luni, 13 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Belgrad

Belgradul este un oras interesant, un oras de vizitat in orice anotimp! Capitala Serbiei, a fost multi ani capitala Republicii Federala Yugoslavia. Dupa anii '90, Yugoslavia s-a impartit in mai multe tari: Serbia, Croatia, Republica Macedonia de Nord, Bosnia si Hertegovina, Slovenia, Statul Kosovo si Muntenegru. Belgrad, cel mai mare oras din Serbia, a trecut si el printr-un razboi destul de greu si urat, in anii '90. Cu toate acestea, orasul bombardat destul de rau a renascut din propria cenusa si a devenit un oras foarte frumos si vizitat de foarte multi turisti straini. Cu toate ca nu face parte din Uniunea Europeana, in Serbia se poate trece cu buletinul. Destul de greu este cu locurile de parcare. Ce trebuie sa stiti ca parcarile sunt impartite in trei mari zone, zona I, II si III, dinspre centru spre periferie. In zona unu nu ai voie sa parchezi mai mult de o ora, in zona doi, doua ore si in zona trei, trei ore. Plata se face printr-un sms si dupa acest interval trebuie sa muti masina in alt loc, deoarece se ridica si amenda este destul de mare. 

1. Destule obiective sunt in Belgrad dar cel mai important este Cetatea Kalemegdan, sau Fortareata Kalemegdan, cum este cunoscuta de catre turisti. O cetate construita pe un deal din centrul Belgradului, pe malul Dunarii,  de unde se poate vedea cum Raul Sava se varsa in Dunare. O imagine superba! Fortareata a fost construita in secolul al III- lea inainte de Hristos si a fost acaparata de multe popoare precum Tracii, Dacii, Celtii si chiar, sunt zvonuri ca mormantul lui Atilla ar fi sub zidurile cetatii.
In interiorul cetatii se poate face o plimbare printr-un imens parc ce adaposteste pe langa turnul cu ceas, muzeul militar (cu numeroase exponate din timpul celor doua razboaie mondiale: tunuri si tancuri ), si o frumoasa gradina zoologica cu multe animale. Pe langa toate acestea, cetatea este un mare parc unde ne putem pimba in voie in orice anotimp.


 
2. Pe locul doi in top este o frumoasa catedrala construita de curand in Belgrad. In Belgrad s-a construit nu demult, una din cele mai mari Catedrale Ortodoxe din lume, Catedrala Sveti Sava. O cladire imensa terminata in totalitate pe dinafara dar neterminata pe dinauntru. Totusi ea se viziteaza. Chiar si asa ramai foarte impresionat de maretia ei. Biserica are o inaltime de 82 de metri din care 70 de metri reprezinta inaltimea  si 12 metri crucea din varful catedralei. Maretia catedralei este data si de faptul ca este placata cu marmura alba.
Catedrala este construita pe trei niveluri, la subsol se afla o cripta de sticla unde gasim moastele Sfantului Sava care ajuta credinciosii sa revina pe calea cea dreapta a credintei.


3. Dar am venit in Belgrad si pentru un pic de distractie sau pentru putin shopping, asa ca trebuie neaparat sa vizitam si centrul vechi al orasului. Direct din fortareata Kalemegdan, dupa ce traversam strada, intram direct pe cea mai frumoasa strada pietonala din Belgrad, practic centru vechi al orasului, cu multe magazine, terase, baruri si restaurante. Centrul vechi este foarte frumos si de neratat, daca veniti aici chiar si pentru cateva ore. Tot aici, mergand pe stradute, dupa ce iesim din centrul vechi ajungem pe o straduta mica pe care nu trebuie sa nu o vedeti.  


4. Strada Skadarska, etse o straduta de numai cativa zeci de metri lungime, pe care se afla cateva restaurante cu terase pline cu flori de toate culorile si printre ele , cel mai bun restaurant din Belgrad. Pe aceasta strada nici nu zici ca esti in Belgrad, zici ca esti oriunde in vestul Europei in Olanda, Belgia sau Germania.


5. Ministerului Apararii ce au fost bombardate de catre trupele NATO. Ele au ramas nerestaurate, tocmai pentru a putea vedea toata lumea urmarile groaznicului razboi. Din fericire nu a fost nimeni nici macar ranit in timpul raidurilor aeriene, deoarece au fost anuntate din timp acele bombardamente si nimeni nu era la munca in timpul exploziilor.
Din pacate, asa cum v-am zis, Belgradul a trecut si printr-un razboi nu de mult timp, in anii '90 si inca se mai vad urmarile lui. Din fericire sarbii au profitat si de aceasta data si acum putem vedea pe bulevardul central al orasului cele doua cladiri ale
Tot in Belgrad a mai fost bombardat si un pod peste Sava dar si acel bombardament a fost anuntat din timp, astfel incat doua saptamani s-au tinut concerte pe pod ca sa nu poata fi bombardat, un fel de Piata Universitatii, dar inevitabilul s-a produs pana la urma. Cu toate astea, sarbii au trecut peste si de atunci au mai construit un pod foarte mare peste Sava si o autostrada ce ocoleste orasul.


5. Locul cinci in topul nostru este ocupat de un stadion de legenda al estului Europei. Maracana estului, cum este denumit stadionul echipei de fotbal Steaua Rosie Belgrad. Este situat chiar in centrul orasului, vis-a-vis de stadionul rivalei sale Partizan Belgrad echipa militiei. Se stie ca la Steaua Rosie, a evoluat compatriotul nostru Miodrag Belodedici, care a fugit din tara in 1989 si in 1990 a castigat Cupa Campionilor Europeni cu aceasta echipa. 
Asadar Belodedici este singurul jucator din Europa de Est care este dublu castigator al Cupei Campionilor Europeni, cu doua echipe din Estul Europei. In 1986 cu Steaua Bucuresti si in 1990 cu Steaua Rosie Belgrad. Stadionul are acum 55.000 de locuri pe scaune si un muzeu cu toate trofeele echipei, care merita vizitat, daca sunteti iubitori de istorie fotbalistica. 



       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu