"Totul pentru tara, nimic pentru mine."
Carol I
Judetul Alba, este unul din inima tarii si din inima Transilvaniei. Este un judet cu o insemnatate istorica foarte mare. Aici regasim orasul Marii Uniri de la 1918 sau Campia Libertatii de la Blaj, locul unde in 1848 a avut loc Marea Adunare de la Blaj. Multa parte a judetului se intinde in Podisul Transilvaniei, dar de aici incepe si una dintre cele mai frumoase sosele din tara, Transalpina. Si aici sunt multe obiective turistice, de o insemnatate istorica importanta, dar si obiective naturale, cum ar fi Rapa Rosie sau Lacul Oasa. Dar sa mergem sa luam la pas acest Judet minunat. De unde sa incepem, daca nu din orasul unde s-a infaptuit Unirea Romaniei cu Transilvania, din Alba Iulia.
Carol I
Judetul Alba, este unul din inima tarii si din inima Transilvaniei. Este un judet cu o insemnatate istorica foarte mare. Aici regasim orasul Marii Uniri de la 1918 sau Campia Libertatii de la Blaj, locul unde in 1848 a avut loc Marea Adunare de la Blaj. Multa parte a judetului se intinde in Podisul Transilvaniei, dar de aici incepe si una dintre cele mai frumoase sosele din tara, Transalpina. Si aici sunt multe obiective turistice, de o insemnatate istorica importanta, dar si obiective naturale, cum ar fi Rapa Rosie sau Lacul Oasa. Dar sa mergem sa luam la pas acest Judet minunat. De unde sa incepem, daca nu din orasul unde s-a infaptuit Unirea Romaniei cu Transilvania, din Alba Iulia.
Mai precis, mergem sa vizitam Cetatea Alba Carolina. Cetatea construita in secolul al XVIII-lea, pe dealul Citadelei, avea rol de fortificatie strategica de aparare a Imperiului Habsburgic, impotriva Imperiului Otoman. Pe locul actualei cetati s-au aflat inainte doua fortificatii precedente : Castrul Roman al legiunii a XIII-a, Gemina, in anul 106 d.H. si Cetatea Medievala Balgrad, in secolele XVI-XVII. Lucrarile topografice, premergatoare actualei constructii, au inceput in anul 1711. Planul original al cetatii, a fost emis la Viena si aprobat de printul Eugeniu de Savoia in anul 1714. Terenul de 130 ha., a fost eliberat in anii 1713-1715, prin daramarea vechiului oras medieval. Constructia propiu-zisa, care urma sa fie principala fortificatie din Transilvania, a inceput in anul 1715 si terminata in anul 1738.
In anul 1849, trupele ungare ale lui Kossuth, conduse de generalul Bem, au asediat timp de trei luni cetatea. Populatia se refugiase aici, asa cum avea voie atunci, in santurile interioare. Corpul principal al cetatii este in forma de heptagon neregulat, cele sapte bastioane, conferindu-i o imagine stelata, tipica sistemelor de acest gen. Intre bastioanele principale si curtinele din a doua linie, se afla santul interior cu latimea de 27 de metri. In cetate se tin anula foarte multe festivaluri, dar cel mai important este Festivalul Roman Apulum, care se tine la inceputul lunii Mai.
La acest festival am fost si eu prezent, in anul 2019 si mi-a placut foarte mult. Pe langa cavalerii in armuri, aici se mai fac si demonstratii de lupta intre Daci si Romani. Sunt prezentate cateva legiuni romane ce au activat aici acum aproape 2.000 de ani. Langa cetate avem de vizitat si Catedrala Incoronarii. Biserica este construita in anul 1921, cu sprijinul Casei Regale a Romaniei. Pe 8 octombie 1922, a avut loc sfintirea catedralei, ce a primit hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Din anul 1975, lacasul devine catedrala a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Pe 15 octombrie 1922, in curtea catedralei a avut loc Incoronarea Regelui Ferdinand al Romaniei si a Reginei Maria. Coroanele regale au fost sfintite de Patriarhul Romaniei Miron Cristea. Ceremonia nu a fost tinuta in biserica, deoarece Ferdinand fiind de religie catolica, nu a dorit sa fie incoronat de catre un membru al Bisericii Ortodoxe.
Asa ca Ferdinand si-a asezat singur pe cap coroana de otel si dupa, a asezat pe capul Reginei Maria coroana de aur. Pe 1 decembrie 1948, dupa interzicerea Biserici Romane Unite cu Roma, a fost organizata aici o ceremonie dedicata "Reintregirii Bisericii Ortodoxe Romane". Cu aceasta ocazie, mai multi preoti greco-catolici, au depus juramant de credinta catre patriarhul Justinian Marina. Cu acesta ocazie, a fost schimbat numele catedralei in "Catedrala Reintrgirii Biserici Ortodoxe Romane". Arhitectura in stil bizantin a bisericii este inspirata de la Biserica Domneasca de la Targoviste, locul de incoronare pentru voievozii valahi.
Nu mergem foarte departe, deoarece, daca suntem la Alba-Iulia, trebuie sa vizitam neaparat si Muzeul National al Unirii, unde se afla sala mare unde a fost semnat actul Unirii Romaniei cu Transilvania, la 1918. Muzeul detine doua cladiri, cu valoare de monument istoric. Cladirea Babilon, construita intre 1851-1853, in stilul arahitecturii romane si Sala Unirii, unde s-a votat Unirea, in anul 1918. Aceasta cladire a fost construita intre anii 1898-1900 si initial a fost destinata a fi cazinou militar. Muzeul este inaugurat in anul 1888, din initiativa Societatii de istorie, arheologie si stiintele naturii ale Comitatului Alba Inferioara. Muzeul Unirii este organizat in anul 1929. Se pot viziona aici, diverse colectii arheologice si multe marturii din istoria moderna a romanilor.
Sa mergem in al doilea oras ca importanta din judet si sa vizitam Biserica Evanghelica din Sebes. Ansamblul bisericii este format din mai multe monumente : Biserica evanghelica, Capela Sfantul Iacob, Casa parohiala evanghelica si zidul de incinta. La baza o bazilica romanica de la inceputul secolul al XIII-lea, ce a fost extinsa la sfarsitul secolului, cu doua travee spre vest. Tot atunci a inceput constructia celor doua turnuri dinspre vest si a celor doua capele care incadrau corul.
In anul 1255, biserica a fost transformata in stilul gotic timpuriu. In anul 1370 a inceput constructia corului gotic cu deambulatoriu, constructie terminata in anul 1380. Turnurile de vest incepute in a doua parte a secolului al XIII-lea nu au mai fost terminate si au fost inlocuite in 1383, cu un turn clopotnita median, dreptunghiular, In secolul al XV-lea, biserica a devenit un monument ilustrativ pentru goticul transilvanean, prin largirea navelor laterale si prin suprainaltarea navei mediane. La biserica se ajunge foarte usor, deoarece este asezata in centrul orasului. Daca aveti drum prin Sebes, nu ezitati sa va opriti si sa admirati aceasta capodopera a judetului Alba.
Nu ne departam prea mult de oras deoarece la iesire din Sebes avem un monument natural, pe care trebuie neaparat sa il vizitam, Rapa Rosie. Este o arie protejata de interes national, ce se intinde pe o suprafata de 10 ha. Rezervatia complexa, cuprinde formatiuni de eroziune si siroire care dau peisajului un aspect impozant. Rapa Rosie este situata in Podisul Secaselor, pe malul drept al Raului Secasul Mare, la doar 4 km. de oras.
Cu o lungime de 800 de metri, are inaltimi ce variaza intre 50 si 125 de metri. Si altitudinea variaza intre 300 si 425 metri. Microrelieful de aici, cu coloane ciudate si piramide etajate separate de ravene, este denumit de geografi, "badlands". Apele de siroire, au sapat aici cute adanci, dand nastere unor coloane numite, "piramide coafate".
Nu departe de Sebes, pe drumul ce leaga Transalpina cu noua autostrada Sibiu-Deva, mergem sa vizitam Cetatea Taraneasca de la Calnic. Drumul pana aici trece printr-o minunata padure. Eu am crezut ca am ajuns in Dumbrava Minunata. Pentru ca a fost conservata foarte bine pana in zilele noastre, cetatea este pe lista monumentelor UNESCO. Acum in cetate avem o biserica foarte frumoasa, ce la etaj adaposteste un muzeu cu obiecte taranesti din aceasta zona, turnul clopodnitei, si frumoasele ziduri de aparate. Langa biserica avem si o frumoasa crama cu 8 butoaie imense.
O fantana, acum plina cu flori, de jur imprejur, o putem vedea in stanga bisericii in curtea interioara a cetatii. Tot in acest complex la doar 200 de metrii de intrarea in cetate, prin padure ajungem si la o biserica catolica, ce momentan este intr-un proces de restaurare. Cetatea a folosit atat ca centru de aparare a zonei cat si loc de adapost pentru alimentele taranilor din sat. Tariful de intrare este de 10 ron. Mergeti neaparat sa o vedeti, peisajul pana la cetate este extraordinar si de aici iesit imediat in Autostrada Sibiu-Deva.
In Alba, avem si o frumoasa manastire de maici, Manastirea Ramet. Manastirea ridicata in Muntii Ramet, cu hramul, Nasterea Precistei si Izvorul Tamaduirii, este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Transilvania. La doar 34 de km. de Alba - Iulia, manastirea este situata la intrare in Cheile Rametului, in Valea Geoagiului. Data ridicarii manastirii nu este cunoscuta, dar dupa descoperirea celui de a treilea strat de fresce, de pe zidurile interioare, care a fost pictat de Mihu de la Crisul Alb, in anul 1377, putem spune ca acest lacas de cult este unul dintre putinele biserici romanesti de piatra, din Transilvania secolului al XIII-lea.
Manastirea s-a aflat sub protectia lui Matei Corvin, a voievodului Radu Voda cel Mare si a lui Mihai Viteazu, care a si refacut-o. Pe unul dintre pereti manastirii, avem o pictura destul de rara, ce il reprezinta pe episcopul unit al Blajului, Ioan Inocentiu Micu - Klein. In 1785, biserica a fost distrusa ca represalii, pentru participarea taranilor la rascoala lui Horea, Closca si Crisan. A fost refacuta in 1792. In anul 1955, manastirea se transforma in manastire de maici. In 1959, comunistii desfiinteaza manastirea, dar maicile revin la manastire in anul 1962, "sub acoperire", ca facand parte dintr-o sectie de covoare. In anul 2019, aici a izbucnit un mare incendiu ce a fost stins in 13 ore. Incendiul a distrus cam 1.000 de mp. de acoperis, dar spatiile din interior au fost afectate in proportie de doar 20%.
Daca am ajuns pana la Blaj, nu putem pleca fara sa vizitam Catedrala greco-catolica, cu hramul Sfanta Treime. Catedrala a fost construita in stil baroc, intre anii 1741-1749. Arhitectii au folosit ca model, Biserica Iezuitilor din Cluj, care este prima biserica catolica ridicata in Transilvania, dupa reforma. Biserica este catedrala arhiepiscopala majora a Bisericii Romane Unita cu Roma. Catedrala a fost sfintita in anul 1756, de catre episcopul Petru Pavel Aron. Catedrala cu cele doua turnuri, adaugate in 1838, domina piata centrala din Blaj. In biserica putem admira portretele celor opt papi, ce au fost pictate de Iacob Zugravu.
Trebuie sa vizitam si una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania, Pestera Scarisoara ce adaposteste Ghetarul Scarisoara. Ghetarul este cel mai mare ghetar subteran din Romania. Nu se cunoaste data exacta a descoperirii pesterii, dar cea mai veche mentiune a fost facuta in anul 1847 de catre A. Szirtfi. In anul 1927, Emil Racovita, cerceteaza formatiunile de gheata de aici. Pestera Ghetarul de la Scarisoara, face parte din sistemul carstic Ghetar - Ocoale - Dobresti.
Situata la o altitudine de 1.165 m, este formata din calcare de varsa Jurasic superior. Cea mai veche gheata de la baza ghetarului, are varsta de 4.000 de ani. Pe carote de gheata, recoltate de cercetatorii de la institutul de speologie, Emil Racovita din Cluj sau chiar de catre cercetatori straini, descifreaza din trecut o serie intrega de date.
Datele ne pot arata, cum a fost vremea in ultimii 4.000 de ani, cand au fost incendii in zona, sau cat aur se exporta din Apuseni, pe vremea Dacilor. Topografia Ghetarului de la Scarisoara, este destul de simpla, deoarece pestera reprezinta o incapere unica, in mijlocul careia se afla un imens bloc de gheata de 80.000 metri cubi. Ghetarul este important pentru stiinta, in primul rand in complexul de fenomene care se datoreaza prezentei ghetii si structurii generale a pesterii : morfogeneza si evolutia formatiunilor de gheata, stratificarea masivului de gheata, etc. In gheata pesterii s-a descoperit un schelet de Rupicapra.
Avem in acest juset si o exploatare miniera din vremea Dacilor. Exploatarea de aur de la Rosia Montana. Aceasta exploatare miniera a format o serie de galerii, cu o lungime de peste 100 de km. Localitatea este una cu cea mai veche traditie, in exploatarea metalelor peretioase, din Europa, ce era cunoscuta sub denumirea de Alburnus Maior. Labirintul de galerii de aici este mai vechi ca istoria poporului roman. Datorita sistemului complex de aici, nu este inca cunoscuta lungimea totala a galeriilor. In Galeriile Romane este permis accesul vizitatorilor.
Cei sapte km. ce se pot vizita, sunt unici in lume prin lungime si gradul de pastrare. Ca sa ajungem in galeriile, sapate de romani acum 2.000 de ani, trebuie sa coboram 157 de trepte. Localitatea este propusa pentru a intra in Patrimoniul Universal UNESCO. Muzeul poate fi vizitat de luni pana vineri, intre orele 8-14 si aveti si un ghid specializat care va va conduce prin frumosul labirint.
Dar v-am spus la inceput ca prin judet, trece o impresionanta sosea montana, Transalpina. Soseaua tine de la Sebes pana in localitatea Novaci di Judetul Gorj. La altitudinea de 1255 de metri, pe aceasta sosea avem doua obiective foarte frumoase : Lacul de acumulare Oasa si Manastirea Oasa. Barajul de la Oasa este construit pe Raul Sebes si formeaza un lac de acumulare de 441 ha si 136 milioane de metri cubi de apa.
Lacul este cel mai mare de pe cursul Raului Sebes. Barajul a intrat in functiune in anul 1979 si are o inaltime de 91 de metri. Lungimea maxima a barajului este de 300 de metri si latimea de 10 metri. Daca venim dinspre Sebes, nu trebuie sa urcam pe baraj, in dreapta incepe un drum forestier de 2 km, ce duce la Manastirea Oasa construita aici. Manastirea se afla pe marginea lacului de baraj de la Oasa.
Biserica de aici este una de lemn cu hramul Adormirii Maicii Domnului si Sf. Pantelimon si stramutata aici de pe Valea Frumoasei odata cu construirea Barajului de pe Raul Sebes. Acum s-a construit o alta biserica mare de caramida. Ceea ce m-a impresionat la aceasta biserica este faptul ca se intra intr-un hol ce inconjoara de jur-imprejur biserica pe dinauntru. Bisericuta de lemn de pe Valea Frumoasei, a fost ridicata in anul 1943 de catre scriitorii, Ioan Pop si Mihail Sadoveanu. Amplasamentul actual este din 1983, dupa terminarea barajului. In 1990, biserica a fost sfiintita dinou si a luat fiinta aici o manastire de maici. Actualmente manastirea cu hramul, Adormirea Maici Domnului si Sfantul Mucenic Pantelimon, are o obste de calugari din 1 iulie 2000.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu