miercuri, 6 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Arges

"Pe Arges in gios,
Pe un mal frumos,
Negru-voda trece,
Cu tovarasi zece:
Noua mesteri mari, 
Calfe si zidari
Si Manoli - zece,
Care-i si intrece."

                    Vasile Alexandri


Judetul Arges, este judetul de unde incepe Drumul National 7C, Transfagarasan. Judetul traverseaza crestele Muntilor Fagaras, ai Pietrei Craiului si este traversat de culoarul Rucar-Bran. Varful Moldoveanu, 2.544 metri, este in intregime pe raza acestui judet. Judetul se invecineaza cu judetele, Brasov, Sibiu, Valcea, Olt, Teleorman si Dambovita. Avem trei orase mari, Pitesti, care este si Municipiul Resedinta de Judet, Campulung Muscel, orasul unde am avut Fabrica Aro, prima masina de teren, construita in Romania si Curtea de Arges, orasul in care mesterul Manole a construit o frumoasa manastire si unde avem o gara regala. Sa pornim la drum si sa descoperim acest judet. 








     Bineinteles ca primul obiectiv, nu poate fi altul, decat Manastirea Curtea de Arges. Manastirea este construita intre anii 1515-1517 de catre Neagoe Basarab. Despre aceasta manastire, avem si o legenda, zugravita asa de frumos de catre Vasile Alexandri, in balada Monastirea Argesului. In balada se spunea ca cei "noua mesteri mari... si Manoli - zece, care-i si intrece", ce construiau ziua, se darama seara. Intr-o seara dupa multe rugaciuni facute, Manole a avut un vis. 




In acest vis i se spunea, de catre Dumnezeu, ca trebuie sa isi zideasca sotia in zidul manastirii, pentru ca aceasta sa nu se mai darame. In ziua cand sotia sa a venit cu mancare la el, acesta a zidit-o in zidurile manastirii. Cand Neagoe Basarab a vazut minunata opera, i-a intrebat pe constructori daca mai pot face una si mai frumoasa. Acestia au raspuns afirmativ, iar domnitorul de frica sa nu mai fie o manastire asa de frumoasa, le-a daramat schelele, lasandu-i pe acoperis pe cei 10 muncitori. Acestia de frica si-au construit aripi din sindrila, in speranta ca pot zbura pana jos. 



Toti au murit, dar in locul unde a cazut Manole a inceput sa curga un izvor. Neagoe Basarab, a cerut ca in acel loc sa se construiasca o fantana. Aceasta fantana se poate vedea si astazi, in parcul din fata manastirii. Este denumita Fantana lui Manole. Pictura interioara a manastirii, a fost facuta de zugravul Dobromir. O parte din pictura se pastreaza in Muzeul National de Arta din Bucuresti. Printre cele mai vechi asezari de care se vorbeste in istoria noastra, se numara si Curtea de Arges, cu imprejurimile ei. 


Catedrala are hramul Adormirea Maicii Domnului si aici se mai gasesc si moastele Sfintei Filofteia. In timpul lui Carol I, biserica a fost transformata in necropola pentru familia regala a Romaniei. In anul 2009, incepe constructia unei catedrale unde vor fi amplasate mormintele membrilor familiei regale a Romaniei, ce vor deceda de atunci inainte, precum si moastele Sfintei Filofteia. Noua Catedrala Episcopala Regala de la Curtea de Arges a fost sfintita la 7 decembrie 2018. Ulterior aici fusesera inmormantati, Regina Ana, pe 13 august 2016 si Regele Mihai, pe 16 decembrie 2017.  


     Plecam din Curtea de Arges si la doar cativa km., intram pe cel mai frumos drum din Romania si unul dintre cele mai frumoase din lume, dupa Jeremy Clarkson de la Top Gear. Aici ne oprim la o frumoasa Cetatea Poenari. Cetatea este asezata in varful unui munte, ce domina Cheile Argesului, in Comuna Arefu, la doar 6 km. de Barajul Vidraru. 




Cetatea a fost construita in scop de refugiu sau punct de observare, de catre Vlad Tepes. Cetatea a fost a doua resedinta a lui Vlad Tepes, fiind construita pe post de fortareata, in lupta cu otomanii. Initial un turn al cetatii a fost construit de Neagoe Basarab, dupa care Vlad Tepes a mai adaugat turnuri, ziduri si dependinte. O legenda spune ca Vlad Tepes a scapat de turci, refugiindu-se in aceasta cetate, dupa ce a potcovit caii cu potcoavele invers si in acest fel i-a derutat pe turci. Pentru a urca in cetate, acum s-a construit o scara cu 1.480 de trepte. De la inaltimea cetatii se poate admira toata Valea Argesului in toata splendoarea ei. 



     Nu departe de cetate, asa cum va ziceam, se afla un monument arhitectural si de importanta strategica pentru Romania, Barajul Vidraru. Barajul este construit in 1965 si formeaza un lac de acumulare, Lacul Vidraru, cu o suprafata de 893 ha. Construirea barajului a durat cinci ani si jumatate, incepand din 1960. Pentru construirea sa a fost nevoie sa se escaveze 42 de km. de tunel subteran. La data finalizarii constructiei, barajul a fost clasat pe locul 8 in Europa si pe locul 20 in lume, ca marime. 





De pe baraj se poate practica bungee jumping si pe lac se pot face plimbari cu vaporasul. Barajul poate produce in subteran 400 GWh / an. Se spune ca daca barajul se va rupe, viitura ar ajunge in Pitesti la 12 metri inaltime in numai 72 de minute. Daca ne gandim ca sunt 67 km. distanta din Pitesti pana la Vidraru si ca in drum mai este un oras mare, Curtea de Arges.......








     Mai urcam putin pe Transfagarasan si ajungem in Piscul Negru, unde pe langa cele cateva pensiuni, avem si o frumoasa manastire situata intr-un decor de vis. Manastirea Sfantul Ilie Tesviteanu - Piscu Negru, este o manastire relativ noua. In anul 2015, pe data de 20 iulie, Inaltpresfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic al Argesului  si Muscelului, a oficiat slujba de sfintire a bisericii manastirii, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Constructia a inceput in anul 1994 pe acest teren de 2500 mp. donat de familia Vintila si Filoteia Chiriac, din Albesti.



In anul 2011, s-a instalat primul staret al manastirii, in persoana Parintelui Protosinghel Nicodim Cecala. Pictura bisericii in tehnica fresco, a fost facuta de ucenicii stagiaria ai Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului. La manastire exista si un mic hotel unde va puteti caza. Fiecare camera este cu baie proprie si calugarii va lasa sa folositi si sala de mese daca pastrati linistea in timpul slujbelor. 





















     Coboram de la manastire deoarece daca mai inaintam putin pe Transfagarasan, intram in Judetul Sibiu, si merge sa ne plimbam printr-un frumos canion, situat foarte aproape de Barajul Vidraru. Canionul Valea lui Stan, este format aici de Raul Valea lui Stan, ce se varsa in Raul Arges. Canionul, impreuna cu Canionul 7 scari din Muntii Piatra Mare sunt singurele canioane amenajate din Romania. 






Accesul in canion se face o data cu constructia Barajului Vidraru, atunci cand apa din Raul Valea lui Stan a fost captata si deviata pentru a furniza apa lacului de acumulare. Canionul este amenajat cu multe scari de fier, foarte bune, eu am fost in 2018 si nu era nici una rupta. Mai mult pe ultima portiune, pe unde se trecea prin apa, s-au facut nicte trepte pe peretele stancos si astfel nu mai trebuie sa ajungem uzi la iesirea din canion. Pentru a parcurge canionul de la un capat la celalalt, nu aveti nevoie de echipament special. Trebuie sa aveti doar niste bocanci cu talpa buna si waterproof. Canionul este situat la o altitudine de 800 - 950 de metri si poate fi parcurs in 4.5 - 5 ore. 









     Tot un monument natural foarte frumos, avem si in comuna Dambovicioara, aflata pe  Culoarul Rucar-Bran.  Situata in Muntii Piatra Craiului, pe Raul Dambovicioara, un afluent al Dambovitei, Pestera Dambovicioara este una foarte frumoasa si datorita asezarii in Cheile Dambovicioarei.  Peștera este formată dintr-o galerie unică, cu o lungime totală, de 555 m. Deși această lungime este incomparabil mai mică față de alte peșteri din România, Peștera Dâmbovicioara este cea mai lungă din zonă, relieful și natura rocilor nefiind propice galeriilor de mari dimensiuni. Galeria are lățimi ce variază între 3-4 m și înălțimi de 4-5 m, cu puține ramificații, de dimensiuni mici. După 150 m de la intrare, galeria se îngustează foarte mult. La intrarea in pestera veti fi insotiti de un ghid autohton, caruia la sfarsit trebuie sa ii dati o "mica atentie" pentru ca va prezentat pestera.









     Tot in apropiere de Rucar, avem de vizitat si un Mausoleu al Eroilor, Mausoleul de la Mateias, este construit in comuna Valea Mare-Pravat si este dedicat eroilor din Razboiul de Reintregire Nationata din anii 1916-1918. Aici in zona Mateiasului, Grupul Namaiesti, condus de generalui Traian Gaiseanu, avand in componenta diviziile 2 si 12 infanterie, a reusit sa reziste unui inamic net superior echipat si mult mai bine pregatit, in perioada 25 septembrie / 8 octombrie si 10/23 noiembrie 1916. 

Prin luptele duse aici, a fost oprita inaintarea Puterilor centrale spre Campia Romana, dar datorita strapungerii frontului pe Jiu, soldatii au primit ordin sa se retraga, neinvinsi, la Targoviste.


Mausoleul a fost ridicat intre anii 1928-1935, dupa planurile arhitectilor Dumitru Ionescu-Berehet si State Balosin. La constructie s-a folosit calcar de Albesti. Mausoleul adaposteste osemintele a 2.300 de soldati cazuti aici. In perioada 1980-1984, mausoleul a fost extins cu o terasa de parada, cu niste impozante scari de acces, camere muzeale si un impozant basorelief avand 16 metri lungime si 3.5 metri inaltime. S-a mai construit aici o cupa, tot din piatra de albesti unde arde o flacara vesnica, in memoria eroilor cazut la Mateias. De pe frumoasa terasa putem sa privim o frumoasa panorama a muntilor, ce se afla de jur imprejur.

     Mergem pe Dealul Negru in Comuna Cotmeana, sa vizitam o frumoasa manastire, Manastirea Cotmeana. Fiind considerata cea mai veche vatra monahala din Tara Romaneasca, manastirea este datata, dupa ultimele cercetari, din anul 1292, de catre Radu I, domnitorul Tarii Romanesti. Radu I ridica aici o biserica de lemn ce va arde. Mircea cel Batran, construieste aici intre anii 1387-1389, o biserica de zid, cu hramul Buna Vestire. 





Biserica este restaurata in anul 1711 de catre Constantin Brancoveanu. Ansamblul feudal de aici este constituit din biserica, clopotnita si ziduri de incinta construite in scop de aparare. Aici se afla cel mai vechi clopot din Tara Romaneasca, ce a fost donat de jupan Dragomir in anul 1385. Manastirea a fost redeschisa in anul 1990 si sfintita de IPS Calinic al Argesului. Langa biserica veche, conservata ca monument istoric, s-a mai construit, o biserica noua cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, chilii si o trapeza. In biserica veche se pastreaza portretele lui Mircea cel Batran si Petru Cercel. 


     Avem in judet si un Muzeu al Viticulturii si Pomiculturii, amplasat in satul Golesti, comuna Stefanesti - Arges. Muzeul are patru sectii : Ansamblul Feudal al Golestilor, cel mai important ansamblu medieval fortificat laic din Tara Romaneasca, prima scoala Sloboda Obsteasca din Muntenia, prima bolnita si un conac construit in 1640, ce a fost restaurat in 2016.

In acest loc Regele Carol I, a petrecut prima noapte pe teritoriul Romaniei. In Parcul Golestilor se gaseste un frumos parc de relaxare si distractii pentru copii. Copii pot calari cai si ponei, se pot da cu tiroliana, sau se pot juca cu jucarii traditionale. In conac putem admira obiecte de istorie memoriala, precum Tronul pe care au stat toti regii Romaniei, biroul lui Carol I, mobilier de epoca, obiecte personale ale familiei Golescu, manuscrise, arta decorativa si carti vechi. 



In aer liber putem admira obiecte arhitecturale si tehnica populara, precum si instalatii viticole si pomicole. Cel mai important sector este cel al gospodariilor taranesti aduse din principalele zone ale tarii. Fiecare casa, inglobeaza atat dependintele de locuit cat si toate uneltele de lucru specifice. 







     Mai avem de vizitat in Arges, o frumoasa manastire, Manastirea Corbii de Piatra. Manastirea este un ansamblu rupestru din secolul al XIV-lea, reinfintat in anul 1512, de catre domnitorul Neagoe Basarab. Biserica si trapeza manastirii, sunt sapate in stanca. Despre sala de mese, sapata si ea in stanca se spune ca a fost folosita de catre Neagoe Basarab, ca tribunal in aer liber, pentru judecati publice.



\
Situata pe malul Raului Doamnei la 400 de metri de centrul comunei Corbi, comuna atestata ca fiind locul de bastina al Corvinestilor. Peretele masivului de stanca, in care a fost sapata manastirea, are inaltimea de 30 de metri si lungimea de 14.5 metri. Initial, biserica avea doua altare, pe un singur naos, ceea ce face ca biserica rupestra sa fie unica in Romania. Ambele altare au fost ortodoxe si au fost construite in cea mai pura traditie bizantina. Deasupra peretelui vestic al biserici rupestre, este amplasata o cruce de tip latin cu capitel piramidal detasabil, de la anul 1761. La 280 metri de biserica se afla piatra si stanca haiducului Zdrelea. Manastirea a fost redeschisa in anul 2003 si de atunci se tin slujbe sub randuiala monahala.  
     


     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu