luni, 20 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Dresda

Am vizitat Dresda, in anul 2017,  cand am fost cu firma intr-un team building in Praga. Am avut ocazia sa ajung in acele zile si la Dresda, orasul de pe malul Raului Elba, deoarece se afla la doar 147 de km de Praga. Pana atunci a fost in mai multe orase din Germania dar, orase din fosta Germanie de vest (RFG). Acum aveam ocazia sa vad si un oras din estul Germaniei din fostul RDG si puteam sa vad cu aceasta ocazie diferenta dintre cele doua germanii. Trecusera de la caderea Zidului Berlinului 27 de ani dar, cu toate astea, inca se mai vedea o oarecare diferenta. Se stie ca aproape toata Germania a fost distrusa dupa cel de al II-lea Razboi Mondial, si cum reconstructia a facuta de fiecare tara in parte, sistematizarea nu a fost la fel. In aceasta parte de Germanie sunt inca blocuri de 10 etaje, ca la noi si bulevarde largi ca in marile orase foste comuniste. Cu toate acestea, principalele obiective turistice au ramas in picioare dupa razboi si se pot vizita si in zilele noastre.

Primul obiectiv pe care l-am vizitat in oras a fost Biserica Frauenkirche. Situata in Piata Neumarkt, biserica evanghelica-luterana, este construita in stil baroc. O constructie extrem de frumoasa ce troneaza in mijlocul pietei. Biserica a fost ridicata intre anii 1726-1743, in perioada cand Dresda era resedinta principelui elector de Saxonia. In noaptea de 13 spre 14 februarie 1945, cladirea a fost complet distrusa de bombardamentele fortelor aliate. Republica Democrata Germana a lasat biserica nerenovata, pentru a amintii de atrocitatile razboiului. 



A fost refacuta abia dupa reunificarea Germaniei, dupa niste schite si fotografii vechi intre anii 1994 - 2005. Refacerea bisericii a fost facuta exclusiv din donatii. La aceste donatii au contribuit si donatori din Marea Britanie. A fost recladita exclusiv din donatii, deoarece locuitorii orasului au pus o serie de conditii. Aceste conditii au fost : finantarea exclusiv din donatii, sortarea ramasitelor sa fie facuta de catre arheologi, reconstructia bisericii sa fie identica cu originalul si sa fie folosite pietrele ramase din daramaturi si terminarea lucrarilor sa fie pana in 2006 astfel incat sfintirea biserici sa se poata face la implinirea a 800 de ani de existenta a orasului Dresda. Costurile s-au ridicat la circa 180 de milioane de euro si aproximativ 2/3 din bani au fost colectati de la 600.000 de donatori din lumea intreaga. La slujba de sfintire au participat 1700 de persoane in interiorul bisericii si alte cateva mii in piata Neumarkt din fata catedralei. 





Al doilea obiectiv este tot unul in stil baroc, Palatul Zwinger. Palatul amplasat intre Opera de stat din Dresda si Piata Postei, adaposteste o colectie pretioasa de obiecte de arta. Denumirea de Zwinger (tarc) este data de locuitorii orasului, in semn de ironie la adresa spatiului redus al palatului. Constructia a inceput in anul 1709 si initial a folosit ca loc de turniruri, amfiteatru si alte distractii pentru curtea regala saxona. Forma actuala este data de regele August cel Tare, intre anii 1710-1719, care a dispus ca Matthäus Daniel Pöppelmann, constructorul sef al regatului, sa cladeasca Palatul din gresie.

La fel ca biserica Frauenkirche, si palatul a suferit destul de mult la bombardamentul din 13 spre 14 februarie 1945. A ramas insa celebra o inscriptie a unui soldat sovietic scrisa pe o placa din palat : "Cladirea golita, nu s-au gasit mine !". Restaurarea palatului a fost facuta, cu efortul locuitorilor orasului, intre anii 1945-1946, sub conducerea arhitectului Hubert Georg Ermisch. Acum palatul se afla in starea de dinainte de cel de al II-lea Razboi Mondial.



Pe locul trei in top avem o mare pictura murala. Fürstenzug, este o pictura facuta intre anii 1781-1876, pentru a sarbatorii a 800-a dinastiei Wettin, familia conducatoare a saxoniei. Ca sa poata rezista in timp intemperiilor, pictura a fost inlocuita intre anii 1904 si 1907,  cu 23.000 de placi de portelan Meissen. Lungimea picturii este de 102 metri si este cea mai lunga lucrare de portelan din lume. Pictura murala ilustreaza figurile celor 35 de margrave, alegatori, duci si regi ai Casei Wettin intre 1127 si 1904. Fürstenzug este situata pe peretele exterior al grajdurilor din Castelul Dresdei.

  
Locul patru este ocupat tot de un Palat. De data aceasta de Palatul Regal din Dresda. Situat in centrul orasului Dresda, palatul a fost timp de 400 de ani, resedinta "electorilor" 1546 - 1806 si a regilor 1806 - 1918 din Saxonia. Inceputul constructiei a fost in anul 1200 cand conducatorii dinastiei Wettin au pus bazale primului turn "romanesc", pentru palatul ce a apartinut in intregime conducatorilor Saxoniei. In anul 1701, palatul este mistuit de un incendiu. 




Asadar sub conducerea lui Friedrich Augustus cel Puternic palatul se reconstruieste in stil baroc, in doua perioade. In prima perioada, intre anii 1723-1726 se reconstruieste camera de argint (Silberzimmer), camera Heraldica (Wappenzimmer) si camera obiectelor pretioase (Pretiosensaal). In a doua perioada, intre anii 1727-1729, a u fost reconstruite : camera caminului (Kaminzimmer), camera cu bijuterii, toata in oglinzi (Juwelenzimmer), Ivory (Elfenbebeinzimmer) si camera de bronz (Bronzezimmer). In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, palatul nu este foarte avariat si obiectele de arta sunt puse la adapost de catre nemti. Din pacate ele sunt gasite de armata rosie si confiscate. In anul 1959, ele au fost returnate Germaniei de Est. Palatul reprezinta intreaga istorie a artei germane din vremurile romane pana la ultima restaurare din anii ' 60. 



















Ultimul loc in top este ocupat de o frumoasa catedrala situata tot in centrul vechi al orasului. Catedrala Sfanta Treime este ctitorita de principele elector si Rege al Poloniei, August al III-lea. Biserica a fost construita intre anii 1739-1755, de catre arhitectul Gaetano Chiaveri. Pentru a putea deveni rege al Poloniei, August al II-lea cel Puternic, a trebuit sa se converteasca la catolicism in anul 1697. Pe atunci el asculta liturghia intr-o capela modesta din castelul de rezistenta din Dresda si mai apoi din 1707 in opera goala de langa castel. Cand populatia luterana a orasului a inceput constructia catedralei Frauenkirche, cel mai important edificiu din Europa la acea vreme, August al III-lea a hotarat sa ii construiasca o sora catolica in apropiere. Chiar si rege fiind, era foarte greu sa construiesti o catedrala catolica intr-un oras protestant.






Asa ca planurile de constructie au fost facute in cel mai mare secret. Regele se adreseaza tot arhitectului Gaetano Chiaveri, care construieste aceasta catedrala intre anii 1739-1755, in stil baroc. Locasul de cult este dedicat sfintei treimi si a fost sfintita in anul 1751. Pana in anul 1806, locuitorii luterani ai orasului au interzis biserici catolice sa bata clopotele catedralei. 



Abia in anul 1806, cand imparatul Napoleon I a facut regat, ducatul electoral al Saxoniei, s-au auzit prima oara clopotele batand in aceasta catedrala. In cripta catedralei se afla inima electorului de saxonia si rege al Poloniei August al II-lea, precum si ramasitele a 49 de membri ai casei de Wettin. Si aceasta catedrala a fost afectata de acelasi bombardament din 13-14 februarie 1945, dar aceasta a fost refacuta de statul RDG-ist abia in 1962 si a durat tot restul secolului XX. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu