luni, 18 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Bacau

"Dormeau adanc sicriele de plumb, 
Si flori de plumb si funerar vesmant -
Stam singur in cavou... si era vant...
Si scartaiau coroanele de plumb."


                                                 George Bacovia - Plumb


Judetul Bacau, pare sa nu spuna nimic la prima  vedere.
Cu toate astea judetul are un bogat areal natural si este extrem de bogat in monumente istorice. Daca ne gandim numai la muntii ce se afla pe raza lui, Muntii Nemira si Tarcau si la Raurile Siret, Bistrita, Trotusi, Tazlau, Berheci sau Zeletin sau la lacurile Balatau, Poiana Uzului, Belci, Racova, Garleni, Serbanesti sau Lilieci si la numeroasele batalii care s-a dar si s-au castigat aici, ne si face sa mergem sa vedem cand este primul week-end liber pentru a putea pleca de acasa. Judetul se invecineaza cu judetele, Vaslui, Vrancea, Covasna, Harghita si Neamt. Multe personalitati ale vietii culturale romane se asociza cu acest judet. Dintre acestea amintesc pe Vasile Alexandri, Radu Beligan, George Bacovia, Loredana Groza, Luigi Ionescu, Diana Lupescu, Cornel Palade, Elisabeta Bostan, Matei Alexandru, Olga Tudorache, Nicolae Stroe, Tristan Tzara, Maria Ploaie, Carmen Radulescu, Cristina Spatar, Alexandra Ungureanu, Dan Veona, Dumitru Berbece, Narcisa Lecusanu, Mihaela Melinte, Crina Pintea si nu in ultimul rand, unul din simbolurile Romaniei, Nadia Comaneci. 



         Cu ce putem incepe vizita in Judetul Bacau, daca nu cu Salina Targu Ocna. Prima marturie scrisa despre aceste locuri, apare in anul 1380, cand rezulta dintr-un hrisov domnesc, ca s-au platit 2000 de ocale de sare, pentru constructia unui pod de piatra la Garbova. Primii mineri se ocupau pe cheltuiala lor, de exploatarea minelor, inca din secolul al XIV-lea. Intre anii 1407-1437, camarasia minelor se afla la Targu Trotusi, iar din 1437 se muta definitiv la Targu Ocna. 






Dezvoltarea exploatarii sarii, se inregistreaza in timpul domniei lui Stefan cel Mare. In anul 1502, spre sfarsitul domniei, intarea privilegiul Manastirii Putna, de a se aproviziona cu sare de la Targu Ocna. In "Descriptio Moldaviae", Dimitrie Cantemir spunea: "In tinutul Bacaului, langa targul Trotus, se gasesc saline foarte bogate, numite in tara, ocne. Nu e nevoie de vreun mestesug deosebit sa alegi sarea, daca sapi in pamant pana la unu sau doi coti adancime, gasesti sarea cea mai curata si limpede ca profirul sau cristalul..."



 Acum salina este foarte frumos amenajata, pentru turisti. In mina se coboara cu niste autobuze, care circula din 30 in 30 minute. In salina avem amenajat un bar, un restaurant, locuri de joaca pentru copii, o bisericuta si un lac sarat. Exista spre iesire si un magazin de suveniruri. Langa salina este amenajat si un strand cu apa sarata care functioneaza vara la capacitate maxima.







       Daca am ajuns la Targu Ocna, trebuie sa mai mergem 30 de km. ca sa ajungem intr-un loc minunat, un loc de poveste, Statiunea Slanic Moldova. Statiunea de la poalele Muntilor Nemira se afla asezata in bazinul Raului Slanic. Orasul face parte din generatia localitatilor moderne, ce isi are originea in prima jumatate a secolului al XIX-lea. In anul 1800, serdarul Mihailuca, descopera izvoarele 1, 2 si 3 si astfel incepe amenajarea statiunii.






In anul 1807 s-au mai descopeit si alte izvoare cu apa sarata. Izvorul numarul 1, a fost numit de catre serdarul Mihailuca, Sfantul Mihai, iar in decursul anilor, fiul sau Mihai Nastasache, a mai descoperit inca 7 izvoare minerale, la poalele dealului Magura. Asa s-a intemeiat a doua statiune de pe Valea Slanicului, Baile Nastasachi. In anul 1839, izvorul nr. 4, a fost numit Sfanta Ana, iar izvorul numarul 5, Sfantul Pantelimon. Peste 5 ani, izvorul numarul 6, noul izvor descoperit, a fost numit, Alecu Ghica.





In timpul primului Razboi Mondial, statiunea a fost distrusa foarte puternic si reabilitarea ei a inceput abia in 1922. In cel de al II-lea Razboi Mondial, in ultimele luni ale acestuia, din cauza tratatului de la Viena, orasul ajunge unul de frontiera. Dupa nationalizarea din 1948, statiunea intra intr-un amplu proces de dezvoltare, construindu-se cladiri noi si extinderea celor existente. Acum statiunea renumita pentru apele sale carbonate, bicarbonatate, usor sulfurate, clorate, sodice, hipertronice, si oligominerale, este o bijuterie arhitectonica asezata parca intr-un colt de rai. Minunata pentru plimbare, relaxare si sport, dar si pentru bazinele sale cu apa incalzita, din cadrul celor cateva hoteluri de aici. 




       Din statiune urcam putin spre monumentul eroilor de pe Magura Ocnei, un deal de circa 5 km. Aici dupa ce  trecem de monumentul, ce se afla la altitudinea de 520 de metri, inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, ajungem la o frumoasa manastire, situatat chiar in varful dealului Magura Ocnei. Manastirea cu hramul Inaltarea Domnului, este o manastire de maici si a fost construita intre anii 1750-1757. In timpul regimului comunist, autoritatile, la fel ca la Manastirea Sfanta Ana din Judetul Mehedinti, au demolat biserica si au amenajat aici un complex turistic. Dupa 1990, manastirea a fost reinfiintata si biserica actuala a fost construita intre anii 1990-1993.








Datorita pozitiei sale pitoresti, manastirea a fost vizitata de multi turisti. Despre Manastire vorbeste si Gheorghe Asachi, cand la insotit pe Mihai Sturza intr-o calatorie in Tarile de Jos. 









Monumentul eroilor aflat putin mai jos, este o cladire construita din piatra cioplita, cu inaltimea de 22 de metri. Cladirea are parter si doua etaje, legate printr-o scara interioara circulara. Cladirea este ridicata in cinstea celor 14.000 de ostasi care au pierit pe frontul de la Oituz - Cosna - Ciresoaia. 















        Pentru iubitorii de plimbari in natura si de sport, avem in statiunea Slanic Moldova, Traseul 300 de scari. Traseul porneste din statiune, din dreptul izvoarelor, chiar din dreptul Izvorului numit 300 de scari. Scarile urca prin padure, uneori mai abrupt sau in serpentine, alteori mai domol. Din loc in loc avem cateva zone de Belvedere, de unde se poate vedea statiunea si Muntii Nemira. Traseul ce este putin mai abrupt la coborare, revine in statiune in zona Popasului, aproape de cascada si continua prin Cheile Slanicului, pana in zona izvoarelor. 



Traseul 300 de scari, mai este denumit si traseul 5, si este o plimbare prin padure, de la poalele Muntelui Dobru, de-alungul Cheilor Slanicului. Treptele, mai mult sau mai puti 300 sunt din piatra, dar pe alocuri sunt completate cu trepte din beton. Traseul este accesibil atat vara cat si iarna si durata lui este de 2.5-3 ore. 







      Avem in judet si un frumos lac de acumulare antropic, aflat pe cursul inferior al Raului Uz. Lacul Poiana Uzului este asezat intre varfurile Dealu Mare si Farcu mic din Muntii Nemira, la sud si Piciorul Arsurii si Obcina Laposului din Muntii Ciucului, la nord. Lacul are o lungime de 3.75 km. si este asezat pe o suprafata de 334 ha. Lacul are un volum de 98 de milioane de metrii cubi de apa si o adancime maxima de 64.7 metri. 





Lacul s-a format in urma constructiei unui baraj cu inaltimea de 84 de metri si o lungime de 507 metri. Barajul a fost construit pentru necesitatea satisfacerii dorintelor de apa, din zonele bazinului Trotusului si a Orasului Bacau. Inceput in anul 1965, barajul a fost dat in folosinta in anul 1973. Lacul este si sursa de apa pentru o hidrocentrala de 5MWh. 







       Mergem acum sa vizitam un frumos castel in Satul Lilieci. Castelul Rosu din Lilieci, se afla in Patrimoniul National al monumentelor istorice si se afla la doar cativa km de Bacau. Castelul este amplasat intr-un superb parc dendrologic cu o suprafata de 50 de ha si este una dintre cele mai frumoase resedinte nobiliare din Moldova, aflate inca in picioare. Se spune ca acesta este al doilea parc dendrologic, din Romania. Castelul a fost construit intre anii 1864-1866, in stilul gotic tarziu englezesc, cu elemente din goticul venetian dar si cu o tenta orientala. 




Caldirea cu parter, etaj si demisol, ce se afla pana in 1955 intr-un frumos parc englezesc, devenit parc dendrologic, se afla acum in patrimoniul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice. Acest parc detinut de institut, este doar o ramasita din parcul detinut de marele vornic al Bacaului, Costache Cantacuzino-Pascanu. In acest minunat parc dendrologic a fost filmata Dumbrava Minunata cu a ei Lizuca si cainele Patrocle, in 1980. Filmul a fost realizat dupa romanul lui Mihail Sadoveanu. Parcul poate fi vizitat si este frumos prezentat de catre cei de la institut, in schimb castelul este intr-o perioaa de reamenajare si urmeaza sa fie dat spre vizitare in anii ce vor urma. 



     Cum va spuneam, in judet s-au nascut mai multe personalitati, asa ca mergem sa vizitam si Casa Memoriala George Bacovia. Casa este aceea in care parintii sai s-au mutat in anul 1906. In aceasta cladire, ce dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, se pastreaza multe obiecte de uz personal si mobilier ce au apartinul marelui poet. Casa are cinci incaperi destinate vizitarii, in care sunt expuse, manuscrise originale, documente si piese de patrimoniu. 





Casa declarata monument istoric, a fost deschisa publicului inca din 1971. Dupa anul 1933 George si sotia sa Aghata au plecat la Bucuresti, unde au locuit pana in 1957, la moartea poetului. Casa se afla pe strada George Bacovia la numarul 13, in imediata apropiere a statuii lui Stefan cel Mare. 








     La doar 3 km de localitatea Darmanesti, mergem sa vizitam un frumos castel construit de familia Stirbei. Castelul Stirbei de la Darmanesti este construit de Gheorghe Stirbei. Palatul a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului XX. Asezat la altitudinea de 600 de metri, se poate ajunge la el pe partea stanga a Vaii Uzului, pe un drum ce urca Dealul Maguricea. Din parcul palatului se intra in padure, de unde se poate pleca in drumetie pe mai multe trasee, chiar si pe Muntele Nemira. 


Palatul a fost construit de catre mesteri italieni dupa planurile arhitectului Nicolae Ghika. Castelul are parter, subsol si doua etaje. Intre anii 1947-1977, cladirea a functionat ca Sanatoriu TBC.  Din anul 1978, devine tabara pentru copii. Din aceasta cauza, cladirea a fost degradata destul de rau. Din anul 1994 incep ample lucrari de restaurare. 







La castel se afla cea mai veche aductiune de apa din judet. Din cauza diferentei de nivel, de 250 de metri, dintre Castel si locul de captare, apa ajunge in castel cu o presiune de 4 bari, fara a fi nevoie de pompa. Teava originala cat si vanele, ce se pot vedea din loc in loc, sunt neschimbate, ceea ce demonstreaza calitatea cu care au fost facute lucrarile acum 100 de ani de catre o firma germana. 






      O frumoasa manastire avem in judet, Manastirea Casin, construita in anul 1655 de catre voievodul Gheorghe Stefan. Biserica seamana foarte mult cu biserica Manastirii Golia din Iasi. Biserica este inconjurata de case domnesti si de un zid de aparare. Cutremurul din anul 1805, a avariat rau manastirea. A fost refacuta de catre egumenul grec Lerotei, iar intre 1836-1839, de catre Egumenul Isaaia, din Constantinopol. 





      Mai avem un frumos monument istoric in Localitatea Borzesti. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzesti este ctitoria Domnitorului Stefan cel Mare, care o construieste impreuna cu fiul sau Alexandru. Biserica este ridicata intre 1493-1494. Localitatea Borzesti este locul unde s-a nascut si unde a copilarit Stefan cel Mare si Sfant. Biserica a fost ridicata pentru a comemora moartea prietenului sau Gheorghe, strapuns de sagetile tatarilor, in timp ce acesta era legat de un stejar, in timpul unui joc. de copii.



Aceasta povestire a fost reprodusa de Nicolae Gane in povestirea Stejarul din Borzesti. Aceasta este prima batalie castigata de Stefan in fata tatarilor. Se spune ca fiul hanului a fost dus la borzesti si spanzurat de un stejar. In locul acestui stejar a fost construita biserica. O alta legenda spune ca in timp ce se jucau de-a spanzuratoarea, copii au fost distrasi de un iepure si au uitat de prietenul lor, care a murit spanzurat din greseala. Biserica este singura construita de domnitor, care nu a comemorat o victorie importanta sau pentru a servii unui oras.




Biserica este construita fara turle, in genul celei de la Piatra Neamt si se spune ca ar fi fost construita in doar 3 luni. Clopotnita bisericii este una mica, construita din stejar. Biserica este din caramida si nu de foarte buna calitate, fata de bisericile cu care ne-a obisnuit Stefan cel Mare.






vineri, 15 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Vaslui


"Pe scara fara sfarsit a vremurilor, incet-incet trudeste omenirea, cand trasa in jos spre intuneric de superstitile ignorantei, cand trasa in sus spre lumina de adevarurile stiintei...A sti sau a nu sti, aceasta este intrebarea! A sti inseamna pentru omenire: organizare temeinica, activitate rationala, cooperare, solidaritate, evolutie pasnica. A sti inseamna pentru om : a-ti trai timpul de a fi cu multumire si a astepta clipa de a fi cu seninatate."


                                                                         Emil Racovita


Judetul Vaslui, este un judet despre care se aud foarte multe, mai ales la stirile de la ora 5. Cu toate acestea, aparentele ne inseala. Sunt destul de multe obiective de vizitat in acest judet, mai ales ca face parte din Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant. Existenta celor mai vechi asezari pe teritoriul judetului, este demonstrata de descoperirile arheologice, din perioada neolitica. Pe teritoriul judetului, a avut loc si cea mai mare batalie castigata de Stefan cel Mare, in anul 1475, batalia de la Podul Inalt. Aceasta batalie este cunoscuta in istorie, ca fiind, cea mai stralucita victorie din istoria Romaniei si cea mai mare victorie europeana, impotriva otomanilor, pana la asediul Vienei. Resedinta de judet este Orasul Vaslui. Judetul se invecineaza cu judetele: Iasi, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati, iar in partea de est, avem granita cu Republica Moldova. Putem vizita aici, peste 70 de biserici de lemn, astfel avem aici cele mai multe biserici de lemn din Moldova. Multe personalitati ale Romaniei, s-au nascut si au trait in acest judet. Dintre acestia ii reamintim pe: Alexandru Ioan Cuza, Vasile Sturdza, Dimitrie Cantemir, Emil Racovita, Elena Cuza, Elena Ghica, Penes Curcanu, Alexandru Vlahuta, Nicolae Malaxa, Nicolae Tonitza, Grigore Gafencu, Ana Pauker, Gheorghe Ghiorghiu Dej, Dimitrie Bagdasar, Andreea Raducanu, Corneliu Porumboiu, Stefan Ciubotarasu, Vasile Vasilache, Ioana Zizi Lambrino, Alexandru Giugaru, Victor Ion Popa, etc. 

     Prima oara mergem sa vizitam Curtea Domneasca din Vaslui. In perioada domniei lui Alexandru cel Bun, targul Vasluiului a inceput sa capete o importanta administrativa tot mai mare, construindu-se aici curti domnesti. Vasluiul a fost cea dea doua capitala a Moldovei, pentru scurt timp, indeosebi, in timpul lui Stefan al II-lea. Domnitorul Stefan cel Mare, a ctitorit in cadrul curtii, in anul 1490, biserica cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, pentru a folosi ca paraclis al curtii.


Locasul de cult este cunoscut si ca Biserica Domneasca. Multa vreme s-a crezut ca aceasta biserica a fost ridicata, dupa Batalia de la Podul Inalt. In anul 1882, Teodor Burada, a descoperit pisania bisericii si a publicat pentru prima data, traducerea inscriptiei, in limba slavona, care relateaza ca acest locas a fost construit in numai 5 luni, intre 27 aprilie si 20 septembrie 1490.  Dupa moartea lui Stefan cel Mare, in anul 1504, Curtea Domneasca a inceput sa decada, cladirile fiind parasite, au inceput sa se ruineze.


Piatra si caramizile, sunt luate de localnici pentru a fi folosite, la ridicarea noi constructii. Dorind sa conserve ruinele Curtii Domnesti, domnitorul Vasile Lupu, porunceste logofatului Cehan Racovita, sa nu foloseasca materiale de constructie de la Curtea Domneasca pentru construirea unei manastiri. In timp Curtea Domneasca, s-a risipit, ramanand din complexul Curtii Domnesti doar biserica.





Cercetarile arheologice din a doua jumatate a secolului XX-lea,au scos la iveala ruinele Curtii Domnesti. Intre 2011-2014 a fost reconstruita pe ruinele existente, o cladire ce a facut parte din ansamblul de aici si s-au refacut o parte din gradini, printr-un proiect european. 









     Tot in Vaslui avem si un frumos parc situat in partea de nord a orasului. Parcul dendrologic Copou, are o suprafata de 11 ha. In parc se evidentiaza in mod special aleea scriitorilor, unde sunt amplasate de-a lungul ei mai multe busturi ale scriitorilor romani. De-a lungul aleii putem admira busturile lui Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Alecu Russo, Mihai Eminescu, Ion Creanga. Un foisor ce se afla in centrul parcului, aminteste de zilele de dinainte de 1989, cand in parc cantau mai multe formatii din judet, muzica de fanfara. Dupa anul 2006, a inceput o serie de amenajari, printre care s-au facut si mai multe plantari, in special de platani. Merita sa va opriti sa faceti o mica plimbare prin parc, daca aveti drum prin Vaslui. 

     In Orasul Vaslui avem si un frumos Muzeu Judetean Stefan cel Mare. Muzeul a fost infiintat in anul 1974, cu un profil mixt de etnografie si istorie. Deschiderea oficiala s-a facut un an mai tarziu in 1975. Muzeul este structurat pe mai multe sectii: sectia de arheologie si istorie veche, sectia de arheologie si istorie medievala, sectia de istorie moderna si contemporana, sectia memorialistica-personalitati, sectia tezaur - numismatica - medalistica, sectia de etnografie si arta populara, sectia de arta populara romaneasca. Muzeul nu este doar un loc de prezentare a istoriei, este si un loc de intalnire a oamenilor de stiinta pentru a dezbate si intelege mai bine istoria care ne apartine. Astfel, printre activitatile de baza ale muzeului, se numara si Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice, "Acta Moldaviae Meridionalis", la care participa, specialisti si oameni de stiinta, din tara si din strainatate. 



     Cum spuneam la inceput, in judet s-au nascut multe personalitati ale artei si culturii romanesti. Asa ca mergem sa vizitam Casa Memoriala Emil Racovita. Casa este un muzeu memorial, infiintat in casa in care s-a nascut Emil Racovita, in satul ce ii poarta numele din comuna Danesti. Muzeul cuprinde obiecte din copilaria lui Racovita, fotocopii si facsimile. Acestora li se alatura colectii memoriale privind viata si activitatea academicianului Emil Condurachi , istoric si arheolog, specialist in istoria antichitatii, precum si a lui George T. Popa, reprezentant al Scolii de Anatomie Functionala Iasi. Ambii sau nascut in acest sat.

Conacul in care s-a nascut savantul, a fost construit de catre parintii sai, Gheorghe si Eufrosina in secolul XIX. Aveau in proprietate 1.000 ha de teren si 500 ha de padure. Emil Racovita s-a nascut de fapt la Iasi dar, toata copilaria si-a petrecut-o aici la conac. In anul 1877, talal lui Racovita, avocat de profesie, construieste biserica din sat. Emil Racovita a invatat la Iasi, la o scoala din Pacurari, cu invatatorul Ion Creanga. La liceul Institutele Unite din Iasi, i-a avut profesori pe Grigore Cobalcescu, Petru Poni si pe A.D. Xenopol, iar ca si colegi i-a avut pe Grigore Antipa si Dimitrie Voinov. Dupa liceu pleaca la Paris, unde va urma cursurile Facultatii de Drept. Emil Racovita intra in contact cu cercurile socialiste, participand la congresul Internationalei a II-a si semneaza documentul prin care se proclama ziua de 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii. 

     Ne mutam la Husi pentru a vizita o frumoasa catedrala episcopala. Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, este construita de Stefan cel Mare, in anul 1495. Biserica a fost refacuta din temelie de catre episcopil Inochentie al Husilor, intre 1753-1756. Biserica a indeplinit rolul de Catedrala a Episcopiei Husilor, intre 1598-1949, iar dupa reinfintarea Episcopiei Husilor in 1996 si-a reluat acest rol.





Deasupra usii de intrare in biserica se afla o pisanie in limba slavona, cu urmatorul text: "Binecredinciosul si de Hristos iubitorul, Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei,  fiul lui Bogdan Voievod, a inceput a zidi aceasta casa intru numele sfintilor, slavitilor si intru-tot-laudatilor, mai-marilor apostoli Petru si Pavel, care este in Husi pe Draslavat si s-a savarsit in anul 7003, iar al Domniei sale a 38-a curgator, luna noiembrie 30."



In biserica avem o mana a Sfantei Mucenite Chiriachi de la Muntele Athos, care se pastreaza intr-un chivot de argint aurit, daruit de generalul rus Pavel Kiseleff, un Engolpion, daruit episcopului Inochentie de catre tarina Ecaterina a II-a a Rusiei. o evanghelie imbracata in argint si un policadru mare din alama, din timpul episcopului Veniamin Costachi. 






       Ramanem tot in Husi, unde mergem sa vizitam un Muzeu, mai putin intalnit in Romania sau chiar in lume. Muzeul Caricaturii din Husi este infiintat de catre caricaturistii din Punct Grup. In anul 1989, s-a infintat la Husi salonul de grafica  Satirica si Umoristica, "Damigenius". Din lipsa fondurilor, salonul a avut doar opt editii. Cristian Marcu, impreuna cu cei din Punct Grup, au reusit sa o ia de fiecare data de la capat pentru a face ceva pentru urbe si pentru arta caricaturii romanesti. Mari nume ale caricaturii romanesti au venit sa expuna si sa sustina acest salon de aici. Printre acestia se numara: Ciosu, Botezatu, Pavel, Chiril, Boaca, Turculet, Axinte, Porumbita, dar si caricaturisti ce fac parte din FECO. Datorita stradaniei lor, pana la urma au trebuit sa deschida si sa intretina un Muzeu, ce este unul dintre putinele din tara. 




     Am plecat din Vaslui, dar ne intoarcem, pentru a vizita un frumos castel. Casa Mavrocordat sau Palatul Copiilor, a purtat la inceput numele domnitorului Constantin Mavrocordat, iar in perioada interbelica a fost cumparata de Maresalul Constantin Prezan. Constructia a fost ridicata in anul 1892, de catre Gheorghe Mavrocordat. El a denumit palatul dupa domnitorul Constantin Mavrocordat. Familia Mavrocordat a fost o familie fanariota cu radacini adanci in Imperiul Roman de Rasarit si care a dat principatelor romane sase voievozi.

In anul 1934, Ministerul Apararii Nationale, a hotarat cumpararea unui imobil, pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei Vaslui. In anul 1935, palatul a fost cumparat si a fost instalat Cercul Militar Constantin Prezan. Incepand cu 1956, Casa Mavrocordat functioneaza ca Palat al Copiilor. Palatul este construit din caramida si zid si iese in evidenta prin bogate decoratiuni: capiteluri corintice, metope din ceramica smaltuita de culoare albastru deschis si altele, specific stilului ecletic, stil la mare cautare in acele vremuri. Pot fi vazute si elemente ale Renasterii Italiene, care se remarca prin fierul forjat folosit aici. Casa Mavrocordat a fost declarata in anul 2004, monument istoric national. 

       Ne mutam in al doilea oras ca marime din judet, Orasul Barlad. Aici mergem sa vizitam in primul rand Casa Sturdza. Cladirea construita la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX, a apartinut lui Alecu Sturdza. Aici a avut loc intalnirea boierilor unionisti barladeni, cu Alexandru Ioan Cuza. Al.I. Cuza, s-a nascut si el la Barlad in anul 1820. Din anul 1993, cladirea devine sediul sectiei de arta, unde au fost expuse sapte colectii, intrate ca donatii in patrimoniul muzeului.

Constructia a fost ridicata in anul 1812, de catre familia de neam domnesc. Din familie faceau parte Stefan Sturdza Barledeanu si sotia sa Safta Sturdza Barladeanu. In partea de nord, au ridicat in scurt timp si biserica Sfantul Spiridon. O legenda spune despre acesta casa, prin care s-a perindat toata boierimea moldoveana, vreme de un secol, ca a fost pierduta la cazinou, de catre ultimul proprietar, impreuna cu toata mosia. Casa Sturdza din Barlad este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa il ratati daca va aflati in zona. 

       Tot in Barlad, avem si o frumoasa Gardina Zoologica, pe care ar fi pacat sa nu o vizitati daca va aflati in zona. Gradina a fost deschisa in anul 1959. Are o suprafata de 56.043 mp., din care 32.043 mp., spatiu expozitional. In gradina putem admira un pavilion destinat reptilelor, unde sunt expuse sase tipuri de serpi constrictori, aligator de Mississipi si o iguana verde, un pavilion de pasari exotice, unde putem vedea 150 de pasari din speciile Perus ondulat, Perus Ninfa, Rozela, Agaponis, Cantatori si Micul Alexander. In restul spatilor sunt prezentate mamifere si pasari din fauna exotica si autohtona.

Prntre cele mai spectaculoase specii de aici, avem, Tigrul Bengalez, leu, jaguar, raton, precum si doua specii de maimute. 








                    Mergem acum sa vizitam o frumoasa biserica ce se afla tot in Vaslui. Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, ce a fost ridicata in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. Din anul 2005, in aceasta biserica se afla racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Biserica a fost construita intre anii 1937-1943, in vreme de restriste pentru poporul roman. Ctitorii biserici, au fost doua mari personalitati militare: Maresalul Ion Antonescu si Generalul de divizie Ion Rascanu, fost ministru de razboi, prim General al Bucurestiului si Primar al  Vasluiului, intre anii 1938-1942 si prefect al Vasluiului in anul 1943. Slujba de sfintire a fost facuta in anul 1943 de catre Episcopul Husilor, P.S. Grigore Leu. 
       
         
       

joi, 14 mai 2020

Top 10 obiective turistice de vazut in Judetul Suceava


"Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor vostri s-a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor"

                      
                                                    Testamentul lui Stefan cel Mare


Judetul Suceava, este fara indoiala, judetul manastirilor pictate. De la mandria Romaniei, Voronet, pana la Chilia lui Daniil Sihastru, intreg judetul respira un aer de spiritualitate ortodoxa romaneasca, transmisa din sihastru in sihastru, din veacuri indepartate si pana in zilele noastre. Judetul face parte din regiunea istorica, Bucovina si o mare parte se invecineaza cu Ucraina. Ca si vecini avem judetele, Maramures, Bistrita Nasaud, Mures, Harghita, Neamt, Iasi, Botosani si asa cum spuneam in nord este granita cu Ucraina. Dintre personalitatile acestui judet, amintim in primul rand pe marele Stefan cel Mare si Sfant, Sofia Vicoveanca, Ciprian Porumbescu, Anca Parghel, Nicolae Labis, IPS Teodosie Snagoveanu, sau fotbalistul Dorin Goian. Principalele cursuri de apa ce strabat judetul sunt Raurile Siret, Suceava, Moldova, Bistrita si Somuzul Mare.



     Mergem prima oara in Suceava sa vizitam Cetatea de Scaun a Sucevei,   ce ocupa primul loc in acest top.  Asezata in estul orasului Suceava, cetatea survoleaza zona de la o inaltime de 70 de metri fata de lunca Sucevei. Este construita in secolul al XIV-lea impreuna cu mai multe fortificatii, o data cu aparitia pericolului otoman. Cetatea construita de Petru I Musat in secolul XIV si a fost fortificata in secolul XV de Stefan cel Mare. 







Petru I Musat o data cu constructia acestei cetati, muta capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Pentru prima oara apare intr-un document in anul 1388. El a construit cetatea pentru ai folosi ca si resedinta voievodala. In epoca lui Stefan cel Mare a inceput intarirea cetatii din cauza pericolelor ce veneau dinspre est, turcii, tatarii si dinspre vest, ungurii si polonii. 








In cetate putem vedea o colectie de harti vechi ale Moldovei, arme din perioada medievala, mobilier medieval. Aceasta cetate e ramasa in istorie ca cetatea care nu a fost cucerita niciodata. Este si ea inclusa pe lista monumentelor istorice ale judetului Suceava din anul 2015. Tariful de intrare este de 12 ron pentru adulti si 3 ron pentru elevi si studenti.








     Salina Cacica este situata in localitatea Cacica si are o concentratie a sarii de 84.71%. Cercetarile arheologice, intreprinse in 1952, 1968 si 1989, au atestat ca aici a existat una dintre cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa, datata din perioada culturii Starcevo-Cris, din neoliticul timpuriu, mileniul V i.H. In zona exista si mai multe izvoare sarate.







Procedeul de obtinere a sarii recristalizate din saramura, era de ridicare a unul rug cu patru laturi de lemn, aprinderea focului sub acesta lasandu-l sa ajunga in flacari in intregime, dupa care se lua saramura din izvor si incepea sa picure. Dupa racirea lemnului, sarea era scoasa prin lovire si impachetata in saci, fiind utilizata atat pentru consumul uman cat si animal. Din dorinta Imperiului Habsburgic de a nu importa sare de la Targu Ocna sau Ocna Dej, a inceput constructia unei saline ce a fost terminatat in 1791. 




Saramura se obtinea in subteran, in bazine mari de lemn. In anul 1856, s-a pus in functiune o moara de macinat sarea si o pompa de extractie a saramurii din bazinele statice. Pompa se afla acum la Muzeul Dimitrie Leonida din Bucuresti. Acum salina este deschisa in scop turistic si avem si un Muzeu al sarii, amenajat in cladirea administratiei, unde putem admira diverse unelte, harti, fotografii si diverse minerale. In salina avem o capela romano-catolica, Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor, o capela ortodoxa, un lac sarat artificial, sapat de mineri la o adancileme de 35 de metri, o sala de dans si grota piticilor.



     Unul din marii sihastrii ai ortodoxiei romanesti a trait aici in judet, pusnic intr-o chilie sapata in piatra. Chilia lui Daniil Sihastru, se afla la un km. de Manastirea Putna pe valea Paraului Vitau. Daniil Sihastru s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti, primind la botez numele de Dumitru. La varsta de 16 ani a fost calugarit sub numele de David, la Manastirea Sfantul Nicolae din Radauti si apoi a fost hirotonit preot, devenind un duhovnic renumit. Simtind nevoie de mai multa liniste sufleteasca, a devenit schimnic cu numele de Daniil si s-a retras la Putna. 



Acolo a gasit o stanca, in care a daltuit un paraclis. Se mai vad si astazi, pronaosul, naosul si altarul si dedesupt, o incapere, sapata tot in piatra, care ii slujea drept chilie. Aici a venit Stefan cel Mare, in anul 1451,  dupa uciderea tatalui sau, Bogdan al II-lea, la Reuseni, pusnicul Daniil proorocind ca va devenii domnitor al Moldovei, ceea ce s-a si intamplat in 1457. La indemnul sau Stefan cel Mare construieste Manastirea Putna.






Dupa sfintirea manastirii, in anul 1470, pusnicul se retrage la Voronet, pe malul Paraului Voronet, sub stanca Soimului, unde isi continua viata monahala. Aici este vizitat dinou de Stefan cel Mare, dupa infrangerea de la Razboieni din 1476, cerandu-i sfatul. Daniil l-a sfatuit sa continue luptele cu turcii, pentru ca va birui, ceea ce s-a si intamplat. In aminitirea acestei victorii, domnitorul construieste Manastirea Voronet, unde se retrage si pustnicul pentru a petrece ultimi ani din viata. La Voronet este ales egumen al manastirii pana in anul 1496 cand inceteaza din viata. Daniil sihastru este inmormantat in biserica manastirii Voronet. Pe piatra de mormant ce s-a facut din dorinta lui Stefan cel Mare, sta scris: "Acesta este mormantul parintelui nostru David, schimonahul Daniil."
















     Daca am vorbit de Daniil Sihastrul, trebuie sa vizitam si Manastirea Putna, ctitoria si necropola Sfantului Stefan cel Mare. Pana a urca pe tronul MoldoveI, Stefan cel Mare, in anul 1457, ierarhia manastirilor din Moldova era aceasta: Probota, Moldovita, Bistrita si Neamt, vechile ctitorii ale dinastiei musatine. Ce a fost la Putna inainte de ctitoria lui Stefan cel Mare ? Raspunsul il aflam de la descoperirea celor cinci  morminte de calugari aflate sub temelia palatului domnesc zidit in epoca stefaniana, marturie a unei sihastrii, a carei existenta nu era exact localizata, in timp, din moment ce s-a construit peste mormintele unor vietuitori. Dupa terminarea bisericii, Stefan cel Mare, v-a adauga Casa Domneasca, chiliile, turnurile si zidul de aparare cu sant de apa. In anul 1484, a ars toata manastirea. Stefan cel Mare o restaureaza si o inzestreaza cu mai multe proprietati. 






Scoala de miniatura, caligrafie si broderie liturghica nu isi va inceta activitatea ci se va dezvolta in urmatorii ani, creand adevarate capodopere a artei medievale. Tot in epoca lui Stefan, biserica a fost pictata, dupa cum spune Ion Neculce, "frumoasa, tot cu aur poleita, zugravita, mai mult aur decat zugraveala, si pre dinauntru, si pre dinafara." Putna este cea mai iubita manastire de catre Stefan cel Mare, astfel el a inzestrat-o cu cel mai de pret dar posibil: sa se astearna la temelia ei, el, cel Mare, cel Bun, cel Viteaz. In anul 1926 se instaleaza in manastire, bustul lui Mihai Eminescu, sculptat de Oscar Han. In 1976 se inaugureaza si un muzeu al manastirii. In anul 1992 este canonizat Sfantul Stefan cel Mare. In manastire exista si o icoana a Maicii Domnului, Facatoare de Minuni. 


















     Daca am vizitat Putna, trebuie sa vizitam si a doua ctitorie a lui Stefan cel Mare, Manastirea Voronet. Manastirea este celebra in lume pentru, pictura ei si pentru faptul ca pictura a rezistat aproape 500 de ani. Constructia Voronetului a durat din mai pana in septembrie. Asezata intr-un frumos loc, in apropiere de orasul Gura Humorului, manastirea poarta in spate o istorie de peste cinci veacuri  si amintirea a mii si mii de pelerini, care i-au calcat de-alungul vremii pragul, pentru a se bucura de mostenirea lasata de inaintasii nostrii. 




Albastrul este culoarea specifica manastirii. Pastrata cel mai bine pe aripile de vest si de sud, pictura exterioara a voronetului, reprezinta varful picturii moldovenesti, nu numai din secolul al XV-lea, ci dintotdeauna. Manastirea a avut o istorie, afectata in cateva randuri de imprejurarile vremurilor care s-au abatut asupra Tarii Moldovei. Paul Henry, spunea despre aceasta manastire: "Sunt putine monumente moldovenesti asa de interesante ca acest sfant locas; amintirile istorice ce se leaga de el, legendele care-i inconjoara intemeierea, valoarea si vechimea unora din picturile sale, farmecul si interesul cu totul deosebit al impodobirii din afara, toate se unesc spre a atrage atentia speciala a artistului si a istoricului asupra celui mai gratios monument, care pastreaza amintirea marelui Stefan."


Fiecare locas, zidit de Stefan, are o particularitate aparte, fiind unic prin inceput si desavarsire. Asa este si cazul Manastirii Voronet, zidita de Sfantul Voievod, in cinstea sfatuitorului si ajutorului sau intru razboaie, Sfantul Gheorghe. Dupa epoca Sfantului Daniil si a Mitropolitului Grigorie, vreme de 300 de ani, multi alti cuviosi si-au inchinat viata lui Dumnezeu in obstea manastirii. In anul 1785, manastirea intra in lista celor 23 de manastiri desfiintate dupa anexarea partii de nord a Moldovei, Imperiului Austriac. Toate proprietatile manastirii au revenit atunci, nou infiintatului "fond bisericesc", biserica devenind parohiala. Lucrurile cele mai de pret ale manastirii au intrat in proprietatea episcopiei si a manastirilor ce au ramas functionale: Putna, Sucevita si Dragomirna. Exteriorul bisericii a fost pictat in anul 1547, o data cu construirea pritvorului. Din anul 1993, manastirea Voronet este pe lista Patrimoniului Universal Unesco. 

       Nu departe de Voronet, la doar 4-5 km. de Gura Humorului, se afla o alta frumoasa manastire din seria celor pictate, Manastirea Humor. Manastirea are insa cateva elemente care ii accentueaza valoarea. Din punct de vedere cronologic, este printre primele biserici pictate atat la interior cat si la exterior., in vremea domnitorului Petru Rares si este prima la care apare un pridvor deschis, ca noutate arhitecturala si totodata prima la care se constata existenta tainitei, o incapere situata deasupra gropnitei. 




Manastirea Humor este o ctitorie boiereasca, realizare a marelui logofat Toader Bubuiog si a sotiei sale Anastasia, constructia datand din 1530, asa cum ne indica pisania biserici, iar pictura fiind realizata ulterior, in 1535, de catre Toma din Suceava, zugravul lui Petru Rares. Culoarea predominanta a picturii exterioare este rosu caramiziu, spre deosebire de Voronet unde predomina celebrul, "albastru de Voronet", sau Sucevita ori Arbore unde predomina verdele.






O prima manastire in zona Humor, este atestata de izvoarele istorice inca din 1415, din timpul lui Alexandru cel Bun, cand vornicul Oana ridica prima biserica. Ruinele acestei biserici se afla la doar cateva sute de metri de actualul complex monahal. Manastirea de calugari, este si ea transformata in biserica parohiala, in vremea ocupatiei austriece, din secolul al XVIII-lea. In biserica se afla acum moastele Sfintilor Apostoli Sila si Silvan, cinstiti la 30 iulie, si ale Sfantului Alexandru, 30 august. Numele manastirii, pare a fi preluat de la Raul Humor, ce provine dintr-un cuvant din limba ucraineana, insemnand probabil "apa zgomotoasa" sau "care curge repede". In anul 1641, Vasile Lupu, construieste turnul clopotnita. In manastire se afla mormantul ctitorului sau Toader Bubuiog. In anul 1993, Manastirea Humor, este inscrisa pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.  





     Frescele exterioare de la Manastirea Moldovita, s-au pastrat uimitor de bine de-alungul vremurilor. In anul 1532, Petru Rares si sotia sa Elena, au ridicat aceasta frumoasa manastire. Cum intotdeauna, invingatorii iau totul, asa se intampla si cu domnitorii in istorie, dar noi, se cuvine sa ii pomenim si pe ceilalti ctitori si adaugatori, ai acestei sfinte manastiri.







Dar mai inainte de a aminti de blajinul voievod Alexandru, care a zidit din piatra de rau, prima manastire, ce se afla ceva mai la deal, trebuie sa ii facem pomenire pe toti acei mii de calugari care au trudit la fiecare zid al Moldovitei si s-au rugat pentru cei ce au fost, dar si pentru cei ce vor veni. Poate ca manastirea, dar in special biserica Buna-Vestire, a ramas in picioare, nu atat pentru trainicia pietrei din care au fost facute, cat pentru rugaciunile acestor monahi si monahii care vor fi capatat atata trecere inaintea lui Dumnezeu, incat sa nu li se risipeasca, pana intr-un sfarsit, sfantul lor lacas de inchinaciune. 



Poate pentru rugaciunile Sfantului Vasile de la Moldovita, ori ale pusnicului Isaia, ori ale vrednicilor egumeni Anastasie, Amfilohie sau Benedict Teodorovici, ori poate pentru rugile episcopului Efrem, cel ce-si doarme aici somnul de veci, si ale tuturor sfintilor monahi, cei nestiuti de nimeni, a fost ferit acest "colt de cer" coborat in Bucovina. Moldovita a fost dintotdeauna o manastire fortificata, deaorece se afla la granita dintre Moldova si Ardealul unguresc si, nu de putine ori, vor fi fost obligati si calugarii sa-si lase rugaciunile si sa puna mana pe sabii, o data cu egumenii lor. Astazi cand autocarele aduc aici foarte multi turisti, unii religiosi altii mai putin crestini evlaviosi, bine este de a ne aduce aminte de cei care s-au rugat si au murit pentru ca sfinti de pe zidurile Moldovitei sa ne intampine de afara inca si, mai ales, sa ne aduca aminte ca suntem doar trecatori prin aceasta viata. 






Moldovita are cel mai frumos si mai bine pastrat Imn Acatist exterior dintre toate bisericile pictate ale Bucovinei, cel mai amplu asediu al Constantinopolului, cea mai dulce sarutare data Maicii Domnului de pruncul Isus, fresca Theotokos Glycophiloutsa, cea mai profunda Rastignire, cel mai monumental pridvor deschis, cel mai vechi si bine pastrat mobilier din lemn. In anul 1537 biserica este pictata, a fresco, interior si exterior. Biserica Buna-Vestire, intra si ea in anul 1993, in Patrimoniul Universal UNESCO. 

     Mai vizitam inca o manastire pictata in Bucovina, Manastirea Sucevita. Istoria Moldovei de la anul 1600, sta sub semnul familiei Movilestilor. Stramosul lor este un sfetnic al Sfantului Stefan cel Mare, numit Moghila. Un nepot al acestuia, Ioan, si o fica a lui Petru Rares, Maria, vor fi familia in care se vor naste doi domni, Ieremia si Simeon si un Mitropolit al tarii, Gheorghe Movila. Movilestii au sprijinit multe manastiri si biserici din Moldova si Athos, dar si in alte parti supuse turcilor sau in Polonia dominata de catolicism. 


Dar chivotul caruia si-au incredintat trupurile, o data cu trecerea la Domnul, a fost Sucevita. Aici in camera mormintelor, deasupra lespezilor domnitorilor, Ieremia si Simeon, in 41 de scene, este pictata scoaterea poporului evreu din Egipt si conducerea lui de catre Proorocul Moise, in tara fagaduita de Dumnezeu. Patriarhul Meletie Pigas al Alexandriei, loctiitor de patriarh ecumenic in 1597, ii scrie lui Ieremia Movila: "noi te fericim pentru eclavie si te recunoastem ca inflacarat aparator al ortodoxiei". 





Manastirea a fost sfintita de catre mitropolitul Gheorghe Movila, in sfanta zi a Invierii lui Hristos. La sfintire au participat 112 preoti si diaconi. In anul 1621 in biserica manastirii au fost adapostite moastele Sfantului Ioan cel nou, de frica cazacilor. In anul 1633, Petru Movila este ales Mitropolit al Kievului, In anul 1996, este canonizat ca Sfant, Petru Movila si praznuit in data de 22 decembrie. In anul 1993, este si Sucevita trecuta pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Fresca exterioara cu verdele sau celebru, reprezinta un "testament al artei vechi moldovenesti".

















      Nu putem pleca din Bucovina, fara sa mai vizitam una dintre cele mai frumoase manastiri de aici, daca putem spune asa ceva, avand in vedere ca aici este un adevarat patrimoniu Universal. Manastirea Probota, o alta ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant. Numele manastirii vine de la slavonescul probata, infratire, si ia fost dat, cel mai probabil, de catre primii sihastrii care au ridicat in apropierea actualului asezamant, o bisericuta de lemn, cu cateva chilii. 





Aceasta se intampla in vremuri stravechi, cand nu existau cronicari sau domni semeti care sa apere un stat. Suntem in vremurile cand Dragos Descalecatorul, vine aici impreuna cu Regele Ungariei, ca sa-i pedepseasca pe tatarii care pradau Ardealul, trecand prin viitoarea Moldova. Din acele vremuri, incepe drumul prin veacuri a celebrei manastiri. Pe zidurile manastirii, si-au pus amprenta Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Sfant, Petru Rares sau mai aproape de vremurile noastre Vasile Lupu. 




De la fiecare a ramas cate ceva. Alexandru cel Bun, i-a daruit odoare si sate, Stefan cel Mare i-a daruit biserica, Petru Rares, a ridicat o alta pe care a impodobit-o cu picturi cum nu au mai existat, iar Vasile Lupu a cladit chilii si case domnesti. Erau vremuri cand voievozii se odivneau intru rugaciune si se inmormantau in biserica. Erau vremuri cand cuvantul ateism, nu se inventase. Dupa Alexanru Ioan Cuza care a secularizat averile manastiresti, o singura societate a fost asa de cruda cu cei care se rugau pentru propasirea neamului romanesc, societatea comunista. 



Comunistii, candeau ca monahii nu sunt buni de nimic si trebuie sa mearga in fabrici si uzune. Din aceasta cauza, a unei gandiri primitive, au inchis toate manastirile. Dar la Probota comunistii nu au putut strica nimic, deoarece Cuza risipise tot ce era de risipit. Obstea nu mai exista si randuiala calugareasca se pierduse. Dar a venit vremea ca oamenii sa isi aduca dinou aminte de Dumnezeu, sa redescopere randuieli si sa reinvie traditii. Au spalat picturile Probotei, cu dragoste,  deoarece au inteles ca din ele straluceste o frumusete nepamanteana. 




Apoi au venit calugarii si mai apoi maicutele si Probota a reinviat. In anul 1677, Mitropolitul Dosoftei, inchina manastirea, bisericii Sfantului Mormant, de la Ierusalim. In anul 1904, la celebrarea a 400 de ani de la moartea Sfantului Stefan cel Mare, este adusa la Probota, piatra de mormant a Doamnei Oltea, mama voievodului. In anul 1993 IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, reinfinteaza Manastirea Probota cu obste de maici. Tot in acelasi an, biserica Sfantul Nicolae de la Probota intra pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Intre anii 1996-2001 UNESCO, impreuna cu Japan Trust Fund for World Heritage si Ministerul Culturii, restaureaza pictura din timpul lui Petru Rares. 


     Dar in judet avem si cateva statiuni turistice destul de importante din punct de vedere balneologic. Mergem acum sa vizitam o frumoasa statiune Gura Humorului. Statiunea in jurul careia sunt situate mai multe manastiri din Patrimoniul Universal, este situata la confluenta raurilor Humor cu Moldova, la limita estica a Obcinelor Bucovinei, in Depresiunea Humorului. Orasul este situat la altitudinea de 470 de metri, avand un climat cu proprietati sedative. Locul a fost cautat inca din secolul al XIX-lea, ca statiune climaterica. 



Prima documentare a localitatii, dateaza din anul 1490, intr-un act emis de cancelaria lui Stefan cel Mare. Printr-o hotarare de guvern din anul 2005, se aproba atestarea localitatii Gura Humorului, ca "statiune turistica de interes national". Prin urmare, imaginea orasului se schimba radical, printr-un program PHARE, bazat pe fonduri europene. In cadrul proiectului intitulat "Partie de schi, Orientare Turistica, Parc Lunca Moldovei, Agrement, Sport", in Gura Humorului este amenajata o partie de schi, cu o lungime de 1350 de metri, dotata cu un telescaun, instalatie de nocturna si instalatie de produs zapada. In ianuarie 2010, partia de schi Soimul este data in folosinta. 









In zona de agrement Arinis, este construita o piscina acoperita, de dimensiuni olimpice, un bazin de inot destinat copiilor si sunt amenajate si construite, opt terenuri de sport, dotate cu nocturna, precum si un patinuar artificial. In cadrul proiectului se realizaza si iluminatul public in Parcul Dendrologic Arinis. In zona de acces spre partie, pe malul drept al Raului Moldova, este amenajat un loc de campare, cu toate utilitatile necesare rulotelor.