duminică, 3 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Prahova


"Suntem ceea ce ne amintim."

                                            Nichita Stanescu


Judetul Prahova, este judetul al carui Drum National 1, se umple in fiecare week-end si unde la Comarnic si Busteni se creaza aproape in fiecare zi ambuteiaje. Dar sa nu ramanem doar cu aceste neplaceri in minte despre acest judet. In definitiv pe Valea Prahovei se poate ajunge si cu trenul. In judet, sunt multe statiuni turistice, printre care amintim, Sinaia, Busteni, Azuga, Cheia, Valeni de Munte, Brebu. Locul in care Muntii Bucegi si Muntii Ciucas se inalta falnic si ne dezvaluie toate frumusetile lor : Sfinxul, Babele, Tigaile Ciucasului sau minunatele cascade. Sunt si cateva manastiri celebre in zona, cum ar fi : Sinaia, Caraiman, Cheia, Crasna, Ghighiu, Pisiota, Suzana sau minunata Zamfira. Metru cu metru, trebuie luat la pas acest judet si descoperit pe indelete, deoarece la fiecare pas descoperim alte si alte lucruri noi si miunate. In Ploiesti s-a nascut marele nostru poet Nichita Stanescu. 



O sa pornim calatoria noastra din cea mai cunoscuta statiune turistica din judet si poate si din Romania, Sinaia. Aici avem mai multe obiective de vizitat, dar incepem cu cel mai importan. Ce putea sa fie asa important, daca nu Castelul Peles. Castelul construit intre anii 1873-1914, a fost resedinta de vara a regilor Romaniei. Acum cladirea aflata in proprietatea Familiei Regale din Romania, adaposteste Muzeul National Peles. Castelul a fost construit din dorinta Regelui Caol I al Romaniei, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman si a fost decorat de catre celebri decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena.



Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii istorice din Romania, prin caracterul sau unicat si este unul dintre cele mai importante de acest tip din Europa secolului al XIX-lea. In anul inceperii constructiei castelului, Sinaia era un mic sat de munte, numit in acele vremuri, Podul Neagului. Principele Carol I, a ramas incantat de frumusetea acestor locuri si a hotarat sa ridice aici frumosul castel. Primii doi ani de la inceperea constructilor, cei  de muncitori sau dedicat in primul rand amenajarilor subterane, din cauza cursurilor de apa si infiltrarilor. In tot acest timp Carol I a supravegheat personal lucrarile. In anul, 1875, cand s-a pus piatra de temelie a castelului, au fost ingropate zeci de monede de 20 de lei cu chipul domnitorului. Amplasarea castelului, pe Valea Prahovei, nu este deoc intamplatoare.







La numai cativa km., la Predeal, era pe vremea aceea granita cu Imperiul Austro-Ungar. Ulterior dupa unirea Transilvaniei cu Romania, castelul a ajuns in inima tarii. In 1914, in castel s-a tinut Consiliul de Coroana, unde s-a stabilit neutralitatea Romaniei in Primul Razboi Mondial. In 1925, castelul a gazduit mari personalitati ale lumii, scriitori, muzicieni dar si regi si regine. Cea mai importanta personalitate care a vizitat castelul, a fost a imparatului Austro-Ungariei, Franz Joseph in anul 1896. Castelul are 160 de camere, si cel mai inalt turn, turnul central, are o inaltime de 66 de metri. Pelesul mai are si o sala de teatru, de 66 de locuri, unde avem si o loja regala. Aici s-a construit si o uzina electrica, fapt ce a facut, ca sa fie primul castel din Europa, complet electrificat. Aici in 1893 s-a nascut Regele Carol al II-lea, iar in 1921 s-a nascut Regele Mihai. Tot in 1921, aici are loc nunta principesei Ileana, sora lui Carol al II-lea, nunta la care au participat multe personalitati ale vremii, printre care si Nicolae Iorga.




Acum castelul poate fi vizitat in toata splendoarea lui si se poate vizitata si castelul Pelisor aflat chiar langa. Ceausescu nu a locuit niciodata in castel deoarece a fost pacalit ca in castel ar fi o ciuperca de lemn care nu poate fi eliminata. Acest fapt l-a speriat destul de rau si a facut ca acum sa putem admira castelul asa cum a fost el construit in 1883.















     Nu plecam din Sinaia fara sa vizitam si Manastirea Sinaia, ce se afla la doar cateva sute de metri de Castelul Peles. Manastirea a fost construita in anul 1695, de catrea spatarul Mihai Cantacuzino si a fost numita de Patriarhul Ierusalimului, Dositei, "Manastirea Buceagul". Numele de Manastirea Sinaia, a fost data de Cantacuzino, dupa cum reiese din "actul de fondatiune". Manastirea mai este denumita si "Catedrala Carpatilor " si este prima cladire ridicata pe aceste locuri.





Manastirea cu hramul Sfintei Fecioare Maria, a fost construita la inceput pentru a adapostii 12 calugari, la fel ca cei 12 apaostolii a lui Isus. Din cauza pozitiei strategice, manastirea a suferit mai multe distrugeri, din cauza invaziilor turcesti si austriece. Prima biserica a fost construita in stilul Brancavenesc, stil ce poarta aceasta denumire de la Sfantul voievod Constantin Brancoveanu. Acest stil de influenta baroca, are drept caracteristica coloanele sculptate in piatra si ornate cu motive florale. Mnastirea are si un frumos paractis ce dateaza din aceeasi perioada cu biserica, Langa acest frumos paractis se afla si mormantul lui Take Ionescu, prim-ministrul Romaniei, in timpul Primului Razboi Mondial. Datorita Regelui Carol I, manastirea este prima manastire ortodoxa din Romania, electrificata.



     Tot nu parasim Sinaia, deoarece mai avem multe de vazut, dar ne oprim la un obiectiv foarte important, Casa Memoriala George Enescu. Casa in care a trait si a compus celebrul compozitor roman George Enescu, a fost construita in stil neo-romanesc, intre anii 1923-1926. dupa planurile arhitectului Radu Dudescu. Enescu a locuit aici din 1926 si pana in 1946, cand a emigrat la Paris. Enescu doneaza aceasta casa statului roman, pentru a servi ca si casa de odihna, oamenilor de cultura si arta. In urma demersurilor marelui violonist Yehudi Menuhin, unul dintre elevii lui Enescu, in anul 1995 casa isi deschide portile publicului larg. Incepand cu 2007, casa devine sectie a Muzeului National George Enescu din Bucuresti. La intrarea in vila putem admira un frumos bust de marmura a lui George Enescu, sculptura apartinand lui Ion Irimescu.



     Nu ne departam prea mult de Sinaia, ramanem tot pe Valea Prahovei si in Busteni, mergem sa vizitam Castelul Canatacuzino. Constructia castelului a fost finalizata in anul 1911, si este opera arhitectului Grigore Cerchez. Cladirea a fost construita la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Pana in anul 1948, cladirea a apartinut familiei Cantacuzino si dupa a devenit un sanatoriu al Ministerului de Interne. Astazi aici putem vizita un frumos muzeu.




Ansamblul muzeal este format din patru corpuri. Pavilionul central, pavilionul de serviciu, vila administrativa si capela. In pavilionul central se poate vedea o colectie heraldica, ce reprezinta blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino. Tot aici mai avem si portretele familiei, facute din marmura din muntenia. Castelul este amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra sau fier forjat, seminee din piatra alba si ornamente din mozaic. Pe langa ansamblul muzeal de aici, se mai poate vizita si curtea, amenajata foarte frumos. Aici este o mica oaza de liniste, unde te poti destinde si te poti rupe de

vacarmul de pe Valea Prahovei.

     Trecem de la un castel la altul si mergem in Campina sa vizitam un frumos castel ce a apartinut Familiei Hasdeu. Castelul Iulia Hasdeu, a fost construit intre anii 1893-1896. Bogdan Petriceicu Hasdeu, a ridicat acest castel, in memoria ficei sale Iulia care a murit de tuberculoza la varsta de 18 ani. Iulia Hasdeu a fost considerata o tanara geniala, ea fiind primul roman care a absolvit cursurile Universitatii Sorbona din Paris.




Razboaiele Mondiale au deteriorat grav acest castel si din aceasta cauza au inceput in anul 1955, cand castelul a fost trecut pe lista monumentelor istorice, ample lucrari de restaurare. Intre anii 1962-1964, comisia Monumentelor Istorice a luat decizia ca acest castel sa se transforme in muzeu. In data de 9 aprilie 1965, castelul este deschis sub denumirea de Muzeul Memorial B.P. Hasdeu. La cutremurul din 1977, a fost afectat destul de grav si de aceea intra intr-un alt proces amplu de restaurare. Lucrarile de consolidare si restaurare au durat destul de mult, astfel ca in 1994 muzeul a fost repus partial in circuitul turistic si total in 1995. 





Vizitatorii pot admira portretele membrilor familiei, obiectele ce le-au apartinut, fotografii si documente vechi. Un loc important in castel il ocupa preocuparile spiritiste ale lul B.P.Hasdeu care se spune ca a tinut o legatura spirituala cu fica sasi dupap moartea acesteia. Iulia nu a locuit niciodata in acest castel. Castelul are sase sali. In sala de primire putem admira bustul sotiei scriitorului, Iulia, in sala a doua portretele familiei Hasdeu. Sala a treia este un turn, templul castelului, care are un pronaos cu oglinzi paralele si un altar. Aici se afla si o statuie a lui Isus, sculptata de Raphael Casciani. Cu toate ca a fost distrus de mai multe ori in timpul razboaielor sau de cutremur, aceasta statuie a ramas intacta. Sala patru este sala in care se afla bioul de lucru al familiei. Sala cinci este sala cu cale, sala dedicata ficei scriitorului, Iulia. Aici se afla papusa Iuliei si un bust al sau, sculptat de Ioan Georgescu din marmura de Carrarra, realizat in 1890. 




Tot aici putem admira si jurnalul si caietul de matematica al Iuliei. Sala sase, este camera obscura, unde aveau loc sedintele de spiritism, care are un porumbel de piatra, o luneta astronomica un sfesnic si o statueta a lui Isus. Pe langa toate aceste, aici putem auzii si cateva povesti interesante despre Familia Hasdeu si chiar despre sedintele de spiritism facute de talal Iuliei, despre care se spune ca vorbea destul de des cu acestata, dupa moartea sa. Este stiut faptul ca unele sedinte de spiritism se faceau si la Cimitirul Bellu din Bucuresti.




     Dar in judet avem si o salina interesanta ce trebuie vizitata. Salina Slanic, este o fosta exploatare miniera a sarii, ce se afla situata in statiunea Slanic Prahova. Masivul de sare are o lungime de 5-6 km. si o latime de 2-3 km. Salina dateaza din anul 1686, cand spatarul Mihail Cantacuzino, a descoperit ca in judet exista un zacamant de sare si a dorit sa deschida o mina, a cumparat mosia Slanic. Asa ca in anul 1688, a fost deschisa pe Valea Verde, prima exploatare miniera de sare, urmand ca intre 1689-1691, sa se mai deschida si exploatarile de la Baia Baciului. In anul 1713, spatarul doneaza mosia de la Slanic cu ocnele de sare, Manastirii Coltea din Bucuresti. In anul 1852, domnitorul Barbu Stirbei, cu prilejul unei intrevederi, ce a avut loc la Sibiu,  cu imparatul Franz Joseph al Austriei , a solicitat acestuia un specialist in exploatari miniere, in vederea modernizarii expoatarilor din Muntenia. In urma unui concurs facut printre inginerii din Austro-Ungaria, a fost recomandat inginerul Carol Karacsony, seful Salinei Ocna Dej.


El a adus propunerea Ministerului de Finante, de a se renunta la metona de exploatare cu camere ogivale si folosirea metodei camerelor cu profil trapezoidal, folosita pentru prima data la Salina Wieliczka din Polonia. Acum o parte a salinei de aici este un frumos muzeu subteran si o baza de tratament pentru diverse afectiuni ce se pot trata cu aerul sarat. Pana in 2014, in salina se cobora circa 204 de metri, cu un lift care s-a prabusit de la 4 metri inaltime, cu opt turisti in el. Din fericire doar doi au fost raniti. Din acel an, accesul se face cu niste microbuze ce pleaca la un interval de 15 minute, din parcarea salinei.




     Daca suntem la Slanic, sa mergem sa vizitam si o frumoasa manastire din apropiere. Manastirea Zamfira cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si Sfantul Nifon, se afla amplasata pe Valea Teleajenului si este o ctitorie a epocii fanariote. Manastirea este una de maici, iar biserica veche Sfanta Treime, se afla acum in cimitirul manastirii, in afara incintei. Manastirea este una speciala si de o valoare inestimabila, deoarece pictura bisericii este executatata de Nicolae Grigorescu intre anii 1856-1857.




Cu toate ca pictura murala difera de cea de icoane, analistii au considerat ca avand in vedere realizarile lui Grigiorescu de la  Biserica din Baicoi si de la Caldarusani, acesta era cel mai nimerit sa realizeze pictura acestei manastiri. Grigorescu a fost selectat in detrimentul lui Constantin Lecca, Anton Chladek sau Gheorghe Tattarescu. Intr-adevar, nu s-au inselat, deoarece aici a iesit o pictura monumentala. Pe langa biserica monumentala de aici, mai avem si o curte frumoasa care te duce cu gandul ca ai fi in paradis. Maicutele de aici au grija mare de toate florile, astfel incat atunci cand treci pragul manastirii sa te simti intr-o alta lume, intr-o lume de basm.



     Tot aproape de Zamfira, putin mai sus la iesirea din Campina, pe Valea Doftanei, mergem sa vizitam un frumos ansamblu muzeal, de la Brebu. Muzeul Casa Domneasca Brebu, face parte din complexul arhitectural medieval Brebu. Alaturi de biserica fostei manastiri, zidul de incinta si turnul clopotnita, complexul este unul dintre cele mai importante monumente istorice din secolul al XVII-lea din Judet. 






Casa Domneasca este formata din opt camere, o terasa prevazuta cu loggie si un foisor. Aici sunt prezentate exponate care atesta dezvoltarea agriculturii , mestesugurilor si comertului din secolele XVII-XVIII, precum si inflorirea economica a Traii Romanesti in acea epoca. Doua dintre aceste sali sunt dedicate culturii artei tipografice, care cunoaste o ampla dezvoltare in timpul domniei lui Matei Basarab si a lui Constantin Brancoveanu.




Tot aici sunt expuse si cateva carti vechi, Pravila de la Govora din anul 1640 si Indreptarea legii, tiparita la Targoviste in anul 1652. Tot aici mai avem si Biblia de la Bucuresti din anul 1688, monument de limba literara romaneasca sau carti realizate de mitropolitul Dosoftei sau Antim Ivireanu la Snagov. Muzeul mai cuprinde si icoane vechi, vesminte, costume boieresti din catifea, cusute cu fir de aur si argint sau podoabe si bijuteri de epoca. Muzeul este amplasat intr-un peisaj mirific, pe Valea Doftanei.





     Cu spuneam la inceput, judetul este bogat in manastiri, asa ca mergem sa vizitam o alta frumoasa manastire, in statiunea Cheia. Manastirea Cheia, cu hramul Sfanta Treime, este o frumoasa manastire de calugari, situata pe malul drept al Paraului Tampa. Manastirea este atestata documentar din anul 1770, dar ea a fost distrusa de turci. 





Dupa ce a fost refacuta, manastirea a fost mistuita de un puternic incendiu. Biserica actuala, un mnument de o mare valoare artistica, a fost construita intre anii 1835-1839 si a fost pictata de marele pictor roman Gheorghe Tattarescu, in anul 1837. Scopul constructiei acestei manastiri intr-un loc asa salbatic si pustiu, a fost in primul rand pentru viata monahala ce se desfasura aici. 




Avand in vedere faptul ca amplasarea manastirii este foarte aproape de granita cu Transilvania, manastirea a folosit si ca loc de popas si alinare pentru romanii persecutati in aceste locuri. De la manastire pleaca mai multe trasee turistice, recomadate iubitorilor de ascensiuni montane. Printre aceste trasee amintim traseele din Cheile Cheitei, traseu catre Cabana Muntele Rosu si de acolo spre Cabana Ciucas, spre Cabana Ciucas prin Valea Berii, traseu spre Saua Tigailor sau spre Valea Babarunca.



     Am colindat prin tot judetul si nu am poposit deloc in orasul resedinta de judet, Ploiesti. Aici sunt mai multe obiective de vizitat dar noi o sa ne oprim doar la unul din ele. Muzeul Ceasului Nicolae Simache este o sectie a Muzeului de istorie si dateaza din anul 1963. Mai intai a fost deschis intr-o sala a Palatului Culturii, pana cand datorita numeroaselor achizitii, a capatat un patrimoniu destul de mare incat sa poata fi mutat intr-o cladire proprie.





Cu aceasta ocazie a fost propusa Casa Luca Elefterescu care a fost adaptata noului scop. In anul 1971, au fost terminate lucrarile de amenajare, iar in anul 1972, muzeul a fost deschis pentru publicul larg. Acum in muzeu putem admira o colectie de 1.000 de piese, printre care : cadran solar, pendul din lemn din 1634, ceas pus in miscare printr-o cadere de apa, fabricat in Londra in anul 1654, primul ceas de buzunar, denumit "oul de Nürnberg", orologii de tun, un ceas din 1693, creatie a ceasornicarului Ralf Gout, ceasul de mana construit tot in 1693 de Courvoisier, cu efigia lui Ludovic al XIV-lea. 



Pot fi admirate si ceasuri cu mecanism muzical ce canta Marseilleza, Desteapta-te, romane !, sau valsurile lui Strauss. Tot aici mai putem vedea ceasuri purtate de mari personalitati precum : Constantin Brancoveanu, A.I. Cuza, Mihail Kogalniceanu, Cezar Bolliac, B.P. Hasdeu, Theodor Aman, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, etc. Merita sa va opriti macar cateva zeci de minute, daca sunteti pasionati de ceasuri si poate chiar putin de istorie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu