul nostru, Podul Carol. Constructia podului, ce traverseaza Raul Vltava, a inceput in anul 1357, din ordinul regelui Carol al IV-lea si a fost terminata la inceputul secolului al XV-lea. Abea in anul 1870 a primit denumirea actuala de Podul Carol, inlocuind numele initial de Podul de Piatra. Pana in anul 1841 a fost singurul mod de traversare a Raului Vltava. Podul cu o lungime de 515.76 metri si o latime de 10 metri, este sprijinit de 16 arce aparate de bariere antigheata. Podul are trei turnuri de aparare, doua pe malul cartierului Mala Strana si unul pe malul Orasului Vechi.
Cel de al treilea turn, cel din Orasul Vechi este considerat una dintre cele mai uimitoare constructii civile, in stil gotic, din lume. 30 de sculpturi in stil baroc, decorau balustrada podului inca din anul 1700. In prezent ele sunt inlocuite cu replici. Ele reprezinta diferiti sfintii si protectori ai orasului, venerati in acea perioada.





5. Dar Praga este orasul care imbina foarte bine stilul clasic cu cel modern, asa ca pe locul cinci avem o cladire emblematica a orasului, proiectata in anul 1992. Casa care danseaza sau Casa Fred si Ginger. Casa se afla tot pe malul Raului Valtava si a fost terminata in anul 1996. Cladirea este sediul firmei Nationale-Nederlanden. Casa care danseaza a fost un proiect destul de controversat printre locuitorii orasului, deoarece nu se potrivea cu stilul baroc al cladirilor din jur, dar proiectul a fost sustinut foarte tare de fostul presedinte Vaclav Havel, care locuia in vecinatate. Proiectul arhitectului V. Milunic este inca din 1986 si a fost discutat cu vecinul sau Vaclav Havel care pe atunci era doar un dizident necunoscut. Dupa revolutia de catifea din Cehoslovacia si dupa ce Havel a devenit presedintele tarii, proiectul a inceput incet incet sa prinda contur. El dorea sa se construiasca acolo un centru cultural, insa Nationale-Nederlanden, o banca de renume la acea vreme a luat legatura cu arhitectul si au stabilit constructia cladirii impreuna cu un alt renumit arhitect canadiano-american, Frank Gehry. 

Grupul olandez a avut practic resurse nelimitate pentru realizarea acestui proiect.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu