"Nu vreau sa vad tara prin ochi lor, ci s-o cunosc asa cum este."
Vlad Tepes
Judetul Mures, este un judet din Romania, ce nu va face parte niciodata din alta tara cum doresc unii si altii. Este un judet cu foarte multe frumuseti naturale si este un judet bogat in ape termale. Putem vizita aici, cea mai frumoasa cetate medievala din Europa, care este inca locuita. Sighisoara, putem admira frumosul oras Targu Mures, putem sa ne plimbam cu mocanita de la Sovata sau sa admiram frumoasele castele de la Saschiz, Kemeny sau Teleki. Minunata zona de recreere in primul rand si de cei care vor sa faca plimbari in natura. Pe dealurile din jurul Sighisoarei avem foarte multe trasee de biciclele ce trebuie neaparat explorate. Ei, dar hai sa vedem pe unde ne plimbam in acest Judet.
Pe primul loc, bineinteles este Cetatea Sighisoarei. Cetatea este construita in secolul al XII-lea, de colonistii sasi, sub denumirea latina "Castrum Sex" si este aproape neschimbata pana in zilele noastre. Cetatea situata pe malul drept al Raului Tarnava Mare este construita pe un deal cu inatimea de 850 de metri. Este construita pe doua terase, la 350 de metri altitudine este Dealul Cetatii, iar pe a doua terasa, la altitudinea de 429 de metri se afla Dealul Scolii.
Aici in cetate a functionat si prima scoala din Sighisoara, mentionata documentar din anul 1522. O scoala majora, "schola maioris" si-a inceput cursurile in anul 1607, langa Biserica din Deal. In anul 1619, a fost data in folosinta prima cladire a Scolii din Deal. Scara acoperita cu 300 de trepte, ce duce la scoala din deal, a fost construita in anul 1642. Cetatea este inconjurata de un zid de aparare de 930 de metri, cu o inaltime initiala de 4 metri, dar ulterior pe unele portiuni a fost ridicat la 14 metri. Zidul avea 14 turnuri, dintre care 9 se mai pastreaza si astazi. Turnurile apartineau diferitelor bresle mestesugaresti. Turnul cel mai inalt este Turnul de poarta sau Turnul cu ceas, care se si poate vizita si care are cate un muzeu pe fiecare etaj. De sus de pe terasa turnului puteti admira toata cetatea, in toata splendoarea ei. In cetate mai putem vizita si casa unde s-a nascut Vlad Tepes.
Casa este la doar cativa pasi de Turnul cu ceas, vis-a-vis de Casa Venetiana si este cea mai veche constructie civila din Sighisoara. Casa are denumire oficiala de Casa Vlad Dracul sau Casa cu Dragon, deoarece Vlad Tepes a fost membru al Ordinului Dragonului inca de la nastere. Se pare ca domnitorul s-a nascut aici in anul 1431, unde a locuit cu tatal sau pana in anul 1436.
In fiecare an in cetate, in ultimul week-end din luna iulie, are loc aici Festivalul Medieval de la Sighisoara. Festivalul este foarte frumos. Pe langa domni si domnite, ne mai putem destinde la concertele de muzica medievala ce se tin in Piata Mare a cetatii. Copii pot viziona teatrul de papusi si adultii pot sta la o bere rece la una din terasele de aici. Trebuie sa va faceti timp, macar intr-un an sa veniti la acest festival foarte frumos.
Nu parasim Sighisoara, trecem doar peste Raul Tarnava Mare si mergem sa vizitam frumoasa Catedrala din oras. Catedrala cu hramul Sfanta Treime, este asezata pe malul nordic al Raului Tarnava Mare si a fost construita intre anii 1934-1937, dupa planul arhitectilor Dumitru Petrescu Gopes. Exteriorul catedralei este renovat intre anii 1980-1984. Biserica in stil neo-bizantin, a fost construita in fostul Parc Elisabeta. Sfintirea catedralei a fost facuta in prezenta arhiepiscopului-mitropolit Nicolae Balan. Biserica are si un cor propriu, cu denumirea de Vox Animi.
Plecam din Sighisoara si ne mutam la doar 53 de km. in orasul resedinta de judet, Targu Mures. Aici in frumosul oras mergem sa vizitam doua obiective foarte importante : Palatul Culturii si Catedrala. Platul Culturii din Targul Mures, este una dintre cele mai reprezentatice cladiri ale Belle Époque-ului din Transilvania. Cladirea este construita intre 1911-1913 si impresioneaza atat prin decoratia interioara cat si prin cea exterioara.
La exterior palatul este decorat cu mozaicuri si basoreliefuri din bronz si piatra, fresce si vitralii, toate specifice stilului secesionist, ca varianta a Art Nouveau.
In Sala oglinzilor, exista doua grupuri a cate trei oglinzi mari de cristal si 12 vitralii viu colorate. Vitraliile au fost propuse sa reprezinte Europa, la expozitia de arta decorativa de la San Francisco din anul 1914, dar din cauza inceperii Primului Razboi Mondial, au fost trimise doar schitele acestora, care au si fost premiate. In cel de al II-lea Razboi Mondial, vitraliile au fost depozitate in subsolul cladirii, astfel au fost pastrate intacte si le putem admira si astazi.
In Sala oglinzilor, exista doua grupuri a cate trei oglinzi mari de cristal si 12 vitralii viu colorate. Vitraliile au fost propuse sa reprezinte Europa, la expozitia de arta decorativa de la San Francisco din anul 1914, dar din cauza inceperii Primului Razboi Mondial, au fost trimise doar schitele acestora, care au si fost premiate. In cel de al II-lea Razboi Mondial, vitraliile au fost depozitate in subsolul cladirii, astfel au fost pastrate intacte si le putem admira si astazi.
Holul de 45 de metri lungime este flancat de doua oglinzi venetiene si pe jos este marmura de Carrarra. Fatada este dominata de un mozaic alegoric, ce arata diferiti reprezentanti ai orasului Targu Mures, comercianti, ostasi si dregatori, aducand omagiu patriei alegorice, Hungaria, care se afla in centrul imaginii pe tron. Acum in interiorul cladirii functioneaza mai multe institutii culturale: Filarmonica de stat din Targul Mures, Biblioteca Judeteana, Muzeul de arta, Galeriile Uniunii artistilor plastici si Expozitia permanenta a Muzeului de Istorie.
Nu parasim orasul, deoarece trebuie sa vizitam si Catedrala Inaltarii Domnului, care este cel mai mare edificiu religios din Targul Mures. Catedrala este asezata chiar in centrul orasului, in Piata Trandafirilor, si a fost construita intre anii 1925-1934. Catedrala ridicata la initiativa protopopului Stefan Rusu, este construita pe fosta fantana cantatoare a lui Bodor Péter. In 1925 cand s-a pus piatra de temelie a catedralei au fost prezenti ministrul cultelor Alexandru Lepadatu, episcopul Nicolae Ivan si Octavian Goga, in calitate de ministru.
Catedrala a fost sfintita in anul 1934, pe data de 2 decembrie, ca un simbol al intrarii armatei romane in Targul Mures, in anul 1918. Peretii pronaosului prezinta imagini ale sfintilor mitropoliti ai Transilvaniei, secolului al XVII-lea, Ilie Iorest si Sava Brancovici, incadrati in 12 medalioane ce contin cele mai importante biserici ortodoxe din Ardeal. Cupola principala reprezinta un vitraliu infatisandu-l pe Isus binecuvantand. Altarul este reprezentat de un imens mozaic de 12.30 metri ce o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul.
Cum in judet avem si o mocanita, trebuie neaparat sa mergem sa ne plimbam cu ea. In martie 1912 a inceput constructia caii ferate Targul Mures - Praid. La 31 ianuarie 1915 s-a pus in functiune prima garnitura de tren pe aceasta linie. Intre anii 1988-1992 a inceput refacerea liniei inguste de cale ferata intre Targu Mures si Sovata, iar din 1997 se inchide circulatia pe tronsonul Targu Mures - Praid. Intre noiembrie 2010 si iulie 2011, se reface calea ferata ingusta pe tronsonul Sovata - Campul Cetatii. Din august 2011 se pune in folosinta si mocanita pe aceasta ruta.
Locomotiva cu aburi este construita la fabrica Chrzanow Polonia, in anul 1949 si face parte dintr-un lot de 10 locomotive. Ea functioneaza cu carbune sau lemn de esenta tare. Trenul are 3 vagoane tip gondola, lungi de 11, 12 metri fiecare. Viteza maxima este de 35 km./ora, dar nu va merge cu mai mult de 20 de km./ora si are o autonomie de 30 de km. Traseul mocanitei este de 14 km. si durata unei curse dus-intors este de 2 ore. Mocanita trece prin Sovata si Sacadat si va trece pe podete peste Paraul Sovata si Paraul Sacadat si prin Padurea Fermecata. Traseul traverseaza de trei ori drumul national Sovata-Reghin.
Ne intoarcem langa Sighisoara sa vedem o frumoasa cetate in Saschiz. Cetatea Taraneasca din Saschiz, este ridicata de sasi in anul 1347, la doar 4 km. de Saschiz, pe dealul numit, Burchrech. Cetatea servea drept refugiu, pentru localnici, din calea inavatorilor, dar si ca loc de depozitare a alimentelor, deoarece climatul cetatii era unul adecvat. Dealul are o inaltime de 581.5 metri si cetatea se intinde pe o suprafata de 5.000 de mp. Forma cetatii este de poligon neregulat cu lungimea maxima de 90 de metri si latimea maxima de 52 metri.
Zidul de incinta este inalt de 10 metri si cuprinde sase turnuri. Cetatea mai avea un helesteu si o fantana, adanca de 50 de metri, despre care legenda spune ca ar fi fost legata printr-un tunel de biserica fortificata. In timpul invaziei otomane, cetatea a adapostit mai multi nobili din comunitatiile invecinate, care veneau aici si cu averile lor. Se spune ca bunurile din aur si argint depuse aici, erau in valoare de 135 de marci de argint, asta reprezentand cam 249 de kg. de aur. Pe langa acestea s-au mai depus 820 de taleri si 3.200 de forinti, lanci si sabii de argint, harnasamente pentru cai, lucru ce demonstreaza ca cetatea era greu de cucerit.
Pana in anul 1940, cetatea a fost bine intretinuta de catre sasi. Dupa acest an, sasii au fost stramutati de aici din ordinul lui Hitler. Dupa 1945, germanii au fost deportati din Romania in Uniunea Sovietica si cetatea a inceput sa fie distrusa de locuitorii ce nu mai erau de etnie germana si asa a ajuns ruina. Dupa anul 2004, primaria comunei a inceput curatarea de vegetatie a cetatii care devenise aproape invizibila. Astazi cetatea si-a capatat stralucirea de alta data si acum este vizibila din soseaua nationala Brasov-Sighisoara.
Cum va spuneam la inceput, in Judetul Mures, avem si cateva castele. Unul dintre ele este Castelul Teleki. Acest castel a devenit celebru in ultimii ani, datorita Festivalului de muzica ce se tine aici in fiecare vara. Castelul ce se afla in Comuna Gornesti, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Teleki. Complexul ce se afla la 17 km. de Targu Mures, mai este cunoscut ca si "comoara Muresului"sau "cel mai frumos castel din Ardeal". Castelul este construit in stilul Grassalkovich, stil foarte raspandit in Regatul Ungariei si este asemanator palatelor Gödölö si Pecel din Salsburg.
Castelul este asezat intr-un impresionant parc cu statui alegorice. Din anul 1670, mosia devine proprietatea familiei Bánffy, iar dupa executarea din anul 1674 a lui Bánffy Dénes, mosia trece in proprietatea lui Teleki Mihály. Dupa al doilea Razboi Mondial, cladirea a fost jefuita si biblioteca distrusa. O parte din cartile salvate de aici se gasesc la Biblioteca Teleki-Bolyai din Targul Mures si la Muzeul Aradului.
In 1949, domeniul a fost nationalizat de catre statul roman, iar din 1956, dupa izbucnirea epidemiei de tuberculoza, devine preventoriu TBC, pentru copii. In anul 2006 a fost retrocedat, dar a intrat efectiv in posesia mostenitorilor familiei Teleki, in anul 2011. O data pe an, se organizeaza aici "Ziua castelului", cand se poate vizita cu ghizi in limba romana si maghiara.
Mergem sa mai vedem un frumos castel, in Localitatea Cris. Castelul Bethen, a fost construit in secolele XIV-XVIII, in stilul Renasterii transilvanene, ca resedinta nobiliara, fortificata. Este considerat cel mai frumos castel renascentist din Ardeal. Este construit in anul 1468 de catre Mark Bethlen. Blazonul familiei, este sarpele incoronat si el se poate vedea pe zidurile exterioare cat si in interior pe bolta tavanelor. Structura este tipica arhitecturii militare medievale tarzii.
Resedinta are doua nivele, un important turn circular, Turnul Arcasilor, si o logie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice, scunde. Turnul este cea mai veche constructie a castelului si este dispus pe cinci niveluri. Etajul cinci al turnului era folosit ca punct de observare. Aici putem remarca cele opt ferestre arcuite. Castelul este completat cu un sistem de fortificatii completat cu o semi-incinta cu bastioane cu apa. Castelul se afla in apropierea soselei ce leaga Sibiul de Sighisoara, in comuna Danes, foarte aproape de Sighisoara si merita sa faceti o oprire pentru cateva minute aici.
Cum va spuneam, sunt mai multe castele in judet, greu de ales cele mai frumoase din ele. Mai avem de vizitat unul si acesta este Castelul Kemény. Situat in Brancovenesti, castelul este construit de familia Kemény. Prima atestare dateaza din secolul al XIII-lea, dar forma actuala este data de voievodul Ferenc Kendy, trei secole mai tarziu, iar in secolul al XIX-lea cand deja era in posesia familiei Kemény. Castelul are un plan patrat cu curte interioara si turnuri pe colt. Castelul a capatat forma renascentista in cadrul lucrarilor din 1537 si 1555.
Acum doar ferestrele mai fac parte din elementele renascentiste. Restaurarea ce a avut loc in anul 1816, a dus la modificari semnificative. Atunci au fost construite mai multe cladiri, printre care si bastioanele mari. Cladirea este inconjurata de un sant de aparare si intrarea se face pe un podet. Deasupra intrarii principale exista un balcon sprijinit pe console de piatra. Aceste console se regasesc si la etajele turnurilor. Urmasii familiei Kemény, au reusit sa recupereze castelul in anul 2014 si acum este deschis publicului in fiecare zi intre 10:00-18:00. La cerere proprietarii ofera si ghidaj.
Ne intoarcem in Targul Mures, si mergem in Padurea de stejari si carpeni, numita Padurea Mare, de la marginea orasului, pentru a vizita frumoasa gradina zoologica de aici. Gradina este infiintata in 1960 si la deschidere avea o suprafata de 600-700 mp., dar in 1965 gradina s-a marit cu 20 de ha. Inca de la inceput avem aici, pavilionul leilor care a adapostit de-a lungul anilor, toate felinele din gradina zoologica, dar acum este locuit numai de lei.
Mai putem vede barlogul ursilor, barlogul tigrilor sau grajdul pentru cai si ierbivore. In 1983 s-a dat in folosinta pavilionul tropical, care adaposteste acvariile, terariile reptilelor si volierele papagalilor. Tot in acest pavilion se afla si o mini gradina botanica ce iti da senzatia de padure tropicala. In 1990 s-a deschis si pavilionul primatelor, care este singura cladire de acest gen din tara. Din 2007 suprafata s-a marit la 40 de ha. si acum adaposteste 500 de animale din 80 de specii.
Avem acum o semi-rezervatie de 5 ha pentru ursi si lupi. Ierbivorele europene au si ele o semirezervatie de 10 ha. Avem si un pavilion nou pentru feline. In interiorul gradinii exista si un lac, ce a fost reamenajat pentru pasari de balta. Girafele si elefanti sunt adapostite intr-un pavilion african cu cate 1.5 ha pentru fiecare specie. Daca ajungeti cumva in zona intre 2 si 4 februarie, trebuie sa stiti ca aici se sarbatoreste ziua ursului.