miercuri, 8 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Florenta

Florenta, unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei si poate ale lumii, de ce nu, imbina o multitudine de stiluri de la cel clasic, unde domul domina peisajul orasului vechi si catedrala Santa Croce, ce dezvaluie stilul romantic al vremurilor de mult trecute dar care au ramas pana in zilele noastre la fel de incantator. Tot aici in Florenta, Ponte Vechio ce trece de pe o parte in alta a Raului Arno, cu magazinele lui vechi si scumpe cu bijuterii rare si foarte frumoase, marcheaza trecerea din partea romantica in cea moderna a orasului nou, unde si stadionul echipei Fiorentina se poate vizita de catre toti doritorii.
1. Pe primul loc in topul nostru, nu poate fi altceva decat Domul din Florenta si Piazza di Duomo.
Superbul Dom greu de descris in cuvinte si greu si de pozat, de altfel, deoarece este imens. Intrarea este gratuita dar numai in biserica, daca vreti sa urcati in turn de unde se vede toata Florenta sau sa vedeti muzeul, costa cam 10 euro.






Domul Santa Maria del Fiore este catedrala arhidiocezei romano-catolice din Florenta. Numele acesta vine de la floarea de crin simbolul Florentei sau de la vechiul nume al orasului, Fiorenta. La vremea construirii ei, sfarsitul secolului al XIII-lea, era cea mai mare catedrala din Europa, in ea incapand 30.000 de oameni. Acum ea este depasita doar de Basilica San Pietro din Vatican, catedrala Sf. Pavel din Londra si Domul din Milano.
      Tot in piata domului vis-a-vis de intrarea in catedrala avem cea mai veche cladire din piata, Baptisterul. Poarta numele de San Giovani, Sf. Ioan Botezatorul, patronul orasului Florenta. Aici, chiar in fata catedralei vedem doua usi din bronz acoperite cu o foita de aur ce reprezinta portile raiului, poate cele mai de pret obiecte din Toscana. Gupurile statuare de deasupra usilor au fost realizate de Francesco Rustici si reprezinta predica Sf. Ioan si Vincenzo Danti. In Baptister se afla monumente precum mormantul lui Ioan al XXIII-lea, antipapa care a murit in anul 1426, monument ce a fost proiectat de Donatello si Michelozzo. Cele trei usi, unitare ca program figurativ, arata istoria umanitatii de-a lungul unui  secol, ca o uriasa biblie, la figurat. Usa de est nareaza istorii ale Vechiului Testament, cea de sud, Ioan Botezatorul este impartita in 28 de registre, iar cea de nord istorii ale lui Iisus (Noul Testament).





 

2. Locul doi este ocupat de o minunatie arhitecturala,  Bazilica Santa Croce. Aflata in Piazza Santa Croce, impunatoarea biserica adaposteste mormintele a 270 de figuri impunatoare ale orasului printre care se numara si Galileo, Michelangelo si Machiaveli. Cea mai veche si cea mai impunatoare dintre bisericile franciscane. Langa biserica avem un complex manastiresc format din doua manastiri, o capela, Capela Pazzi, si sala de mese care acum gazduieste un muzeu cu opere importante provenite din biserica si din manastiri.
Construita in 1294, biserica si-a inbogatit in permanenta patrimoniul cultural. 
Din a doua jumatate a secolului al XVI- lea a fost implicata intr-un program arhitectural si iconografic ce a implicat ridicarea unor altare foarte mari decorate cu picturi ale artistilor toscani ale acelor vremuri. Odata cu constructia cavoului marelui Michelangelo, biserica si-a primit vocatia de a gazdui ramasitele celor mai mari oameni ai Italiei, si nu sunt putini. In Piata Santa Croce, unde troneaza statuia lui Dante, care este si el ingropat in biserica, se desfasoara multe evenimente culturale. Intrarea in basilica costa 4 euro, dar merita sa o vedeti. Tot aici se afla si un atelier de pielarie unde puteti vedea pe viu cum se confectioneaza tot felul de obiecte din piele, genti, portofele, manusi etc. Tot de aici puteti si cumpara diverse obiecte dar la preturi destul de mari zic eu. 
Ca sa vizitati atelierul nu este neaparat nevoie sa intrati in biserica, chiar daca se poate ajunge si dinauntru. In spate este o curte interioara si o data intrati ajungeti la intrarea in atelier, intrare ce este gratuita.











3. Pe locul trei in topul nostru se afla Palatul Uffizi. Palatul Uffizi, se afla situat langa Piazza della Signoria. Construit intre 1560 si 1580 pentru a gazdui organismele administrative ale ducelui Cosimo I de Medici. Construit de arhitectul Giorgio Vasari are doua galerii lungi legate de o galerie mai mica. Este orientat cu fata catre raul Arno. Aceste galerii lungi ce formeaza o piata intre ele, Piata degli Uffizi, adapostesc astazi un muzeu de arta cel mai cunoscut din Florenta. Galeria adaposteste cea mai mare colectie de arta renascentista, majoritatea pieselor fiind achizitionate de membrii familiei.

Medici in secolele XVI - XVII. Succesorii sai au extins colectia pana in 1737 deoarece Ana Maria Luisa de Medici ultimul membru al familiei a donat colectia locuitorilor Florentei. Familia Medici angaja des artisti locali sa expuna capodopere aici in palat astfel ca putem vedea aici operele tuturor artistilor toscani precum, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci si Michelangelo, dar si alti maestrii, cum ar fi Raphael, Caravaggio, Van Dyck si Rembrand. Intrarea in galerie este de 14 euro.

 

4. Daca am ajuns la intrarea in palatul Uffizi pe malul Raului Arno suntem foarte aproape de cel mai frumos pod de pe rau, Ponte Vecchio, ce se afla pe locul patru in top. Arhitectul Vasari atunci cand a construit palatul Uffizi a incercat sa lege palatul de Palazzo Vecchio si de Palatul Pitti care este de cealalta parte a raului astfel incat cei din familia Medici sa nu fie nevoiti sa iasa din palat pentru a ajunge dintr-o parte in cealalta. 

Astfel pe deasupra magazinelor de pe Ponte Vecchio se afla un coridor ce leaga galeriile Uffizi de Palatul Pitti.
Da! Ati auzit bine, podul medieval ce traverseaza raul Arno este printre singurele poduri cu magazine pe el, care mai este in picioare. Un pod pietonal plin de turisti dornici sa vada cele mai scumpe bijuterii din Florenta, pentru ca majoritatea magazinelor sunt de bijuterii. In mijlocul podului troneaza frumoasa statuie a lui Cellini. Infatisearea actuala dateaza din 1345, dar se crede ca aici a existat un pod inca din timpul imperiului Roman.



A fost construit in locul unui pod ce a fost luat de inundatii si este singurul pod care nu a suferit nici o zgarietura in timpul bombardamentelor din cel de al doilea razboi mondial. In evul mediu toate podurile obisnuiau sa aibe construite case pe ele. Acum coridorul Vasari, pentru ca asa este numit, coridorul ce leaga galeriile Uffizi de Palatul Pitti, este un muzeu ce se poate vizita doar in grupuri de minim 5 persoane si un bilet de intrare este de 14 euro de persoana.
Nu ratati acest obiectiv turistic din Florenta si mai ales magazinele cu bijuterii foarte scumpe, unele chiar unicat, merita vazute daca nu puteti achizitiona ceva mic macar!
 

5. Sa revenim putin in centrul vechi si sa va mai spun despre un obiectiv foarte important din aceasta parte de oras,  aflat pe locul cinci. Basilica di San Lorenzo. Basilica di San Lorenzo este biserica parohiala a  familiei Medici. Cea mai veche biserica din Florenta, se pare ca ar fi datat aici, inca de pe vremea Imperiului Roman, a fost infrumusetata secole de-a randul  de catre membrii familiei care sunt si ingropati aici. Infatisearea actuala dateaza din 1419 cand Giovanni de Medici, l-a angajat pe arhitectul Brunelleschi sa reconstruiasca acest lacas de cult. 

Din pacate arhitectul a murit inainte ca biserica sa fie terminata si lucrarile au fost continuate de diversi arhitecti ce au mentinut totusi proiectul propus de Brunelleschi. Aici se afla o manastire si o biblioteca ce a fost deschisa publicului larg inca din anul 1571 de catre Cosimo I de Medici, si in care se afla multe manuscrise de o valoare foarte mare. Basilica se afla in Piazza San Lorenzo si intrarea este de 3.5 euro, dar daca vreti sa vizitati si biblioteca Laurentina va costa 6 euro, la fel si intrarea in capelele Medici.


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu