marți, 12 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Harghita


"Desigur, chemarea omului pe acest pamant este nu de a trai in zadar, ci a-ti pune puterile sufletesti si trupesti ce ti le-a daruit bunul Dumnezeu la munca cinstita, pentru tine insuti, pentru familia ta, iar pe de alta parte in scopul de a contribui cat mai mult la binele obstesc, la propasirea si intarirea neamului din care faci parte."


                                                                                Patriarhul Miron Cristea


Judetul Harghita, cu resedinta de jutet in Orasul Miercurea Ciuc, este al III-lea judet, dupa Mures si Covasna, din asa zisul Tinut Secuiesc. Este un judet bogat in minuni naturale si cu foarte multe masive muntoase. Pe teritoriul judetului putem intalnii. Muntii Calimani, Muntii Gurghiu, Muntii Hatrghitei, Muntii Budacului, Muntii Giurgeului, Muntii Hasmas, Muntii Ciucului si Muntii Persani. Este traversat de cateva rauri importante : Raul Olt, Mures, Tarnava Mica, Trotus, Uz, Varghis, Homorod, Casin si Bicaz, Judetul are si doua lacuri foarte frumoase: Lacul Rosu si Lacul Sfanta Ana. De invecinat se invecineaza cu judetele: Neamt, Bacau, Mures, Brasov, Covasna si Suceava. Sunt multe de vazut si de facut in judet, mai ales ca este bogat si in ape termale si exista multe spauri, care mai de care mai frumoase si unde te poti relaxa.


      Pe primul loc, in acest top avem un lac foarte frumos, pe care vreau sa mergem sa il vizitam. Lacul Rosu, care mai este cunoscut si sub numele de Ghilcos, sau Lacul Ucigas,  este un lac de baraj natural, format in urma prabusitii unui versant, din cauza cutremurului ce a avut loc pe 23 ianuarie 1838. Cutremurul a avut intensitatea de 6.9 grade magnitudine, la poalele Muntelui Hasmasul Mare, in apropierea Cheilor Bicazului. Lacul se intinde pe un perimetru de 2.830 metri si are un volum de apa de peste 587.000 de metri cubi. 



Lacul s-a format la altitudinea de 983 de metri. Numele lacului provine de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi si hidroxizi de fier. Legenda spune ca in momentul prabusirii versantului, lacul a acoperit un sat si este rosu din cauza sangelui care s-a varsat aici. O particularitate a acestui lac este aceea ca pe suprafata lui putem vedea trunchiuri de copac, ce ies din apa lacului.







       Daca suntem aici langa Lacul Rosu, trebuie sa mergem sa vedem si Cheile Bicazului, care incep de aici si se termina in localitatea Bicaz - Chei. Dupa parerea meu sunt cele mai frumoase chei din Romania si printre cele mai frumoase din Europa. Cheile atrag fosrte multi turisti din toata lumea, in fiecare an. Cheile sunt formate de Raul Bicaz si fac legatura dintre Transilvania si Moldova. Din totalul de 6 km cat au cheile doar o parte se afla in Judetul Harghita, restul se afla in Judetul Neamt. Cheile sunt strabatute de Drumul National 12C, care leaga orasele Gheorghieni de Bicaz. Cheile sunt incluse in Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas, ce are o suprafata de 6.575 ha.









       Dar in judet mai avem un frumos lac natural Lacul Sfanta Ana. Lacul este singurul lac vulcanic din Romania. Este situat in Masivul Ciomatul in stanga Raului Olt. Este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatul Mare, din masivul vulcanuc, Puciosul. Vulcanul este unul cu cea mai actuala eruptie din Carpati si din Europa de Est, care a avut loc acum 42.000 de ani.







Lacul, ce are o forma aproape circulara, se afla la altitudinea de 946 de metri. Are o lungime de 620 de metri, o latime de 460 de metri, suprafata totala este de 19.50 ha si adancimea maxima este de 7 metri. Deoarece lacul se completreaza cu apa doar din precipitatii, neavand izvoare, puritatea apei se apropie de cea a apei distilate, cu numai 0.0029 ml minerale. Lacul este o rezervatie complexa naturala, geologica, floristica, faunistica si este legat de statiunea Baile Tusnad prin poteci turistice. Langa lac se afla si o capela romano-catolica cu hramul Sfanta Ana. 



      Dar sa mergem acum sa vizitam o frumoasa salina, ce se afla in Praid. Salina Praid se afla in bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsa in Dealul Sarii, formand triunghiul Praid, Ocna de Jos, Ocna de Sus. Mina de la Praid este atestata documentar din anii 1200, dar primele exploatari de aici incep in anii 1700. Exploatarea miniera a sarii geme de la Praid, a inceput in 1762, cand in partea de sud-este a Dealului Sarii, a aparut Mina Iosif. Prima mina a avut o forma de clopot si sarea extrasa manual, era pusa in piei de bivol si trasa la suprafata cu ajutorul unui crivac cu cai. 





Din 1765, incep exploatarile de suprafata, care merg in paralel cu cele din subteran. Dar mineritul sistematic apare in 1787, data la care sarea din Praid, devine proprietate de stat austriaca. Dupa crivacul cu cai, transportul sarii din mina la suprafata, s-a facut prin putul Gheorghe Doja si prin calea ferata ingusta, iar dupa anii '70 ai secolului XX, cu basculante de 16 tone. In anul 1978, la 40 de metri sub minele vechi, se deschide o alta mina, care a fost pusa in exploatare in 1980. 




Camerele minei au latimi de 20 de metri, inaltimi de 12 metri, si lungimi de mai multe sute de metri. In 1991 au inceput lucrarile pentru deschiderea unui sector minier nou, dat in exploatare in 1994. Acum o parte a salinei este destinata publicului larg, ce vine aici pentru tratamente de speleoterapie si climatoterapie. Tratamentele sunt benefice bolilor cailor respiratorii. Pot venii aici si turistii doritori sa afla mai multe despre istoria acesto mine si pentru a vedea cu ochii lor cum a fost extrasa sarea de la Praid. Intrarea in mina se face cu autobuzele pe o lungime de 1.5 km., si dupa coboram 250 de trepte abrupte.



Mina este dotata cu mese si canapele din lemn, un bufet, multe locuri de joaca pentru copii, o bisericuta de lemn, mese de biliard, dar si un internet cafe. In mina pot intra pana la 3000 de vizitatori pe zi. In mina putea sa ne bucuram de primul parc de aventura din Europa, construit intr-o salina. Club Aventura este primul parc de aventura din Romania, ce imbina trasee cu elemente intre stalpi de pana la 15 metri inaltime si trasee pe stanca de sare.  





       Mergem de aici in resedinta de judet, Miercurea Ciuc, unde trebuie sa vizitam o frumoasa catedrala ortodoxa. Catedrala din Miercurea Ciuc are hramul Sfantul Ierarh Nicolae. Pentru comunitatea romaneasca din Miercurea Ciuc, construirea acestei biserici ortodoxe, a fost initiativa cea mai importanda, dupa Unirea de la 1918. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1929, iar constructia a durat pana in 1936. Catedrala construita in stil bizantin, a fost sfintita in anul 1936 de marele Mitropolit al Ardealului Nicolae Balan. Pictura a fost facuta de catre pictorul Gheorghe Belizarie. In toamna anului 1940, viata liturgica de aici a incetat, din cauza cedarii unei parti din Ardeal. Pana in anul 1944, cand a incetat prigoana asupra ortodocsilor, in aceasta zona, biserica a fost transformata in magazie. 








Doi credinciosi, Constantin si Stefania Gheorghiu, refugiati in 1940 si reintorsi in 1946, daruiesc catedralei o Sfanta Evanghelie. 
Dupa infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, in anul 1994, biserica Sfantul Nicolae, a devenit catedrala episcopala. In 25 septembrie 1994, a fost instalat primul episcop al noii Episcopii a Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan. 






     In Municipiul Toplita, avem de vizitat o frumoasa manastire. Manastirea Toplita, cu hramul Sfantul Proroc Ilie Tesviteanu, a fost construita de catre patriarhul Miron Cristea. Manastirea situata la poalele Muntilor Calimani, a fost fondata in anul 1928. In complexul monahal de aici avem si o biserica monument, numita si Biserica de la Stanceni, care a fost construita in 1847 si a fost mutata la Toplita in 1910.Biserica de lemn, este o capodopera a artei populare.Paraclisul manastirii de calugari, poarta hramul Izvorul Tamaduirii.




Patriarhul Miron Cristea, ridica aceasta manastire, intru pomenirea parintilor sai George si Domnita, tarani vrednici din Toplita. Cladirea staretei s-a construit din materialul casei, in care s-a nascut Patriarhul Miron Cristea. Nici aceasta manastire, nu a fost ocolita de nedreptul tratat de la Viena si de regimul totalitar de pana in 1989, ani in care viata spirituala era greu incercata. Dupa 1989, viata spirituala de aici, reintra in regimul normal. Asezata intr-un cadru natural mirific, manastirea este un mic colt de Rai, in acest judet greu incercat pentru viatat spirituala ortodoxa. 








      In Harghita sunt si cateva statiuni balneoclimaterice foarte importante pentru turismul de acest gen din Romania. Una dintre ele este Statiunea Baile Tusnad. Cu o populatie de 1641 de locuitori, este localitatea cu cea mai mica populatie din Romania. Statiunea este situata in Depresiunea Ciucului, intre Muntii Harghita si Muntii Bodoc, in Cheile Oltului, la altitudinea de 650 de metri. Cel mai probabil anul fondarii statiunii este 1842, cand vindecarea miraculoasa a unui fiu de ciban, a atras atentia asupra efectelor miraculoase a apelor minerale de aici.



In anul 1845 s-au pus bazele unei societati pe actiuni, in vederea exploatarii statiunii. In anul 1848 cu ocazia revolutiei, statiunea este distrusa. Reconstructia incepe in anul 1852. De curand in statiune s-a deschis un centru spa modern, cu un mare bazin cu apa termala. Recomandarea este sa nu ergeti, atunci cand sunt zile libere sau in week-end-urile de vara, deoarece este destul de aglomerat si trebuie sa asteptati mult pana intrati inauntru. In centru statiunii se afla si un frumos lac, Lacul Ciucas, care a fost creat in scop turistic. 




      O alta statiune de interes national este Statiunea Borsec. Statiunea cu cea mai buna apa minerala din Romania si una dintre cele mai bune din lume. Este situata intr-o depresiune, la interferenta Muntilor Giurgeului, Muntii Bistritei si Muntii Calimani, la o altitudine de 850-950 metri. Acumularea unor ape minerale in masivele calcarelor dolomitice de la Borsec, este caracterizata prin aparitia unor izvoare cu debite apreciabile si mineralizare ridicata. 





Prezenta dioxidului de carbon in aceste ape este legata de aureola mofetica a lantului Harghita - Calimani. Zona este acoperita in proportie de 95% din paduri de conifere si pe alocuri de foioase. Apele de aici au primit medalia Targului International de la Viena in 1873, apa de Borsec fiind numita, "Regina Apelor Minerale", medalia de argint si Diploma de Onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv la Trieste si Diploma de Onoare a expozitiei de la Paris in 1878. 




       Avem in judet si un frumos castel ce merita vazut. Castelul Lazar este construit intr-o combinatie de stiluri, romantic, gotic si renascentist. Construit in Comuna Lazarea, poarta numele familiei care l-a construit. Stefan al IV-lea Lazar, jude al scaunelor Ciuc, Gheorghieni si Casin, a fost cel care a demolat conacul medieval din apropiere si a construit o cladire mai ampla, refolosind unele segmente ale vechii cladiri. Cel mai vechi corp de cladiri, dateaza din anul 1532, restul fiind adaugate intre anii 1631-1632. 





Castelul Familiei Lazar, trecut de partea curutilor, in revolutia condusa de Francisc Rácóczi, a fost devastat si incendiat de Habsburgi intre anii 1706-1707, iar cel mai afectat corp, a fost cel rezidential. Dupa ce a redobandit increderea casei imperiale Francisc al IV-lea Lazar, a fost renumit in 1742, jude al scaunelor Ciucului, Gheorghieni si Casin. Dupa numire el si-a mutat resedinta dinou aici la castel si a mai construit un nou corp in stil baroc, numit anteriao Casa Doamnei.




In 1773 castelul a fost impartit intre cel trei membrii ai familiei, pana la mijlocul secolului XIX. La momentul respectiv, doar o mica parte din cetate a fost locuita. Acum castelul este administrat de Centrul Judetean de Creatie, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Harghita, insa traiesc si urmasii familiei Lazar care il revendica. Castelul figureaza pe lista monumentelor istorice. 






       Mai avem un castel in acest judet plin de monumente istorice. Castelul Mikó este un castel cu bastioane italienesti, ridicat in stilul renasterii tarzii si este cel mai vechi si monument istoric al Orasului Miercurea Ciuc. Castelul poarta numele constructorului sau Francisc Mikó, in documentele vtremii este mentionat ca, castelul lui Mikó. Constructia castelului a inceput in anul 1623, la zece ani dupa ce proprietarul a devenit capitan suprem al scaunelor secuiesti Ciuc, Gheorghieni si Casin. Pe langa aceasta functie, Francisc Mikó, a fost si consilierul principelui Gabriel Bethlem, diplomat si cronicar. 




Castelul este construit in plan patrulater 75 / 70 metri. Dupa 1636, castelul trece in proprietatea lui Damokos Tamás, jude suprem al scaunuli Ciuc. In anul 1661, trupele turcesti conduse de Ali, pasa de Timisoara, invadeaza ciucul si ocupa si incendiaza castelul. Este reconstruit intre anii 1714-1716 sub conducerea generalului imperial Stephan Steinville. In jurul castelului, austriecii au proiectat un sistem de bastioane italienesti care mai sunt vizibile si astazi, pe latura sudica. In anul 1880 santul castelului este umplut. Pana la mijlocul secolului XX, cu mici intreruperi, castelul a fost in folosinta armatei. In 1970 dupa o restaurare completa, a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului, infintat in 1930. Aici se desfasoara anual Festivalul European de Muzica Veche, cu recitaluri si concerte de muzica culta, cu acces liber, precum si Universitatea de Vara de Muzica Veche. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu