joi, 14 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Suceava


"Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor vostri s-a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor"

                      
                                                    Testamentul lui Stefan cel Mare


Judetul Suceava, este fara indoiala, judetul manastirilor pictate. De la mandria Romaniei, Voronet, pana la Chilia lui Daniil Sihastru, intreg judetul respira un aer de spiritualitate ortodoxa romaneasca, transmisa din sihastru in sihastru, din veacuri indepartate si pana in zilele noastre. Judetul face parte din regiunea istorica, Bucovina si o mare parte se invecineaza cu Ucraina. Ca si vecini avem judetele, Maramures, Bistrita Nasaud, Mures, Harghita, Neamt, Iasi, Botosani si asa cum spuneam in nord este granita cu Ucraina. Dintre personalitatile acestui judet, amintim in primul rand pe marele Stefan cel Mare si Sfant, Sofia Vicoveanca, Ciprian Porumbescu, Anca Parghel, Nicolae Labis, IPS Teodosie Snagoveanu, sau fotbalistul Dorin Goian. Principalele cursuri de apa ce strabat judetul sunt Raurile Siret, Suceava, Moldova, Bistrita si Somuzul Mare.



     Mergem prima oara in Suceava sa vizitam Cetatea de Scaun a Sucevei,   ce ocupa primul loc in acest top.  Asezata in estul orasului Suceava, cetatea survoleaza zona de la o inaltime de 70 de metri fata de lunca Sucevei. Este construita in secolul al XIV-lea impreuna cu mai multe fortificatii, o data cu aparitia pericolului otoman. Cetatea construita de Petru I Musat in secolul XIV si a fost fortificata in secolul XV de Stefan cel Mare. 







Petru I Musat o data cu constructia acestei cetati, muta capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Pentru prima oara apare intr-un document in anul 1388. El a construit cetatea pentru ai folosi ca si resedinta voievodala. In epoca lui Stefan cel Mare a inceput intarirea cetatii din cauza pericolelor ce veneau dinspre est, turcii, tatarii si dinspre vest, ungurii si polonii. 








In cetate putem vedea o colectie de harti vechi ale Moldovei, arme din perioada medievala, mobilier medieval. Aceasta cetate e ramasa in istorie ca cetatea care nu a fost cucerita niciodata. Este si ea inclusa pe lista monumentelor istorice ale judetului Suceava din anul 2015. Tariful de intrare este de 12 ron pentru adulti si 3 ron pentru elevi si studenti.








     Salina Cacica este situata in localitatea Cacica si are o concentratie a sarii de 84.71%. Cercetarile arheologice, intreprinse in 1952, 1968 si 1989, au atestat ca aici a existat una dintre cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa, datata din perioada culturii Starcevo-Cris, din neoliticul timpuriu, mileniul V i.H. In zona exista si mai multe izvoare sarate.







Procedeul de obtinere a sarii recristalizate din saramura, era de ridicare a unul rug cu patru laturi de lemn, aprinderea focului sub acesta lasandu-l sa ajunga in flacari in intregime, dupa care se lua saramura din izvor si incepea sa picure. Dupa racirea lemnului, sarea era scoasa prin lovire si impachetata in saci, fiind utilizata atat pentru consumul uman cat si animal. Din dorinta Imperiului Habsburgic de a nu importa sare de la Targu Ocna sau Ocna Dej, a inceput constructia unei saline ce a fost terminatat in 1791. 




Saramura se obtinea in subteran, in bazine mari de lemn. In anul 1856, s-a pus in functiune o moara de macinat sarea si o pompa de extractie a saramurii din bazinele statice. Pompa se afla acum la Muzeul Dimitrie Leonida din Bucuresti. Acum salina este deschisa in scop turistic si avem si un Muzeu al sarii, amenajat in cladirea administratiei, unde putem admira diverse unelte, harti, fotografii si diverse minerale. In salina avem o capela romano-catolica, Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor, o capela ortodoxa, un lac sarat artificial, sapat de mineri la o adancileme de 35 de metri, o sala de dans si grota piticilor.



     Unul din marii sihastrii ai ortodoxiei romanesti a trait aici in judet, pusnic intr-o chilie sapata in piatra. Chilia lui Daniil Sihastru, se afla la un km. de Manastirea Putna pe valea Paraului Vitau. Daniil Sihastru s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti, primind la botez numele de Dumitru. La varsta de 16 ani a fost calugarit sub numele de David, la Manastirea Sfantul Nicolae din Radauti si apoi a fost hirotonit preot, devenind un duhovnic renumit. Simtind nevoie de mai multa liniste sufleteasca, a devenit schimnic cu numele de Daniil si s-a retras la Putna. 



Acolo a gasit o stanca, in care a daltuit un paraclis. Se mai vad si astazi, pronaosul, naosul si altarul si dedesupt, o incapere, sapata tot in piatra, care ii slujea drept chilie. Aici a venit Stefan cel Mare, in anul 1451,  dupa uciderea tatalui sau, Bogdan al II-lea, la Reuseni, pusnicul Daniil proorocind ca va devenii domnitor al Moldovei, ceea ce s-a si intamplat in 1457. La indemnul sau Stefan cel Mare construieste Manastirea Putna.






Dupa sfintirea manastirii, in anul 1470, pusnicul se retrage la Voronet, pe malul Paraului Voronet, sub stanca Soimului, unde isi continua viata monahala. Aici este vizitat dinou de Stefan cel Mare, dupa infrangerea de la Razboieni din 1476, cerandu-i sfatul. Daniil l-a sfatuit sa continue luptele cu turcii, pentru ca va birui, ceea ce s-a si intamplat. In aminitirea acestei victorii, domnitorul construieste Manastirea Voronet, unde se retrage si pustnicul pentru a petrece ultimi ani din viata. La Voronet este ales egumen al manastirii pana in anul 1496 cand inceteaza din viata. Daniil sihastru este inmormantat in biserica manastirii Voronet. Pe piatra de mormant ce s-a facut din dorinta lui Stefan cel Mare, sta scris: "Acesta este mormantul parintelui nostru David, schimonahul Daniil."
















     Daca am vorbit de Daniil Sihastrul, trebuie sa vizitam si Manastirea Putna, ctitoria si necropola Sfantului Stefan cel Mare. Pana a urca pe tronul MoldoveI, Stefan cel Mare, in anul 1457, ierarhia manastirilor din Moldova era aceasta: Probota, Moldovita, Bistrita si Neamt, vechile ctitorii ale dinastiei musatine. Ce a fost la Putna inainte de ctitoria lui Stefan cel Mare ? Raspunsul il aflam de la descoperirea celor cinci  morminte de calugari aflate sub temelia palatului domnesc zidit in epoca stefaniana, marturie a unei sihastrii, a carei existenta nu era exact localizata, in timp, din moment ce s-a construit peste mormintele unor vietuitori. Dupa terminarea bisericii, Stefan cel Mare, v-a adauga Casa Domneasca, chiliile, turnurile si zidul de aparare cu sant de apa. In anul 1484, a ars toata manastirea. Stefan cel Mare o restaureaza si o inzestreaza cu mai multe proprietati. 






Scoala de miniatura, caligrafie si broderie liturghica nu isi va inceta activitatea ci se va dezvolta in urmatorii ani, creand adevarate capodopere a artei medievale. Tot in epoca lui Stefan, biserica a fost pictata, dupa cum spune Ion Neculce, "frumoasa, tot cu aur poleita, zugravita, mai mult aur decat zugraveala, si pre dinauntru, si pre dinafara." Putna este cea mai iubita manastire de catre Stefan cel Mare, astfel el a inzestrat-o cu cel mai de pret dar posibil: sa se astearna la temelia ei, el, cel Mare, cel Bun, cel Viteaz. In anul 1926 se instaleaza in manastire, bustul lui Mihai Eminescu, sculptat de Oscar Han. In 1976 se inaugureaza si un muzeu al manastirii. In anul 1992 este canonizat Sfantul Stefan cel Mare. In manastire exista si o icoana a Maicii Domnului, Facatoare de Minuni. 


















     Daca am vizitat Putna, trebuie sa vizitam si a doua ctitorie a lui Stefan cel Mare, Manastirea Voronet. Manastirea este celebra in lume pentru, pictura ei si pentru faptul ca pictura a rezistat aproape 500 de ani. Constructia Voronetului a durat din mai pana in septembrie. Asezata intr-un frumos loc, in apropiere de orasul Gura Humorului, manastirea poarta in spate o istorie de peste cinci veacuri  si amintirea a mii si mii de pelerini, care i-au calcat de-alungul vremii pragul, pentru a se bucura de mostenirea lasata de inaintasii nostrii. 




Albastrul este culoarea specifica manastirii. Pastrata cel mai bine pe aripile de vest si de sud, pictura exterioara a voronetului, reprezinta varful picturii moldovenesti, nu numai din secolul al XV-lea, ci dintotdeauna. Manastirea a avut o istorie, afectata in cateva randuri de imprejurarile vremurilor care s-au abatut asupra Tarii Moldovei. Paul Henry, spunea despre aceasta manastire: "Sunt putine monumente moldovenesti asa de interesante ca acest sfant locas; amintirile istorice ce se leaga de el, legendele care-i inconjoara intemeierea, valoarea si vechimea unora din picturile sale, farmecul si interesul cu totul deosebit al impodobirii din afara, toate se unesc spre a atrage atentia speciala a artistului si a istoricului asupra celui mai gratios monument, care pastreaza amintirea marelui Stefan."


Fiecare locas, zidit de Stefan, are o particularitate aparte, fiind unic prin inceput si desavarsire. Asa este si cazul Manastirii Voronet, zidita de Sfantul Voievod, in cinstea sfatuitorului si ajutorului sau intru razboaie, Sfantul Gheorghe. Dupa epoca Sfantului Daniil si a Mitropolitului Grigorie, vreme de 300 de ani, multi alti cuviosi si-au inchinat viata lui Dumnezeu in obstea manastirii. In anul 1785, manastirea intra in lista celor 23 de manastiri desfiintate dupa anexarea partii de nord a Moldovei, Imperiului Austriac. Toate proprietatile manastirii au revenit atunci, nou infiintatului "fond bisericesc", biserica devenind parohiala. Lucrurile cele mai de pret ale manastirii au intrat in proprietatea episcopiei si a manastirilor ce au ramas functionale: Putna, Sucevita si Dragomirna. Exteriorul bisericii a fost pictat in anul 1547, o data cu construirea pritvorului. Din anul 1993, manastirea Voronet este pe lista Patrimoniului Universal Unesco. 

       Nu departe de Voronet, la doar 4-5 km. de Gura Humorului, se afla o alta frumoasa manastire din seria celor pictate, Manastirea Humor. Manastirea are insa cateva elemente care ii accentueaza valoarea. Din punct de vedere cronologic, este printre primele biserici pictate atat la interior cat si la exterior., in vremea domnitorului Petru Rares si este prima la care apare un pridvor deschis, ca noutate arhitecturala si totodata prima la care se constata existenta tainitei, o incapere situata deasupra gropnitei. 




Manastirea Humor este o ctitorie boiereasca, realizare a marelui logofat Toader Bubuiog si a sotiei sale Anastasia, constructia datand din 1530, asa cum ne indica pisania biserici, iar pictura fiind realizata ulterior, in 1535, de catre Toma din Suceava, zugravul lui Petru Rares. Culoarea predominanta a picturii exterioare este rosu caramiziu, spre deosebire de Voronet unde predomina celebrul, "albastru de Voronet", sau Sucevita ori Arbore unde predomina verdele.






O prima manastire in zona Humor, este atestata de izvoarele istorice inca din 1415, din timpul lui Alexandru cel Bun, cand vornicul Oana ridica prima biserica. Ruinele acestei biserici se afla la doar cateva sute de metri de actualul complex monahal. Manastirea de calugari, este si ea transformata in biserica parohiala, in vremea ocupatiei austriece, din secolul al XVIII-lea. In biserica se afla acum moastele Sfintilor Apostoli Sila si Silvan, cinstiti la 30 iulie, si ale Sfantului Alexandru, 30 august. Numele manastirii, pare a fi preluat de la Raul Humor, ce provine dintr-un cuvant din limba ucraineana, insemnand probabil "apa zgomotoasa" sau "care curge repede". In anul 1641, Vasile Lupu, construieste turnul clopotnita. In manastire se afla mormantul ctitorului sau Toader Bubuiog. In anul 1993, Manastirea Humor, este inscrisa pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.  





     Frescele exterioare de la Manastirea Moldovita, s-au pastrat uimitor de bine de-alungul vremurilor. In anul 1532, Petru Rares si sotia sa Elena, au ridicat aceasta frumoasa manastire. Cum intotdeauna, invingatorii iau totul, asa se intampla si cu domnitorii in istorie, dar noi, se cuvine sa ii pomenim si pe ceilalti ctitori si adaugatori, ai acestei sfinte manastiri.







Dar mai inainte de a aminti de blajinul voievod Alexandru, care a zidit din piatra de rau, prima manastire, ce se afla ceva mai la deal, trebuie sa ii facem pomenire pe toti acei mii de calugari care au trudit la fiecare zid al Moldovitei si s-au rugat pentru cei ce au fost, dar si pentru cei ce vor veni. Poate ca manastirea, dar in special biserica Buna-Vestire, a ramas in picioare, nu atat pentru trainicia pietrei din care au fost facute, cat pentru rugaciunile acestor monahi si monahii care vor fi capatat atata trecere inaintea lui Dumnezeu, incat sa nu li se risipeasca, pana intr-un sfarsit, sfantul lor lacas de inchinaciune. 



Poate pentru rugaciunile Sfantului Vasile de la Moldovita, ori ale pusnicului Isaia, ori ale vrednicilor egumeni Anastasie, Amfilohie sau Benedict Teodorovici, ori poate pentru rugile episcopului Efrem, cel ce-si doarme aici somnul de veci, si ale tuturor sfintilor monahi, cei nestiuti de nimeni, a fost ferit acest "colt de cer" coborat in Bucovina. Moldovita a fost dintotdeauna o manastire fortificata, deaorece se afla la granita dintre Moldova si Ardealul unguresc si, nu de putine ori, vor fi fost obligati si calugarii sa-si lase rugaciunile si sa puna mana pe sabii, o data cu egumenii lor. Astazi cand autocarele aduc aici foarte multi turisti, unii religiosi altii mai putin crestini evlaviosi, bine este de a ne aduce aminte de cei care s-au rugat si au murit pentru ca sfinti de pe zidurile Moldovitei sa ne intampine de afara inca si, mai ales, sa ne aduca aminte ca suntem doar trecatori prin aceasta viata. 






Moldovita are cel mai frumos si mai bine pastrat Imn Acatist exterior dintre toate bisericile pictate ale Bucovinei, cel mai amplu asediu al Constantinopolului, cea mai dulce sarutare data Maicii Domnului de pruncul Isus, fresca Theotokos Glycophiloutsa, cea mai profunda Rastignire, cel mai monumental pridvor deschis, cel mai vechi si bine pastrat mobilier din lemn. In anul 1537 biserica este pictata, a fresco, interior si exterior. Biserica Buna-Vestire, intra si ea in anul 1993, in Patrimoniul Universal UNESCO. 

     Mai vizitam inca o manastire pictata in Bucovina, Manastirea Sucevita. Istoria Moldovei de la anul 1600, sta sub semnul familiei Movilestilor. Stramosul lor este un sfetnic al Sfantului Stefan cel Mare, numit Moghila. Un nepot al acestuia, Ioan, si o fica a lui Petru Rares, Maria, vor fi familia in care se vor naste doi domni, Ieremia si Simeon si un Mitropolit al tarii, Gheorghe Movila. Movilestii au sprijinit multe manastiri si biserici din Moldova si Athos, dar si in alte parti supuse turcilor sau in Polonia dominata de catolicism. 


Dar chivotul caruia si-au incredintat trupurile, o data cu trecerea la Domnul, a fost Sucevita. Aici in camera mormintelor, deasupra lespezilor domnitorilor, Ieremia si Simeon, in 41 de scene, este pictata scoaterea poporului evreu din Egipt si conducerea lui de catre Proorocul Moise, in tara fagaduita de Dumnezeu. Patriarhul Meletie Pigas al Alexandriei, loctiitor de patriarh ecumenic in 1597, ii scrie lui Ieremia Movila: "noi te fericim pentru eclavie si te recunoastem ca inflacarat aparator al ortodoxiei". 





Manastirea a fost sfintita de catre mitropolitul Gheorghe Movila, in sfanta zi a Invierii lui Hristos. La sfintire au participat 112 preoti si diaconi. In anul 1621 in biserica manastirii au fost adapostite moastele Sfantului Ioan cel nou, de frica cazacilor. In anul 1633, Petru Movila este ales Mitropolit al Kievului, In anul 1996, este canonizat ca Sfant, Petru Movila si praznuit in data de 22 decembrie. In anul 1993, este si Sucevita trecuta pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Fresca exterioara cu verdele sau celebru, reprezinta un "testament al artei vechi moldovenesti".

















      Nu putem pleca din Bucovina, fara sa mai vizitam una dintre cele mai frumoase manastiri de aici, daca putem spune asa ceva, avand in vedere ca aici este un adevarat patrimoniu Universal. Manastirea Probota, o alta ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant. Numele manastirii vine de la slavonescul probata, infratire, si ia fost dat, cel mai probabil, de catre primii sihastrii care au ridicat in apropierea actualului asezamant, o bisericuta de lemn, cu cateva chilii. 





Aceasta se intampla in vremuri stravechi, cand nu existau cronicari sau domni semeti care sa apere un stat. Suntem in vremurile cand Dragos Descalecatorul, vine aici impreuna cu Regele Ungariei, ca sa-i pedepseasca pe tatarii care pradau Ardealul, trecand prin viitoarea Moldova. Din acele vremuri, incepe drumul prin veacuri a celebrei manastiri. Pe zidurile manastirii, si-au pus amprenta Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Sfant, Petru Rares sau mai aproape de vremurile noastre Vasile Lupu. 




De la fiecare a ramas cate ceva. Alexandru cel Bun, i-a daruit odoare si sate, Stefan cel Mare i-a daruit biserica, Petru Rares, a ridicat o alta pe care a impodobit-o cu picturi cum nu au mai existat, iar Vasile Lupu a cladit chilii si case domnesti. Erau vremuri cand voievozii se odivneau intru rugaciune si se inmormantau in biserica. Erau vremuri cand cuvantul ateism, nu se inventase. Dupa Alexanru Ioan Cuza care a secularizat averile manastiresti, o singura societate a fost asa de cruda cu cei care se rugau pentru propasirea neamului romanesc, societatea comunista. 



Comunistii, candeau ca monahii nu sunt buni de nimic si trebuie sa mearga in fabrici si uzune. Din aceasta cauza, a unei gandiri primitive, au inchis toate manastirile. Dar la Probota comunistii nu au putut strica nimic, deoarece Cuza risipise tot ce era de risipit. Obstea nu mai exista si randuiala calugareasca se pierduse. Dar a venit vremea ca oamenii sa isi aduca dinou aminte de Dumnezeu, sa redescopere randuieli si sa reinvie traditii. Au spalat picturile Probotei, cu dragoste,  deoarece au inteles ca din ele straluceste o frumusete nepamanteana. 




Apoi au venit calugarii si mai apoi maicutele si Probota a reinviat. In anul 1677, Mitropolitul Dosoftei, inchina manastirea, bisericii Sfantului Mormant, de la Ierusalim. In anul 1904, la celebrarea a 400 de ani de la moartea Sfantului Stefan cel Mare, este adusa la Probota, piatra de mormant a Doamnei Oltea, mama voievodului. In anul 1993 IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, reinfinteaza Manastirea Probota cu obste de maici. Tot in acelasi an, biserica Sfantul Nicolae de la Probota intra pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Intre anii 1996-2001 UNESCO, impreuna cu Japan Trust Fund for World Heritage si Ministerul Culturii, restaureaza pictura din timpul lui Petru Rares. 


     Dar in judet avem si cateva statiuni turistice destul de importante din punct de vedere balneologic. Mergem acum sa vizitam o frumoasa statiune Gura Humorului. Statiunea in jurul careia sunt situate mai multe manastiri din Patrimoniul Universal, este situata la confluenta raurilor Humor cu Moldova, la limita estica a Obcinelor Bucovinei, in Depresiunea Humorului. Orasul este situat la altitudinea de 470 de metri, avand un climat cu proprietati sedative. Locul a fost cautat inca din secolul al XIX-lea, ca statiune climaterica. 



Prima documentare a localitatii, dateaza din anul 1490, intr-un act emis de cancelaria lui Stefan cel Mare. Printr-o hotarare de guvern din anul 2005, se aproba atestarea localitatii Gura Humorului, ca "statiune turistica de interes national". Prin urmare, imaginea orasului se schimba radical, printr-un program PHARE, bazat pe fonduri europene. In cadrul proiectului intitulat "Partie de schi, Orientare Turistica, Parc Lunca Moldovei, Agrement, Sport", in Gura Humorului este amenajata o partie de schi, cu o lungime de 1350 de metri, dotata cu un telescaun, instalatie de nocturna si instalatie de produs zapada. In ianuarie 2010, partia de schi Soimul este data in folosinta. 









In zona de agrement Arinis, este construita o piscina acoperita, de dimensiuni olimpice, un bazin de inot destinat copiilor si sunt amenajate si construite, opt terenuri de sport, dotate cu nocturna, precum si un patinuar artificial. In cadrul proiectului se realizaza si iluminatul public in Parcul Dendrologic Arinis. In zona de acces spre partie, pe malul drept al Raului Moldova, este amenajat un loc de campare, cu toate utilitatile necesare rulotelor.  


   
   





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu