luni, 18 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Bacau

"Dormeau adanc sicriele de plumb, 
Si flori de plumb si funerar vesmant -
Stam singur in cavou... si era vant...
Si scartaiau coroanele de plumb."


                                                 George Bacovia - Plumb


Judetul Bacau, pare sa nu spuna nimic la prima  vedere.
Cu toate astea judetul are un bogat areal natural si este extrem de bogat in monumente istorice. Daca ne gandim numai la muntii ce se afla pe raza lui, Muntii Nemira si Tarcau si la Raurile Siret, Bistrita, Trotusi, Tazlau, Berheci sau Zeletin sau la lacurile Balatau, Poiana Uzului, Belci, Racova, Garleni, Serbanesti sau Lilieci si la numeroasele batalii care s-a dar si s-au castigat aici, ne si face sa mergem sa vedem cand este primul week-end liber pentru a putea pleca de acasa. Judetul se invecineaza cu judetele, Vaslui, Vrancea, Covasna, Harghita si Neamt. Multe personalitati ale vietii culturale romane se asociza cu acest judet. Dintre acestea amintesc pe Vasile Alexandri, Radu Beligan, George Bacovia, Loredana Groza, Luigi Ionescu, Diana Lupescu, Cornel Palade, Elisabeta Bostan, Matei Alexandru, Olga Tudorache, Nicolae Stroe, Tristan Tzara, Maria Ploaie, Carmen Radulescu, Cristina Spatar, Alexandra Ungureanu, Dan Veona, Dumitru Berbece, Narcisa Lecusanu, Mihaela Melinte, Crina Pintea si nu in ultimul rand, unul din simbolurile Romaniei, Nadia Comaneci. 



         Cu ce putem incepe vizita in Judetul Bacau, daca nu cu Salina Targu Ocna. Prima marturie scrisa despre aceste locuri, apare in anul 1380, cand rezulta dintr-un hrisov domnesc, ca s-au platit 2000 de ocale de sare, pentru constructia unui pod de piatra la Garbova. Primii mineri se ocupau pe cheltuiala lor, de exploatarea minelor, inca din secolul al XIV-lea. Intre anii 1407-1437, camarasia minelor se afla la Targu Trotusi, iar din 1437 se muta definitiv la Targu Ocna. 






Dezvoltarea exploatarii sarii, se inregistreaza in timpul domniei lui Stefan cel Mare. In anul 1502, spre sfarsitul domniei, intarea privilegiul Manastirii Putna, de a se aproviziona cu sare de la Targu Ocna. In "Descriptio Moldaviae", Dimitrie Cantemir spunea: "In tinutul Bacaului, langa targul Trotus, se gasesc saline foarte bogate, numite in tara, ocne. Nu e nevoie de vreun mestesug deosebit sa alegi sarea, daca sapi in pamant pana la unu sau doi coti adancime, gasesti sarea cea mai curata si limpede ca profirul sau cristalul..."



 Acum salina este foarte frumos amenajata, pentru turisti. In mina se coboara cu niste autobuze, care circula din 30 in 30 minute. In salina avem amenajat un bar, un restaurant, locuri de joaca pentru copii, o bisericuta si un lac sarat. Exista spre iesire si un magazin de suveniruri. Langa salina este amenajat si un strand cu apa sarata care functioneaza vara la capacitate maxima.







       Daca am ajuns la Targu Ocna, trebuie sa mai mergem 30 de km. ca sa ajungem intr-un loc minunat, un loc de poveste, Statiunea Slanic Moldova. Statiunea de la poalele Muntilor Nemira se afla asezata in bazinul Raului Slanic. Orasul face parte din generatia localitatilor moderne, ce isi are originea in prima jumatate a secolului al XIX-lea. In anul 1800, serdarul Mihailuca, descopera izvoarele 1, 2 si 3 si astfel incepe amenajarea statiunii.






In anul 1807 s-au mai descopeit si alte izvoare cu apa sarata. Izvorul numarul 1, a fost numit de catre serdarul Mihailuca, Sfantul Mihai, iar in decursul anilor, fiul sau Mihai Nastasache, a mai descoperit inca 7 izvoare minerale, la poalele dealului Magura. Asa s-a intemeiat a doua statiune de pe Valea Slanicului, Baile Nastasachi. In anul 1839, izvorul nr. 4, a fost numit Sfanta Ana, iar izvorul numarul 5, Sfantul Pantelimon. Peste 5 ani, izvorul numarul 6, noul izvor descoperit, a fost numit, Alecu Ghica.





In timpul primului Razboi Mondial, statiunea a fost distrusa foarte puternic si reabilitarea ei a inceput abia in 1922. In cel de al II-lea Razboi Mondial, in ultimele luni ale acestuia, din cauza tratatului de la Viena, orasul ajunge unul de frontiera. Dupa nationalizarea din 1948, statiunea intra intr-un amplu proces de dezvoltare, construindu-se cladiri noi si extinderea celor existente. Acum statiunea renumita pentru apele sale carbonate, bicarbonatate, usor sulfurate, clorate, sodice, hipertronice, si oligominerale, este o bijuterie arhitectonica asezata parca intr-un colt de rai. Minunata pentru plimbare, relaxare si sport, dar si pentru bazinele sale cu apa incalzita, din cadrul celor cateva hoteluri de aici. 




       Din statiune urcam putin spre monumentul eroilor de pe Magura Ocnei, un deal de circa 5 km. Aici dupa ce  trecem de monumentul, ce se afla la altitudinea de 520 de metri, inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, ajungem la o frumoasa manastire, situatat chiar in varful dealului Magura Ocnei. Manastirea cu hramul Inaltarea Domnului, este o manastire de maici si a fost construita intre anii 1750-1757. In timpul regimului comunist, autoritatile, la fel ca la Manastirea Sfanta Ana din Judetul Mehedinti, au demolat biserica si au amenajat aici un complex turistic. Dupa 1990, manastirea a fost reinfiintata si biserica actuala a fost construita intre anii 1990-1993.








Datorita pozitiei sale pitoresti, manastirea a fost vizitata de multi turisti. Despre Manastire vorbeste si Gheorghe Asachi, cand la insotit pe Mihai Sturza intr-o calatorie in Tarile de Jos. 









Monumentul eroilor aflat putin mai jos, este o cladire construita din piatra cioplita, cu inaltimea de 22 de metri. Cladirea are parter si doua etaje, legate printr-o scara interioara circulara. Cladirea este ridicata in cinstea celor 14.000 de ostasi care au pierit pe frontul de la Oituz - Cosna - Ciresoaia. 















        Pentru iubitorii de plimbari in natura si de sport, avem in statiunea Slanic Moldova, Traseul 300 de scari. Traseul porneste din statiune, din dreptul izvoarelor, chiar din dreptul Izvorului numit 300 de scari. Scarile urca prin padure, uneori mai abrupt sau in serpentine, alteori mai domol. Din loc in loc avem cateva zone de Belvedere, de unde se poate vedea statiunea si Muntii Nemira. Traseul ce este putin mai abrupt la coborare, revine in statiune in zona Popasului, aproape de cascada si continua prin Cheile Slanicului, pana in zona izvoarelor. 



Traseul 300 de scari, mai este denumit si traseul 5, si este o plimbare prin padure, de la poalele Muntelui Dobru, de-alungul Cheilor Slanicului. Treptele, mai mult sau mai puti 300 sunt din piatra, dar pe alocuri sunt completate cu trepte din beton. Traseul este accesibil atat vara cat si iarna si durata lui este de 2.5-3 ore. 







      Avem in judet si un frumos lac de acumulare antropic, aflat pe cursul inferior al Raului Uz. Lacul Poiana Uzului este asezat intre varfurile Dealu Mare si Farcu mic din Muntii Nemira, la sud si Piciorul Arsurii si Obcina Laposului din Muntii Ciucului, la nord. Lacul are o lungime de 3.75 km. si este asezat pe o suprafata de 334 ha. Lacul are un volum de 98 de milioane de metrii cubi de apa si o adancime maxima de 64.7 metri. 





Lacul s-a format in urma constructiei unui baraj cu inaltimea de 84 de metri si o lungime de 507 metri. Barajul a fost construit pentru necesitatea satisfacerii dorintelor de apa, din zonele bazinului Trotusului si a Orasului Bacau. Inceput in anul 1965, barajul a fost dat in folosinta in anul 1973. Lacul este si sursa de apa pentru o hidrocentrala de 5MWh. 







       Mergem acum sa vizitam un frumos castel in Satul Lilieci. Castelul Rosu din Lilieci, se afla in Patrimoniul National al monumentelor istorice si se afla la doar cativa km de Bacau. Castelul este amplasat intr-un superb parc dendrologic cu o suprafata de 50 de ha si este una dintre cele mai frumoase resedinte nobiliare din Moldova, aflate inca in picioare. Se spune ca acesta este al doilea parc dendrologic, din Romania. Castelul a fost construit intre anii 1864-1866, in stilul gotic tarziu englezesc, cu elemente din goticul venetian dar si cu o tenta orientala. 




Caldirea cu parter, etaj si demisol, ce se afla pana in 1955 intr-un frumos parc englezesc, devenit parc dendrologic, se afla acum in patrimoniul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice. Acest parc detinut de institut, este doar o ramasita din parcul detinut de marele vornic al Bacaului, Costache Cantacuzino-Pascanu. In acest minunat parc dendrologic a fost filmata Dumbrava Minunata cu a ei Lizuca si cainele Patrocle, in 1980. Filmul a fost realizat dupa romanul lui Mihail Sadoveanu. Parcul poate fi vizitat si este frumos prezentat de catre cei de la institut, in schimb castelul este intr-o perioaa de reamenajare si urmeaza sa fie dat spre vizitare in anii ce vor urma. 



     Cum va spuneam, in judet s-au nascut mai multe personalitati, asa ca mergem sa vizitam si Casa Memoriala George Bacovia. Casa este aceea in care parintii sai s-au mutat in anul 1906. In aceasta cladire, ce dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, se pastreaza multe obiecte de uz personal si mobilier ce au apartinul marelui poet. Casa are cinci incaperi destinate vizitarii, in care sunt expuse, manuscrise originale, documente si piese de patrimoniu. 





Casa declarata monument istoric, a fost deschisa publicului inca din 1971. Dupa anul 1933 George si sotia sa Aghata au plecat la Bucuresti, unde au locuit pana in 1957, la moartea poetului. Casa se afla pe strada George Bacovia la numarul 13, in imediata apropiere a statuii lui Stefan cel Mare. 








     La doar 3 km de localitatea Darmanesti, mergem sa vizitam un frumos castel construit de familia Stirbei. Castelul Stirbei de la Darmanesti este construit de Gheorghe Stirbei. Palatul a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului XX. Asezat la altitudinea de 600 de metri, se poate ajunge la el pe partea stanga a Vaii Uzului, pe un drum ce urca Dealul Maguricea. Din parcul palatului se intra in padure, de unde se poate pleca in drumetie pe mai multe trasee, chiar si pe Muntele Nemira. 


Palatul a fost construit de catre mesteri italieni dupa planurile arhitectului Nicolae Ghika. Castelul are parter, subsol si doua etaje. Intre anii 1947-1977, cladirea a functionat ca Sanatoriu TBC.  Din anul 1978, devine tabara pentru copii. Din aceasta cauza, cladirea a fost degradata destul de rau. Din anul 1994 incep ample lucrari de restaurare. 







La castel se afla cea mai veche aductiune de apa din judet. Din cauza diferentei de nivel, de 250 de metri, dintre Castel si locul de captare, apa ajunge in castel cu o presiune de 4 bari, fara a fi nevoie de pompa. Teava originala cat si vanele, ce se pot vedea din loc in loc, sunt neschimbate, ceea ce demonstreaza calitatea cu care au fost facute lucrarile acum 100 de ani de catre o firma germana. 






      O frumoasa manastire avem in judet, Manastirea Casin, construita in anul 1655 de catre voievodul Gheorghe Stefan. Biserica seamana foarte mult cu biserica Manastirii Golia din Iasi. Biserica este inconjurata de case domnesti si de un zid de aparare. Cutremurul din anul 1805, a avariat rau manastirea. A fost refacuta de catre egumenul grec Lerotei, iar intre 1836-1839, de catre Egumenul Isaaia, din Constantinopol. 





      Mai avem un frumos monument istoric in Localitatea Borzesti. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzesti este ctitoria Domnitorului Stefan cel Mare, care o construieste impreuna cu fiul sau Alexandru. Biserica este ridicata intre 1493-1494. Localitatea Borzesti este locul unde s-a nascut si unde a copilarit Stefan cel Mare si Sfant. Biserica a fost ridicata pentru a comemora moartea prietenului sau Gheorghe, strapuns de sagetile tatarilor, in timp ce acesta era legat de un stejar, in timpul unui joc. de copii.



Aceasta povestire a fost reprodusa de Nicolae Gane in povestirea Stejarul din Borzesti. Aceasta este prima batalie castigata de Stefan in fata tatarilor. Se spune ca fiul hanului a fost dus la borzesti si spanzurat de un stejar. In locul acestui stejar a fost construita biserica. O alta legenda spune ca in timp ce se jucau de-a spanzuratoarea, copii au fost distrasi de un iepure si au uitat de prietenul lor, care a murit spanzurat din greseala. Biserica este singura construita de domnitor, care nu a comemorat o victorie importanta sau pentru a servii unui oras.




Biserica este construita fara turle, in genul celei de la Piatra Neamt si se spune ca ar fi fost construita in doar 3 luni. Clopotnita bisericii este una mica, construita din stejar. Biserica este din caramida si nu de foarte buna calitate, fata de bisericile cu care ne-a obisnuit Stefan cel Mare.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu