joi, 7 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Dambovita

"Vrei sa cunosti lumea ?
Priveste-o de aproape.
Vrei sa-ti placa ?
Priveste-o de departe."

                Ion Luca Caragiale




Cand ne gandim la Judetul Dambovita, in primul rand 
ne gandim la Targoviste si la Curtea Domneasca de acolo, la Turnul Chindiei si poate la Vlad Tepes. Judetul are mult mai multe de oferit, mai ales ca, mare parte din el este situat intr-o frumoasa zona montana. Exista in judet, cateva lacuri foarte frumoase, Lacul Bolboci, Lacul Scropoasa si este traversat de Raurile Ialomita si Dambovita. Cel mai inalt varf din Muntii Bucegi se afla in intregime pe raza judetului, Varful Omu 2.505 metri. La Persinari, s-a nascut iubitul cantaret de muzica populara, Ion Dolanescu. Aici s-a nascut si  cantareata de muzica usoara Dida Dragan si George Mihaita, indragitul actor si director al Teatrului de Comedie. Tot in acest judet in anul 1816, s-a nascut si un fost Prim Ministru roman si fost presedinte al Academiei Romane, Ion Ghica. Tot un fost presedinte al Academiei Romane, Ion Heliade Radulescu s-a nascut la Tragoviste in anul 1802. Un alt fost Prim Ministru s-a nascut in jutet, Teodor Stolojan si artistul roman cunoscut in toata lumea, Gheorghe Zamfir.


       Cel mai important obiectiv din judet, cum spuneam este Curtea Domneasca de la Targoviste pe care mergem sa o si vizitam. Curtea Domneasca este un ansamblu de cladiri si fortificatii medievale, ce a avut rol de resedinta a unor voievozi ai Tarii Romanesti. In actele interne, este atestata in timpul lui Mircea cel Batran, cand, intr-un act al fiului si asociatului sau la domnie Mihai I, datat 1417-1418, se vorbeste despre, "insusi orasul domniei mele Targoviste". 




Sapaturile arheologice de aici, confirma spusele, descoperindu-se aici o casa, prima biserica-paraclis, o curtina si urme ale unei palisade, de lemn, de mici dimensiuni, datand din vremea lui Mircea cel Batran. Dezvoltarea si extinderea fortificatilor, se face un veac mai tarziu, dupa mentionarea ca singura capitala a Tarii Romanesti, act emis de Alexandru I Aldea in 1431, posibil in timpul domniei lui Vlad Dracul sau Vlad Tepes. 





Se pare ca dezvoltarea s-a facut in doua etape. In prima etapa in timpul domniei lui Vlad Dracul, care reface si extinde fortificatiile si in a doua etapa in timpul domniei lui Vlad Tepes, se adauga turnuri. In prima domnie a lui Vlad Tepes, se adauga si Turnul Chindiei si Biserica Sfanta Vineri. Dupa mijlocul secolului al XV-lea, aceste fortificatii, devin cele mai mari din tara. Santul de aparare de 20-24 de metri si adanc de 4 metri, a fost intarit cu pari de lemn, dispusi oblic in mal. La acea data Tragoviste avea si un importand rol militar. 




Perioada maxima de dezvoltare o cunoaste in perioada domniei lui Matei Basarab, care dubleaza grosimea zidurilor si reface santul de aparare. Dezvoltarea constructiilor in timpul lui Constantin Brancoveanu, a atins si Curtea Domneasca, cand, cu incuvintarea otomanilor, voievodul reface partial fortificatiile, dar, se reconstruiesc si se dezvolta, Palatul Voievodal, bisericile si cladirile utilitare sau decorative.






     Turnul Chindiei, este un simbol al Orasului Tragoviste, elemente specifice din el sunt prezente pe stema orasului. Este construit de Vlad Tepes in anul 1460. Rolul acestui turn, era acela de Don Juan al cetatii. Noi acum putem admira doar forma refacuta de catre Gheorghe Bibescu, la mijlocul secolului al XIX-lea., intre anii 1847-1851. Se poate vizita si de pe terasa lui se poate admira toata cetatea cu minunatele ei imprejurimi. Turnul masoara 27 de metri inaltime si 9 metri in diametru. Cladirea gazduieste acum o expozitie de documente, arme si obiecte care au apartinut lui Vlad Tepes.








     In comuna I.L.Caragiale din Judetul Dambovita, fosta comuna Haimanale din Judetul Prahova, s-a nascut in anul 1852, celebrul dramaturg roman I.L.Caragiale. Casa a devenit acum un muzeu cu numele Casa Memoriala Ion Luca Caragiale. Casa construita in stil rustic este transformata in muzeu in anul 1976. Reinfiintata in 1979, casa adaposteste acum marturii despre viata si activitatea marelui dramaturg, care au rolul de a ne aduce in atentie viata cu toate implinirile si framantarile marelui dramaturg. 




  In muzeu putem vizita, manuscrise, documentare, carti in editii princeps, fotografii, afise, mobilier de epoca, obiecte personale, afise artistice ala pieselor lui I.L.Caragiale, jucate pe marile scene ale lumii: New York, Londra, Paris, Roma, Milano sau Tokyo. I.L.Caragiale a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic (analist), si ziarist roman. George Calinescu considera ca a fost cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cel mai mari scriitori.










A venit vremea sa mergem sa vizitam si minunile facute de natura, aici in judet si cum altcumva putem incepe calatoria noastra pe Soseaua Transbucegi, daca nu cu Pestera Ialomitei care se afla in Muntii Bucegi, pe Raul Horoaba, afluent al Raului Ialomita, nu departe de Cabana Padina sau Hotelul Pestera. Se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. 




Diferența  de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli. Gura peșterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peșteră se află Manastirea Ialomitei, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rau. Pestera este destul de usor de vizitat avand in vedere ca este amenajata si puteti merge pe podete de lemn, de la un capat la altul. Eu am avut ocazia sa mai vizitez doua galerii subterane ce nu se pot vizita in mod normal de catre turistii. Peisajul este foarte frumos.




   










   Coboram de la pestera si la doar cativa km., dupa ce trecem prin Cheile Tatarului, avem doua obiective extrem de importante si de frumoase. Lacul Bolboci si Barajul Bolboci. Barajul Bolboci este amplasat pe Raul Ialomita, in Muntii Bucegi, la o altitudine de 1.438 metri.  Barajul are inaltimea de 55 de metri si in spatele sau se formeaza un frumos lac de acumulare, Barajul este dat in folosinta in anul 1988.





     Lacul Bolboci cu o acumulare de 18 milioane de metri cubi de apa si asigura necesarul de apa al orasului Tragoviste. Langa baraj este si o frumoasa cabana, Cabana Bolboci, unde nea Doru, cabanierul ne asteapta intotdeauna cu ganduri bune si cu o bere rece. La cabana se poate ajunge cu masina pe Dichiu, acum drum asfaltat, sau de la cota 2.000 din Sinaia, pe traseul marcat pana la baraj. 





      Nu departe de Cabana Bolboci, intram in Cheile Zanoagei si ajungem la Cabana Zanoaga. Cabana veche este acum parasita dar aici s-a construit o cabana noua, unde conditiile sunt destul de bune. Cheile sunt situate pe valea Ialomitei si fac parte din Rezervatia Naturala Zanoaga, ce are o suprafata de 150 ha. Cheile au o lungime de 1 km si se caracterizeaza printr-un relief calcaros puternic erodat. 



Datorita dispunerii stancilor, ce permit luminii soarelui sa patrunda si sa ramana mai mult decat in alte chei, ele pot pastra un microclimat cald, specific zonei sud-mediteraneene, balcanice. Datorita acestui fapt, se dezvolta aici, niste specii de plante rare. Intrarea din nord, in chei se face traversand raul Scropoasa pe un pod de lemn, pe o poteca marcata cu banda albastra, spre lacul Scropoasa. La numai 20 de minute de mers se ajunge la frumoasa cascada Apa Vie sau 7 Izvoare. Aceasta apa, datorita proprietatilor ei si puritatii este captata, imbuteliata si vanduta sub denumirea de 7 izvoare.  

     Iesind din chei, ajungem la minunatul Lac Scropoasa. Lacul este unul de baraj artificial, construit in anul 1939, in scopuri hidroenergetice. Este situat la altitudinea de 1.200 de metri si are o culoare neobisnuit de frumoasa, pentru un lac de acumulare. Culoarea lacului este de un albastru nemaipomenit de frumos. Lacul se intinde pe o suprafata de 5.7 ha si alimenteaza hidrocentrala de la Dobresti, una dintre cele mai vechi din Romania. Barajul are 27 de metri inaltime si 6 metri latime. 

     De la baraj, incep cele mai inguste si cele mai frumoase chei de pe cursul Raului Ialomita, Cheile Orzei Traseul incepe din nordul Lacului Scropoasa si se intind pe o lungime de 1.5 km., sapate in peretii de calcar. In anul 1970 s-a amenajat aici Rezervatia Naturala Cheile Orzei. Cheile sunt extraordinar de frumoase si amenajate cu podete de lemn pe unde se trece peste apa raului care este destul de mare prin chei. In zona se poate sta in campingul de casute de la Zanoaga, la Cabana Scropoasa, la Cabana Zanoaga sau la Cabana Bolboci. 













   
Tot aici in Judet, pe Platoul Bucegi, avem
doua monumente naturale de o imensa valoare. Sfinxul si Babele. Babele sunt niste formatiuni stancoase, erodate de catre vantul de pe platou, situate in apropiere de varful Baba Mare de 2.292 metri. Accesul este posibil cu telecabina Busteni-Babele sau la pas pe minunatele trasee de pe Valea Jepilor sau de la Cabana Piatra Arsa. Ciupercile de piatra, numite Babele, aflate in fata cabanei cu acelasi nume, astazi inchisa si Sfinxul din imediata apropiere, constituie cele mai mari atractii turistice de pe Platoul Bucegilor.


Sfinxul si Babele au fost supranumite si "altarele cioplite din Caraiman", fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii dar si lui Marte, zeu al razboiului si al agriculturii. Sfinxul este un megalit antropomorf, situat la altitudinea de 2.216 metri. Originea numelui vine de la asemanarea lui cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean. 



     
       Sfinxul masoara 8 metri inaltime si 12 metri latime. Multe legende au aparut si mai apar inca in jurul acestor monumente naturale. Se spune ca acest loc ar fi un centru energetic folosit de extraterestrii. Capul Sfinxului a aparul si pe bancnota de 50.000 de lei. Oricum ar fi, trebuie neaparat sa veniti sa vizitati aceste minuni ale naturii.













     Avem in judet si o frumoasa manastire in apropierea Orasului Tragoviste. Manastirea Dealu, este o asezare monastica din anul 1431, asa cum apare dintr-un document prin care Alexandru I Aldea, ii facea danie manastirii, doua sate. Se pare ca manastirea anterioara, fusese ridicata de catre Mircea cel Batran. La manastire, calugarul sarb, Macarie, a instalat prima tiparnita din Tarile Romane si a fost tiparita aici prima carte, un Liturghier, in anul 1508. La 9 iunie 1598, Mihai Viteazu, a depus aici juramantul de supunere, fata de imparatul Rudolf al II-lea. In anul 1863 manastirea a fost secularizata iar in anul 1877, a fost transformata in lagar de prizonieri de razboi. Din 1902 fosta manastire devine scoala pentru copii de trupa. Intre 1912 si 1940, manastirea devine Liceul Militar, Nicolae Filipescu, liceu unde a studiat si Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul nationalismului-crestin romanesc. 


    Cladirile liceului s-au prabusit la cutremurul din 1940. Cladirile actuale si renovarea bisericii s-au facut intre anii 1953-1959 prin grija patriarhului Iustinian. Pana in 1988 a functionat aici un asezamant de asistenta sociala pentru preotii si calugarii batrani. Biserica Sfantul Nicolae, singura care s-a pastrat din vechiul ansamblu, este unul din cele mai importante monumente ale Evului Mediu, din Tara Romaneasca. Pronaosul bisericii adaposteste mormantul lui Radu cel Mare si racla cu capul lui Mihai Viteazu. Sarcofagele din marmura ale acestor domnitori, au fost sculptate in marmura de catre Frederic Storck, intre anii 1912-1913.


     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu