marți, 14 aprilie 2020

Top 5 obiectice turistice de vazut in Munchen

München, capitala Landului Bavaria, este al treilea oras ca marime din Germania si este traversat de Raul Isar. Ca mai toate orasele germane si Münchenul a fost lovit foarte puternic in cel de al Doilea Razboi Mondial, dar si-a revenit la fel ca toate celelalte orase. Hitler a numit orasul "capitala miscarii naziste", dar tot aici a fost infiintata si miscarea antinazista, "Trandafirul alb", ce a tinut din iune 1942 pana in februarie 1943. In München a avut loc Olimpiada din 1972 dar si Finala Campionatului Mondial de Fotbal din Germania in anul 1974. Cu foarte multe obiective turistice de vizitat, München este unul dintre cele mai importante orase din Germania, din punct de vedere turistic.

1. Primul obiectiv in topul nostru, nu poate fi altceva decat Catedrala Frauenkirche, spectaculoasa prin maretia si arhitectura de secol XV.  Inaltimea celor doua turnuri ale catedralei este de 99 de metri si din aceasta cauza, limita de inaltime a tuturor cladirilor ce se construiesc in acest oras, nu trebuie sa depaseasca 99 de metri. Frauenkirche este Catedrala Episcopiei romano-catolice din München si Fresing si scaun al arhiepiscopului.

Turnul de sud este deschis publicului doritor sa urce scarile pana in varf si ofera o priveliste unica asupra orasului si a Muntilor Alpi, aflati in apropiere. Catedrala a fost comandata de ducele Sigismund si de catre locuitorii orasului si a fost construita in doar 20 de ani de catre Jörg von Halsbach. Constructia a inceput in anul 1468 si din cauza epuizarii resurselor financiare in anul 1479, Papa Sixtus al IV-lea a acordat o indulgenta. Turnurile de 98.57 metri, cel de nord si cel de sud cu 0.12 metri mai mic, au fost terminate in anul 1488. Sfintirea bisericii a avut loc in anul 1494. In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, catedrala a suferit mari pagube, acoperisul s-a prabusit si unul dintre turnuri a suferit avarii majore. Dupa razboi a inceput restaurarea in mai multe etape si ultima a fost finalizata in anul 1994. Biserica ce poate adaposti 20.000 de credinciosi are si o legenda faimoasa care este pe buzele tuturor localnicilor. Se spune ca diavolul a facut un pact cu constructorul pentru a finanta constructia bisericii, cu conditia ca acesta sa nu faca nici un geam catedralei. 


Constructorul l-a pacalit pe diavol construind stalpii catedralei astfel incat acesta sa nu poate vedea ferestrele din locul de unde privea el. Cand diavolul a descoperit ca a fost inselat, nu a putut intra in biserica deja consacrata. De suparare a lovit cu piciorul in pridvorul bisericii, unde a lasat o urma care se poate vedea si  astazi.
 

2. Locul doi in top este ocupat de piata din centru orasului, Marienplatz. Este piata principala a orasului incepand din anul 1158. Numele pietei este dat de Coloana Mariei, Mariensäule, ce se afla amplasata in centrul pietei. Coloana a fost ridicata in anul 1638, pentru a sarbatori sfarsitul ocupatiei Suedeze, dupa Razboiul de treizeci de ani si are in varf o statuie din aur ce o reprezinta pe Fecioara Maria stand in picioare cu o semiluna in mana, simbolizand-o pe Regina Cerului. Cladirea emblematica din piata este  Primaria Noua (Neues Rathause), cu minunatul ei Glockenspiel din turnul primariei, o atractie pentru sutele de mii de turisti ce viziteaza anual piata. Zona pietonala este foarte aglomerata si cu foarte multe magazine si restaurante. Printre magazine descoperim faimoasele, Deichmann, C&A, Kaufhof. Un important nod al metroului din München se afla chiar sub aceasta piata si o statie de metrou o avem chiar aici in centrul sau. 





















                                                               3. Pentru ca suntem in München, nu putem trece cu nepasare peste un obiectiv important si anume Allianz Arena. Stadionul echipelor Bayern München si TSV 1860 München, a fost deschis pe 30 mai 2005. A fost construit pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2006 si initial s-a numit Fifa World Cup Stadium München din cauza regulilor FIFA, privind denumirile comerciale. Stadionul a gazduit si finala Ligii Campionilor din anul 2012. 


Din sezonul 2017-2018 doar Bayern mai evolueaza pe acest stadion deoarece FVB nu mai poate plati chiria, destul de mare, pentru o echipa destul de modesta. Capacitatea stadionului este acum de 75.000 de locuri, cu 57.343 de locuri pe scaune, 13.794 de locuri in picioare, 1374 de locuio la loja, 2152 locuri business / V.I.P. si 966 locuri pentru sponsori. Pentru Campionatul European de Fotbal din 2020, ce se va tine de fapt in 2021, stadionul va purta numele de Fusbal Arena München si va gazdui patru meciuri, trei in grupe, cu participarea echipei Germaniei si unul din sferturile de finala.

4. Locul patru in top este ocupat de cel mai mare parc din oras, Olympiapark München. Parcul a fost construit pentru Jocurile Olimpice din 1972. In parc se organizeaza evenimente culturale, sociale si religioase. Aici pe locul unui fost aerodrom din 1939, in anul 1966 dupa ce a fost incredintat Münchenului organizarea Jocurilor Olimpice, a inceput constructia parcului. Germania a ales sa mearga pe conceptul de "Jocurile Olimpice Verzi" si de aceea parcul are foarte multe zone verzi. 


Peisagistica parcului este proiectata de arhitectul peisagist Günther Grzimek. In fiecare vara in parc se organizeaza Festivalul de muzica Tollwood. Satul olimpic este inchis traficului olimpic.

 


5. Locul cinci, dar nu cel de pe urma, cum putea sa nu includa si un tur al Muzeului BMW. Pentru ca suntem in Bavaria, locul de bastina al BMW-ului, trebuie sa mergem sa  vedem si muzeul situat in apropierea parcului olimpic. Fondata in anul 1913, compania a inceput prin a produce in anul 1917, motoare de avioane. In anul 1923 a inceput productia de motociclete si abia in anul 1928, a inceput productia de masini. 



Dupa cel de al II-lea Razboi Mondial, fabricile companiei au fost dezasamblate, de catre Fortele Aliate si concernului i s-a permis doar fabricarea de aparate electrocasnice si biciclete. Abia in anul 1950, compania s-a intors la productia de masini, incepand cu productia de masini de lux. Din anul 2008, BMW a deschis vis-a-vis de sediul companiei, un frumos muzeu cu toate creatiile sale de la inceputuri pana in prezent. In aceasta cladire se mai gasesc si cateva restaurante si magazine cu tematica BMW.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu