marți, 7 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vizitat in Salzburg

Salzburg, poate cel mai frumos oras din Austria, dupa parerea mea, depaseste Viena ca si frumusete, se afla situat la poalele muntilor Alpi si este al patrulea oras ca marime din Austria. Orasul natal al lui Mozart si orasul unde s-a filmat "Sunetul muzicii" in anul 1965 cu Julie Andrews si Christopher Plummer. Foarte multe obiective de vizitat gasim si in Salzburg, mai ales ca centrul vechi al orasului este renumit in lumea intreaga, datorita arhitecturii sale in stil baroc si este cel mai bine pastrat centru istoric din lumea germanica. Datorita acestui fapt, din anul 1997, face parte din Patrimoniul Mondial pe lista UNESCO. Aici este singurul loc unde gasim adevaratele bomboane Mozart, facute intr-o cofetarie de familie ce se afla in centrul orasului.

1. Pe primul loc in topul nostru avem  Fortareata Hohensalzburg, ce se poate vedea din orice punct al orasului deoarece se afla situata la cea mai mare inaltime din oras, pe muntele Festungsberg. Hohensalzburg este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa, avand o lungime de 250 de metri si o inaltime de 150 de metri. Constructia incepe in anul 1077 in timpul arhiepiscopului Gebhard von Helfenstein. Initial un castru cu perete de lemn, constructia a fost extinsa pe parcursul secolelor ce au urmat. Zidurile de aparare, cat si tunurile au fost construite in anul 1462 din ordinul principelui-arhiepiscop Burkhard al II-lea von Weibpriach. 

In castel se urca cu un funicular, construit inca din anul 1515. Funicularul primitiv, Reisszug, facilita initial accesul marfurilor in curtea superioara a castelului. Acum intr-o forma inbunatatita, inca din anul 1892, este cea mai veche cale ferata functionala din lume. Castelul are mai multe cladiri si o curte interioara. In interior putem vizita, Capela arhiepiscopului Leonhard von Keutschach, sala de aur, camera de aur, dormitorul si in curtea castelului, "Taurul din Salzburg", un aerofon, o orga metalica, cu peste 200 de tuburi, construita in anul 1502 chiar de catre arhiepiscopul Leonhard von Keutschach.
















2. Locul doi in top este ocupat de catre Catedrala din Salzburg. Ca in orice mare oras din Europa care se respecta si aici gasim o catedrala impunatoare. Dom zu Salzburg, cum este denumirea in germana, este una dintre cele mai frumoase catedrale din Europa. Construita in stil baroc, inca din secolul al XVII-lea, catedrala are hramul Sfantului Rupert de Salzburg. Aceasta este catedrala unde a fost botezat si marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Biserica cu o lungime de 142 de metri si o inaltime de 33 de metri, adaposteste moastele Sfantului Rupert, inca de la finalizarea constructiei.

Deteriorata in timpul celui de al doilea Razboi Mondial cand o bomba a cazut prin cupola centralei, a fost restaurata pana in anul 1959. Cum va spuneam este una dintre cele mai frumoase catedrale din Europa. O catedrala foarte luminoasa si cu foarte multe picturi si decoratiuni.

















3. Pentru locul trei, ne deplasam putin, la numai 16 km. de oras, pentru a urca cu telecabina pe muntele Untersberg. Aflata in sudul orasului, la numai 16 km de centru telecabina urca pana la 1300 metri altitudine pe muntele Untersberg. De la aceasta inaltime avem o panorama uimitoare asupra orasului si a zonei. Aici se ajunge foarte usor, daca sunteti cu masina, sau cu autobuzul local. Telecabina urca din statia Gartenau pana in varflul Geiereck, aflat la 1300 de metri altitudine. Pe langa telecabina, mai sunt si multe alte drumuri ce duc pana la varf.

Pe acest munte mai sunt si cateva partii de schi, pe o parte si pe alta a sa. Avand in vedere ca este situat la granita cu Germania, cel ce ne-a condus cu telecabina pana sus, ne povestea ca pe vremuri cand nu exista zona Schengen, se schia cu pasaportul in mana, deoarece la baza partiei, in Germania, erau controale.



4. Locul patru nu poate fi ocupat de altceva, decat de Palatul Mirabell cu faimoasele sale Gradini. Palatul cu gradinile inconjuratoare, face parte din Patrimoniul Universal UNESCO. A fost construit in anul 1606, in afara zidurilor orasului. dupa modelele palatelor italiene si frantuzesti, la cererea printului-episcop Wolf Dietrich Raitenau, pentru ai folosi ca resedinta armatei sale. Denumirea actuala a fost data dupa ce printul-episcop a fost demis si arestat in anul 1612. Denumirea provine de la cuvintele italienesti "mirabile" si "bella".  Reconstruit in anul 1710 in stil baroc de catre Johann Lukas

von Hildebrandt, palatul este casa natala a regelui Otto al Greciei, ce s-a nascut aici in anul 1815. Dupa un mare incendiu, a capatat aspectul actual, neoclasic, din anul 1818. Minunatele gradini ale palatului, amenajate geometric, adapostesc statui mitologice din anul 1730, si patru ansambluri statuare, reprezentandui pe Eneas, Hercule, Paris si Pluto, realizate de Ottavio Mosto in anul 1690. Datorita frumusetii gradinilor, mai multe scene din filmul "Sunetul muzici", au fost filmate aici.

















5. Pentru ca Salzburg este orasul natal a lui Mozart, nu putem pleca fara sa vedem si casa memoriala a sa. Mozart Geburthaus este chiar in centru vechi al orasului si este un frumos muzeu, ce trebuie vizitat. Muzeul te intampina inca de la intrare cu o papusa ce il reprezinta pe Mozart in patutul sau de copil. In interiorul muzeului, poti afla foarte multe lucruri interesante despre viata marelui compozitor si poti vedea chiar unele partituri originale. Aici, la numarul 9 al strazii Getreidegasse, a locuit la etajul al treilea, familia Mozart intre anii 1747 - 1773 si s-a nascut fiul lor, Wolfgang Amadeus Mozart in anul 1756 pe data de 27 ianuarie. Muzeul este deschis din anul 1880 si pe langa partiturile originale mai putem admira, vioara originala din copilaria compozitorului, diverse instrumente muzicale, portrete, documente si scrisori de familie. Tot aici putem asculta diverse inregistrari din timpul vietii lui petrecute la Viena dar si a familiei sale. La etajul al doilea al muzeului putem vedea si clavichordul, pe care a compus Flautul Fermecat.
























Intrarile la obiectivele turistice din Salzburg nu sunt tocmai ieftine, dar ca din orice oras care se respecta, puteti cumpara un card valabil pe toate mijloacele de transport in comun, timp de o saptamana si cu care puteti intra gratuit sau cu un discount destul de mare, la mai toate muzeele si palatele din oras. Acest card este valabil si la telecabina de pe Untersberg.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu