miercuri, 22 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Debrecen

In Debrecen am fost, de 1 Mai 2019. Este al doilea oras ca marime din Ungaria, dupa Budapesta si este unul dintre cele mai frumoase orase din Ungaria. A fost in doua randuri capitala Ungariei, intre anii 1848-1849 si in 1945. In timpul domniei lui Mihai Viteazu, a facut parte din Regatul Transilvaniei, apartinand comitatului Bihor. Mie mi-a lacut foarte mult acest oras, linistit, cu foarte multa istorie si foarte mult spatiu verde. Nu este departe de granita cu Romania, de vama Bors si daca nu doriti sa platiti vigneta pentru unguri, puteti sa nu intrati pe autostrada. Daca mergeti la Hajduszoboszlo, puteti da o fuga intr-o zi pana in Debrecen, deoarece sunt doar 20 km.

1. Pe primul loc in top avem, o frumoasa biserica reformata, cunoscuta sub numele de Biserica Reformata Mare. Biserica ce se afla fix in centrul orasului, este o biserica reformata-calvina. Asezata intre Piata Kossuth si Piata Calvin, este cea mai mare biserica reformata din Ungaria.  Aici se afla sediul episcopiei reformate din Debrecen si al bisericii reformate maghiare. Datorita acestui fapt, orasul Debrecen este denumit si Roma Calvinista. Prima biserica a fost construita aici in stil gotic, intre anii 1297-1311 si purta hramul Sfantului Andrei. In anul 1564, biserica a fost distrusa de un mare incendiu si a fost refacuta de locuitorii orasului, convertiti la protestantism, intre anii 1626-1628. In timpul rascoalei din anul 1707, in timpul lui Francisc Rákóczi, biserica a fost grav avariata de trupele imperiale austriece. 






Un mare incendiu din anul 1802, care a distrus aproape tot orasul, a distrus si aceasta biserica. Constructia actuala a fost facuta intre anii 1805-1824. Aici s-a semnat in anul 1848, Declaratia de independenta a Ungariei, de catre Lajos Kossuth, al carui scaun il putem vedea si astazi in biserica. Biserica are o lungime de 55 de metri si o inaltime de 21 de metri si are pe fatada doua turnuri cu inaltimea de 61 de metri. Mai detine si cel mai mare clopot dintre toate bisericile reformate maghiare.




2. Daca avem o Biserica Reformata Mare, trebuie sa avem si Biserica Reformata Mica. Foarte aproape de biserica mare se afla biserica construita in anul 1600. Si ea a fost avariata din cauza unui incendiu, in anul 1727. A fost refacuta, iar in anul 1907 o puternica furtuna a distrus cupola turnului. S-a decis de catre arhitecti sa nu se mai refaca cupola, astfel turnul a ramas in forma lui de bastion. De aceea acum biserica se mai numeste si "Biserica Trunchiata" sau "Csonkatemplom".  Turnul bisericii este patrat si are cate un ceas pe fiecare latura a sa. 




3. Dar in oras avem si o catedrala romano-catolica, cu hramul Sfintei Ana. Catedrala Sfanta Ana a fost construita intre anii 1721-1746. Catedrala este impresionanta si ascunde cateva obiecte de arta foarte importante. In dreapta intrarii principale avem statuia regelui Sfantul Stefan, iar in stanga, statuia fiului acestuia, Sfantul Imre. Icoana centrala este reprezentata de Sfanta Ana invatand-o pe Sfanta Maria. Cu ocazia infiintarii diacezei Debrecen-Nyíregyháza, in anul 1993, biserica a fost ridicata la rang de catedrala de catre Papa Ioan Paul al II-lea. O copie a Giulgiului din Torino, se poate admira aici din anul 2011, impreuna cu o expozitie de obiecte bisericesti.   
















4. Dar Debrecen are si o frumoasa Gradina Zoologica. Situata la periferia orasului, intr-o mica padurice, la fel ca Paurea Baneasa din Bucuresti, gradina adaposteste 1400 de animale din 170 de specii de pe 4 continente. Mi-a placut mult aceasta gradina zoo, care are si un loc de joaca foarte mare, pentru copii. Printre speciile de animale, intalnim, girafe, zebre, camile, lame, lei, tigrii, maimute, foarte multe reptile si pasari, sau pesti pirania. Gradina a fost infiintata in anul 1958 si este vizitata de foarte multi turisti si locuitori ai orasului. Este un punct de atratie foarte iportant al orasului, pentru iubitorii de plimbari in natura. Langa avem si o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1928, cu o impresionanta colectie de plante tropicale si 2500 de specii de cactusi din cele 3000 care se afla pe Terra.























5. Cum Ungaria si in primul rand zona Debrecen-ului este vestita pentru apele ei termale, nu putem pleca de aici fara sa facem o baie la strandul termal. Parcul Acvatic Aquaticum este mare si pe langa cele 12 tobogane acvatice, bazinul cu valuri, bazine pentru copii si bebelusi, bazinul din pestera, mai are si un frumos bazin exterior, cu apa la temperatura de 35 de grade, care este deschis in orice anotimp. Printre bazine domina vegetatia luxurianta, asezata in asa fel incat sa iti dea ipresia ca esti pe o insula tropicala. Bazinele interioare au o temperatura variala a apei.










Exista si un bazin cu apa alternanta, intre rece si calda, destinat circulatie sangvine si bazine pentru gimnastica acvatica. Avem aici si un restaurant unde putem manca si bea o bere rece, intre doua reprize de baie. Nu treceti prin oras fara sa mergeti macar trei ore la strandul termal.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu