duminică, 10 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Hunedoara

"Nu, sufletul omului n-a ramas incatusat de pamant cand stiinta deschide drumul vazduhului."

                                                                           Aurel Vlaicu

"Iar cand va venii dusmanul, / Sa va ia pamant si drept, / Romani, scuturati gorunul, / Ca din somn sa ma destept !"

                                                                            Avram Iancu


Judetul Hunedoara, este un judet cu un potentuial turistic enorm. Acest judet dupa parerea mea, ar trebui sa traiasca numai din turism. Foarte multe obiective turistice de o insemnatate aparte pentru Romania, dar si foarte multe obiective naturale, chei, pesteri, etc. Pe teritoriul acestui judet sunt doua masive foarte importante, Muntii Retezat si Muntii Parang. Tot aici este si capitala Daciei, Sarmisegetusa dar si cea mai veche biserica de piatra, din Romania, cu o viata spirituala neintrerupta, Biserica Densus. Judetul se invecineaza cu judetele, Valcea, Alba, Arad, Timis, Gorj. Sa incepem vizita cu ce altceva daca nu cu Castelul Huniazilor, din Hunedoara.


   
Primul obiectiv pe care trebuie neaparat sa il vizitati daca ajungeti in zona, este Castelul Corvinilor de la Hunedoara. Asezat la doar 25 de Km. de Hateg, acest castel este o bijuterie arhitecturala asezata intr-o zona minunata a Hunedoarei. Castelul este considerat, unul dintre cele mai frumoase castele din lume, situal in top 10, destinatii de basm din Europa. Este cea mai mare constructie medievala, cu dubla functionalitate, civila si militara, din Romania, aflata inca in picioare. Datand de la inceputul secolului al XIV-lea dupa cercetatorul Gheorghe Anghel sau in prima jumatate a secolului al XV-lea dupa alti cercetatori, este prima fortificatie de piatra din Hunedoara. Cetatea a fost transformata in castel de Ion de Hunedoara incepand cu anul 1440. In aripa castelului, numita Matia, se mai poate vedea si acum, dar destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul, de la care se zice ca isi trag numele urmasii lui Ion de Hunedoara, Corvinii. 


In curtea castelului, zidita tot in timpul lui Ion de Hunedoara, se afla o fantana adanca de 30 de metri. Conform legendei, aceasta ar fi fost sapata de 3 prizonieri turci, carora li s-a promis eliberarea, daca vor ajunge la stratul de apa. Dupa 15 ani de truda, dupa ce, au terminat fantana, stapanii nu s-au tinut de cuvant. Se spune ca inscriptia de pe zidul fantanii, inseamna, "Apa ai, inima n-ai". In realitate continutul descifrat de specialisti este: "Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica." Restaurat de curand cu fonduri UE, castelul arata extraordinar si merita din plin fiecare banut pe care il platiti pe bilet. Intrarea este de 30 ron pentru adulti si copii intra gratuit. Aici regasiti o mare parte din istoria Transilvaniei.















 
     Mergem acum la Deva, unde avem de vizitat inca o frumoasa cetate aflata pe varful unui deal, Cetatea Devei. La cetatea construita pe un deal la intrare in Deva se poate ajunge pe jos, pe drumul vechi, pe drumurile batatorite de localnici sau cu un lift monoliner unic in Europa. Cetatea este considerata una dintre cele mai importante fortificatii medievale din Transilvania.







A fost stapanita de principi, conti si ducese si fiecare si-a lasat amprenta asupra constructiei. Cetatea a fost construita in secolul al XII-lea, dar sapaturile arheologice au scos la iveala faptul ca zona a fost locuita din timpuri mult mai indepartate din neolitic sau chiar din epoca bronzului. Din anul 1269 apare prima atestare documentara ce face referire la cetate. In interior se pot admira momentan zidurile de aparare, bucataria cazarmei ce are in dotare un cuptor ce era folosit pentru a face mancare garnizoanei si turnurile de aparare. Privelistea in schimb este minunata, pe de o parte ai o imagine de sus asupra orasului Deva cu toate frumusetile lui, iar pe partea de sud putem vedea Muntii Metaliferi.







Daca doriti sa urcati pe jos intrarea este gratuita, dar daca optati pentru lift tariful este de 20 ron dus-intors. Langa parcarea de la telecabina, avem si Centrul National de Gimnastica de la Deva, unde s-a antrenat multi ani lotul national de gimnastica. In fata putem vedea statuile gimnastelor noastre olimpice, Nadia, Simona Amanar, Gina Gogean, Andreea Raducanu, etc.




















 
   Un alt obiectiv propus, dar de data aceasta religios, este Manastirea Prislop. Locul de odihna al Parintelui Arsenie Boca, se afla in Comuna Silvasul de Sus, la doar 12 km. de Hateg. Intr-un loc mirific, la poalele muntelui, zona te trimite intr-o stare de meditatie profunda. In incinta manastirii pe langa biserica, ce este monument istoric, se mai afla si Mormanatul Parintelui Arsenie Boca. Parintele a fost staret al manastirii din anul 1948, pana cand manastirea a devenit o manastire de maici. Parintele a fost adus aici de catre mitropolitul Nicolae Balan, de la Manastirea Sambata. Dupa aceasta a ramas duhovnic pana in anul 1959 cand comunistii au risipit obstea si Parintele a fost exilat in Bucuresti. 






Putin mai sus de manastire, la doar 20 de metri de mormantul parintelui, se afla pestera Sfantului Ioan de la Prislop. Sfantul Ioan a vietuit aici in secolul al XVII-lea. Moastele Sfantului Ioan de la Prislop, au fost aduse la manastire din Tara Romaneasca, probabil de la Tismana. Biserica manastirii, dateaza din secolul al XVI-lea si este declarata monument istoric. In anul 1564, a fost zidita din temelie de Zamfira, fica lui Moise Voda din Tara Romaneasca. Prislopul este un minunat loc de reculegere si regasire. 



Un alt monument important al judetului, se afla aproape de Hateg si este Biserica Densus. Biserica Sfantul Nicolae se afla in satul Densus si este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania. Construita in secolul VII cu pietre romane fasonate, adsuse din ruinele cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, este biserica cu viata ecumenica neintrerupta din secolul al XIII-lea si pana astazi. Datorita particularitatilor constructiei, biserica este considerata cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului. In interiorul bisericii putem sa admiram o pictura unica in tara si in lume. Isus este pictat in straie romanesti. Datorita faptului ca picturile din biserica au fost semnate de catre autorii lor, avem doua inscriptii care ne pot dezvalui si anul executiei. 






Una din semnaturi se afla  in partea de sus, in stanga pilei de la intrarea in biserica: "A pictat Stefan", inscriptia completata cu alta, tot in slavona, aflata sub fereastra de pa latura sud-estica al apsidei altarului: "...in anul 6952, luna octombrie 23, s-a pictat Sfantul Nicolae...jupaneasa si fetelor...amin. Dupa cum vedem numerotarea este facuta dupa Adam, nu de la nasterea lui Isus. Daca numaram de la nastere, anul este 1443. In biserica mai este o icoana impresionanta, icoana Sfantului Apaostol Bartolomeu, ducandu-si pielea pe bat. Din 1991 este propusa spre aprobare pentru a intra pe lista monumentelor UNESCO.








Nu departe de Densus la doar 17 km. se afla cetatea Sarmizetusa Regia, al cincelea obiectiv propus din apropierea Hategului. Sarmizegetusa a fost capitala si cel mai important centru militar si religios al statului Dac, inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv startegi, format din sase fortarete dacice din Muntii Orastiei, folosit de Decebal, pentru apararea contra ofensivei romane.



Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare fortificatie dintre cele ale dacilor. Cetatea se afla la altitudinea de 1200 de metri. Printre obiectele descoperite aici iese in evidenta un vas, pe care s-a gasit o inscriptie "Decebalvs per Scorilo", niste blcuri de calcar cu litere grecesti si monede de aur, cu inscriptia "Koson". Dupa cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman, capitala a fost mutata la 40 de Km. la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.



Imparatul Hadrian, voia ca noua capitala, construita de Traian, sa fie perceputa ca o continuare a celei dacice, de aceea i-a si adaugal la sfarsit numele de Sarmisegetusa. Astazi pe locul localitatii Ulpia Traiana Sarmisegetusa, se afla localitatea Sarmisegetusa.  Ruinele cetatii Sarmizegetusa, cu toate cele sase fortarete, Sarmisegetusa Regia, Luncani-Piatra Rosie,  Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie, Capalna si Banita, au fost trecute pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.  

     Nu putem pleca din judetul Hunedoara, fara sa mergem la Rezervatia de Zimbrii ce se afla la doar 5 km de centrul orasului. Rezervatia este situata intr-o padure de carpeni, stejari si brazi si se intinde pe o suprafata de 40 ha. Aici se mai afla doar cateva exemplare de zimbrii dar merita facuta o plimbare relaxanta prin frumoasa padure si sa admirati cei cativa zimbrii ce au mai ramas aici. Rezervatia a fost fondata in 1958, cand doi zimbrii numiti Podarek si Polonka, au fost adusi in Romania, din Polonia. 



Astazi rezervatia gazduieste 6 zimbrii, desii numarul lor a fost de 23 la un moment dat. De-alungul anilor, aici s-au nascut 47 de pui, dar unii din ei au fost trimisi in alte parti ale tarii. In prezent , doar 3.000 de zimbrii mai sunt in intreaga lume. A fost o vreme cand existau zone intregi ocupate de zimbrii, in Europa si Asia,  dar astazi din cauza braconajului, au ajuns pe cale de disparitie. In Romania, zimbrii au disparut in secolul al XVIII-lea, ultimul exemplar a fost ucis in 1790. 


   In Judetul Hunedoara, nu departe de Municipiul Petrosani si de Cheile Banitei, mergem sa vizitam Pestera Bolii. Aceasta pestera este printre putinele Pesteri din Romania ce au o strapungere naturala de apa pe toata lungimea ei. 






Aflata pe locul unde se intalnesc Muntii Retezatului cu cei ai Sebesului, pestera are o deschidere de 20 metrii la baza si o inaltime de 10 metri, portal prin care isi face loc cu usurinta Paraul Jupaneasa. Galeria principala are o deschidere foarte mare si o lungime de 466 metri cu o diferenta de nivel de doar 3 metrii. Este foarte frumos amenajata de niste temerari din zona care au creat poduri peste paraul ce strabate pestera. In pestera putem vedea si cateva specii de lilieci ce se cuibaresc aici.









Daca va tin picioarele, mergem, pama sub Varful Peleaga sa adimiram, in caldarea Bucurei, Lacul Bucura. Lacul, se afla la altitudinea de 2.040 de metri si are o suprafata de 8.90 ha. Lungimea lacului este de 550 de metri si  latimea medie este de 160 de metri. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale si adancimea maxima este de 15.5 metri. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania.





     In judet avem si o casa memoriala, foarte importanta, Casa Memoriala Aurel Vlaicu. Casa este amplasata in apropierea casei unde a fost nascut Aurel Vlaicu si familia sa si adaposteste o colectie de oboecte legate de viata de aviator si inventator, a lui Aurel Vlaicu care a trait intre anii 1882-1912. Colectia cuprinde un gramofon, un magnetofon, membrane de telefon, un cazan cu aburi, construit de Vlaicu, schite si proiecte referitoare la inventii personale. Aurel Vlaicu s-a nascut in anul 1882 langa Orastie. 




Si-a inceput studiile ingineresti la Universitatea Tehnica din Budapesta, studii pe care le-a continuat la Hochshule din München, obtinuind diploma in 1907. Dupa aceea a lucrat ca inginer in uzinele Opel din Rüsselsheim. In anil 1900 se intoarce la Biltinti, unde construieste un planor cu care executa un zbor , in anul 1909. In anul 1909 se muta la Bucuresti, unde incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboara fara modificari, lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale. In anul 1911, construieste un al doilea avion Vlaicu II, cu care in 1912, castiga cinci premii mondiale, in mitingul aviatic de la Aspen, Austria. Concursul a reunit 40 de piloti din 7 tari, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 din Germania, 12 din Franta printre care si Roland Garos, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan si romanul Aurel Vlaicu.



La 13 septembrie 1913, in timpul unei incercari de traversare, a Muntilor Carpati, cu avionul sau Vlaicu II, se prabuseste in apropiere de Campina, se pare ca din cauza unui atac de cord. Aurel Vlaicu este inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti.







     Tot in Judetul Hunedoara, mai avem o zona istorica foarte importanta, pentru istoria romanilor, Tebea. Localitatea fordata in secolul al XIV-lea, este supranumita si "Panteonul Motilor"., unde se gaseste Gorunul lui Horea. Gorunul este un stejar, vechi de 400 de ani, cu circumferinta de 9 metri. Langa acest gorun, aflat in cimitirul satului, este mormantul lui Avram Iancu. Sub acest stejar, Avram Iancu, i-a chemat la lupta pe motii iobagi. 





Din ultima creanga a gorunului, rupta de o furtuna in 2005, a fost cioplita o cruce, sfintita in 2018 si asezata langa acesta. Langa Avram Iancu, se mai afla inmormantati si Ioan Buteanu, prefectul Zarandului si Simion Groza, tribunul satelor zarandene, eroul de la Stiurt. La baza gorunului se afla in prezent o placa, pe care este trecut testamentul acestuia: "Unicul dor al vietii mele fiind ca sa-mi vad Natiunea mea fericita, pentru care, dupa puteri, am si lucrat pana acuma,  durere fara mult succes, ba tocma acuma cu intristare vad ca sperantele mele si jertfa adusa se prefac in nimic. Nu stiu cate zile voi mai avea; un fel de presimtire imi pare ca mi-ar spune, ca viitorul este nesigur. Voiesc dar si hotarat dispun, ca dupa moartea mea, toata averea mea miscatoare si nemiscatoare, sa treaca in folosul natiunii, pentru ajutor la infintarea unei academii de drepturi, tare crezand ca luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile natiunii mele. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu