vineri, 8 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Mehedinti

"Dar cum nu socotiti dumneavoastra ca patria se cheama poporul, iar nu tagma jefuitorilor."

                                                                        Tudor Vladimirescu


Judetul Mehedinti este judetul prin care Dunarea se strecoara printre Cazanele Mici si Cazanele Mari si in care romanii au venit si s-au instalat, la Drobeta, construind un pod peste Dunare. Piciorul podului se mai poate admira si astazi. Este judetul in care statuia lui Decebal troneaza si vecheaza din varful muntelui, ca lucrurile sa se desfasoare asa cum au hotarat Dacii, acum 2.000 de ani. Judetul cu resedinta la Drometa Turnu-Severin, se invecineaza cu judetele, Dolj, Gorj si Caras-Severin. In parte de sud a judetului, Dunerea ne desparte de Republica Serbia.  Sa exploram la pas Clisura si restul frumusetilor de aici. 









     Cazanele Dunarii este un defileu format de fluviul Dunarea, la trecerea sa prin Muntii Carpati. Are o lungime de 9 km si in unele locuri se ingusteaza pana la 230 de metri. Fluviul este marginit de pereti stancosi inalti de 75 de metri. Pe sectorul cazanelor, adancimea maxima este de 75 de metri. Acest tronson al Dunarii este impartit in Cazanele Mari si Cazanele Mici. Cazanele Mari au o lungime de 4 km si sunt incadrate intre masivul Ciucaru Mare, pe teritoriul Romaniei si masivul Veliki Strbac, pe teritoriul Republicii Serbia. Este cel mai ingust defileu de pe parcursul Dunarii. 



Aici Dunarea se ingusteaza la 150 de metri si are o adancime de 53 de metri.  Aici exista doua pesteri, Pestera Gura Ponicovei si Pestera Veterani. Cazanele Mici au o lungime de 3 km. si sunt incadrate de masivul Ciucaru Mic, 313 metri,  pe teritoriul Romaniei si  masivul Mali Strbac, 626 metri, pe teritoriul Republicii Serbia. Masivele de pe teritoriul Romaniei, fac parte din Parcul Natural Portile de Fier. Pe acest tronson al Dunarii se pot face plimbari cu barcile cu motor sau va puteti plimba pe podul ce traverseaza Golful Macronia, de unde puteti admira in toata splendoarea ei, statuia lui Decebal.  Merita plimbarea cu barca deoarece va duce pana in Cazanele Mari si vizitati  una dintre pesterile sapate in stanca. 



     Cum va spuneam, de pe pod se poate vizita Statuia lui Decebal. Dar ce este aceasta statuie? Chipul lui Decebal, sculptat in stanca este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Cazanele Mici. Statuia este sapata intr-o stanca din Valea Macrunei, la confluenta cu Dunarea. Inalta de 55 de metri si lata de 25 de metri, este cea mai mare sculptura in piatra din Europa. Sculptura a fost realizata de 12 sculptori alpinisti, condusi de Florin Cotarcea. Sculptura este facuta dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore si este cu 6 metri mai mic decat Statuia Libertatii si cu 8 mai mult decat statuia lui Isus de la Rio. Statuia este mai mare cu 10 metri si decat Colosul din Rhodos. Sculptura a fost facuta intre 1994 si 2004 si ideea a apartinut omului de afaceri Iosif Constantin Dragan. Sub chipul lui Decebal exista inscriptia "Decebal Rex - Dragan Fecit". Din pacate din cauza mortii artistului, chipul a ramas neterminat, mai trebuia facuta caciula dacica a lui Decebal. 




     Imediat langa pod este o frumoasa manastire, Manastirea Macronia. Manastirea este situata in Comuna Dubova, in Cazanele Mici. Manastirea a fost asezata pe un fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare. Din cauza reliefului ingust de aici, nu puteau trece doua vase simultan si era nevoie de un punct de dirijare. Actuala manastire este ridicata aici pe locul fostei manastiri Macronia. 







Manastirea initiala a fost construita in anul 1523, sub jurisdictia episcopiei de la Varset, de catre banul Nicola Garlisteanu, dregatorul regiunii de granita a Caransebesului si Lugojului. Biserica are hramul Sfantul Proroc Ilie, 20 iulie. Unele marturii documentare afirma ca manastirea a existat inca de la jumatatea secolului al XV-lea. Se crede ca a fost ctitorita in 1453 si refacuta in 1800. O data cu inceperea constructiei hidrocentralei de la Portile de Fier I, in anul 1967, manastirea a fost inundata de apele lacului de acumulare si autoritatile nu au mai dat voie sa se reconstruiasca in alta parte. 




    Din aceasta cauza a primit numele de "Manastirea de sub ape, Macronia". Dupa anul 1989, Mitropolia Olteniei a avut initiativa, reinfiintarii Manastirii Macronia, iar in anul 1993 se pune piatra de temelie a noi manastiri, iar in anul 1995 se sfinteste aceast asezamant. Noua biserica poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si Sfanta Treime. 








     Putin mai sus in dreptul Orasului Drobeta Turnu-Severin se afla cea mai ampla realizare a statului Roman, cea ma mare hidrocentrala de pe Dunare, Portile de fier I. Barajul este executia unui proiect romano-iugoslav, ce a inceput in anul 1964. In anul 1972, barajul a fost dat in folosinta, impreuna cu doua centrale hidroenergetice. Pentru a permite navigatia, au fost construite doua ecluze, cate una pe fiecare mal. 




      Prin ridicarea acestui baraj, Dunarea, mai jos de Belgrad, a devenit un lac de acumulare. Apa in amonte a crescut cu 35 de metri. Din aceasta cauza, a trebuit sa fie inundata o frumoasa insula ce se afla in mijlocul Dunarii. Insula Ada Kaleh, avea o populatie de 17.000 de persoane ce au fost evacuate. Populatia era in majoritate formata din etnici turci. 



      Pe langa turcii care aveau si o moschee pe insula, aici mai traiau si alte grupuri etnice. Este un mare pacat, inundarea acestei insule, dar marile proiecte cer si multe sacrificii. Pe langa frumoasa insula, a mai fost inundat si orasul vechi Orsova si inca cinci sate. Dupa inundarea insulei, majoritatea locuitorilor au plecat in turcia iar cealalta parte sau refugiat in satele din Dobrogea unde acum este o populatie minoritara turca. Barajul este si granita Romaniei cu Republica Serbia. Hidrocentrala are o putere de 1080 MWh. 




      In aval mai exista o hidrocentrala mai mica Portile de Fier II, cu o putere mai mica de doar 250 MWh. Sistemul Portile de Fier I, este una dintre cele mai mari constructii hidroenergetice din Europa. Lacul de acumulare de aici, are un volum de peste 2.200 metri cubi si se intinde de la baraj, pana la confluenta cu Raul Tisa. Defileul Dunarii este si cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre Orsova si Bazias si as spune eu, cel mai frumos defileu din Europa. 




     Dar daca am ajuns la Orsova, sa mergem sa vizitam o frumoasa manastire ce se afla situata pe un deal la doar cateva sute de metri de oras. Manastirea Sfanta Ana, 25 iulie,  asezata pe coama Dealului Mosului, a fost ctitorita de ziaristul interbelic, Pamfil Seicaru, care a luptat in zona Orsovei in calitate de sublocotenent al Regimentului 17 infanterie, in Primul Razboi Mondial. In anul 1935, s-a construit un drum pietruit ce urca pana in varful Dealului Mosului. Acest drum a fost numit Drumul Eroilor. 





Manastirea a fost construita intre anii 1936-1939, in perioada in care ziaristul era director la Ziarul Curentul si deputat in Parlamentul Romaniei. Manastire poarta hramul Sfanta Ana, dupa numele mamei ziaristului. Din pacate dupa 1945, cladirea a fost transformata de catre comunisti, in restaurant. In anul 1990, manastirea a fost preluata de catre Episcopia Olteniei  si la 2 decembrie 1990 a fost sfintita de catre episcopul Damaschin Coravu, episcop vicar al Mitropoliei Olteniei. Manastirea este una de maici si de pe terasa ei aveti o superba panorama asupra zonei, orasului si a muntilor din vecinatate. 


     Ne intoarcem la Drobeta Turnul Severin sa vedem un obiectiv ce dateaza de 2.000 de ani. Este vorba despre Piciorul Podului lui Traian. Podul a fost construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei lui Traian, intre anii 103-105. Podul a fost facut peste Dunare la Portile de Fier. Scopul lui era de a transporta trupele conduse de Traian si proviziile necesare celei de a II-a campanii militare de cucerire a Daciei, regelui Decebal. Dispunem de descrieri amanuntite si chiar detalii tehnice,  realizari marete, de la Cassius Dio, Tzetzes Chiliade si Procopius din Cezareea. Toti acestia subliniaza dificultatile pe care le-au avut romanii la constructia podului. La cele doua capete ale podului era ridicata cate o poarta monumentala. Pe Columna lui Traian, putem vedea o imagine stilizata a podului cu mai putini piloni, dar conforma cu sursele scrise si care confirma tehnica de imbinare a lemnului cu piatra. Podul masura 1.135 metri, legand Castrul Pontes de pe malul sudic, de Castrul Drobeta de pe malul nordic. 



      Conform scrierilor lui Cassus Dio, podul avea 18 metri inaltime si 12 metri latime, ceea ce permitea trecerea in mars a unei legiuni de cavalerie. Tot Dio Cassius -considera ca imparatul roman Hadrianus (117-138) este vinovat de distrugerea partiala a podului, pentru a proteja sudul Dunarii de invazia triburilor roxolane si iazyge. Distrugerea definitiva a podului s-a facut dupa parasirea totala a Daciei, in anul 275. 




Placa memoriala romana "Tabula Traiana", are 4  metri lungime si 1.75 metri inaltime si este amplasata pe partea sarbeasca a Dunarii, amplasata cu fata spre malul romanesc si reprezinta finalizarea drumului militar roman a lui Traian. 



Pe ea sta inscriptionat : "IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE.F / NERVA. TRAIANVS.AVG.GERM / PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII / PATER PATRIAE COS III / MONTIBVUS EXCIS (c) ANCO(ni)BVS / SVBLAT(i)S VIA(m) F(ecit)". In anul 1856 cand nivelul Dunarii era foarte scazut, inca se mai vedeau 20 de stalpi ai podului. In anul 1906, s-a decis de catre Comisia Internationala a Dunarii, distrugerea a doi stalpi deoarece impiedicau navigarea. in 1932 erau 16 stalpi sub apa, iar in 1982 au mai fost gasiti doar 12. Astazi se mai poate vedea primul si ultimul stalp al podului, pe malurile Dunarii. 



     Daca am vorbit de un pod de 2.000 de ani, sa mergem sa vedem si un pod natural, numit Podul lui Dumnezeu. Podul situat in Rezervatia Podul lui Dumnezeu de la  Ponoarele este singurul pod rutier natural, folosit la nivel national. Podul este un vestigiu al Pesterii Ponorului, rezultat din suprapunerea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural din Romania si al doilea ca marime din Europa, cu o lungime de 30 de metri, o latime de 13 metri, o inaltime de 22 de metri si o grosime de 9 metri, dar este singurul din lume deschis traficului rutier. 


Dupa cum stim, in astfel de situatii, exista si foarte multe legende. Una dintre ele spune ca aici locuia Dracul si oamenii se rugau la Dumnezeu sa ii scape de el. Atunci Dumnezeu a lovit cu palma in tavanul pesterii unde locuia Diavolul si acesta s-a prabusit peste intrare. Dar Diavolul a scapat, iesind pe cealalta iesitre a pesterii si s-a agatat cu ghearele de varful Dealul Pesterii. Dracul s-a fi urcat atunci pe o stanca ce ii poarta numele, Stanca Dracului. 




Alta legenda spune ca podul a fost construit de Dumnezeu, pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca prin Tiamana. dupa ce a fost alungat din comuna, de catre oameni, care i-au pus in traista o gaina cu gatul rupt, un cutit si o paine, acuzandu-l de furt. Pe la anul 1370, calugarul era in cautarea unei cascade care i s-a aratat in vis si deasupra careia trebuia sa construiasca o manastire. Din Ponoarele a plecat la Tismana, unde a ridicat manastirea iar inainte de a pleca, a blestemat apa de la Ponoarele sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Si chiar asa s-a intamplat, pentru ca pe cursul ei s-au construit 8 mori, iar in ea nu traieste nici un peste. Mai este o legenda care spune ca podul ar fi fost construit de Hercule.


     Dar daca suntem aici sa vizitam si Pestera Ponoarele. Pestera cu o lungime de 734 de metri este situata la o altitudine de 337 de metri. Pestera este o strapungere hidrogeologica, realizata de apele ce se strang in Lacul Zaton. Pestera are doua intrari de mari dimensiuni. In pestera putem admira numai lilieci din speciile Myotis, Miniopterus si Rinolophus. In perioada aprilie-august, putem admira aici o colonie de nastere de 3.000 de exemplare, iar in octombrie-aprilie, o colonie de hibernare de 1.000 de indivizi.    


     In zona mai avem o complex carstic format din Pestera Topolnita si Cheile Topolnitei. Amandoua alcatuiesc o arie naturala protejata. Rezervatia este intinsa pe 60 de ha, si reprezinta o zona de interes geologic, floristic, faunistic si peisagistic, cu un relief variat, format din chei, vai, pesteri si doline, acoperit cu paduri si pajisti cu fag, stejar, gorun, cer, mojdrean, carpinita, scumpie, liliac salbatic, lalea pestrita si o fauna specifica Podisului Mehedintean. 






Pestera Topolnita, este a doua ca lungime din Romania si a 17-a in lume. Lungimea totala este de 10.330 de metri. si este situata la 30 de km de Drobeta Turnu-Severin, in apropierea schitului cu acelasi nume. Apele Raului Topolnita au patruns in subteran si au format galerii imense. extrem de spectaculoase.  Galeriile pesterii sunt dispuse pe 5 etaje, dintre care Galeria Racovita este cea mai impresionanta formatiune geologica din Carpati. In anul 1956, profesorul Sever Popescu, descopera aici "Culcusul vidrelor". In pestera s-au descoperit urme umane, inca din neolitic. 



      Mai avem de vizitat un monument istoric foarte importat. Cula Tudor Vladimirescu din satul Cerneti, i-a apartinut lui Tudor Vladimirescu. Acest monument istoric este datat de la 1800. Intre anii 1967-1977, cula a fost transformata in muzeu, aici functionand o expozitie permanenta cu documente si diferite obiecte ce apartinusera conducatorului Revolutiei de la 1821 si al pandurilor. Din pacate in prezent cula este abandonata si in stare de degradare. 




Autoritatile nu pot interveni deoarece urmasii boierului Ion Gardarescu, au revendicat acest imobil si acum este in litigiu. Sa speram ca se va incheia acest litigiu si cula va fi transformata in muzeu sau macar intr-un conac. Pana atunci daca sunteti in zona mergeti sa o vedeti, caci, la cat dureaza procesele la noi, riscam sa nu mai existe pana la finalizarea lui. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu