miercuri, 13 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Timis

"...propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si ai fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tariieste principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pnan la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie un simbol al despartirii nostre de comunism. "


                                                           Proclamatia de la Timisoara - punctul 8 - 12 martie 1990


Judetul Timis, este cel mai intins judet al Romaniei, aflat la granita de vest a tarii. O treime din limitele judetului, le constitue si frontiera de stat. Judetul se invecineaza cu judetele Caras-Severin, Hunedoara, Arad, dar si cu Republica Serbia si Ungaria. Numele Judetului, vine de la Raul Timis ce el traverseaza si al carui nume provine din limba daca: thibh-isjo, (mlastinos). In perioada romana Timisul a fost numit, Tibiscus. Resedinta de judet este Orasul Timisoara, orasul de unde a inceput Revolutia Romana in anul 1989 si unde in anul 1990 s-a adoptat proclamatia de la Timisoara. Orasul strabatut de Raul Bega, este unul dintre cele mai frumoase din tara. In orasul Timisoara s-a nascut marele nostru actor Florin Calinescu.

     Trebuie sa incepem vizita in judet, neaparat din Timisoara. Cu ce altceva daca nu cu Catedrala din Timisoara. Catedrala cu hramul Trei Ierarhi, este Mitropolia Banatului. Construita intre anii 1936-1941 este cel mai mare edificiu religios din Timisoara si este cel mai inalta biserica din Romania. Cu inaltimea de 90.5 metri este cea mai mare biserica ortodoxa din lume, exceptand Rusia si Georgia. Daca facem un clasament si cu cele doua tari, Catedrala Mitropolitanan din Timisoara este pe locul 8 in lume. In anul 1919. dupa ce Banatul se uneste cu Romania, noua administratie romaneasca, reia firul ortodoxiei, rupt in 1717.


Pe acest fond se simte tot mai acuta ideea unui lacas central pentru credinciosii din zona. Catedrala a fost inaugurata in anul 1946, in prezenta Regelui Mihai I si a Primului Ministru Petru Groza. La ceremonie au mai fost prezenti, patriarhul Nicodim Munteanu, episcopul Timisoarei, Vasile Lazarescu, mitropolitul Ardealului Nicolae Balan si reprezentanti ai altor culte, in frunte cu episcopul romano-catolic, Augustin Pacha si cel greco-catolic Ioan Balan. Interiorul catedralei este inspirat din stilul moldovenesc, mai precis din Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau. 




Stilul unic si neobisnuit pentru un lacas de cult de asa dimensiuni, imbina foarte armonios stilul moldovenesc cu cel bizantin. Silul tipic secolului al XIV-lea, poate fi remarcat si la manastirile Cozia si Prislop. Constructia are o lungime de 63 de metri si o latime de 32 de metri. Biserica are noua turle mari si 4 mini-turle. Cea mai mare turla, care este si turnul principal, are inaltimea de 83.7 metri. 




Cele 7 clopote ale catedralei au o greutate de 8.000 de kg. si au fost confectionate dintr-un material adus din insulele Sumatra si Borneo si armonizarea lor a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi. Catedrala adaposteste la subsol o impresionanta colectie de arta bisericeasca banateana veche si o impresionanta colectie de icoane. 









     Nu departe de catedrala, in celalalt capat al strazii pietonale se afla un alt important edificiu de vizitat in Timisoara. Opera Nationala Romana din Timisoara a fost locul de unde a inceput revolutia romana din 1989. Opera este infintata, tot in anul 1946, printr-un decret dat de Rege Mihai I. Cladirea Palatului Culturii, a fost inceputa in anul 1871, dupa planurile arhitectilor vienezi, Ferdinand Fellner si Hermann Helmer si a fost terminata in 1875. Repezentatiile inaugurale din 22 si 25 septembrie 1875, au avut loc in maghiara si germana. Cladirea a fost construita in stilul renaissance.



Dupa un incendiu ce a avut loc in anul 1920, cand au ramas doar aripile laterale, fatada a fost refacuta de arhitectul Duiliu Marcu, cel care a construit si Palatul Victoria din Bucuresti. Fatada si sala de spectacole, au fost refacute in stilul neobizantin. In prezent in cladire isi desfasoara activitatea, Opera Nationala, Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar. 







     Ramanem tot in Timisoara, sa vizitam si un frumos castel. Castelul Huniade, cea mai veche cladire din Timisoara, a fost construita intre anii 1308-1315, de catre Ion de Hunedoara. Castelul medieval a fost distrus in timpul asediului Timisoarei din anul 1849 si a fost refacut in forma actuala in anul 1856. In prezent aici putem vizita Muzeul Banatului. Intre anii 1441-1456, comite de Timisoara a fost Ion de Hunedoara. Acesta si-a instalat resedinta aici si a dispus construirea unui nou castel, pe ruinele celui medieval. In acea perioada in serviciul lui Iancu de Hunedoara era arhitectul italian Paolo Santini de Duccio. Acesta s-a ocupat de constructia castelului, cu o echipa de constructori italieni. Castelul asezat pe o insula, era legat de orasul Timisoara, printr-o punte mobila. Orasul era fortificat si el de acelasi rege. Din anul 1947, castelul a fost atribuit Muzeului Banatului si gazduieste sectiile de istorie si stiintele naturii.


















     Tot in Timisoara, mai avem un loc de vizitat. Sinagoga din Cetate este un local de cult evreiesc. A fost construita intre anii 1763-1865, in stil ecletic cu elemente maure. Numele ii este dat de cartierul Cetate, unde a fost construita. Proiectul catedralei a fost facut de arhitectul vienez Carl Schumann. Sinagoga are 744 de locuri, dintre care 424 pentru barbati si 300 pentru femei. Sinagoga deschisa in anul 1865, a fost reinaugurata in anul 1872 de catre imparatul Franz Joseph I, al imperiului Austro-Ungar. Sinagoga este foarte frumoasa si merita vizitata. 












     Timosoara este mare si are multe obiective de aratat turistilor, asa ca mergem sa mai vizitam o frumoasa catedrala romano-catolica, situata in Piata Unirii din Timisoara. Catedrala Sfantu Gheorghe sau Domul Romano-Catolic, este catedrala Episcopiei Romano - Catolice din Timisoara. Biserica cu hramul Sfantul Gheorghe, a fost construita intre anii 1736-1774. Monumentul este construit in stil baroc, din caramida si are decoratii din piatra de stuc.





Turlele au o inaltime redusa, din cauza apropierii de zidul cetatii. In interiorul catedralei avem de vizitat noua altare, decorate in stilul rococo si baroc, sculptate de sculptorul vienez Jahan Müler. Orga a fost construita in anul 1908 de Leopold Wegenstein. Cladirea domului este considerata cea mai valoroasa constructie in stil baroc din Banat. La decorarea interiorului au participat artisti renumiti precum, Michael Angelo Unterberger, pictor si director al Academiei de Arte Frumoase din Viena. In prezent in Dom se tin liturghii in limbile romana, germana si maghiara. Datorita acusticii foarte bune, se tin aici si concerte de orga. 


     Parasim Orasul Timisoara si mergem, nu departe, intr-o frumoasa statiune, veche de 200 de ani, Statiunea Buzias. Primele atestari documentare ale Buziasului, apar din anul 1072, dar dupa, nu se mai stie nimic pana in secolul XVII, cand regele ungariei, membru marcant al familiei Habsburgilor, preda localitatea si teritoriile Buziasului, fondului regional maghiar, Buziasul fiind ales resedinta de plasa. Primele izvoare cu apa tamaduitoare, sunt descoperite in anul 1809, de catre doctorul Johann Bernhart  Lindenmayr, care detinea si informatii legate de geologie.


 Izvoarele de aici detin proprietati curative, avand un continut mare de minerale, in special de fier. In anul 1811 dupa ce s-au facut pblice efectele tamaduitoare ale acestor izvoare, au aparut si primii oaspeti. In acest an s-a deschis si primul sezon balnear la Buzias. Dupa revolutia din 1989, statiunea a stagnat din punct de vedete turistic. In anul 2005 o noua echipa executiva a statiunii si-a propus prin strategia investitionala derulata pe o perioada de 8 ani, sa readuca Buziasul in randul statiunilor reprezentative din Romania. Acum statiunea arata destul de bine si este un loc ideal de recreere si de relaxare. 



     Pe teritoriul judetului se afla si Muntii Poiana Rusca. Mergem sa vedem o frumoasa pestera ce se afla situata in acest frumos masiv muntos, Pestera Romanesti. Pestera este renumita in primul rand pentru acustica impresionanta de aici. Datorita acestui fapt, aici se tin foarte multe concerte. Pestera are o lungime de 1450 metri si este dispusa pe trei nivele. Intrarea principala in pestere este inalta de 9.5 metri si lata de 2 metri, fapt ce permite o iluminare difuza de pana la 70 de metri. Pe aceasta portiune, peretii sunt inverziti de alge. In Sala Liliecilor se gaseste o colonie permanenta de lilieci. 



Primele cercetari cu caracter speologic au fost facute in secolul al XIX-lea. Sapaturi arheologice anterioare au scos la iveala mai multe oase de ursi de caverna si obiecte provenind de la o asezare neolitica. S-a mai descoperit aici un depozit de cereale, ceramica apartinand cultelor Tisa si Cotofeni precum si o vatra ce a fost reconstituita si depusa acum la Muzeul Banatului din Timisoara. Tot la acelasi muzeu putem vedea si scheletul ursului de caverna. Din anul 1984, Asociatia Speologica Speotimis, organizeaza in Sala concertelor din pestera, o serie de concerte la care au participat nume sonore, precum, Filarmonica Banatului, Corala Sabin Dragoi, grupurile Bega Blues Band, Nightlosers, Cargo, Survolaj, Celelalte Cuvinte, Implant pentru refuz dar si Zdob si Zdub, care au adus in pestera un record de 2000 de spectatori. 



     Avem de vizitat in judet si doua frumoase manastiri. Prima dintre ele este Manastirea Izvorul lui Miron. Manastirea este o bijuterie arhitecturala, situata intr-o minunata dumbrava, cu ape termale si lacuri cu nuferi. Prin pictura exterioara a manastirii, devine unica in Banat. Constructia manastirii, a inceput in anul 1912 prin grija episcopului Caransebesului, Miron Cristea. Episcopul vrajit de frumusetea acestor locuri, dupa ce a savarsit o liturghie in aer liber, langa un izvor cu apa termala, a hotarat sa ridice aici o manastire. Izvorul a fost denumit de localnici ulterior Izvorul lui Miron. 



La inceput a fost ridicata o troita si o cladire pentru calugarii care au ridicat manastirea. Constructia a fost terminata in anul 1929 si a fost sfiintita in anul 1931, de catre episcopul Caransebesului, Iosif Traian Badescu, deoarece Miron Cristea devenise Patriarhul Romaniei. Hramul manastirii este Sfantul Ilie, dupa numele de mirean al lui Miron Cristea. Intrarea in manastire se face printr-o poarta de lemn, incrustrata cu scene religioase si acoperita cu sindrila, ca vechile porti romanesti. De la poarta porneste o alee, care trece printre izvoare cu apa calda, si ajunge la biserica, unde este un izvor cu apa semitermala de 18 grade, despre care se spune ca este tamaduitoare. Peretii bisericii construite in stil bizantin, au fost pregatiti pentru pictura, abia in anul 1979. Maniera prin care a fost pictata in exterior, a facut ca aceasta sa fie supranumita, "Voronetul Banatului". 






In anul 1995, dupa ce staret al manastirii a fost numit Lucian - Mic, venit de la manastirea Hodos - Bodrog, au inceput lucrarile unui intreg ansamblu monahal: un paraclis de vara, un paraclis de iarna, un corp de chilii pentru calugari, o biblioteca si mai multe locuri de cazare pentru pelerini. Tot dupa '90, a fost amenajat aici si un muzeu religios, unde se afla si o cadelnita din Tara Sfanta. 





      A doua manastire la care vom merge este Manastirea Saraca. Manastirea are hramul Schimbarea la Fata. Biserica veche a manastirii a fost ridicata in prima jumatate al secolului al XV-lea. Aici se afla o icoana a Maicii Domnului, de care se spune ca este facatoare de minuni. Tot in aceasta biserica avem si moastele Sfintilor Nicolae, Tecla si Filofteia. Se pare ca biserica a fost rezidita in anul 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana. Manastirea a fost desfintata in anul 1959 printr-un decret comunist si aici v-a functiona o parohie. In anul 1963 au inceput lucrarile de restaurare completa a bisericii si a picturii. 






Din anul 1987 s-a reluat viata monahala, la insistenta mitropolitului Nicolae Corneanu, Intre anii 2001-2005, a fost ridicata noua biserica a Manastirii Saraca, ce a fost pictata intre anii 2006-2007. In anul 1999, un grup de studenti si elevi, au plantat in apropierea manastirii, mai mult de 9000 de puieti. 









       Pe langa manastiri, avem si o frumoasa biserica de lemn, in localitatea Margina. Biserica de lemn din Margina, este datata din anul 1737 si are hramul Cuvioasa Paraschiva. Numele localitatii vine si de la faptul ca satul se gaseste la marginea Bnatului, inaintea trecatorii spre Ardeal. Localitatea este atestata documentar din anul 1365 si se pare ca a fost locul de bastina al Elisabetei, mama lui Iancu de Hunedoara. Biserica se afla acum in mijlocul cimitirului, de la extremitatea nordica a satului, dar conform traditiei locale, initial a fost construita in locul numit, "Ocolitura lui Ilisoni", si ar fi fost mutata, o data cu sistematizarea satului in secolul al XVIII-lea. Dupa terminarea zidirii bisericii de zid din sat, in anul 1938, biserica devine capela. Astazi serveste si ca biserica parohiala a satului Zorani, afla la un km. departare. 





     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu