vineri, 15 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Vaslui


"Pe scara fara sfarsit a vremurilor, incet-incet trudeste omenirea, cand trasa in jos spre intuneric de superstitile ignorantei, cand trasa in sus spre lumina de adevarurile stiintei...A sti sau a nu sti, aceasta este intrebarea! A sti inseamna pentru omenire: organizare temeinica, activitate rationala, cooperare, solidaritate, evolutie pasnica. A sti inseamna pentru om : a-ti trai timpul de a fi cu multumire si a astepta clipa de a fi cu seninatate."


                                                                         Emil Racovita


Judetul Vaslui, este un judet despre care se aud foarte multe, mai ales la stirile de la ora 5. Cu toate acestea, aparentele ne inseala. Sunt destul de multe obiective de vizitat in acest judet, mai ales ca face parte din Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant. Existenta celor mai vechi asezari pe teritoriul judetului, este demonstrata de descoperirile arheologice, din perioada neolitica. Pe teritoriul judetului, a avut loc si cea mai mare batalie castigata de Stefan cel Mare, in anul 1475, batalia de la Podul Inalt. Aceasta batalie este cunoscuta in istorie, ca fiind, cea mai stralucita victorie din istoria Romaniei si cea mai mare victorie europeana, impotriva otomanilor, pana la asediul Vienei. Resedinta de judet este Orasul Vaslui. Judetul se invecineaza cu judetele: Iasi, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, iar in partea de est, avem granita cu Republica Moldova. Putem vizita aici, peste 70 de biserici de lemn, astfel avem aici cele mai multe biserici de lemn din Moldova. Multe personalitati ale Romaniei, s-au nascut si au trait in acest judet. Dintre acestia ii reamintim pe: Alexandru Ioan Cuza, Vasile Sturdza, Dimitrie Cantemir, Emil Racovita, Elena Cuza, Elena Ghica, Penes Curcanu, Alexandru Vlahuta, Nicolae Malaxa, Nicolae Tonitza, Grigore Gafencu, Ana Pauker, Gheorghe Ghiorghiu Dej, Dimitrie Bagdasar, Andreea Raducanu, Corneliu Porumboiu, Stefan Ciubotarasu, Vasile Vasilache, Ioana Zizi Lambrino, Alexandru Giugaru, Victor Ion Popa, etc. 

     Prima oara mergem sa vizitam Curtea Domneasca din Vaslui. In perioada domniei lui Alexandru cel Bun, targul Vasluiului a inceput sa capete o importanta administrativa tot mai mare, construindu-se aici curti domnesti. Vasluiul a fost cea dea doua capitala a Moldovei, pentru scurt timp, indeosebi, in timpul lui Stefan al II-lea. Domnitorul Stefan cel Mare, a ctitorit in cadrul curtii, in anul 1490, biserica cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, pentru a folosi ca paraclis al curtii.


Locasul de cult este cunoscut si ca Biserica Domneasca. Multa vreme s-a crezut ca aceasta biserica a fost ridicata, dupa Batalia de la Podul Inalt. In anul 1882, Teodor Burada, a descoperit pisania bisericii si a publicat pentru prima data, traducerea inscriptiei, in limba slavona, care relateaza ca acest locas a fost construit in numai 5 luni, intre 27 aprilie si 20 septembrie 1490.  Dupa moartea lui Stefan cel Mare, in anul 1504, Curtea Domneasca a inceput sa decada, cladirile fiind parasite, au inceput sa se ruineze.


Piatra si caramizile, sunt luate de localnici pentru a fi folosite, la ridicarea noi constructii. Dorind sa conserve ruinele Curtii Domnesti, domnitorul Vasile Lupu, porunceste logofatului Cehan Racovita, sa nu foloseasca materiale de constructie de la Curtea Domneasca pentru construirea unei manastiri. In timp Curtea Domneasca, s-a risipit, ramanand din complexul Curtii Domnesti doar biserica.





Cercetarile arheologice din a doua jumatate a secolului XX-lea,au scos la iveala ruinele Curtii Domnesti. Intre 2011-2014 a fost reconstruita pe ruinele existente, o cladire ce a facut parte din ansamblul de aici si s-au refacut o parte din gradini, printr-un proiect european. 









     Tot in Vaslui avem si un frumos parc situat in partea de nord a orasului. Parcul dendrologic Copou, are o suprafata de 11 ha. In parc se evidentiaza in mod special aleea scriitorilor, unde sunt amplasate de-a lungul ei mai multe busturi ale scriitorilor romani. De-a lungul aleii putem admira busturile lui Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Alecu Russo, Mihai Eminescu, Ion Creanga. Un foisor ce se afla in centrul parcului, aminteste de zilele de dinainte de 1989, cand in parc cantau mai multe formatii din judet, muzica de fanfara. Dupa anul 2006, a inceput o serie de amenajari, printre care s-au facut si mai multe plantari, in special de platani. Merita sa va opriti sa faceti o mica plimbare prin parc, daca aveti drum prin Vaslui. 

     In Orasul Vaslui avem si un frumos Muzeu Judetean Stefan cel Mare. Muzeul a fost infiintat in anul 1974, cu un profil mixt de etnografie si istorie. Deschiderea oficiala s-a facut un an mai tarziu in 1975. Muzeul este structurat pe mai multe sectii: sectia de arheologie si istorie veche, sectia de arheologie si istorie medievala, sectia de istorie moderna si contemporana, sectia memorialistica-personalitati, sectia tezaur - numismatica - medalistica, sectia de etnografie si arta populara, sectia de arta populara romaneasca. Muzeul nu este doar un loc de prezentare a istoriei, este si un loc de intalnire a oamenilor de stiinta pentru a dezbate si intelege mai bine istoria care ne apartine. Astfel, printre activitatile de baza ale muzeului, se numara si Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice, "Acta Moldaviae Meridionalis", la care participa, specialisti si oameni de stiinta, din tara si din strainatate. 



     Cum spuneam la inceput, in judet s-au nascut multe personalitati ale artei si culturii romanesti. Asa ca mergem sa vizitam Casa Memoriala Emil Racovita. Casa este un muzeu memorial, infiintat in casa in care s-a nascut Emil Racovita, in satul ce ii poarta numele din comuna Danesti. Muzeul cuprinde obiecte din copilaria lui Racovita, fotocopii si facsimile. Acestora li se alatura colectii memoriale privind viata si activitatea academicianului Emil Condurachi , istoric si arheolog, specialist in istoria antichitatii, precum si a lui George T. Popa, reprezentant al Scolii de Anatomie Functionala Iasi. Ambii sau nascut in acest sat.

Conacul in care s-a nascut savantul, a fost construit de catre parintii sai, Gheorghe si Eufrosina in secolul XIX. Aveau in proprietate 1.000 ha de teren si 500 ha de padure. Emil Racovita s-a nascut de fapt la Iasi dar, toata copilaria si-a petrecut-o aici la conac. In anul 1877, talal lui Racovita, avocat de profesie, construieste biserica din sat. Emil Racovita a invatat la Iasi, la o scoala din Pacurari, cu invatatorul Ion Creanga. La liceul Institutele Unite din Iasi, i-a avut profesori pe Grigore Cobalcescu, Petru Poni si pe A.D. Xenopol, iar ca si colegi i-a avut pe Grigore Antipa si Dimitrie Voinov. Dupa liceu pleaca la Paris, unde va urma cursurile Facultatii de Drept. Emil Racovita intra in contact cu cercurile socialiste, participand la congresul Internationalei a II-a si semneaza documentul prin care se proclama ziua de 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii. 

     Ne mutam la Husi pentru a vizita o frumoasa catedrala episcopala. Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, este construita de Stefan cel Mare, in anul 1495. Biserica a fost refacuta din temelie de catre episcopil Inochentie al Husilor, intre 1753-1756. Biserica a indeplinit rolul de Catedrala a Episcopiei Husilor, intre 1598-1949, iar dupa reinfintarea Episcopiei Husilor in 1996 si-a reluat acest rol.





Deasupra usii de intrare in biserica se afla o pisanie in limba slavona, cu urmatorul text: "Binecredinciosul si de Hristos iubitorul, Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei,  fiul lui Bogdan Voievod, a inceput a zidi aceasta casa intru numele sfintilor, slavitilor si intru-tot-laudatilor, mai-marilor apostoli Petru si Pavel, care este in Husi pe Draslavat si s-a savarsit in anul 7003, iar al Domniei sale a 38-a curgator, luna noiembrie 30."



In biserica avem o mana a Sfantei Mucenite Chiriachi de la Muntele Athos, care se pastreaza intr-un chivot de argint aurit, daruit de generalul rus Pavel Kiseleff, un Engolpion, daruit episcopului Inochentie de catre tarina Ecaterina a II-a a Rusiei. o evanghelie imbracata in argint si un policadru mare din alama, din timpul episcopului Veniamin Costachi. 






       Ramanem tot in Husi, unde mergem sa vizitam un Muzeu, mai putin intalnit in Romania sau chiar in lume. Muzeul Caricaturii din Husi este infiintat de catre caricaturistii din Punct Grup. In anul 1989, s-a infintat la Husi salonul de grafica  Satirica si Umoristica, "Damigenius". Din lipsa fondurilor, salonul a avut doar opt editii. Cristian Marcu, impreuna cu cei din Punct Grup, au reusit sa o ia de fiecare data de la capat pentru a face ceva pentru urbe si pentru arta caricaturii romanesti. Mari nume ale caricaturii romanesti au venit sa expuna si sa sustina acest salon de aici. Printre acestia se numara: Ciosu, Botezatu, Pavel, Chiril, Boaca, Turculet, Axinte, Porumbita, dar si caricaturisti ce fac parte din FECO. Datorita stradaniei lor, pana la urma au trebuit sa deschida si sa intretina un Muzeu, ce este unul dintre putinele din tara. 




     Am plecat din Vaslui, dar ne intoarcem, pentru a vizita un frumos castel. Casa Mavrocordat sau Palatul Copiilor, a purtat la inceput numele domnitorului Constantin Mavrocordat, iar in perioada interbelica a fost cumparata de Maresalul Constantin Prezan. Constructia a fost ridicata in anul 1892, de catre Gheorghe Mavrocordat. El a denumit palatul dupa domnitorul Constantin Mavrocordat. Familia Mavrocordat a fost o familie fanariota cu radacini adanci in Imperiul Roman de Rasarit si care a dat principatelor romane sase voievozi.

In anul 1934, Ministerul Apararii Nationale, a hotarat cumpararea unui imobil, pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei Vaslui. In anul 1935, palatul a fost cumparat si a fost instalat Cercul Militar Constantin Prezan. Incepand cu 1956, Casa Mavrocordat functioneaza ca Palat al Copiilor. Palatul este construit din caramida si zid si iese in evidenta prin bogate decoratiuni: capiteluri corintice, metope din ceramica smaltuita de culoare albastru deschis si altele, specific stilului ecletic, stil la mare cautare in acele vremuri. Pot fi vazute si elemente ale Renasterii Italiene, care se remarca prin fierul forjat folosit aici. Casa Mavrocordat a fost declarata in anul 2004, monument istoric national. 

       Ne mutam in al doilea oras ca marime din judet, Orasul Barlad. Aici mergem sa vizitam in primul rand Casa Sturdza. Cladirea construita la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX, a apartinut lui Alecu Sturdza. Aici a avut loc intalnirea boierilor unionisti barladeni, cu Alexandru Ioan Cuza. Al.I. Cuza, s-a nascut si el la Barlad in anul 1820. Din anul 1993, cladirea devine sediul sectiei de arta, unde au fost expuse sapte colectii, intrate ca donatii in patrimoniul muzeului.

Constructia a fost ridicata in anul 1812, de catre familia de neam domnesc. Din familie faceau parte Stefan Sturdza Barledeanu si sotia sa Safta Sturdza Barladeanu. In partea de nord, au ridicat in scurt timp si biserica Sfantul Spiridon. O legenda spune despre acesta casa, prin care s-a perindat toata boierimea moldoveana, vreme de un secol, ca a fost pierduta la cazinou, de catre ultimul proprietar, impreuna cu toata mosia. Casa Sturdza din Barlad este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa il ratati daca va aflati in zona. 

       Tot in Barlad, avem si o frumoasa Gardina Zoologica, pe care ar fi pacat sa nu o vizitati daca va aflati in zona. Gradina a fost deschisa in anul 1959. Are o suprafata de 56.043 mp., din care 32.043 mp., spatiu expozitional. In gradina putem admira un pavilion destinat reptilelor, unde sunt expuse sase tipuri de serpi constrictori, aligator de Mississipi si o iguana verde, un pavilion de pasari exotice, unde putem vedea 150 de pasari din speciile Perus ondulat, Perus Ninfa, Rozela, Agaponis, Cantatori si Micul Alexander. In restul spatilor sunt prezentate mamifere si pasari din fauna exotica si autohtona.

Prntre cele mai spectaculoase specii de aici, avem, Tigrul Bengalez, leu, jaguar, raton, precum si doua specii de maimute. 








                    Mergem acum sa vizitam o frumoasa biserica ce se afla tot in Vaslui. Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, ce a fost ridicata in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. Din anul 2005, in aceasta biserica se afla racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Biserica a fost construita intre anii 1937-1943, in vreme de restriste pentru poporul roman. Ctitorii biserici, au fost doua mari personalitati militare: Maresalul Ion Antonescu si Generalul de divizie Ion Rascanu, fost ministru de razboi, prim General al Bucurestiului si Primar al  Vasluiului, intre anii 1938-1942 si prefect al Vasluiului in anul 1943. Slujba de sfintire a fost facuta in anul 1943 de catre Episcopul Husilor, P.S. Grigore Leu. 
       
         
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu