marți, 21 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo, frumosul oras de pe malul Raului Iantra, este fosta capitala a Bulgariei. Orasul se afla la doar 170 de km de Bucuresti, asa ca se poate ajunge foarte repede, fie ca vreti sa mergeti doar o zi, un week-end sau mai multe zile. De la Ruse trebuie doar sa tineti drumul drept circa 100 de km si ajungeti direct in oras. Eu cred ca este cel mai frumos oras din Bulgaria. Este medieval, construit in trepte, este o frumusete in sine si trebuie vizitat la pas pe toate stradutele lui. Dar ca orice oras medieval are si foarte multe obiective de vizitat. In topul nostru este foarte greu sa le includem pe toate, asa ca am preferat sa va prezint si cateva obiective naturale din imprejurimi, ce merita neaparat vazute.


1. Pe primul loc in topul nostru este bineinteles, simbolul orasului, Cetatea Tsarevets. Cetatea care domina orasul, de la inaltimea de 206 metri, de pe dealul Tsarevets, a servit ca fortareata primara, celui de al II-lea si cel mai puternic Imperiu Bulgar, intre anii 1185 - 1393. Fortareata adapostea palatele regale si patriarhale. Dupa instalarea Imperiului Bulgar aici, cetatea a devenit cea mai importanta din Bulgaria.





Deseori cetatea a fost comparata pentru maretia ei cu Roma sau Constantinopol. In anul 1393, cetatea a fost asediata timp de trei luni, pana a reusit sa fie cucerita de catre Imperiul Otoman. In data de 17 iulie, a fost intr-un final cucerita si asta a dus la caderea Imperiului Bulgar. Restaurarea cetatii a inceput in anul 1930 si a durat pana in anul 1981, cu ocazia aniversarii a 1300 de ani de la infiintarea statului Bulgar. Cetatea are trei intrari si complexul castelului este situat in mijloc inconjurat de un zid intern de piatra, cu doua turnuri de aparare si doua intrari. Complexul este format din sala tronului, biserica, castelului si camera regelui. In castel au trait Regii Petar, Asen, Kaloyan si Ivan Asen al II-lea.

 





















2. Locul doi in top este ocupat de o frumoasa catedrala din oras, Biserica Nasterii Maicii Domnului, care a fost construita pe ruinele vechii biserici inchinata Nasterii Maicii Domnului, intre anii 1842-1844. In anul 1913, orasul a fost devastat de un important cutremur ce a afectat multe cladiri din oras. Din biserica a ramas doar turnul clopotnitei, desi si el puternic deteriorat. In acelasi an a inceput si reconstructia. Din cauza ca turnul era foarte avariat de cutremur, s-a stabilit demolarea lui. 



Dupa demolare, printre ruinele bisericii s-a descoperit piatra de temelie a bisericii, datand din 8 septembrie 1888, data la care se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului. Acest act era semnat de Mitropolitul Kliment, de Primarul de la acea vreme, P. Slavkov si de mai multi printi si preoti de la acea vreme. S-a pus o alta piatra de temelie pentru ridicarea noii biserici, in anul 1924. Constructia a durat 10 ani, pana in anul 1934. Clopotele catedralei sunt de provenienta ruseasca si au ca desen o imagine ce reprezinta trecerea Dunarii de catre fortele de eliberare rusesti. Catedrala este catolica.
3. Pentru urmatoarele locuri din top, o sa iesim putin din oras, doar cativa km. pentru a ne plimba putin prin doua frumoase canioane de la marginea orasului. Pe locul trei avem Canionul Hotnitsa si Cascada Kaya Bunar. Din drumul principal Ruse-Veliko Tarnova se face un drum ce se opreste chiar langa Cascada Kaya Bunar. 

 


Aici, la capatul drumului iti apare in fata un mic lac si o cascada superba. Tot de aici din stanga lacului porneste si poteca sau "Eco Poteca" cum este denumita de bulgari, ce merge pe malul apei si care urca si urca si care iti dezvaluie alte si alte cascade. Poteca are si niste scari din lemn pe care poti urca si niste podete ce trec peste rau, destul de abrupte si foarte inguste. Foarte interesant si incitatnt de urcat aceste podete! Canionul este destul de lung dar nu foarte inalt. Peretii din stanca sunt abrupti si dezvaluie niste peisaje extrem de frumoase. Pentru cei care iubesc natura, trebuie sa vina aici neaparat, la orice varsta, pentru a admira frumoasa cascada, daca nu pot urca prin tot canionul care este superb.



4. Locul patru este ocupat tot de un canion, aflat la nord de Veliko Tarnovo. Canionul Emen la capatul careia avem Cascada Momin Skok. Canionul este mult mai inalt decat Hotnitsa. Eu am intrat in el dintr-o zona de unde a trebuit sa trec un pod de lemn peste un rau si pe unde a trebuit sa urc print-un mic lastaris pana in sosea. De fapt acolo m-a dus GPS-ul. Normal traseul incepe din Satul Emen, din dreptul cimitirului. De aici, dupa doar cativa metri de mers prin padurice apare in fata o priveliste de vis, ceva ce greu poti crede ca exista la doar 200 de km de Bucuresti. 

Poteca trece cam la 100- 150 de metri inaltime de Raul Negovanka. Finalul canionului este la cascada Momin Skok, unde nu se ajunge foarte greu. Este de mers in jur de o ora prin peisaje superbe. Dupa ce cobori la cascada si la lacul format de aceasta, raul se largeste si isi continua drumul prin campie. Repet, peisajele iti taie rasuflarea! Am vazut multe canioane dar asa ceva mai rar. Nu ezitati sa veniti sa vedeti acest canion. Nu este chiar pentru incepatori, ca cel de la Hotnitsa, dar puteti sa parcurgeti la orice varsta macar o parte din el.
 
























5. Pentru locul cinci din top, vreau sa mergem la o frumoasa manastire situata la doar 30 de km de oras, Manastirea Dryanovo si la o frumoasa pestera ce se afla chiar langa manastire , Pestera Bacho Kiro. Manastirea a fost construita in secolul al XII-lea, dar a fost distrusa in mod repetat de otomani. In anul 1876, in timpul rascoalei , a fost incendiata si refacuta in anul 1889.





Aici la manastire Vasil Levski si Matei Preobrazhenski, au avut cartierul general unde au pregatit rascoala populara. Aici s-au adapostit in timpul rascoalei peste 200 de oameni impreuna cu preotul Hariton si invatatorul Kiro Petrov Zanev, a carui porecla era Bacho Kiro, de unde vine si denumirea pesterii de langa manastire. Invatatorul a supravietuit rascoalei dar apoi a luat toata vina asupra lui si a fost condamnat si spanzurat. In curtea manastirii exista un muzeu etnografic in aer liber. Trecand printr-un mic tunel din spatele manastirii ajungi intr-o lume de basm. Ajungi pe un pod de lemn ce trece peste un parau de munte, foarte involburat si limpede. Peisajele nu se opresc aici, ele continua dupa ce treci alt podet peste alt rau direct pe terasa unui restaurant prin spatele caruia se ajunge la Pestera Bacho Kyro. Pana la pestera mai ai in stanga si in dreapta doua cascade minunate. Destul de interesanta si nu foarte mica, formata din doua incaperi intre care este un tunel foarte ingust, pestera este deschisa pana la ora 17:00 si are o taxa de intrare de 6 leva. 


Ca de obicei a trebuit sa ma cert cu cei de la intrare ca sa accepte euro, deoarece in Bulgaria greu se accepta euro la muzee sau la obiective de acest gen. In pestera poti vedea si o parte din scheletul unui Urs Peleus ce a trait aici acum cateva milioane de ani. Tot in manastire sunt si cateva animale si langa exista o terasa foarte frumoasa, unde am si mancat si unde poti plati si in euro sau chiar in lei . Mai greu este cu cardul. Parcarea din fata manastirii este destul de mare si este cu taxa, dar numai 2 leva / ora.

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu