luni, 27 aprilie 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Maramures

"De ce tanar copilas
Io am fost Stan Ion Patras
Sa ma ascultat oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni."

                                         Stan Ion Patras

Maramures este unul dintre judetele din Romania, care pastreaza toate traditiile de sute de ani incoace. Daca mergi de sarbatori in Maramures, ai senzatia ca te intorci in timp, cu toate ca mai mult de trei sferturi din populatia judetului sunt plecati din tara, in momentul cand se intorc acasa, pastreaza cu sfintenie traditiile lasate din mosi, stramosi. Este un judet bogat in obiective turistice care trebuie neaparat vazute.  Dar sa vedem ce putem vizita in acest mirific judet.



     Pe primul loc nu poate fi altceva decat Mocanita din Valea Vaserului. Traseul mocanitei cu o lungime de  46.3 km., incepe din Gara Viseul de Sus si ajunge pana in statia Izvorul boului la doar cativa km. de granita cu Ucraina. Mocanita a fost construita intitial pentru colectarea lemnului din padurea din Muntii Maramuresului. Viseul de Sus. Gara C.F.F. a fost ridicata in incinta Fabricii de cherestea Valea Raului - Viseul de Sus. 


In 1931 s-a dat in folosinta primul tronson de linie ferata normala, montana si pentru linie ingusta, ce a legat gara CFR de Viseul de Sus. La km. 21.6 se gaseste statia Paltin, a caii ferate forestiere, destinata trenurilor cu aburi regulate pentru turisti. Aici turistii au posibilitatea de a servii masa, la picnic, sau sa admire defileul de pe platforma de observare, situata in apropiere, sau pot sa faca o drumetie pana la galeriile din timpul celui de al II-lea Razboi Mondial.

 
Din anul 2011, aici exista o constructie noua, o reproducere dupa toate cladirile ce existau de-alungul traseului. Pentru cei care doresc sa se cazeze in mocanita, exista un tren format din doua vagoane de dormit si unul restaurant, trase de o locomotiva cu aburi. Vagoanele sunt produse in DDR, pentru Caile Ferate ale Cehoslovaciei. "Carpatia express", are 20 de compartimente, fiecare cu cate doua paturi. Acest tren se afla la doar 50 de metri de statia de plecare a mocanitei. Traseul mocanitei, prin Muntii Maramuresului, este unul de vis. Nu ezitati sa mergeti, cel putin o data in viata, cu aceasta mocanita.



      Locurile doi si trei in topul nostru, sunt ocupate de Comuna Sapanta. Aici avem doua obiective importante de vazut. Cimitirul vesel de la Sapanta si Manastirea Sapanta.
Totusi pe locul doi este Cimitirul vesel de la Sapanta. Cimitirul este vestit in toata lumea pentru crucile colorate si picturile naive, ce desriu scene din viatata si ocupatia persoanelor defuncte. Pe fiecare cruce exista o poezie, cu nuante umoristice, din viata persoanelor respective. Cimitirul a fost infiintat de catre Stan Ioan Patras, si se pare ca a fost inspirat din cultura Dacilor, despre care se stie ca socoteau moartea ca pe un eveniment vesel. 







In cultura traditionala, moartea este socotita ca un eveniment trist. Cimitirul este un muzeu in aer liber. Primul epitaf a aparul aici in 1935. Din anii '60, tot cimitirul a fost impanzit cu multe alte astfel de cruci si epitafe. Acum in cimitir sunt peste 800 de cruci, sculptate din lemn de stejar. Din anul 2009 se tine aici festivalul, "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel". 






     Nu departe de cimitir, se inalta cea mai mare biserica de lemn din lume. Biserica, cu o inaltime de 78 de metri, este biserica Manastirii Sapanta - Peri. Nepotii lui Dragos Voda, au daruit Manastirii Sapanta-Peri, mai multe terenuri in anul 1931. Aici a fost ridicata o biserica de piatra, care mai bine de 300 de ani, a fost folosita ca sediu al Episcopiei Romane a Maramuresului. Manastirea purta pe vremea voievozilor Dragomiresti, hramul Sfantului Arhanghel Mihail. Din dorinta de a reinnoi traditia vechii manastirii din satul Peri, ce acum se afla pe teritoriul Ucrainei, in anul 1997 se reinfiinteaza aceasta Manastire pe teritoriul Comunei Sapanta, in apropierea locului unde Raul Sapanta se varsa in Raul Tisa. 






Din anul 2005, manastirea are o obste de maici. Biserica manastirii a fost construita in stil maramuresan si a fost pictata initial cu 8.5 kg de aur. Crucea, inalta de sapte metri, a fost si ea invelita in 4 kg. de aur. Turla bisericii este vizibila de la 5 km., peste Tisa, si poate fi vazuta de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului Istoric, ce a ramas in Ucraina. 










     O alta manastire frumoasa si faimoasa de pe teritoriul Judetului Maramures, este Manastirea Barsana. Manastirea este situata in Comuna Barsana. Intr-un document din anul 1390, gasim urmatorul text: "apare un drum ce se bifurca, printr-un brat ce duce in Comuna Barsana si unul ce duce spre manastire". Intr-un document din anul 1405 se mentioneaza un "camp al manastirii". Tot in acest document sunt mentionate si Dealul Popii si Valea Manastirii. Manastirea este situata in Maramuresul istoric, pe Valea Izei. 



Vechea biserica de lemn a fost ridicata aici in 1711, pe locul numit "Parul Calugarului", de catre preotul nobil Ioan Stefanca, impreuna cu fiii sai si alti sateni, pentru ai multumi lui Dumnezeu, pentru protectie in timpul ciumei de anul anterior. Biserica a fost mutata pe Valea Izei, in anul 1739, pe locul unui cimitir aparut acolo dupa lupta cu tatarii din anul 1717. A mai fost mutata in anul 1795, cand a fost adusa in sat, in mijlocul unui cimitir aparut acolo in timpul ciumei mici din anul 1742.



Interiorul bisericii este in stilurile baroc si rococo. In 1929, au fost taiate ferestrele care incadreaza usa dintre naos si pronaos. Ansamblul monahal, construit din lemn, in unicul stil maramuresan, include, o poarta maramuresana, turnul clopotnita al bisericii, biserica cu o inaltime de 57 de metri, altarul de vara, chiliile calugarilor, capela, casa maistrilor si casa artistilor. Hramul manastirii este Soborul Sfintilor 12 Apostoli si se celebreaza pe 30 iunie.




     Daca iesim putin in natura, din Borsa putem urca cu telescaunul pana la o frumoasa cascada din Muntii Rodnei, Cascada Cailor. Cascada care se scurge in valuri peste un loc numit, "Podul Cailor", se afla la o inaltime de 1300 de metri si are o cadere de apa de 90 de metri. La cascada  se poate ajunge, asa cum v-am spus cu telescaunul, ce merge pe langa partia de la Borsa, sau pe jos, daca nu doriti sa luati telescaunul, sau de pe crestele inalte ale Muntilor Rodnei. Cascada se afla in Rezervatia Piatra Rea. 



O legenda spune ca aici, o herghelie de cai, ce era incoltita de ursi, s-a aruncat in prapastie. Zona bogata in pasuni, a atras de-alungul timpului, numerosi pastori cu turme de oi si cai, iar dupa aceasta intamplare pastorii au varsat asa de multe lacrimi incat s-a format aceasta minunata cascada. Pe timpul iernii cascada este inghetata, astfel incat este un loc ideal de catarare pe gheata. Iubitorii de munte, pot urca din Canionul Cailor, unde pot admira si celelalte cascade ce se formeaza aici, pana la cascada cea mare. 


      Inca o minune a naturii, putem admira in Maramures, in zona orasului Baia Sprie. Avem aici Lacul Albastru. Putem urca din centrul orasului, pe langa biserica catolica, pana la liziera padurii, de unde incepe poteca ce urca la lac. In 35-40 de minute ajungem pe malul lacului de o culoare inimaginabila. Lacul care isi schimba culoarea in functie de anotimp, este unicat in Europa. Primavara, lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoare verde inchis si de smarald, iar toamna are culoarea verde inchis si uneori maro.


Lacul este declarat rezervatie naturala si face parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului. Lacul situat la altitudinea de 530 de metri, este situat intr-o padure de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei si are o suprafata de 0.5 ha. S-a format prin prabusirea unor vechi lucrari miniere de exploatare intre anii 1919-1920. 




     Nu putem face o excursie in Maramures, fara sa mergem in orasul unde se agata harta in cui, in Sighetul Marmatiei. Aici trebuie sa vizitam neaparat Memorialul durerii. Pe numele sau complet Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, este un muzeu situat in fosta inchisoare politica din Sighetul Marmatiei. Muzeul are ca scop reconstituirea si pastrarea memoriei unor popoare, in special poporului roman, carora timp de jumatate de secol li s-a indus o istorie falsa. Inchisoarea Sighet a fost infiintata in anul 1897, ca o inchisoare de drept comun, de catre administratia Austro-Ungara. In anul 1948, a fost un loc de detentie pentru un grup de studenti, elevi si tarani maramureseni iar din 1950, au fost adusi aici 100 de demnitari din intreaga tara, ministrii, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi si politicieni. 




Dintre acestia multi au fost condamnati politic, la pedepse grele, altii au fost inchisi fara a fi macar judecati. In 1955, datorita Conventiei de la Geneva, si infiintarii Republicii Populare Romane si admiterii ei in ONU, a avut loc o gratiere. O parte din detinuti au fost eliberati, o parte au fost transferati in alte inchisori, iara altii au fost transferati in inchisoare la domiciliu. Din cei 200 de detinuti de la Sighet, 54 deja murisera din cauza conditiilor mizerabile de aici.





Dupa 1955, inchisoarea a devenit una pentru detinuti de drept comun. Din 1977, inchisoarea a fost inchisa si a intrat intr-un proces de degradare. Acum muzeul este deschis publicului larg, pentru a arata chinurile prin care au trecut in acei ani detinutii politici, victime nevinovate a unui regim nemilos, ce nu ar trebui sa mai existe nicaieri in lume. Din pacate, oamenii uita aceste abuzuri facute de Partidul Comunist, mai ales in anii '50. Toti cei care au facut parte vreodata dintr-o functie de conducere a acestui partid mizerabil ar trebui scosi in afara legii si nu ar trebui sa aiba voie sa mai candideze vreodata in Romania, intr-o functie publica. Din pacate "Punctul 8" de la Timisoara, nu este respectat in Romania si din aceasta cauza suntem unde suntem.




In Muzeu putem vedea si celula in care a fost inchis si in care a murit, marele om politic si presedinte al Partidului National Liberal, Iuliu Maniu. Multi oameni politici au murit aici. Printre ei amintim pe : Constantin I.C. Bratianu, Gheorghe I. Bratianu, Dumitru Burileanu, Daniel Ciugureanu, Grigore Dumitrescu, Ion Macovei, Constatin Simian si multe alte personalitati ale vietii politice interbelice.



  

   Dar sa plecam de aici, rugandu-ne ca acest lucru sa nu se mai intample niciodata in lume si sa mergem in Baia Mare, unde o sa vizitam Turnul Sfantul Stefan. Turnul este turnul clopotnita al fostei biserici cu hramul Sfantul Rege Stefan. Turnul asezat in Piata Centrala a orasului vechi, este construit in secolul al XV-lea. Prima documentare a bisericii parohiale, romano-catolice, dateaza din 1347, insa constructia este inaugurata oficial in anul 1387. Turnul este construit din piatra masiva si a fost construit de Iancu de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomita din anul 1442, impotriva otomanilor. Constructia inceputa in anul 1446 este terminata doi ani mai tarziu de catre Matia Corvinul. In 1619 se reface partea superioara a turnului, ce are forma de piramida cu baza de piatra, cu patru turnulete si inzestrat cu clopote. Noua ani mai tarziu se monteaza un ceas cu luna. Accesul pana  la primul nivel se face pe o scara de piatra in spirala, iar pana in foisor, pe scari de lemn. Turnul are o inaltime de 50 de metri si din foisor ofera o panorama deosebita asupra orasului. Vechiul orologiu mecanic din secolul al XVII-lea, a fost inlocuit cu unul electronic. Ministerul Culturii a demarat o ultima actiune de restaurare a turnului in 2007.

     Si aici in judet avem un frumos Muzeu al Satului Maramuresan, situat tot in Sighetul Marmatiei. Muzeul a fost deschis in anul 1981 si putem admira aici o serie de case specifice zonei maramuresene. In muzeu avem 30 de case, unele mobilate complet cu piese originale. Gospodariile sunt grupate in subzonele istorice ale Maramuresului : Cosau-Mara si Iza inferioara, Iza mijlocie, Viseu-Borsa, subzona Tisei si bazinul Ruscovei. Pe langa cele romanesti de aici au mai fost reconstruite, cateva locuinte : Una ucraineana, una maghiara si doua evreiesti, unde intr-una din case avem amenajata si o sinagoga. Cea mai veche constructie din muzeu, este biserica de lemn. Ridicatat in secolul al XVI-lea, a fost facuta cu materiale de la o biserica mai veche, unele barne sunt datate din 1572 si 1614, si a fost adusa de pe Valea Izei, din Satul Oncesti. Toate ulitele din satul muzeu duc la biserica de lemn. 


     Pe ultimul loc, dar nu cel din urma, deoarece in Maramures, toate obiectivele ar putea fi pe primul loc, avem Manastirea Rohia. Manastirea cu hramul Sfanta Ana, este asezata in Tara Lapusului la 50 de km. de Baia Mare si 43 de km. de Dej. A luat fiinta in anul 1923, datorita ctitorului sau Nicolae Gherman. Preotul, ctitor, a ridicat manastirea in memoria fiicei sale, Ancuta, care a murit la varsta de 10 ani. Bisericuta mica de numai 17.80 metri / 5.70 metri si cu o inaltime de 13 metri, a fost sfintita de catre episcolul Clujului, Nicolae Ivan, in prezenta a 1.000 de credinciosi. Intre anii 1950-1970 se introduce curentul in sat si de atunci s-au facut mai multe constructii in curtea manastirii. 








Dupa 1990 obstea condusa de un staret tanar, Justin Hodea, numara 25 de vietuitori, motiv pentru care se dorea o biserica mai mare. In 1996 se demoleaza veche bisericuta si se construieste o biserica mare. Mormantul episcopului Iustinian Chira se afla in manastire. Episcopul a murit in anul 2016.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu