luni, 4 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Gorj

"Oamenii nu isi mai dau seama de bucuria de a trai, pentru ca nici nu mai stiu sa priveasca minunile naturii."
                                                                          Constantin Brancusi


Cand te gandesti la Judetul Gorj, iti vine in cap Orasul Targu Jiu si inevitabil te gadesti la Constantin Brancusi. Dar cand te gandesti la Gorj, te mai gandesti si la Manastirea Tismana sau la Valea Jiului. Dar trebuie sa ne amintim si de Eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu sau la cea mai frumoasa sosea alpina din Romania, Transalpina. Un judet, in care natura a fost foarte darnica si ne-a oferit cateva chei frumoase si pesteri impresionante. Judetul se invecineaza cu judetele, Valcea, Hunedoara Caras-Severin, Mehedinti si Dolj si face parte din regiunea istorita Oltenia, impreuna cu judetele Dolj si Olt.  Sa mergem sa colindam judetul si sa vizitam o mica parte din minunatiile de aici.






     Unde alt undeva puteam merge pentru prima oara, daca nu la Targul Jiu, in orasul lui Barancusi. Orasul este Municipiul Resedinta de Judet si a capatat acest nume de la Raul Jiu, de care este strabatut. Pe vremuri, aici se intersectau multe drumuri ce faceau legatura intre Dunare, Drobeta Turnu-Severin si Transilvania. Dar am venit aici sa vizitam, in primul rand, Ansamblul sculptural Constantin Brancusi. Acesta este format din Coloana fara sfarsit, asezata intr-un frumos parc si obiectivele de pe malul Jiului, Masa tacerii, Poarta sarutului si Aleea scaunelor. Acest ansamblu mai este cunoscut si ca "Ansamblul monumental Calea eroilor", deoarece este un omagiu adus eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Toate cele patru monumente sunt expuse pe o axa, orientatata de la apus la rasarit, pe o distanta de 1.275 de metri lungime. Masa tacerii, este lucrata in calcar si reprezinta masa de dinaintea confruntarii cu batalia, la care urmeaza sa participe combatantii. 





Timpul este dispus in clepsidrele-scaune, pe care-l masoara. Totul decurge in tacere. Aleea scaunelor este compusa din doua banci de piatra si 30 de scaune de piatra, patrate, tot in forma de clepsidra, dispuse de o parte si de alta a alei, in grupuri de cate trei, fac legatura intre grupul Mesei tacerii si Poarta sarutului. Aceasta a fost realizata intre 1937-1938. Poarta sarutului, este construita din travertin si este poarta prin care se trece intr-o alta viata. Motivul sarutului prezent pe stalpii portii, ar putea fi interpretat si ca ochii care privesc spre interior.  Coloana fara sfarsit, sau a sacrificiului infinit, reprezinta un adevarat "testament spiritual", al artistului. 








Coloana este inalta de 29.33 metri, si este construita din 16 module, 15 intregi si unul amplasat jumatate jos si jumatate sus. Modulele sunt romboidale si sunt realizate din fonta. Coloana a fost considerata de catre Sydnei Geist, "punctul de varf al artei moderne". Tot ansamblul este inaugurat la data de 27 octombrie 1938. Din Calea Eroilor, pe langa sculpturile lui Brancusi, se afla si biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, inaugurata in data de 7 noiembrie 1937, la aceeasi data cu Poarta sarutului. 





















     Nu plecam din Targu Jiu, fara sa vizitam si casa memoriala a "Eroinei de la Jiu", Ecaterina Teodoroiu. Amplasata, unde altundeva, daca nu pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu la nr. 270, casa este un monument de arhitectura populara. In casa construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, sunt expuse, mai multe piese de mobilier taranesc, de la inceputul secolului XX, obiecte personale, fotografii, facsimile, carti apartinand Ecaterinei Teodoroiu, tanara invatatoare.






Dar cine a fost defapt Ecaterina Teodoroiu ? Catalina Vasile Teodoroiu s-a nascut pe data de 14.ianuarie.1894. A fost cercetasa si participanta la Primul Razboi Mondial, Unde a si murit la sfarsitul bataliei de la Marasesti, pe data de 22.august.1917. Eroina a luptat in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane. Plecand de la Targu Jiu la Bucuresti, ea a devenit invatatoare si a contribuit la primele organizatii de cercetasi din tara.









     
     Dar in judet, cum altfel, avem la Hobita si Casa Memoriala Constantin Brancusi, pe care trebuie sa o vizitam. Casa ce apare si pe bacnota de 10 ron, este acum un muzeu in localitatea natala a artistului. Casa, pe langa pridvor mai are trei incaperi: camera de dormit, cunia (bucataria) si chelarul (camara), singura care nu are tavanul drept si de unde se poate urca in podul casei. Casa este un monument de arhitetura de la sfarsitul secolului al XIX-lea si a fost restaurata in anul 1971 cand s-a deschis si muzeul. 







Colectia muzeala cuprinde foftografii, albume, documente, carti, scrisori care reflecta momete din viata artistului. Avem aici si mobilier original de la inceputul secolului al XX-lea. Casa este amplasata pe terenul unde s-a nascut si a copilarit Brancusi, dar este la 100 de metri fata de casa in care s-a nascut. 








     Asa cum va spuneam, aici avem foarte multe manastiri si minuni ale naturii. Mergem acum sa vizitam doua pesteri foarte frumoase. Incepem cu Pestera Muierii. Pestera Muierii este localizata in Comuna Baia de Fier, nu departe de centrul comunei. Pestera este dispusa pe patru etaje si are o lungime de aproximativ 7000 de metri. Sectorul inferior este o rezervatie speologica impartita in doua sectoare, de 1500 si respectiv 880 de metri. 


Nivelul amenajat pentru turisti se afla la 40 de metri mai sus si are o lungime de aproximativ 553 metri. Aici turul se face cu ghid si iesirea este pe alta parte nu trebuie sa va intoarceti pe acelasi drum. Tot in pestera putem vedea, pe langa numeroasele stalactite si stalacmite, scheletul unui urs speleus, schelet ce a fost descoperit aici cu mii de ani in urma. Au fost descoperite mii de schelete de ursi si segmente de craniu ale unui individ de sex feminin ce se pare ca dateaza de aproximativ 30.000 de ani. Pestera este sapata in Muntele Parang de catre Raul Galbenu. Dupa cum va ziceam iesirea este pe alta parte si ca sa ajungeti inapoi in parcare, trebuie sa coborati niste trepte pana in sosea si de acolo sa mergeti pe langa rau circa 800 de metri. 








 
Nu departe de aici, langa Manastirea Polovraci in Cheile Oltetului se afla o alta frumoasa pestera, Pestera Polovraci. Pestera se viziteaza din ora in ora si intrarea este de 6 ron / adult. La fiecare ora fara 20 de minute se da drumul pentru a putea cumpara biletele de intrare si daca nu vreti sa asteptati ghidul pana la fix puteti face turul singuri. Eu am optat pentru aceasta varianta si nu am pierdut nimic. Deoarece era foarte multa lume, cei care au mers cu ghidul, aproape toti cei 80 de insi, nu prea au auzit nimic deoarece grupul fiind mare si galagia era pe masura. Pestera este interesanta si nu este greu accesibila, dar trebuie sa aveti in picioare ceva care sa nu alunece, deoarece sunt niste portiuni cu pietre ude. De la pestera puteti sa mai mergeti prin Chei destul de mult avand niste peisaje superbe. Drumul normal ar fi trebuit sa ajunga la Cabana Petrimanu, ce se afla langa lacul de baraj Petrimanul pe Raul Lotru dar nu este asfaltat si in ultima lui portiune este foarte prost, aproape ca nu se poate circula pe el. 






In fata pesterii, coborand cateva trepte, puteti vedea Raul Oltet care strabate cheile si care se afla la 10-15 m mai jos. Pana sa ajungeti la pestera puteti sa va opriti pentru cateva minute la Manastirea Polovraci. O manastire foarte frumoasa, cu multa verdeata si cu o priveliste excelenta spre Cheile Oltetului. De la Manastire pana in Chei sunt aproximativ 2.5 km. Daca nu va grabiti prea tare ar fi bine sa lasati masina in parcarea manastirii, deoarece pe chei este foarte greu sa gasiti un loc de parcare.












  La limita nordica a judetului avem inca un fenomen natural impresionat, ce trebuie vizitat, Cheile Sohodolului. Cheile Sohodolului sunt sapate de Raul Sohodol si sunt foarte frumoase si mai putin vizitate de catre turisti. Au o lungime de 2,5 km dar soseaua este asfaltata in jur de 6 km. Intrarea in chei costa 10 ron de masina. 



La jumatatea cheilor avem o grota usor accesibila. Grota are aproximativ 10 metri lungime si este accesibila din ambele parti. Cheile sapate aici de Raul Jales in Muntii Valcan, reprezinta o arie naturala de interes national. Rezervatia se intinde pe o suprafata de 350 de ha, si a fost declarata arie protejata in anul 2000. Pestera Popii, Pestera Garla Vacii, Narile sau Fusteica, sunt doar cateva monumente naturale ce se pot vizitata in aceasta arie naturala. In Cheile Sohodolului se practica si alpinismul. Aici sunt peste 120 de trasee amenajate pentru acest sport. Peste 300 de specii de plante protejate, putem admira aici. Printre ele sunt si castanii secularii plantati inainte de anul 1859. In chei au avut loc filmarile celebrului film, Margelatul cu Florin Piersic si Marga Barbu.









     Dar trebuie sa vizitam in Judet si una dintre cele mai mari manastiri din tara, Manastirea Tismana. Din Cheile Sohodolului pana la Manastirea Tismana sunt doar 50 de km. Manastirea Tismana este cea mai veche manastire din Tara Romaneasca. Biserica Manastirii are Hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost sfintita la data de 15 august 1378. 

Aici la Tismana se afla si un muzeu in care se afla Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei. Spre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, din iunie 1944, guvernatorul Bancii Nationale a dispus mutarea la Tismana a Tezaurului Romaniei din cauza contraofensivei sovieticilor care intrasera deja in Basarabia. La inceput a fost tinut intr-un subsol al manastirii iar dupa, considerandu-se un loc nesigur s-a amenajat un loc in Pestera Manastirii. 

Manastirea a fost cladita pein ravna cuviosului Nicodim, si este asezata pe un varf de stanca, pe Muntele Starmina, inconjurata de culmi impadurite si stancoase, langa gura Pesterii Sfantul Nicodim de la Tismana. Sub zidurile manastirii izvoraste apa care se rostogoleste in cascada ce se varsa de la 40 de metri, in Raul Tismana. Ctitorul manastirii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este cuviosul Nicodim de la Tismana. Lui i se datoreaza arhitectura bisericii. Locul este unul de vis. Maicutele de aici au facut tot ce le-a stat in putinta ca sa te simti ca in Rai, o data ce pasesti dincolo de poarta manastirii. 

     Mergem de aici in frumoasul Defileu al Jiului, ce o mare parte din el se afla pe teritoriul Judetului Gorj, pentru a vizita minunata Manastire Lainici. Manastirea este una de calugari si apartine de episcopia Craiovei, mitropolia Olteniei. Manastirea cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si este construita la inceputul secolului al XIX-lea.




Pana in anul 1880, principala trecatoare dintre Oltenia si Ardeal din zona Petrosani-Hunedoara, era Pasul Vulcan, drumul lui Mihai Viteazu, pe acolo pe unde a trecut domnitorul Tarii Romanesti, in anul 1600,  cand a unit pentru prima data Principatele Romane. Abia in anul 1880 a fost construita aceasta sosea, de catre mesteri pietrari adusi din Italia. Abia dupa anii '50, aceasta sosea a fost asfaltata si in acest fel manastirea nu a mai fost izolata.  Denumirea de "lainici" nu are origini cunoscute. O interpretare etimologica a cuvantului, il considera de origine greceasca: in greaca veche, "lainos", inseamna, "de piatra", in acest caz, "trecatoarea din muntii de piatra". Alta interpretare mai plauzibila ar fi aceea, ca termenul ar deriva de la un trib geto-dac, al "Lailor", care este binecunoscut in secolele al IV-lea si al V-lea, in zona Sarmisegetuzei, la doar 80 de km. de aici. Vechimea manastirii ramane totusi necunoscuta. Dupa traditie, in secolul al XIV-lea, Sfantul Cuviosul Nicodim de le Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii. 



El s-a asezat intr-o pestera langa Manastirea Lainici. Tot Sfantul Nicodim a cladit Manastirea Vodita de langa Drobeta Turnu-Severin si Manastirea Tismana, in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale. Importanta asezamantului a fost sesizata si de imparateasa, Maria Tereza, care prin generalul Bukov, a distrus intre 1750-1765, sute de asezaminte ortodoxe in Transilvania. Schitul, desi nu era in Imperiul Austro-Ungar, aflat la doar cativa km. de granita, a cazut victima marii prigoane antiortodoxe, a puterii imperiale de la Viena. Biserica ctitorita in secolele al XIV-le si al XV-lea, a fost distrusa in acea perioada. 


Mai avem un obiectiv foarte important de vizitat si anume, Biserica de lemn din Pojogeni-Dealul Ocii. ce poarta hramul Sfintii Voievozi. Biserica este monument istoric, datorita unei inscriprii bizantine, care numara anii de la creatia pamantului, de catre Dumnezeu, si nu de la nasterea lui Isus. Inscriptia cu caractere chirilice, ce se afla la intrarea in biserica, spune: "Acest sfant lacasi Dumnezaiesc sa facut in zilele luminatului domn Gheorghie Anagiarlu si parintele nostru episcopul Nectarie 7305". Asta inseamna ca inscriptia dateaza din anul 1797.

Inscriptia dateaza din anul 7305, dupa era bizantina de la Adam, adica din anul 1797, de la nasterea lui Isus, in timpul episcopului de Ramnic, Nectarie, viitorul mitropolit al Tarii Romanesti. "Iluminatul domn Gheorghie Anagiaru", este posibil o rastalmacire a numelui domnitorului Constantin Hangerli, cel care in anul 1797, a fost trimis de poarta, in scaunul de domnie al Tarii Romanesti. In acel an se poate ca ar fi fost doar o restaurare a biserici si nu constructia propriu zisa, datorita numerotarilor gasite pe barnele de constructie. Numerotarea indica o desfacere si o remontare, ceea ce poate indica nu numai o desfacere dar si o mutare.

 Trebuie sa vorbim putin si de cea mai importanta sosea alpina din Romania, soseaua construita la cea mai mare altitudine din tara. Transalpina sau Drumul National 67C, traverseaza creasta Muntilor Parang si porneste din Localitatea Novaci, Judetul Gorj si mai traverseaza judetele, Valcea Sibiu si Alba. Altitudinea cea mai mare este in Pasul Urdele, 2.228 metri. Pe raza judetului se afla o frumoasa statiune montana, Statiune Ranca. 

In statiune exista foarte multe pensiuni si se pot practica sporturile de iarna, datorita partiilor de aici. Statiunea este situata la altitudinea de 1.600 de metri, la poalele Varfului Papusa. In fiecare an in luna septembrie, pe portiunea dintre Novaci si Ranca, are loc o etapa a Campionatului National de Viteza in Coasta, etapa Ranca. In anul 2012, a fost deschis in statiune, Muzeul Civilizatiei Montane, sub egida Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu