joi, 30 aprilie 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Mures


"Nu vreau sa vad tara prin ochi lor, ci s-o cunosc asa cum este."

                                           Vlad Tepes

Judetul Mures, este un judet din Romania, ce nu va face parte niciodata din alta tara cum doresc unii si altii. Este un judet cu foarte multe frumuseti naturale si este un judet bogat in ape termale. Putem vizita aici, cea mai frumoasa cetate medievala din Europa, care este inca locuita. Sighisoara, putem admira frumosul oras Targu Mures, putem sa ne plimbam cu mocanita de la Sovata sau sa admiram frumoasele castele de la Saschiz, Kemeny sau Teleki. Minunata zona de recreere in primul rand si de cei care vor sa faca plimbari in natura. Pe dealurile din jurul Sighisoarei avem foarte multe trasee de biciclele ce trebuie neaparat explorate. Ei, dar hai sa vedem pe unde ne plimbam in acest Judet.



      Pe primul loc, bineinteles este Cetatea Sighisoarei. Cetatea este construita in secolul al XII-lea, de colonistii sasi, sub denumirea latina "Castrum Sex" si este aproape neschimbata pana in zilele noastre. Cetatea situata pe malul drept al Raului Tarnava Mare este construita pe un deal cu inatimea de 850 de metri. Este construita pe doua terase, la 350 de metri altitudine este Dealul Cetatii, iar pe a doua terasa, la altitudinea de 429 de metri se afla Dealul Scolii.




     Aici in cetate a functionat si prima scoala din Sighisoara, mentionata documentar din anul 1522. O scoala majora, "schola maioris" si-a inceput cursurile in anul 1607, langa Biserica din Deal. In anul 1619, a fost data in folosinta prima cladire a Scolii din Deal. Scara acoperita cu 300 de trepte, ce duce la scoala din deal, a fost construita in anul 1642. Cetatea este inconjurata de un zid de aparare de 930 de metri, cu o inaltime initiala de 4 metri, dar ulterior pe unele portiuni a fost ridicat la 14 metri. Zidul avea 14 turnuri, dintre care 9 se mai pastreaza si astazi. Turnurile apartineau diferitelor bresle mestesugaresti. Turnul cel mai inalt este Turnul de poarta sau Turnul cu ceas, care se si poate vizita si care are cate un muzeu pe fiecare etaj. De sus de pe terasa turnului puteti admira toata cetatea, in toata splendoarea ei. In cetate mai putem vizita si casa unde s-a nascut Vlad Tepes.



Casa este la doar cativa pasi de Turnul cu ceas, vis-a-vis de Casa Venetiana si este cea mai veche constructie civila din Sighisoara. Casa are denumire oficiala de Casa Vlad Dracul sau Casa cu Dragon, deoarece Vlad Tepes a fost membru al Ordinului Dragonului inca de la nastere. Se pare ca domnitorul s-a nascut aici in anul  1431, unde a locuit cu tatal sau pana in anul 1436.




     In fiecare an in cetate, in ultimul week-end din luna iulie, are loc aici Festivalul Medieval de la Sighisoara. Festivalul este foarte frumos. Pe langa domni si domnite, ne mai putem destinde la concertele de muzica medievala ce se tin in Piata Mare a cetatii. Copii pot viziona teatrul de papusi si adultii pot sta la o bere rece la una din terasele de aici. Trebuie sa va faceti timp, macar intr-un an sa veniti la acest festival foarte frumos.

     Nu parasim Sighisoara, trecem doar peste Raul Tarnava Mare si mergem sa vizitam frumoasa Catedrala din oras. Catedrala cu hramul Sfanta Treime, este asezata pe malul nordic al Raului Tarnava Mare si a fost construita intre anii 1934-1937, dupa planul arhitectilor Dumitru Petrescu Gopes. Exteriorul catedralei este renovat intre anii 1980-1984. Biserica in stil neo-bizantin, a fost construita in fostul Parc Elisabeta. Sfintirea catedralei a fost facuta in prezenta arhiepiscopului-mitropolit Nicolae Balan. Biserica are si un cor propriu, cu denumirea de Vox Animi.










     Plecam din Sighisoara si ne mutam la doar 53 de km. in orasul resedinta de judet, Targu Mures. Aici in frumosul oras mergem sa vizitam doua obiective foarte importante : Palatul Culturii si Catedrala. Platul Culturii din Targul Mures, este una dintre cele mai reprezentatice cladiri ale Belle Époque-ului din Transilvania. Cladirea este construita intre 1911-1913 si impresioneaza atat prin decoratia interioara cat si prin cea exterioara. 



     La exterior palatul este decorat cu mozaicuri si basoreliefuri din bronz si piatra, fresce si vitralii, toate specifice stilului secesionist, ca varianta a Art Nouveau.
In Sala oglinzilor, exista doua grupuri a cate trei oglinzi mari de cristal si 12 vitralii viu colorate. Vitraliile au fost propuse sa reprezinte Europa, la expozitia de arta decorativa de la San Francisco din anul 1914, dar din cauza inceperii Primului Razboi Mondial, au fost trimise doar schitele acestora, care au si fost premiate. In cel de al II-lea Razboi Mondial, vitraliile au fost depozitate in subsolul cladirii, astfel au fost pastrate intacte si le putem admira si astazi. 


Holul de 45 de metri lungime este flancat de doua oglinzi venetiene si pe jos este marmura de Carrarra. Fatada este dominata de un mozaic alegoric, ce arata diferiti reprezentanti ai orasului Targu Mures, comercianti, ostasi si dregatori, aducand omagiu patriei alegorice, Hungaria, care se afla in centrul imaginii pe tron. Acum in interiorul cladirii functioneaza mai multe institutii culturale: Filarmonica de stat din Targul Mures, Biblioteca Judeteana, Muzeul de arta, Galeriile Uniunii artistilor plastici si Expozitia permanenta a Muzeului de Istorie.








     Nu parasim orasul, deoarece trebuie sa vizitam si Catedrala Inaltarii Domnului, care este cel mai mare edificiu religios din Targul Mures. Catedrala este asezata chiar in centrul orasului, in Piata Trandafirilor, si a fost construita intre anii 1925-1934. Catedrala ridicata la initiativa protopopului Stefan Rusu, este construita pe fosta fantana cantatoare a lui Bodor Péter. In 1925 cand s-a pus piatra de temelie a catedralei au fost prezenti ministrul cultelor Alexandru Lepadatu, episcopul Nicolae Ivan si Octavian Goga, in calitate de ministru.


Catedrala a fost sfintita in anul 1934, pe data de 2 decembrie, ca un simbol al intrarii armatei romane in Targul Mures, in anul 1918.  Peretii pronaosului prezinta imagini ale sfintilor mitropoliti ai Transilvaniei, secolului al XVII-lea, Ilie Iorest si Sava Brancovici, incadrati in 12 medalioane ce contin cele mai importante biserici ortodoxe din Ardeal. Cupola principala reprezinta un vitraliu infatisandu-l pe Isus binecuvantand. Altarul este reprezentat de un imens mozaic de 12.30 metri ce o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul. 


     Cum in judet avem si o mocanita, trebuie neaparat sa mergem sa ne plimbam cu ea. In martie 1912 a inceput constructia caii ferate Targul Mures - Praid. La 31 ianuarie 1915 s-a pus in functiune prima garnitura de tren pe aceasta linie. Intre anii 1988-1992 a inceput refacerea liniei inguste de cale ferata intre Targu Mures si Sovata, iar din 1997 se inchide circulatia pe tronsonul Targu Mures - Praid. Intre noiembrie 2010 si iulie 2011, se reface calea ferata ingusta pe tronsonul Sovata - Campul Cetatii. Din august 2011 se pune in folosinta si mocanita pe aceasta ruta. 

Locomotiva cu aburi este construita la fabrica Chrzanow Polonia, in anul 1949 si face parte dintr-un lot de 10 locomotive. Ea functioneaza cu carbune sau lemn de esenta tare. Trenul are 3 vagoane tip gondola, lungi de 11, 12 metri fiecare. Viteza maxima este de 35 km./ora, dar nu va merge cu mai mult de 20 de km./ora si are o autonomie de 30 de km. Traseul mocanitei este de 14 km. si durata unei curse dus-intors este de 2 ore. Mocanita trece prin Sovata si Sacadat si va trece pe podete peste Paraul Sovata si Paraul Sacadat si prin Padurea Fermecata. Traseul traverseaza de trei ori drumul national Sovata-Reghin.

     Ne intoarcem langa Sighisoara sa vedem o frumoasa cetate in Saschiz. Cetatea Taraneasca din Saschiz, este ridicata de sasi in anul 1347, la doar 4 km. de Saschiz, pe dealul numit, Burchrech. Cetatea servea drept refugiu, pentru localnici, din calea inavatorilor, dar si ca loc de depozitare a alimentelor, deoarece climatul cetatii era unul adecvat. Dealul are o inaltime de 581.5 metri si cetatea se intinde pe o suprafata de  5.000 de mp. Forma cetatii este de poligon neregulat cu lungimea maxima de 90 de metri si latimea maxima de 52 metri. 

Zidul de incinta este inalt de 10 metri si cuprinde sase turnuri. Cetatea mai avea un helesteu si o fantana, adanca de 50 de metri, despre care legenda spune ca ar fi fost legata printr-un tunel de biserica fortificata. In timpul invaziei otomane, cetatea a adapostit mai multi nobili din comunitatiile invecinate, care veneau aici si cu averile lor. Se spune ca bunurile din aur si argint depuse aici, erau in valoare de 135 de marci de argint, asta reprezentand cam 249 de kg. de aur. Pe langa acestea s-au mai depus 820 de taleri si 3.200 de forinti, lanci si sabii de argint, harnasamente pentru cai, lucru ce demonstreaza ca cetatea era greu de cucerit.

Pana in anul 1940, cetatea a fost bine intretinuta de catre sasi. Dupa acest an, sasii au fost stramutati de aici din ordinul lui Hitler. Dupa 1945, germanii au fost deportati din Romania in Uniunea Sovietica si cetatea a inceput sa fie distrusa de locuitorii ce nu mai erau de etnie germana si asa a ajuns ruina. Dupa anul 2004, primaria comunei a inceput curatarea de vegetatie a cetatii care devenise aproape invizibila. Astazi cetatea si-a capatat stralucirea de alta data si acum este vizibila din soseaua nationala Brasov-Sighisoara. 

     Cum va spuneam la inceput, in Judetul Mures, avem si cateva castele. Unul dintre ele este Castelul Teleki. Acest castel a devenit celebru in ultimii ani, datorita Festivalului de muzica ce se tine aici in fiecare vara. Castelul ce se afla in Comuna Gornesti, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Teleki. Complexul ce se afla la 17 km. de Targu Mures, mai este cunoscut ca si "comoara Muresului"sau "cel mai frumos castel din Ardeal". Castelul este construit in stilul Grassalkovich, stil foarte raspandit in Regatul Ungariei si este asemanator palatelor Gödölö si Pecel din Salsburg.

    Castelul este asezat intr-un impresionant parc cu statui alegorice. Din anul 1670, mosia devine proprietatea familiei Bánffy, iar dupa executarea din anul 1674 a lui Bánffy Dénes, mosia trece in proprietatea lui Teleki Mihály. Dupa al doilea Razboi Mondial, cladirea a fost jefuita si biblioteca distrusa. O parte din cartile salvate de aici se gasesc la Biblioteca Teleki-Bolyai din Targul Mures si la Muzeul Aradului.


In 1949, domeniul a fost nationalizat de catre statul roman, iar din 1956, dupa izbucnirea epidemiei de tuberculoza, devine preventoriu TBC, pentru copii. In anul 2006 a fost retrocedat, dar a intrat efectiv in posesia mostenitorilor familiei Teleki, in anul 2011. O data pe an, se organizeaza aici "Ziua castelului", cand se poate vizita cu ghizi in limba romana si maghiara. 



     Mergem sa mai vedem un frumos castel, in Localitatea Cris. Castelul Bethen, a fost construit in secolele XIV-XVIII, in stilul Renasterii transilvanene, ca resedinta nobiliara, fortificata. Este considerat cel mai frumos castel renascentist din Ardeal. Este construit in anul 1468 de catre Mark Bethlen. Blazonul familiei, este sarpele incoronat si el se poate vedea pe zidurile exterioare cat si in interior pe bolta tavanelor. Structura este tipica arhitecturii militare medievale tarzii.



      Resedinta are doua nivele, un important turn circular, Turnul Arcasilor, si o logie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice, scunde. Turnul este cea mai veche constructie a castelului si este dispus pe cinci niveluri. Etajul cinci al turnului era folosit ca punct de observare. Aici putem remarca cele opt ferestre arcuite. Castelul este completat cu un sistem de fortificatii completat cu o semi-incinta cu bastioane cu apa. Castelul se afla in apropierea soselei ce leaga Sibiul de Sighisoara, in comuna Danes, foarte aproape de Sighisoara si merita sa faceti o oprire pentru cateva minute aici.  








     Cum va spuneam, sunt mai multe castele in judet, greu de ales cele mai frumoase din ele. Mai avem de vizitat unul si acesta este Castelul Kemény. Situat in Brancovenesti, castelul este construit de familia Kemény. Prima atestare dateaza din secolul al XIII-lea, dar forma actuala este data de voievodul Ferenc Kendy, trei secole mai tarziu, iar in secolul al XIX-lea cand deja era in posesia familiei Kemény. Castelul are un plan patrat cu curte interioara si turnuri pe colt. Castelul a capatat forma renascentista in cadrul lucrarilor din 1537 si 1555. 


   Acum doar ferestrele mai fac parte din elementele renascentiste. Restaurarea ce a avut loc in anul 1816, a dus la modificari semnificative. Atunci au fost construite mai multe cladiri, printre care si bastioanele mari. Cladirea este inconjurata de un sant de aparare si intrarea se face pe un podet. Deasupra intrarii principale exista un balcon sprijinit pe console de piatra. Aceste console se regasesc si la etajele turnurilor. Urmasii familiei Kemény, au reusit sa recupereze castelul in anul 2014 si acum este deschis publicului in fiecare zi intre 10:00-18:00. La cerere proprietarii ofera si ghidaj.

     Ne intoarcem in Targul Mures, si mergem in Padurea de stejari si carpeni, numita Padurea Mare, de la marginea orasului, pentru a vizita frumoasa gradina zoologica de aici. Gradina este infiintata in 1960 si la deschidere avea o suprafata de 600-700 mp., dar in 1965 gradina s-a marit cu 20 de ha. Inca de la inceput avem aici, pavilionul leilor care a adapostit de-a lungul anilor, toate felinele din gradina zoologica, dar acum este locuit numai de lei.



Mai putem vede barlogul ursilor, barlogul tigrilor sau grajdul pentru cai si ierbivore. In 1983 s-a dat in folosinta pavilionul tropical, care adaposteste acvariile, terariile reptilelor si volierele papagalilor. Tot in acest pavilion se afla si o mini gradina botanica ce iti da senzatia de padure tropicala. In 1990 s-a deschis si pavilionul primatelor, care este singura cladire de acest gen din tara. Din 2007 suprafata s-a marit la 40 de ha. si acum adaposteste 500 de animale din 80 de specii.



Avem acum o semi-rezervatie de 5 ha pentru ursi si lupi. Ierbivorele europene au si ele o semirezervatie de 10 ha. Avem si un pavilion nou pentru feline. In interiorul gradinii exista si un lac, ce a fost reamenajat pentru pasari de balta. Girafele si elefanti sunt adapostite intr-un pavilion african cu cate 1.5 ha pentru fiecare specie. Daca ajungeti cumva in zona intre 2 si 4 februarie, trebuie sa stiti ca aici se sarbatoreste ziua ursului.





Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Brasov


"Ce bucurie ca viata nu are sens! Pot sa ii dau eu unul...

                          Constantin Noica

Judetul Brasov, este unul din judetele Romaniei cu un potential turistic enorm. Bogat in obiective turistice, dar si in multe obiective naturale, este judetul emblematic pe harta Romaniei. Nu cred ca exista km. patrat in aceast judet care sa nu fie de interes turistic. Chiar daca ne aflam in Piata sfatului din Brasov sau urcam in Cetatea Brasovului sau la Cetatea Fagarasului sau mergem sa vizitam traditionalul Sat Viscri, peste tot invatam cate o lectie din istoria Romaniei. Cred ca aici este locul, din Romania, cu cele mai multe cetati pe mp. In Poaiana Brasov, isi duce somnul de veci, Constantin Noica. Dar, sa le luam pe rand si sa vedem ce frumuseti ne dezvaluie acest judet.

       Pe primul loc, bineinteles este Piata Sfatului din Brasov. Practic centrul istoric al Brasovului, locul unde turistii laolalta cu locuitorii orasului se plimba in zona pietonala si manaca sau savureaza o bere rece sau un vin fiert, depinde de anotimp, la una din multitudinea de mese ale teraselor de aici. Piata este locul unde se tinea celebrul festival de muzica usoara, Cerbul de aur, la care au participat de-alungul anilor multi cantareti celebrii din lumea inreaga. In Evul Mediu, in Piata Sfatului se organizau targuri pentru negustorii sasi si maghiar dar si pentru cei romani veniti din Tara Romaneasca.

Casa Sfatului din centrul pietei, era locul unde fiecare negustor, trebuia sa isi aseze marfa, iar functionarii orasului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate. Printre cladirile de interes si de vizitat din piata, amintesc cateva : Casa Sfatului, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Casa negustorilor, Casa Flistich-Plecker, Casa muresenilor sau Muzeul Civilizatiei Urbane. Cum va spuneam, in piata sunt si multe restaurante cu terase. Pentru a putea manca la unele dintre ele, trebuie sa va faceti o programare cu ceva timp inainte, deoarece este mai tot timpul plin. Eu am gasit, la doar cativa metri de piata, pe Strada Muresenilor, un restaurant foarte bun si ieftin. De fapt este un Restautrant cu autoservire, dar la care se mananca, ca la mama acasa si este foarte ieftin.







    Daca tot suntem in Piata Sfatului, trebuie sa vedem in imediata apropiere, Biserica Neagra, unul din simbolurile orasului Brasov. Biserica parohiala a comunitatii evanghelice luterane din Brasov, este construita in stil gotic. In anul 1689, biserica a fost avariata din cauza unui mare incendiu, cand zidurile s-au inegrit si de acolo i-a ramas si numele de Biserica Neagra. Oficial din secolul al XIX-lea, s-a accepta acesta denumire neoficiala. Biserica are o lungime de 89 de metri si si o latime de 39 de metri, este cea mai mare biserica din Romania si cel mai mare edificiu de cult din sud-estul Europei.  La momentul construtiei, biserica a primit titlul de cea mai mare biserica dintre Viena si Constantinopol. In biserica pot intra 5.000 de persoane. Biserica actuala este construita pe locul unei biserici romanice din secolul al XIII-lea, distrusa in timpul marii invazii tatare din 1241. 




Constructia bisericii actuale a inceput in anul 1383, cand orasul de granita dintre Transilvania si Tara
Romaneasca, era in plina dezvoltare. Intrerupte pentru ceva timp, in timpul invaziei turcilor din 1421, au fost reluate imediat ce apele s-au limpezit in oras. 1477 este anul de final al constructiei. In anul 1499 biserica este inzestrata cu o orga noua, iar in anul 1514, in turn s-a instalat ceasul si clopotele. Initial biserica era romano-catolica, cu hramul Sfanta Maria. Din cauza reformei protestante din Transilvania, de la jumatatea secolul al XVI-lea, biserica a devenit protestanta, astfel ca in 1542 s-a celebrat prima slujba evanghelica-luterana in biserica. In clopotnita biserici, se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, ce cantareste 6 tone si este din bronz. Biserica este si o expozitie de covoare. Dupa palatul Topkapi din Istanbul, Buserica Neagra poseda cea mai mare colectie de covoare orientale, datand din secolele XV-XVI. Colectia de covoare numara 156 exemplare si domina interiorul biserici prin multitudinea culorilor sale. Incepand cu anul 1953, aici se tin de 3 ori pe saptamana, recitaluri de orga. Orga de aici se numara la data constructiei, printre cele mai mari din Europa.

     Sa iesim putin din Brasov si sa mergem sa vizitam, cel mai cunoscut castel din Romania si poate cel mai cunoscut obiectiv turistic romanesc, din lume, Castelul Bran. Situat in statiunea turistica Bran, castelul este unul dintre cele mai frumoase din Romania. In anul 1377, regele Ludovic I al Ungarie, le da dreptul sasilor din Scaunul Brasovului de a ridica o cetate de piatra, la Bran.


Cu aceasta ocazie regele le promitea ca vama cu Tara Romaneasca se va muta de la Rucar la Bran. In anul 1395, Sigismund de Luxemburg, a folosit castelul Bran, ca baza strategica, intr-o incursiune in Tara Romaneasca, in urma careia l-a indepartat pe Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Batran. In anul 1407, Sigismund ii acorda lui Mircea cel Batran, stapanirea castelelor Bran si Bologa. La 1 decembrie 1920, castelul este donat Reginei Maria, de catre primarul Karl Ernst Schnell, in semn de recunostinta pentru contributia sa la infaptuirea Marii Uniri. In anul 1938, castelul a fost mostenit de fiica sa principesa Ileana.

Dupa 1948, castelul a fost nationalizat si a trecut in proprietatea statului roman. Este deschis publicului larg si amenajat ca muzeu in anul 1956. Intra intr-un amplu proces de restaurare intre 1986 si 1993 cand a fost redeschis. Din anul 2006, este retrocedat mostenitorilor de drept, dar este administrat in continuare de statul roman. Din 2009 el este retrocedat definitiv principesei Ileana, arhiducelui Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen si arhiducesei Elisabeta Sandhofer. In prezent in muzeu sunt expuse colectii de mobilier, costume, arme si armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, Palatul Regal cu cele doua lacuri, Casa de ceai,  casa administratorului si Casa principesei Ileana. 

     Nu departe de Bran, la doar cativa km. se afla o alta frumoasa cetate pe care doresc sa o vizitam,  Cetatea Rasnov. Cetatea este construita in secolul al XIV- lea, pe locul unei fortificatii de lemn si pamant, ce data din secolul al XIII - lea si care a apartinut Cavalerilor Teutoni. Nu departe de Bran, cetatea asezata strategic pe o stanca inalta supraveghea trecatorile dintre Transilvania, catre teritoriile sub-carpatice. Drumul Branului cum a fost denumita aceasta trecatoare, a fost supravecheat militar si dupa plecarea Cavalerilor Teutoni. 







In interiorul cetatii puteti vizita muzeul de arta feudal, in care sunt expuse, arme, unelte, stampe, galerii, armuri, porturi specifice, mobilier de epoca si diverse fotocopii din acea vreme. In vechile case ale locuitorilor cetatii sau amenajat buticuri de unde puteti achizitiona diverse suveniruri. In cetate s-au turnat mai multe cadre din filmele, Nemuritorii, Dacii si Mihai Viteazu, in regia lui Sergiu Nicolaescu dar si Cold Mountain, avandui in rolurile principale pe Jude Law si Nicole Kidman, un film de Oscar. Tarifele de intrare sunt de 12 ron de adult si 6 ron pentru elevi si studenti.









     Langa Cetatea Rasnov, avem un parc nou deschis, de doar cativa ani, Dino Parc. Pentru a ajunge la Cetatea Rasnov sau la Dino Parc, puteti merge pe jos sau cu trenuletul ce pleaca din 15 in 15 minute din parcarea de la baza dealului si care are doua statii, una la Parc si una la Cetate. Pretul unui bilet dus-intors este de 5 ron / persoana si poti sa cobori la parc si dupa sa mergi mai departe la cetate. Intrarea in parc este de 28 de ron de adult si 22 ron pentru copii mai mari de 3 ani. Parcul este cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei. Parcul ce se intinde pe 3 ha. este un muzeu in aer liber. In parcul cu 100 de dinozauri in marime naturala, mai avem si un loc de joaca pentru copii, casute in arbori, un cinematograf 9D si un cinematograf 360 grade sau trasee de aventura, labirint laser, soundbox, expozitii unicat si multe alte atractii interactive.




In parc printre cei 100 de dinozauri, putem vedea cel mai mare animal zburator din lume, Hatzegopteryx Thambema si cel mai mare dinozaur descoperit in lume Seismosaurus de 45 de metri lungime. Anei i-a placut la nebunie acest parc. In prima faza a fost putin speriata de ei. Cred ca orice copil de 3 ani s-ar speria de acesti mastodonti si mai ales de faptul ca scot si niste sunete infernale. Pana la urma s-a obisnuit cu ei. Noua ne-a placut la nebunie si ne-a facut pentru cateva zeci de minute sa ne simtim ca in Jurasic Parc. 










     Mergem putin mai sus de Brasov, spre Sighisoara si ne optim in Orasul Rupea, pentru a vizita Cetatea Rupea. Asezata la intersectia drumurilor dintre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, apare in documentele istorice ca datand din anul 1324, dar construita pe ruinele unei cetati din paleoliticul si neoliticul timpuriu (5.500 - 3.500 bH). Ridicata pe Dealul Cohalmului si renovata in secolele XIV - XVII, este folosita ca cetate si refugiu pentru satele din imprejurimi. 

Cetatea are o suprafata de 1.500 mp. si in interiorul ei este o fantana de 59 de metri adancime. Cetatea este construita in forma de spirala ascendenta, cochilie de melc. Acum cetatea este restaurata cu fonduri Europene. Privelistea de sus este extraordinar de frumoasa. Merita sa va opriti macar pentru o jumatate de ora, avand in vedere ca intrarea pentru adulti este de doar 10 ron si pentru copii 5 ron.

     Traversam doar soseaua, Brasov-Sighisoara si intram pe drumul ce ne duce in satul Viscri. Aici unde si Printul Charles si-a cumparat o proprietate, intalnim una dintre cele mai frumoase Biserici Fortificate din zona si una dintre cele sase aflate pe lista UNESCO. Biserica fortificata de la Viscri, aflata pe locul sapte in topul meu, a atras atentia Printului Charles care uimit de frumusetea ei a renovat Biserica si cateva case din sat, redandule frumusetea initiala. 

Datorita pozitiei retrase de la drumul principal, este atestata documentar abea in anul 1400 cand apare intr-un registru al localitatilor pentru plata impozitului episcopal. Biserica este construita in secolul al XIII-lea pe baza unei vechi biserici Romane din secolul XII. Tot ansamblul de aici cuprinde Biserica Fortificata cu drum de aparare, doua turnuri de aparare, doua bastioane si turnul de poarta. Din sat puteti cumpara tot felul de obiecte crosetate de localnici sau paine facuta pe vatra la un mic cuptor aflat in curtea unor mici intreprinzatori care au si o frumoasa terasa pe care se pot servii bucate traditionale. Taxa de intrare este de 8 ron.

     Mergem putin spre Sibiu si ne oprim in Orasul Fagaras unde vizitam Cetatea Fagarasului, una dintre cele mai mari si mai frumoase cetati medievale din tara. Constructia inceputa in anul 1310, pe scheletul unei cetati din lemn si pamant datand din sec XI, a fost pusa strategic pentru apararea, sud-estului Transilvaniei, de inamicii tatari si otomani. In 1599, insusi Mihai Viteazu daruieste cetatea sotiei sale Doamna Stanca, impreuna cu domeniul ce ii apartinea, si cativa ani mai tarziu, devenind principe al Transilvaniei, se stabileste aici impreuna cu familia. In prezent cetatea este foarte bine conservata si renovata.


De jur imprejurul cetatii se afla un lac de aparare al cetatii, peste care se trece pe un pod de lemn, pentru a putea intra pe poarta cetatii. Puteti admira multe obiecte vechi si arme din evul mediu. Fiind asezata in centrul orasului Fagaras, vis-a-vis de catedrala Sf. Ioan Botezatorul, in week-end devine un frumos decor pentru tinerii insuratei care vor sa isi faca aici sedinta foto pentru albumul de nunta. Biletul de intrare costa doar 15 ron de adult si redus la 7 ron pentru elevi, studenti si pensionari.










     Dar daca tot suntem in Fagaras, trebuie sa intram si sa vizitam si Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, ce se afla chiar peste drum de cetate. Lucrarile la acesta frumoasa catedrala au inceput in anul 1995 dar s-au intampinat mari greutati din cauza lacului cetatii. Cand au inceput sapaturile la fundatia catedralei, toata apa din lacul cetatii s-a infiltrat in groapa fundatiei. Pana la urma s-a reusit sa se faca fundatia catedralei, dar cu toate aceste avizul de constructie s-a primit abia in anul 2004. In anul 2007 cu prilejul hramului catedralei a fost facuta prima liturghie, oficiata de catre IPS Laurentie Streza, Mitropolitul Ardealului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Catedrala este cel mai mare lacas de cult, din afara Bucurestiului, construit din bani publici. Biserica este construita in stil neobizantin si este copia a catedralei Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, din Oradea. Cupola catedralei este poleita cu aur si inaltimea ei este cu doi metri mai mare ca cea din Oradea. Lungimea catedralei este de 33 de metri si latimea de 30 de metri. Daca tot sunteti in Fagaras nu ezitati sa va opriti cateva minute si la aceasta catedrala.

     Plecam din Fagaras si ne apropiem de Brasov. Mergem in satul Prejmer, unde o sa vizitam Biserica Fortificata din Prejmer. Data fondarii si originea acestei asezari nu sunt cunoscute. Prin numele acestei localitati, avem ipoteza ca aceasta asezare a fost precedata de o asezare mai veche de origine slava. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1240, atunci cand regele Béla al IV-lea al Ungariei, cedeaza biserica din Prejmer, capitului Manastirii Citeaux in Burgundia, abatia mama a Ordinului cistercian, pentru folosul obstesc al intregului ordin. 


Biserica este construita in secolul al XIII-lea, pe fundatia unei foste biserici din secolul al XII-lea. In anul 1211, regele Andrei al II-lea al Ungarie, pomeneste intr-un document, adresat teutonilor, numele de Tarlung, pe langa care creste localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni sunt cei care vor ridica pana la un anumit nivel, biserica din Tarlau. Biserica a fost construita in stilul gotic burgund. Forma initiala a bisericii fortificate este din anii '60 - '70, cand a suferit numeroase interventii intreprinse de Directia Monumentelor. Biserica este dedicata hramului Sfanta Cruce. Fiind cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din sue-estul Europei, in anul 1999 este inclusa in Patrimoniul Mondial Universal UNESCO. In biserica putem admira cel mai mare triptic din Transilvania, datat intre 1450 - 1460. Deoarece biserica era in prima linie, fiind asezata in pasul Buzaului, pe unde veneau adesea turcii, biserica a trebuit fortificata.



Astfel din ordinul regelui Sigismund de Luxemburg, a inceput fortificarea ei. Cetatea este cladita in forma de cerc si are ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri. Se mai ridica aici bastioane, porti de fier si poduri batante. Pe langa gurile de foc aflate in ziduri, in cetate se afla un dispozitiv de lupta neobisnuit, numit : "Orga a morti". Acest dispozitiv era format din mai multe arme asezate la un loc, care trageau toate deodata si care producea dusmanului pierderi grele si multa panica.  












 

miercuri, 29 aprilie 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Sibiu.


"O inima fara muzica este ca o frumusete fara melancolie, "

                      Emil Cioran

Judetul Sibiu, este judetul meu de suflet. Acolo ma simt cel mai bine. Fie ca merg in Sibiu, in oras, fie ca merg si colind Marginimea Sibiului, fie ca merg la Medias sau la Biertan, fie ca fac o baie in Lacurile de la Ocna Sibiului sau urc pe creasta Fagarasului, pana la Lacul Balea, peste tot ma simt ca acasa. Multe, foarte multe, obiective de vizitat in Judet, dar eu trebuie sa aleg doar 10 dintre aceste frumuseti. Daca in drumurile voastre prin aceste parti mai descoperiti alte si alte locuri frumoase de vizitat, nu ezitati sa scrieti cateva randuri despre fiecare. Nu uitati ca in Rasinarim, langa Sibiu, s-a nascut Emil Cioran.


     Pentru primul loc, vreau sa vizitam centrul vechi al Sibiului. Poate unul dintre cele mai frumoase centre istorice din tara, renovat complet cu doar cativa ani in urma. Eu sunt indragostit de acest loc, unde te poti plimba in voie, poti admira multe obiective turistice, poti bea linistit o cafea la una din multele restaurante de aici, poti sa urci pana in Turnul Sfatului, ca sa poti admira privelistea de sus sau poti vizita Muzeul Brukental. Tot aici poti vizita Catedrala Evanghelica, Biserica reformata sau Biserica romano-catolica. In Sibiu, in fiecare week-end din vara este cate un festival. 

Cel mai iportant este Festivalul International de Teatru, cand tot orasul se umple de muzica, de teatru si de voie buna. In anul 2007, Sibiul a fost desemnat Capitala Culturala Europeana, an in care au fost aici foarte multe spectacole si festivaluri. Centrul vechi, incepe o data cu intrarea pe Bulevardul Nicolae Balcescu, se continua cu Piata Mare. Dupa ce trecem pe sub Turnul Sfatului, Ajungem la Podul Minciunilor, unde se termina. Pe acest traseu scurt de doar 400 de metri, avem o multime de obiective de vazut. Printre ele amintesc : Catedrala Evanghelica, Palatul Brukental, Turnul Sfatului, Biserica romano-catolica, Casa Haler, Casa Hecht, Casa Lutsch, Casa albastra, Biserica reformata, Casa Luxemburg sau Hotelul Imparatul Romanilor, chiar la intrare pe Bulevardul N. Balcescu. Tot aici mai sunt si o serie de statui importanete cum ar fi : statuia lui Gheorghe Lazar, Statuia lui Nicolaus Olahus sau statuia lui Ioan Nepomuk. Nu cred ca v-a exista ceva in Romania care sa imi atraga atentia mai mult ca Sibiul.







     Daca suntem in Sibiu, sa iesim cativa metri din centrul istoric si sa mergem sa vizitam Catedrala Mitropolitana. Catedrala cu hramul Sfanta Treime este o catedrala ortodoxa, construita intre anii 1902-1906, pe locul unei biserici grecesti din 1797-1799, ce a fost pana atunci catedrala episcopala. De la inaugurare si pana acum a fost catedrala Episcopiei Sibiului si Mitropoliei Ardealului. Lacasul construit in stil bizantin, este o copie la scara mai mica a Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol. 



Ideea construirii unei catedrale in Sibiu, se datoreaza episcopului Andrei Saguna al Ardealului. Pentru construirea catedralei, s-a facut un concurs, in care au fost prezentate 31 de proiecte. Majoritatea proiectelor au fost trimise de arhitecti din Ungaria si Austria si doar patru arhitecti din Ardeal, Bucovina si  Regatul Romaniei. In 1901 a fost ales planul arhitectilor, Joseph Kammer si Virgil Nagy. profesori la Politehnica din Budapesta. Planul initial,  facut dupa Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol, a suferit cateva transformari, prin adaugarea celor doua turnuri de la intrare cu inaltimea de 58 de metri. Peretii interiori ai bisericii au fost tencuiti in primavara anului 1904, cu pulbere de marmura de Carrarra si cu var vechi din Düsseldorf. 




 

In anul 1904, au fost montate in cele doua turnuri, patru clopote turnate la atelierul lui Friedrich Seltenhofer, din Sopron. In turnul nordic este montat un clopot de 1.345 de kg. iar in turnul sudic, celelalte trei clopote, de :  790, 732 si  168 kg. In Primul Razboi Mondial, armata Austro-Ungara, a rechizitionat cele trei clopote, din turnul sudic, pentru a construi tunuri. Ele au fost inlocuite in 1926, prin grija mitropolitului Nicolae Balan.




La slujba de sfiintire a catedralei, ce a avut loc in 30 aprilie 1906, printre numeroasele personalitati, a fost prezent si istoricul Nicolae Iorga, care a si donat un engolpion vechi de argint pentru arahimandritul arhidiecezei. Doamna Catinca Iorga, a donat o iconita de argint, cu Sfantul Stelian, ocrotitorul copiilor.













     Nu plecam din oras, fara sa vizitam Muzeul Astra. Cel mai mare muzeu al satului din tara. Pe numele sau original Muzeul Civilizatiei Transilvane "Astra", este situat in Padurea Dumbravei pe Calea Rasinari. Complexul muzeal este cea mai importanta institutie etnomuzeala din Romania. Muzeul se intinde pe o suprafata de 96 de ha. si ne dezvaluie peste 400 de case, anexe gospodaresti si instalatii tehnice, de pe tot cuprinsul tarii. In special Muzeul aduce in fata vizitatorilor, lumea traditionala a fermecatoarei Transilvanii multiednice. 


Casele si atelierele sunt asezate aici de jur imprejurul unui frumos lac. 10 km. de alei sunt presarate intre casele din muzeu. Muzeul este infiintat in anul 1963 de catre profesorul Cornel Irimie. Acest muzeu este o resuscitare a unui muzeu mai vechi, fondat in 1905 si inchis in 1950, Muzeul Etnografic-Istoric al Romanilor din Transilvania. Moara hidraulica cu aductiune inferioara, care se regaseste in sigla muzeului, este primul exponat adus in Dumbrava Sibiului, in anul 1963. Pana in anul 1967, cand a fost deschis publicului larg, s-au mai adaugat mai multe case si ateliere mestesugaresti.

In anul 1989 se adauga si monumentele de utilitate publica : scoala, biserica, carciuma sau popicarie. Bisericuta de lemn din muzeu este transferata aici din Satul Bezded, Judetul Salaj in anul 1990. Constructia bisericii dateaza din anul 1754. Biserica a fost sfintita in 1991 si este in functie si astazi. Pe lac se pot face plimbari cu barci cu vasle. La muzeul , ce se afla la doar trei km. de oras,  se poate ajunge si cu autobuzul sau tranvaiul ce isi are capatul in Rasinari. Sefa Delegatiei Permanente a Comisiei Europene, Karen Fogg, declara referitor la muzeul din Dumbrava Sibiului : "Ghidul Michelin ar scrie doar atat : merita sa faci un ocol oricat de mare ca sa-l vizitezi".

     Mergem cativa km. prin frumoasa Padure a Dumbravei si prin Marginimea Sibiului si ajungem in frumoasa Cisnadioara. Aici mergem sa vizitam Cetatea Cisnadioara. Cetatea este de fapt o biserica fortificata, construita in a doua parte a secolului al XII-lea. Bazilica romanica,    la inceputul secolului al XIII-lea a intrat in posesia regelui Andrei al II-lea si cativa ani mai tarziu a fost donata Abatiei Cisterciene de la Carta.




Biserica este construita pe platoul Delului  Mihail, deal de la care provine si numele localitatii, Michelsberg. Biserica nu a suferit multe modificari de-alungul timpului si este inconjurata de un zid de aparare de 4-6 metri inaltime. Biserica a mai fost intarita cu trei turnuri : turnul de poarta in sud, un turn in fata portalului de vest si un turn de est, toate la 5 metri de zidul de aparare. Particularitatea zidului este aceea ca avea 8 deschideri, in forma de usa, la drumul de straja. Usile de stejar se puteau bloca din interior, ceea ce a facut biserica greu de cucerit. In interiorul bisericii sunt pietrele funerare ale soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial.








   Nu departe de Cisnadioara se afla Orasul Cisnadie. Aici avem o frumoasa Biserica Fortificata chiar in centrul orasului. Biserica evanghelica Sfantul Walpurga, a fost ridicata la inceputul secolului al XIII-lea, ca o bazilica romanica. Prima atestare documentara dateaza din anul 1349. In a doua jumatate a secolului al XV-lea, inceputul secolului al XVI-lea, biserica se transforma in stilul gotic. In biserica s-a pastrat celebrul Tezaur de la Cisnadie, care acum se afla in Muzeul Brukental din Sibiu. Localitatea a fost fondata de colonistii de etnie germana, chemati de Regele Gheza al II-lea al Ungariei, pentru a apara granita de est ale regatului, de atacurile cumanilor, pecenegilor, tatarilor, etc. Localitatea Heltau, a fost mentionata pentru prima data in 1323, cu toate acestea inca din 1300 a fost cnstruita o biserica de piatra, in stil romanic, care a fost dedicata sfintei Walpurga. 




Dupa atacul turcesc din anul 1493, biserica a fost fortificata, prin suprainaltarea si dotarea cu metereze a turnului central, suprainaltarea absidei si construirea deasupta portalurilor laterale, a altor doua bastioane. In anul 1591, turnul-clopotnita, cu inaltimea de 59 de metri, a fost modificat si in anul 1751, ajunge la forma actuala. In varf turnul avea un glob aurit. Din aceasta cauza a fost traznit de mai multe ori si a ars. In anul 1795, pentru al ferii de incendii, a fost instalat in varful sau primul paratraznet din Transilvania, confectionat din cupru, dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg.  In biserica avem pastrat un clopot din anul 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi in stil baroc.



















     Plecam din Marginimea Sibiului si la doar 75 de km. de Sibiu, ajungem in Comuna Biertan. Aici o sa vizitam o frumoasa Biserica Fortificata. Localitatea Biertan este atestata documentar din anul 1283 iar Biserica apare in documente ca cetate in anul 1397. Biserica imbina stilul gotic cu cel renascentist si este inconjurata de ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. 


In incinta biserici se afla o camera unde erau depozitate toate comorile cetatii in timpul invaziilor popoarelor migratoare. Aceasta camera este protejata de o usa speciala. Aceasta usa are o iala ce se inchide in 19 puncte, unica pentru acele vremuri. Aceasta incuietoare a fost construita de un mester local in anul 1515. Ea are si o istorioara foarte frumoasa. In anul 1900 a fost dusa la expozitia internationala de la Paris si a fost premiata. 

Datorita unicitatii sale, francezii nu au mai vrut sa o dea inapoi, dorind sa o pastreze in Franta. Afland de acest incident, localnicii din sat s-au necajit asa de tare ca au plecat pe jos pana la Paris de unde nu s-au mai intors fara aceata incuietoare pe care au adus-o inapoi la Biertan.  Tot in acele vremuri erau interzise divorturile, astfel in aceasta camera erau inchise cuplurile care vroiau sa divorteze si le era data o singura masa, un singur scaun, o singura farfurie, un pahar si un set de tacamuri si erau tinuti acolo pana reveneau la sentimente mai bune. Istoria spune ca un singur cuplu din cele inchise nu a cedat si a mers pana la capat cu despartirea.  Biserica-Cetate este inclusa pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. 

     Nu departe de Sibiu, la cativa km. de soseaua Sibiu-Brasov undeva la capatul Transfagarasanului, in satul Carta avem o minunatie arhitecturala. Abatia Cisterciana de la Carta. Abatia Carta cum era denumita aceasta Manastire Cisterciana este datada din anul 1202 din timpul Regelui Emeric. Ansamblul a fost renovat de curand si in prezent capela manastirii este intr-o stare exceptionala.  In interiorul capelei putem vedea o frumoasa orga. Ansamblul arhitectonic figureaza din 2010 pe lista monumentelor istorice di judet. Din anul 1474, Matia Corvin, a desfintat manastirea si bunurile le-a transferat Bisericii Prepoziturii din Sibiu. Un document din anul 1322, emis de Regele Carol Robert de Anjou, al Ungariei, informeaza ca manastirii cisterciene Carta, ii apartineau 10 asezari : Carta, Crit, Mesendorf, Cloasterf, Apos, Cisnadioara, Feldioara, Colun, Glamboaca si Carta Romaneasca. Curtea plina cu flori si cafeneaua infiintata langa manastire va pot detasa pentru cateva momente de tot ce este cotidian. 

Am avut parte aici, la terasa din curtea manastirii, de cea mai buna visinata bauta vreodata si o minunata placinta cu mere. Toate facute in casa de localnicii de aici.










     Pe locul opt in topul nostru, vreau sa vizitam Orasul Medias. Al doilea oras ca marime din Judetul Sibiu, Pe teritoriul cetatii actuale, se afla in epoca romana, un frumos castru. Prima mentiune documentara a orasului este din anul 1267 si denumirea orasului este Mediesy. Se pare ca numele provine de la un trib secuiesc din secolul al IX-lea. In anul 1402, regele Sigismunt de Luxemburg, a eliberat scaunele Medias si Seica de sub jurisdictia comitelui secuilor.

In 1576 aici a fost ales Stefan Bathory, rege al Poloniei si Istvan Bocskai, a fost numit in 1605, in functia de principe al Transilvaniei. Cetatea medievala din Medias, are o vechime de 700 de ani si este reabilitata acum cu banii europeni. Cel mai importan obiectiv ce trebuie vizitat in cetatea de pe Raul Tarnava Mare, este Turnul Cetatii. Cetatea a vut initial 9 turnuri : Turnul Aurarirol, Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Rotarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Pietrarilor si Turnul Trompetilor. Dintre acestea singurul ramas in picioare este Turnul Trompetilor. Cu o inaltime de 8.5 metri, este printre primele zece constructii din lume ridicate inclinat. Turnul, asemenea celui din Pisa, este inclinat de la baza la varf cu 2.29 metri. Biserica fortificata de aici, purta hramul Sfintei Margareta si a fost atestata prima oara in 1414. In anul 1545, ea a intrat in proprietatea comunitatii evangelice luterane. La sfarsitul secolului al XV-lea, autoritatile au vrut sa inalte turnul principal al biserici, astfel incat sa fie mai inalt decat turnul bisericii Sfantul Stefan din Viena. Legenda spune ca acest fapt la maniat pe Dumnezeu si din aceasta cauza turnul este acum inclinat. In anul 1476, in turn a fost Retinut Vlad Tepes in urma unui conflict avut cu Matia Corvin, regele Ungariei. Turnul se poate vizita in fiecare zi. Daca treceti prin Medias, nu ezitati sa va opriti macar o ora , doua sa vizitati cetatea.

     Daca vizitam Judetul Sibiu, nu putem sa nu facem o baie in lacurile sarate de la Ocna Sibiului. Statiunea de pe malul Paraului Visa, se afla la doar 15 km. de Sibiu. Statiunea este inconjurata de o padure de stejari seculari si are subsolul foarte bogat in sare. Din anul 1845, cand a fost infiintata prima statiune balneara de aici, Ocna Sibiului si-a atras renumele datorita lacurilor heliotermice, formate pe locul unor vechi mine de sare surpate.

Aici se afla mai multe lacuri, multe dintre ele cu o concentratie mare de sare, 260 grame/litru. Lacul Avram Iancu, cu o adancime de 132.5 metri, este considerat cel mai adanc lac antropogen din tara. Lacul mai este cunoscut si ca Ocna Mare, denumire ce ii vine de la veche mina prabusita, Grosse Grube.

In statiune de cativa ani a fost modernizat un frumos si mare strand, ce mai este cunoscut ca si "Litoralul din Transilvania". Mii de turisti vin anual aici pentru a face plaja si a se scalda in minunata apa sarata a lacurilor. Aerul contribuie si el la curele facute de turisti, deoarece este extrem de ozonat. In ultimii ani s-a modernizat si un frumos hotel, care are si o piscina exterioara cu apa dulce. In total aici avem 14 lacuri : Horea, Closca, Crisan, Panzelor, Lacul fara Fund, Avram Iancu, Brancoveanu, Ocnita, Randunica, Matelor, Lacul Verde, Lacul Auster, Lacul Negru si Lacul Gura Minei.  Dar in statiune putem vizita si trei lacasuri de cult. Biserica reformata-calvina, din anul 1240, Biserica Brancoveanu de Sus, ctitoria lui Mihai Viteazu din anul 1600, este refacuta in anul 1701 de Constantin Brancoveanu si este o marturia a relatiilor artistice dintre Transilvania si Tara Romaneasca. si Biserica romano-catolica Sfantul Ioan Nepomuk, ce dateaza din prima jumatate a secolului al XVIII-lea. Pavilionul bailor este o cladire monument istoric ce trebuie vizitata.

     Dar nu putem pleca din zona, fara sa dam o fuga pana la frumosii munti ce se vad in zare, Muntii Fagaras. Aici pe soseaua ce leaga Transilvania de Tara Romaneasca, Transfagarasan, avem doua obiective importante ce apartin Judetului Sibiu : Cascada Balea si Lacul glaciar Balea. Cascada Balea denumita si Urlatoarea Balei, este situata la peste 1200 demetri altitudine. Este cea mai mare cascada in trepte din Romania, cu o cadere de apa de 60 de metri. 




La cascada se poate ajunge cu masina in orice anotimp pana la Hotelul Balea Cascada si de acolo pe jos pana la cascada sau o puteti vedea din telecabina ce urca de la hotel pana la Cabana Balea.  Putin mai sus la capatul telecabinei avem Lacul Glaciar Balea. Lacul situat in Caldarea Balei este sitiat la altitudinea de 2034 de metri. Lacul de 360 metri lungime are o suprafata totala de 46.508 mp. si o adancime de 11.35 metri.  Iarna lacul ingheata si din gheata scoasa din lac in blocuri mari se construiesc anual, din anul 2006 incoace,  hotelul si biserica de gheata. Aici putem sa ne cazam sau sa luam masa la Cabana Balea sau la Cabana Paltinul, fosta casa de vacanta a tovarasului Nicolae Ceausescu.