luni, 20 aprilie 2020

Top cinci obiective turistice de vazut in Köln

Köln, este un frumos oras din Germania, situat in Landul Renania de Nord - Westfalia, la numai 15 km. de Düsseldorf. Este al patrulea oras ca marime dupa Berlin, Hamburg si München. Köln-ul este si el strabatut de Raul Rin, care face parte din frumusetile orasului. Orasul are de aratat foarte multe frumuseti si obiective turistice. Cel mai mare eveniment a avut loc in anul 2005, a XX-a zi Internationala a tineretului, care a adunat cate cinci tineri din 196 de tari. La ceremonia catolica finala, ce a avut loc in Piata Marienfeld, oficiata de Papa Benedict al XVI -lea, au fost prezenti peste un milion de participanti.

1. Pe primul loc in topul nostru, nu poate fi altceva decat marele Dom. Domul din Köln, este unul dintere marile monumente de arhitectura din Germania. Este catedrala Arhiepiscopiei romano-catolice din Koln si este cea mai mare biserica din Germania si din nordul Eureopei. Este considerata una dintre cele mai mari biserici din lume. Biserica are hramul Sfantului Petru si a fost construita intre anii 1248 si 1473. In catedrala se afla moastele Celor Trei Magi de la Rasarit. Catedrala are o inaltime de 157 de metri si este a doua catedrala, ca inaltim, din Germania, dupa Münster Dom din Ulm. 


Domul se afla in apropierea garii si in apropierea unui alt obiectiv foarte important din oras, Podul Hohenzollern. Deoarece este construit pe o colina si la doar 250 de metri de Raul Rin, poate fi vazut din mai toate colturile orasului. Pe mine m-a impresionat foarte mult aceasta catedrala, poate mai mult decat Domul din Milano. Constructia este in stil gotic, asemenea catedralelor din Sevilia si Milano. Imensa fatada, flancata de cele doua turnuri, ocupa o suprafata de 7.100 de mp. Intre anii 1880 si 1884, a fost cea mai inalta cladire din lume.


In anul 1996, a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO si in anul 2005 a fost vizitat de catre Papa Benedict al XVI -lea. Datorita maretiei si importantei sale, catedrala este inclusa pe moneda de 2 euro, emisa de Banca Nationala a Germaniei din anul 2011. 















2. Ca in mai toate orasele din Germania si in general din Europa de vest si aici avem pe locul doi in top un turn de belvedere. Kölntriangle, cunoscut si sub numele de LVR Turm, are o inaltime de 103.2 metri si este unul dintre cele mai vizitate obiective din Köln. Turnul proiectat de firma de arhitectura Dörte Gatermann + Schossig, a fost finalizat in 2006. Turnul este o cladire de birouri in care isi are sediul Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei, dar ultimul etaj si acoperisul sunt accesibile publicului larg si sunt un frumos punct de observare asupra orasului. De aici putem vedea tot orasul, dar in special Catedrala care este pe cealalta parte a Rinului.




     
3. Un al treilea obiectiv de vazut in Köln, este un frumos pod peste Raul Rin. Podul Hohenzollern a fost initial un pod feroviar si rutier, construit la km. 688.5, peste Raul Rin. Dupa distrugerea s-a in anul 1945, podul a fost reconstruit, dar, doar ca un pod feroviar si pietonal. Traversat zilnic de 1200 de trenuri,  este cel mai utilizat pod feroviar din Germania. Podul este construit pe axa centrala a catedralei. Fiecare rampa a podului este flancata de patru statui ecvestre ale regilor prusiei si ai imparatilor germani ai familiei Hohenzollern. 


Podul vechi al catedralei era deja decorat cu statuile lui Friedrich Wilhelm al IV -lea al Prusiei creata de sculptorul Gustav Blaeser si statuia lui Kaiser I Wilhelm, creata de Friedrich Drake, Acum aceste statui sunt asezate pe partea dreapta a Rinului. In schimb pe malul stang al rinului se afla statuile ecvestre a lui Friedrich al III-lea si a lui Wilhelm al II-lea, create de sculptorul Louis Tuaillon. Merita sa faceti o plimbare pietonala pe pod, de unde puteti observa raul si vapoarele ce trec zilnic pe el.

Pe pod exista si o zona in care tinerii indragostiti pot sa isi agate un lacat si in acest fel isi pecetluesc pe veci iubirea,










4. Si in Köln avem o mare si frumoasa Gradina Zoologica. Aceasta magnifica gradina zoologica s-a aflat in anul 2012, la egalitate cu gradina zoologica din Praga, pe locul 10 in topul celor mai frumoase gradini zoologice din Europa. Gradina numara aproximativ 10.000 de exemplare dintr-un numar mare de specii. Un mare plus pentru aceasta gradina este faptul ca pe harta aflata la intrarea in gradina, poti vedea si orele la care sunt hranite animalele, astfel iti poti face traseul in asa fel incat sa nu nimeresti la ora de masa, in care animalele sunt deobicei in custi. 

In mijlocul gradinii este o mini arca a lui Noe, unde in fiecare zi sunt tot felul de dresuri de pasari. Gradina este asezata pe sectiuni astfel ca avem si o sectiune unde putem admira animalele de apa si reptilele, una unde putem admira insectele, chiar si colonii de termite si sectiunea de pasari unde avem pe langa vulturi, soimi si alte pasari rapitoare si tot felul de pasari exotice inclusiv pasari flamingo.


 

5. Ei, dar daca suntem in Köln, nu putem pleca fara sa mergem sa vizitam Muzeul Ciocolatei, o placere dulce si vinovata care nu trebuie ratata in nici un oras unde exista asa ceva. Ciocolata are o lunga traditie printre tarile din Europa, astfel ca in multe orase europene exista cate un astfel de muzeu. Unul dintre ele este Muzeul Ciocolatei din Köln. Aici putem vedea nu numai istoria ciocolatei dar si procesul de productie. Prezentarea porneste de la cultivarea si culegerea boabelor de cacao. Muzeul are o mica gradina botanica unde este sustinuta caldura si umiditatea tropicala, specifica arborelui de cacao. Exista harti unde putem vedea locurile unde creste arborele de cacao dar si diverse instrumente cu care se fabrica ciocolata, din antichitate si pana in zilele noastre.



















Vreau sa va arat la final o poza facuta din avion dupa cel de al II - lea Razboi Mondial, sa vedeti ce a ramas dupa razboi si cand o sa ajungeti in Köln, va rog, sa va ganditi la aceasta poza.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu