miercuri, 8 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Bruxelles

Bruxelles, nu este doar capitala Belgiei, este si capitala Europei si este o fosta capitala a unui imperiu african. Este inima Europei, este centrul politic si administrativ, al Uniunii Europene. Aici se afla sediile Comisiei Europene, Parlamentul European si Consiliul Europei. Cand te gandesti la Bruxelles, iti vine in minte in primul rand Grand Place, cu minunatul covor de flori din luna August, micutul Manneken Piss, celebrele gofre belgiene, ciocolata unica in lume si cele peste 300 de sortimente de bere si ele unice in lume. Incerc sa va povestesc despre cele cinci obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratati daca veniti, chiar si pentru un city break in Bruxelles.

1. Pe primul loc nu poate fi altceva decat Grand Place. Piata din centru orasului este considerata una dintre cele mai frumoase din lume. Se zice ca daca privesti 360 de grade in jur, nu o sa vezi nici o cladire urata. Asta si datorita faptului ca primaria interzice in tot centrul istoric, constructia oricarui obiectiv, fara a se pastra si reconditiona fatada existenta. Ca piata este o minunatie, nu o spun doar eu, a spus-o inca din anul 1599, fiica regelui Filip al II-lea al Spaniei, arhiducesa Isabella, care spunea:

"Nu am vazut niciodata ceva atat de frumos si minunat cum este piata centrala a orasului, in care primaria se ridica pana la cer! Decoratiunile cladirilor sunt minunate." Impresionati de piata au fost si Victor Hugo si Baudelair. Dar frumusetea pietei si a cladirilor din jur este completata o data la doi ani,in a treia saptamana din luna august,  de un covor de begonii, aranjat de fiecare data altfel, de catre cultivatorii acestei flori. Eu am avut norocul sa merg la Bruxelles chiar in timp ce era amenajat acest covor de flori si vreau sa va zic ca nu am vazut ceva mai frumos. Pe timpul iernii aceasta piata este transformata intr-un imens patinoar. Printre frumoasele cladiri din piata, se numara primaria cu turnul sau gotic care se ridica pana la cer, cel mai frumos hotel din Europa, Hotel de Ville dar si asa-numitele "case ale breslelor".  In piata puteti sta linistit la numeroasele terase amplasate aici si puteti savura una dintre cele 300 de sortimente de bere facute in Belgia.




Sunt si numeroase magazine de unde va puteti procura suveniruri de ciocolata, de la celebrele ciocolaterii din Belgia : Cote D'or, Gadiva, Guilyan, Leonidas sau Neuhaus.

 
2. Nu departe de Grand Place, pe locul doi nu putea fi altceva, decat simbolul orasului Bruxelles si anume Manneken Piss. Dupa ce traversati piata, o sa vedeti o mare aglomerare de oameni care se inghesuie sa faca o poza unei mici statui. Baietelul care face pipi intr-o fantana, a devenit inca de la amplasarea lui aici, un simbol de necontestat al orasului. Aceasta mica statuie, o sa o gasiti mai tot timpul imbracata in diverse costume. Baietelul are nu mai putin de 600 de costume, pastrate cu grija in Casa Regelui sau in Muzeul Orasului aflat in Grand Place. Primul costum l-a primit de la Guvernatorul Olandei austriece in anul 1698, cu ocazia festivitatii organizate de una din breslele locale in data de 1Mai. Si in ziua de astazi primeste diverse costume de la diversele grupuri folclorice ce activeaza in oras, de la costume de Mickey Mouse la Elvis Presley. In semn de multumire pentru aceste cadouri, micutul ofera si bere in loc de apa. Eu cand l-am vazut, era inbracat in steagul Uniunii Europene. Data amplasarii statuetei in piata nu este cunoscuta, insa sunt doua legende care circula printre locuitorii orasului. 


Una dintre legende, spune ca micutul ar fi facut pipi pe usa unei vrajitoare. care locuia pe locul unde este astazi fantana si vrajitoarea de furie l-a impietrit.
A doua legenda spune ca un tata si-a pierdut fiul si l-a gasit in locul unde este acum amplasata stauia, facand pipi. Drept multumire el a ridicat o statuie prin care a exprimat exact ce a vazut cand l-a gasit pe micut. Varianta oficiala a primariei din Bruxelles este aceea ca in anul 1619 pe data de 13 august, a fost comandata scluptorului Jerome Duquesnoy, o noua statuie pentru a o inlocui pe cea veche, deteriorata de vreme. Statuia este intotdeauna ferita din calea vicisitudinilor, de catre localnici. Asta nu inseamna ca nu a fost furata de cateva ori de catre armatele care au invadat orasul.






3. Nu putea lipsi din top, frumoasa Catedrala a orasului. Catedrala este amplasata pe dealul Treurenberg si are hramul Sfintei Gudula si Sfantului Mihail. Pentru ca aici a existat o biserica inca din anul 1047, Ducele de Brabant, Lambert al II-lea, a poruncit ca moastele sfintei Gudula sa fie mutate aici de la Biserica Sf. Gorik din centrul orasului. De atunci biserica a capatat o importanta mai mare decat a oricarei biserici din Bruxelles. Datorita importantei primite, biserica a fost renovata in secolul al XIII-lea, in stilul gotic. Fundatia vechi biserici, mai poate fi vazuta si acum in cripta catedralei. Naosul a fost construit in secolul al XV-lea, iar fatada vestica a fost construita intre anii 1450-1490. Fatada este facuta in stilul catedralelor gotice frantuzesti. Ce este drept, catedrala seamana intr-o oarecare masura cu Notre Dame.







In interior putem admira pe vitraliile din cor, portretele unor conducatori, cu ar fi : Maximilian de Austria, Filip cel Frumos, Carol al V-lea, Filip al II-lea al Spaniei si Philibert de Savoia cu sotia sa Margareta de Austria.
In data de 4 Decembrie 1999, a avut loc aici mariajul Printului Mostenitor al coroanei Belgiei, Philippe cu Printesa Mathilda. Datorita acestui eveniment, lucrarile din catedrala au fost terminate.


4. Sa ne dapartam putin de forfota orasului si sa mergem intr-un loc linistit din afara lui, sa vizitam doua obiective importante, Pavilionul Chinezesc si Turnul Japonez. Inca din anul 1900, Regele Leopold al II-lea, vazandu-le la Expozitia Universala de la Paris, si le-a dorit in curtea Castelului sau de la Laeken, de langa Bruxelles. Pavilionul Turnului Japonez a reusit sa il achizitioneze chiar de acolo si constructia turnului si a Pavilionului Chinezesc au fost incredintate arhitectului Alexandre Marcel. Lucrarile au fost incepute in anii 1901 si 1903 si lemnaria exterioara a pavilionului si a chioscului aferent, a fost comandata din Shanghai. 
La fel si ornamentele exterioare ale Turnului au fost comandate in Yokohama. In anul 1909 ele au fost donate statului, de catre familia regala si au intrat in patrimoniul national. Din anul 1911, Pavilionul Chinezesc si din anul 1913, Turnul Japonez au putut fi vizitate ca atare de catre publicul doritor. Din anul 1946, in pavilion au inceput sa se expuna colectii de portelanuri chinezesti si mobile din secolele al XIX- lea si XX-lea. Turnul a fost inchis in anul 1947 si redeschis in anul 1989 de cand se pot vizita diverse expozitii tematice japoneze. Si aici puteti vedea diverse portelanuri din secolele XVII-XVIII, dar si o colectie de chimonouri, foarte frumoase. Mie mi-au placut foarte mult cele doua obiective, dar in special Turnul Japonez care iti da impresia, odata ce ai intrat in el, ca esti in Japonia.
























5. Daca ne aflam in capitala Europei, trebuie sa vizitati neaparat si Mini-Europa. Acest parc tematic cuprinde 350 de modele la scara 1:25, ale majoritatii monumentelor arhitecturale, reprezentative pentru statele membre ale Uniunii Europene. La intrarea in parc putem admira, un al doilea simbol al orasului dupa Manneken Piss, Atomium. Aceasta structura imensa de metal a fost inaugurata in anul 1958, in cadrul Expozitiei Mondiale si este, pe langa a doua atractie turistica a orasului si un muzeu.
Aici puteti face un tur complet al obiectivelor turistice din tarile Uniunii Europene. Puteti admira de la Tour Eiffel, Big Ben si catedralele faimoase ale Europei, pana la faimoasa piata Grand Place chiar din orasul in care ne aflam. Pentru cei care vor sa se inspire pentru viitoarele calatorii, trebuie sa vina neaparat sa viziteze acest parc. Din Romania este prezentat aici Palatul Mogosoaia.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu