joi, 16 aprilie 2020

Top 5 obiective turistice de vazut in Kavala

Kavala, este frumosul oras din nordul Greciei, cunoscut de romani deoarece este orasul de unde se poate lua ferry-boat-ul pentru Insula Thassos. Dar Kavala este mult mai mult decat un oras de tranzit, este un oras minunat, un oras in care vei descoperi la fiecare pas cate ceva frumos de vazut. Este acel oras in care iti doresti sa bei o cafea la o terasa, sa admiri marea de la inaltime si sa vezi cum vin si pleaca vasele de croaziera din portul turistic, cel mai mare port din estul Macedoniei. Orasul a fost fondat in secolul al VI-lea i.H. de catre colonistii din Insula Paros care i-au dat denumirea de Neapolis (Noul Oras). 
 
Datorita minelor de aur din zona, a devenit un oras prosper. In timpul Imperiului Roman, in anul 168 i.H. a devenit un civitas roman. In anul 42 i.H. a devenit baza pentru Brutus si Cassius, inainte de infrangerea lor in Batalia de la Filippi. Si Apostolul Pavel a poposit aici, inainte de periplul sau prin Europa. In perioada bizantina, orasul s-a numit Christoupolis. Acum orasul Kavala se afla la mai putin de 16 km. de orasul antic Filippi. In anul 1185 orasul a fost incendiat de catre nomazii ce erau in drum spre Constantinopol. 



Pana in 1912 orasul a fost sub stapanire otomana. Orasul actual dateaza din secolul al XVI-lea si a fost construit de catre Suleiman Magnificul. Asezat ca un amfiteatru antic pe o colina ce are la poale un splendid golf ce gazdueste portul de unde pleaca feriboatul spre insula Thassos si Samothraki. In varful colinei se afla cetatea ce avea ca obiectiv apararea partii de nord a Grecei. Aici in cetate se afla in interiorul zidurilor de aparare si un amfiteatru unde inca se mai tin spectacole. Privelistea de aici este superba, se poate vedea tot golful, portul cu frumoasele lui ferryboaturi si faleza din fata sa cu minunatii sai palmieri.

Orasul este tipic Grecesc dar putin mai deosebit fata de restul oraselor datorita pozitiei sale minunate. Magazine de tot felul ne intampina care mai de care cu oferte de sezon si cu reduceri substantiale. Avem in Kavala si un mall, dar nu cum suntem noi obisnuiti in Bucuresti, la scara ceva mai redusa dar cu magazine dragute si cu cateva terase unde puteti sa va racoriti cu ceva rece de baut sau sa va potoliti foamea. Ceea ce trebuie stiut ca, la fel ca in toata Grecia, si aici si inclusiv la mall, siesta se respecta  asa incat la ora 12:30 cel tarziu se inchide totul si se mai deschide la sfarsitul caniculei adica pe la ora 17 : 00. stradutele din centrul orasului sunt pline cu taverne si cu diverse magazinase. Tavernele de aici sunt printre putinele care raman deschise pe timpul pranzului. 





1. Primul obiectiv de vazut, in top este bineinteles Cetatea Kavala
Ca sa ajungem la cetate trebuie sa mergem pe niste stradute inguste si in panta pe care sa nu va mire dar circulatia autoturismelor nu este interzisa. Pe masura ce urcam, privelistea este din ce in ce mai frumoasa. De aici putem admira fortificatia vechiului oras, adica un zid ca un pod arcuit. Tot in drum intalnim si o moschee denumita dupa ctitorul ei, Mohamed Kali la fel si strada ce ajunge la ea. Casele cu balcoanele ce dau chiar in strada sunt de un farmec aparte si fac ca urcusul spre cetate sa nu fie chiar asa de anevoios.
Vegetatia este minunata si aici, de la palmierii foarte inalti aflati in port, pana la leandrii foarte mari si pomii fructiferi pe care nu ii culege nimeni. Florile de la balcoane sunt de asemeni foarte frumoase prin coloritul lor. Cetatea a fost initial construita de bizantini si distrusa cateva sute de ani mai tarziu, a fost refacuta de catre otomani in anul 1425. Prin anul 1700 fortificatia este transformata in temnita pentru prizonierii de razboi. Cetatea nu este impresionanta pe interior dar merita drumul pana sus, pentru a admira minunata priveliste. Orasul vazut de sus este mirific. Tot de aici daca te uiti in zare poti vedea Frumoasa Insula Thassos dar si Muntele Athos.

 














2. Pe locul doi este Biserica Sfantul Nicolae ce pastreaza o fresca ce prezinta sosirea Sfantului Apostol Pavel, in Neapolis in prima sa calatorie pe pamantul European. Apostolul a venit in Filippi in anul 50 d.H. din Troada si a fost biciuit si intemnitat. Cu toate acestea a reusit sa formeze importante comunitati crestine in oras. In perioada sederii sale aici a fost si primul botez pe taram european. Auzind ca se aduna foarte multa lume sa il preamareasca pe Dumnezeu, pe malul Raului Zygaktis, a hotarat sa mearga int-acolo si sa tina o predica. 

Printre oamenii din multime se afla si Lidia, o vanzatoare de purpura, care era de origine din Cetatea Tiatirelor, din Asia Minor. Lidia a devenit prima femeie europeana crestina care s-a botezat acolo in Raul Zygaktis, impreuna cu familia sa. Femeia l-a gazduit pe Apostol impreuna cu ajutoarele sale, la ea acasa si l-a ajutat sa raspandeasca evanghelia in toata Europa. Din acest motiv biserica a declarat-o sfanta. In cinstea Sfintei Lidia din Filippi, in locul unde a fost botezata s-a construit un baptisteriu, asemanator cu bazilicele paleocrestine. Sfantul Apostol Pavel este si ocrotitorul orasului si este serbat in data de 29 iunie impreuna cu Sfantul Apostol Petru.





















     \        

3. Pentru ca orasul a fost reconstruit de catre Suleiman Magnificul, acesta si-a lasat si el amprenta construind un frumos apeduct ce se poate vedea din orice punct al orasului. Apeductul Kamares are 52 de metri inaltime si 60 de arce. Este construit in 1550 de catre Suleiman Magnificul si este reparat in secolul al XIX-lea de catre Mehmet Ali. In jurul apeductului s-au construit mai multe case si sosele trec printre arcele lui.


















4. Pentru ca orasul a fost multi ani sub dominatie otomana, nu puteam sa nu avem in top si o moschee. Moscheea Halil Bey este situata in apropierea cetatii si se crede ca a fost construita in 1530. In urma sapaturilor arheologice facute aici, s-au descoperit urmele unei biserici bizantine, prim-crestine, ale carei ramasite s-au pastrat si se pot vedea prin podeaua de sticla a moscheei. Se mai poate vedea aici si un mic cimitir din epoca bizantina. Moscheea face parte dintr-un complex mai mare, de care apartine si un seminar cu opt camere pentru studenti. La inceputul secolului XX, in moschee a fost gazduita scoala de fete, iar intre anii 1930-1940, moscheea a gazduit orchestra municipalitatii, astfel ca a capatat denumirea de "moscheea muzicala". Astazi este cunoscuta de "Palia Mousiki" ce inseamna in traducere, muzica veche. Acum spatiul gazduieste numeroase expozitii si evenimente, atat in interior cat si in gradina sa. 











5. Un alt obiectiv, foarte important din oras, este Casa Memoriala a lui Mehmet Ali, intemeietorul Egiptului Modern. Mehmet Ali este nascut in Kavala in data de 4 martie 1769 si a decedat in Alexandria - Egipt in data de 2 august 1849. Datorita reformelor sale este considerat intemeietorul statului modern Egipt. Dinastia pe care a intemeiat-o a condus  Egiptul pana la Revolutia Egipteana din anul 1952.  Acum casa a  fost transformata in Muzeu de Istorie dedicat marelui conducator al Egiptului. Casa construita in stil macedonean are un aspect de conac de lux. In fata sa a fost amplasat un monument comemorativ, ce a devenit un simbol al centrului vechi al orasului.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu