luni, 20 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Bologna

Bologna, capitala provinciei Emilia Romagna, este cunoscuta pentru viata sa culturala si universitara, aici aflanduse cea mai veche universitate din Europa, inca din 1088. Poate fi vizitat pe orice vreme deoarece de la gara si pana in Piazza Maggiore mergi pe niste stradute acoperite cu arcade foarte vechi. La tot pasul ai cafenele, baruri, magazine de suveniruri si tot orasul freamata de tineri studenti din toate colturile lumii, ce vin sa invete aici . Vinerea este si un mercato destul de mare, adica un targ cu de toate, dar in special cu haine, pe strazile ce duc spre piata. Bologna este un oras fermecator. Eu am stat doar cateva ore in oras, deoarece aveam putin timp intre doua trenuri, dar cu siguranta as mai fi stat cateva zile. Aici este si un important nod feroviar ce leaga nordul Italiei de zona de sud. Tot in Bologna puteti ajunge si cu avionul. Sunt cateva curse low cost ce leaga Romania de Bolognia.

  

 
1. Primul obiectiv care ne-a iesit in cale in centrul orasului a fost Catedrala Sfantul Petronio. Odata ajunsi in piata catedralei, care adaposteste doua mari turnuri, unul de 98 de metri, Asinelli si unul de 47 de metri, Garisenda, ni s-a aratat in fata una dintre cele mai mari si mai frumoase catedrale din Italia, catedrala San Petronio. Ceva impresionant ca maretie si frumusete, ceva care te lasa mut de uimire. Catedrala este a cincisprezecea  cea mai mare biserica din lume. Este dedicata Sfantului Petronius patronul orasului, cel care a fost episcopul Bolognei in secolul al V-lea.

Moastele sfantului se afla aici numai din anul 2000, pana atunci ele au fost pastrate in biserica Santo Stefano tot din Bologna. Interiorul este impresionant, este ceva ce zici ca nu se mai termina, cu arcade pana la altar.



Constructia bisericii a inceput in anul 1390 si a durat cateva secole. Fatada proiectata de Domenico da Varignana inceputa in anul 1538 si continuata de Giacoma Ranuzzi, a ramas neterminata pana astazi. Clopotnita a fost proiectata de Giovanni da Brensa si construita intre anii 1481 - 1487. Biserica are o lungime de 132 de metri, o latime de 66 de metri si o inaltime de 47 de metri. Merita vizitata, mai ales ca intrarea este gratuita.



2. Al doilea obiectiv pe care l-am vazut in Bologna, a fost Porta Galliera. Este poarta fostelor ziduri medievale exterioare ale orasului Bologna. Este cea mai bine pastrata si cea mai decorata dintre portile cetatii. Poarta a fost reconstruita intre anii 1659 - 1661, dupa proiectul arhitectului Bartolomeo Provaglia. Partea interioara a portii este in stil baroc si partea exterioara prezinta rolul defensiv al unei porti de cetate. Poarta este situata in apropierea garii, la capatul de nord al bulevardulul Via dell'independenza si al centrului istoric. Poarta a fost restaurata intre 2007 si 2009.

3. Situat chiar vis-a-vis de Gara Centrala, avem pe locul trei un frumos parc din Bologna. Parco della Montagnola este cel mai vechi parc din oras si a fost intotdeauna un loc folosit pentru spectacole, jocuri si competitii sportive. Parcul este deschis publicului inca din anul 1664 dar planul actual dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, cand Napoleon a ordonat arhitectului G.B. Marinetti sa il proiecteze in stil francez. De asemenea in parc exista si arbori seculari, de pe vremea lui Napoleon.



In parc mai exista si o fantana circulara, construita cu prilejul Expozitiei Emilian din 1888, si care contine sculpturi de animale ale lui Diego Sarti. In piata din fata, Piazza VIII Agosto si pe aleile parcului se organizeaza in fiecare vineri si sambata o mare piata numita "La Piazzola", dar cunoscuta mai mult sub numele de "Mercato della Montagnola".






4. Bologna nu are doar o singura biserica mare, asa ca urmatorul loc in top este ocupat de Catedrala San Pietro, pe numele sau adevarat Cattedrale Metropolitana di San Pietro sau Cattedrale di Bologna. Este dedicata Sfantului Petru si este sediul Arhiepiscopului de Bologna. Pe locul actualei catedrale a existat una inca din anul 1028, pe actuala Via Indipendenza. Aceasta biserica a fost distrusa de un cutremur foarte mare in anul 1141. In anul 1184 a fost reconstruita de Papa Lucius al III-lea.



Din anul 1477 pictorii Francesco del Cossa si Ercole de 'Roberti au lucrat in Capela Garganelli unde au facut mai multe fresce, care mai tarziu i-au inspirat pe Nicollo dell'Arca si pe Michelangelo. In anul 1582 Papa Grigorie al XIII-lea, l-a uns pe episcopul Bologniei la gradul de arhiepiscop si astfel catedrala a devenit "Biserica Metropolitana". Clopodnita Catedralei gazduieste un clopot de 3300 de kg. Clopotul este cunoscut sub numele de "La Nonna" si este cel mai mare clopot care poate fi folosit pentru a canat dupa metoda Bologneza "bell-ringing".


5. Ultimul obiectiv din top, dar nu cel din urma, intalnit in centrul vechi al orasului, este Teatro Anatomico.  Impropriu este denumit teatru, deoarece aici nu se tin spectacole de teatru, se predau lectii de anatomie. Aflata in incinta gimnaziului "Archiginnasio di Bologna", sala de teatru, numita asa pentru forma ei caracteristica de amfiteatru, a fost proiectata in anul 1637 pentru a gazdui lectii de anatomie, de catre arhitectul Antonio Paolucci, cunoscut sub numele de Levanti, un scolar din Carracci.




Sala este construita din lemn de brad si este decorata cu doua randuri de statui, reprezentand douasprezece figuri emblematice ale medicinei universale. Cele douasprezece statui ii repezinata pe: Hipocrate, Galen, Fabrizio Bartoletti, Girolamo Sbaraglia, Marcello Malpighi, Carlo Fracassati, Mondino de 'Liuzzi, Bartolomeo di Varignana, Pietro d'Argelata, Costanzo Varolio, Giulio Cesare Aranzio si Gaspare Tagliacozzi. Sala a suferit fosrte mult la bombardamentul din 29 ianuarie 1944, care a distrus intreaga aripa a cladirii, dar a fost reconstruita in perioada imediat urmatoare razboiului. Din fericire sculpturile originale au fost recuperate de sub daramaturi si a putut fi decorata noua constructie cu ele.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu