luni, 11 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Covasna


"Juramantul meu: aceasta este tara mea, acesta e poporul meu, aceasta-i partea mea de nemurire. O alta nu doresc... o alta, nu.

                                            Decebal, (citat din piesa de teatru, Decebal de Mihai Eminescu)


Judetul Covasna, este judetul apelor minerale. Muntii ocupa mai mult de jumatate din suprafata judetului. Dintre acestia fac parte, Muntii Baraolt, Muntii Harghita, Muntii Bodoc, Muntii Nemira, Muntii Vrancei, Muntii Bretcului si Muntii Intorsurii. Judetul este strabatut de raurile, Olt, Buzau si Raul Negru. Cum va spuneam, este judetul bogat in ape minerale, asa ca avem si cateva statiuni balneoclimaterice, Baile Sugas, Bodoc, Arcus, Balvanyos, Micgfalau si Malnas bai. unde gasim ape carbogazoase, bicarbonate, potasice, calcice, magnezice, cloruro-sodice, etc. Judetul se invecineaza cu judetele, Harghita, Brasov, Buzau, Vrancea si Bacau.




     In orasul Covasna, avem si o Mocanita, ce merge pe linie ingusta pana la Comandau. Mocanita circula pe o distanta de 7 km., datorita unor eforturi particulare de pastrare si restaurare a infrastructurii ramase. Linia initiala era de 61 de km. Portiunea ramasa este ultima portiune de linie ingusta din aceasta parte a tarii. Din pacate aici nu exista un program regulat pentru mocanita, de aceea trebuie sa va informati din timp de pe site-ul mocanitei, de program.





     Mergem de la plimbarea cu mocanita pana in Valea Zanelor, ce se afla la doar cativa km. de Covasna. Valea Zanelor este locul unde se tine anual o sarbatoare traditionala, Nedeia Mocaneasca sau Santilia. Aceasta sarbatoare are loc in fiecare duminica de la sfarsitul lunii Iulie, fiind legata de viata pastorilor romani din zona. Momentul de varf al spectacolului, este ceremonialul cererii in casatorie a fetelor, ca si rapirea mireselor, prilej pentru flacai de a arata, printre altele, indemanarea lor de a calarii caii de munte. Dar aceasta zona este cunoscuta, in primul rand pentru Planul Inclinat. Aceasta instalatie a fost data in folosinta in anul 1899 si asigura transportul materialelor, incarcate in  vagonele, pe o platforma ce se deplaseaza pe sine, pe o portiune de 1232 metri si cu o diferenta de nivel de 232 de metri, fara a se folosi vreun motor. Aceasta se realizeaza prin forta unui vagonete incarcat cu materiale, de a trage celalalt vagonete de jos, mai putin incarcat. 




Planul Inclinat, reprezinta un obiectiv antropic, extrem de vizitat de turisti. Planul este unic in tara si printre putinele din Europa. Valea zanelor este locul unde legenda spune ca a trait Ileana Cosanzeana, cea mai frumoasa pamanteana  si locul unde s-a refugiat Decebal inainte sa moara. In aceasta zona, istoricii spun ca a existat o cetate in care se spune ca s-a refugiat ultima oara Decebal. Cetatea este una dintre cele mai bine conservate din Romania. Mare parte a zidurilor au fost scoase la iveala in anul 1995, cand o furtuna puternica a pus la pamant o intreaga padure. Dupa inceperea sapaturilor in anul 1998, s-au descoperit mai multe obiecte ceramice, monede si obiecte de cult datorita carora specialisti au descoperit ca dateaza din secolele II-I i.H.



       Pentru ca suntem in Orasul Covasna, nu putem sa nu mergem sa bem o apa minerala carbogazoasa, chiar de la izvoarele situate in parcul din centrul orasului. Judetul detine cele mai bogate si valoroase zacaminte de apa minerala din Europa. In Covasna sunt mii de izvoare minerale, undele au devenit branduri nationale, altele sunt cunoscute doar de catre localnici, care le folosesc ca leacuri pentru diverse boli. In unele localitati nu prea gasesti fantani cu apa dulce, doar cu apa minerala. Fiecare izvor are alt gust, alt continut si alte proprietati curative. 


Eu am luat niste sticle cu apa de la izvoarele din Covasna, si vreau sa va zic ca si dupa o luna, apa era la fel de gazoasa ca in momentul cand am luat-o de la izvor. Apa este luata de la Izvorul Elvira, din centru orasului, unde sunt de fapt doua izvoare. Unul cu o apa bogata in sare, localnicii recomandandu-l pentru atenuarea mahmurelii, fiind denumit si: "izvorul betivilor", cu efecte terapeutice asupra problemelor gastro-intestinale. Ambele izvoare au fost exploatate inca dinainte de 1989 si panza freatica se afla la o adancime de 75 de metri, fiind utilizata pentru cura interna de catre pacientii hotelurilor, dar si de catre localnici. Izvorul Elvira are o apa puternic feruginoasa, bicarbonata, clorurata, sodica, hipotona, carbogazoasa.  



       Dar Covasna nu este celebra doar pentru apele minerale. Covasna este celebra si pentru mofetele naturale. de aici.  Mofetele sunt emanatii de gaze naturale, in principal dioxid de carbon, 90-98%. Mofetele sunt un fenomen unic in lume. Mofetoterapia este considerat un remediu excelent pentru bolile cardiovasculare. In Statiunea Covasna, se gasesc multe mofete supravegheata in cadrul centrelor de tratament ale diverselor hoteluri.





Cele traditionale se afla in centru orasului. Mofetele Bordócz si Bene, au o concentratie a dioxidului de carbon ce atinge si 98%, fiind benefice in tratarea multor afectiuni. Mofetoterapia, are un efect revigorant si in cresterea performantei sportive. In Spitalul de Cardiologie din Covasna, avem una dintre cele mai mari mofete din lume. Cu o suprafata de 100 mp., poate deservi concomitent 100 de persoane. In incinta ei se desfasoara zilnic 400-500 de proceduri de tratament.   



      Mergem sa vizitam si o biserica fortificata, aflata la Ghelinta. Biserica fortificata romano-catolica Sfantul Emeric de la Ghelinta, este una dintre cele mai valoroase biserici din Judetul Covasna. Biserica dateaza din secolul al XIII-lea si pastreaza mai multe stiluri arhitecturale: romanic, gotic, renascentist si baroc. In biserica putem sa mai admiram si niste fresce, ce il prezinta pe Sfantul Ladislau in lupta impotrica cumanilor, ce dateaza din secolele XIV-XV, si sunt considerate printre cele mai bine conservate, fresce, din Transilvania. 


Fresca gotica a fost consolidata in perioada interbelica de catre graficianul József Sebestyén. Mai putem admira si o cristelnita multiseculara precum si tavanul din lemn, casetat in 103 casete, pictate fiecare in parte, unele datand chiar din anul 1629. 


     O sa vizitam acum si o cetate foarte frumoasa, ce se afla pe teritoriul acestui judet. Cetatea Ika, a fost construita intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea, din initiativa particulara, deoarece in zona nu exista nici o proprietate regala. Cetatea se afla in Cernatu de Sus, la confluenta Paraului Mare cu Paraul Ika, ce se varsa in Paraul Cernat. Numele adevarat este de Turnul ciunt de la Cernat, dar este cunoscuta si de Cetatea Ika, dupa Orbán Balázs, care a asociat numele cu un erou legendar Ika. Cetatea era inconjurata de o fortareata medievala, lunga de 200 de metri si lata de 10 metri. La cele doua capete ale fortaretei se aflau doua turnuri, cu plan rotund, dintre care in prezent exista doar ruinele turnului de sud, avand o inaltime de 13 metri. Se presupune ca cetatea a fost parasita cel tarziu la inceputul secolului al XV-lea.

Despre cetate, au aparul mai multe legende. Morarii din zona, pastreaza vie ideea ca in subsolul cetatii exista nenumarate comori bogate in aur si diamante. Este foarte greu sa se patrunda acolo, deoarece intrarea este pazita de doi cocosi furiosi si in timp ce unul doarme, celalalt sta treaz. Daca cineva ajunge in apropierea usii, cocosul care sta treaz incepe sa cante si usa se inchide imediat. 


     Dar in judet avem si o frumoasa statiune balneoclimaterica, situata in nordul judetului intre localitatile Turia si Bixad. Statiunea Balvanyos este bogata in izvoare cu ape minerale si in emanatii mofetice de dioxid de carbon, cu caracter postvulcanic. Statiunea este situata pe mai multe masive muntoase cum ar fi, Muntii Bodocului, Masivul Puturosu-Ciomatu si Muntele Cetatii. Statiunea se afla in aria protejata, situl Natura 2000 Ciomatu-Balvanyos. Altitudine statiunii este diversa. 





Avem de la conurile vulcanice, Ciomatu de 1301 metri la Varful Puturosu 1143 metri, iar Muntele Cetatii care are 1057 metri. Mai avem si Muntele Bolondos cu altitudinea de 1084 metri. Statiunea este formata prin contopirea a trei colonii de bai: Turia, Csiszár si Transilvania. Apele minerale de aici, au cel mai important factor balnear local. Ele mai sunt cunoscute si sub denumirea de borvize, utilizate, fie in bazine, in cure externe, cat si pentru cure interne. 




In total in microdepresiunea Balvanyos sunt 57 de izvoare. Toate contin fier, iar unele si microelemente ca bromul, iodul sau florul. Mofetele sunt in numar de trei, Grota Puturoasa si mofetele amenajate din centrul statiunii si cea de la Baile Csiszár. Gazul mofetei din Pasul Turia provenit din andezite cu hornblenda si biolit, este sub raportul radioactivitatii, pe primul loc in Romania.





     Daca tot am vorbit de Grota Puturosu sa mergem sa o si vizitam. Pestera Puturosul se afla in Turia si este o grota sulfuroasa, galerie a unui foste mine de sulf. Se afla situata pe versantul sud-vestic al Muntelui Puturosu, la o altitudine de 1052 de metri. Lungimea totala a grotei este de 14 metri.







In prezent grota este deschisa publicului, ea functionand ca o mofeta naturala. Gazul ce iese la suprafata din gura grotei, depaseste 3000 de metri cubi zilnic. fiind cea mai mare emanatie post vulcanica din Europa. Pestera a fost amenajata pentru vizitare cu 120 de ani in urma. Pestera este deschisa 24 de ore din 24.











      In orasul resedinta de judet, Sfantu Gheorghe, avem de vizitat o frumoasa catedrala cu hramul Sfintilor Gheorghe si Nicolae. Biserica a fost construita intre anii 1939-1983. Sfintirea a avut loc in data de 15 mai 1983, de catre PF Parinte Patriarh Justin Moisescu, IPS Antonie Plamadeala, PS Roman Ialomiteanu si PS Lucian Fagarasanu, inconjurati de un sobor de preoti, diaconi si foarte multi credinciosi. Pictura dateaza din anii 1979-1983.





Catedrala ortodoxa, este un monument simbol pentru comunitatea romaneasca din Sfantu Gheorghe si Judetul Covasna. Expozitia permanenta a Muzeului Spiritualitatii Romanesti, situata la demisolul catedralei, din anul 1983, ilustreaza continuarea de locuire a romanilor pe aceste meleaguri, precum si vechimea crestinismului lor, inca din vremea etnogenezei neamului romanesc, prin vestigile crestine de la Olteni, secolul III si de la Poian, secolul VI. 





Expozitia expune numeroase valori din importanta colectie de icoane pe lemn si pe sticla din secolele XVIII-XIX, multe dintre ele provenind de la biserici disparute sau de la lacasuri de cult cu putini credinciosi sau chiar fara credinciosi. Mai putem adimra si o serie de carti rare, precum:  Cazania lui Varlaam - 1643, Indreptarea legii - 1652, Chiriarodromion - 1699 sau un Liturghier tiparit in 1713 de catre Antim Ivireanu. Daca aveti drum prin Sfantul Gheorghe, opritiva pentru cateva minute sa vizitati aceasta frumoasa catedrala.




       Un ultim obiectiv de vizitat in judet, este un frumos conac, in care este amenajat si Muzeul Vietii Transilvanene. Muzeul este amenajat intr-un frumos castel nobiliar din Miclosoara. Istoria castelului Kálnoky, se intinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul isi doreste sa ne dezvaluie viata nobililor din zona, prin diversele obiecte, donate, recuperate sau cumparate, prin armele autentice ramase din luptele duse de Kálnoky cu turcii, prin mobila si hainele de epoca reconditionate sau printr-un frumos Steicher original, acelasi model folosit si de Johannes Brahms. 



Muzeul ocupa parterul castelului de vanatoare de la Miclosoara, iar Salonul de gala este prezentat in unicul stil din Europa, ce a fost cunoscut doar in Transilvania, renascentismul tarziu sau barocul timpuriu, in secolele XVII-XVIII. Una dintre cele mai frumoase sali este Casa Doamnei, locul unde era o dinioara resedinta conteselor si ne prezinta viata cotidiana a unei doamne in renascentismul tarziu si barocul timpuriu. Casa stapanului ne prezinta arme din luptele cu turcii si covoare turcesti. Pivnita castelului din secolul al XVIII-lea este acum un loc pentru mese festive. Muzeul poate fi vizitat luni intre 12:00 -17:00 si vineri, sambata si duminica intre orele 11:00 -17:00. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu