joi, 18 aprilie 2019

Top 5 excursii optionale de facut in Paralia Katerini

Daca statiunea Kusadasi a fost la mare moda dupa revolutie pentru cei care doreau sa mearga in Turcia, statiunea Paralia Katerini era una dintre cele mai cautate statiuni pentru cei care doreau un loc in Grecia unde sa ajunga repede si unde sa fie cald. Aceasta statiune a ramas si acum in voga. Ea s-a dezvoltat de la an la an si ofera acum multiple optiuni de distractie. Putini stiu ca de aici se pot face numeroase excursii optionale. Mai jos o sa va prezint un top 5 al excursiilor optionale ce se pot face de aici.
1. Cea mai frumoasa excursie, ar fi cea in Insula Skiatos. O insula de vis unde s-a filmat o mare parte din filmul Mama Mia, cu Maryl Streep, Pierce Brosman, Colin Fitth. Excursia incepe la ora 6 cu intalnirea de la autocarul ce va va duce in Portul Volos, cam 150-200 km, port de unde va veti imbarca pe un frumos vas ce va va duce pe insula. Pe insula va fi o oprire de 2 ore pe plaja Koukounaries, o plaja superba inconjurata de o padurice de pini, unde se aud greerii cantand la fel ca la Saint Tropez, in filmele cu Louis de Funes. Apa marii este de un albastru fenomenal. Si la dus si la intoarcere vor fi cateva opriri pentru baie in mare. Pe durata calatoriei cu vaporul vor fi nenumarate surprize din partea personalului de la bord. Inclusiv o bataie cu apa intre cele trei vapoare care merg spre insula. La ultimul etaj se poate face si plaja. Intoarcerea in statiune va fi in jurul orei 22:00.

2. A doua excursie, de data aceasta cu incarcatura spirituala, este cea de la Meteore. Pana la Manastirile suspendate de la Meteora se va merge tot cu autocarul. Sunt in jur de 100 de km. Aici se vor vizita doua manastiri din complexul monahal. Pe drum se va face un scurt popas la Manastirea Sfanta Paraschiva, o frumoasa manastire ce se afla intr-o zona muntoasa, cam ca Valea Prahovei si la care se ajunge traversand un pod peste Raul Tempi. La Meteora vom vedea poate cele mai frumoase manastiri din lume. In mijlocul Greciei pe Valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, pornind din minunatul orasel Kalambaka, se afla un ansamblu de stanci golase, cunoscut si sub numele de Ansamblul Meteora. Aici viata monahala apare inca din sec. al IX-lea. Acest Canion erodat cu milioane de ani in urma de apele unui rau, este al doilea Canion ca marime din lume dupa Marele Canion din SUA. Pe varfurile cele mai greu accesibile, calugarii greci au construit manastiri de o rara frumusete. In sec al XV-lea, aici erau deja 24 de manastiri. Acum mai sunt locuite doar sase dintre ele, dintre care cinci sunt de calugari si una singura de maici. Aceste manastiri nu se remarca prin picturi ca cele de la noi din Moldova sau Bucovina. Ele se remarca prin asezarea lor fantastica, prin maretia lor si prin felul cum au fost construite. Pe platoul celei mai inalte stanci cu o inaltime de 613 metri, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, Manastirea Marelui Meteor cu hramul Schimbarea la Fata. Fondatorul acestei manastiri este Sfantul Atanasie Meteoritul venit aici de la Muntele Athos. El a intemeiat pe aceasta stanca o mica sihastrie, pe care o transforma in 1344 intr-o lavra, vestita pana in zilele noastre. Tot el a inceput constructia Bisericii Schimbarea la Fata, Terminata ulterior de Ioasaf si Simeon. Manastirea numara in prezent in jur de 300 de monarhi si eremiti. A doua Manastire ca marime de aici si cea mai veche este Manastirea Sfantul Stefan, fondata in anul 1192, de catre sihastrul Eremia. Cele doua manastiri sunt si cele mai vizitate de catre agentiile de turism din Romania. Dupa ce vizitam cele doua sau trei manastiri in functie de timpul ramas ne intoarcem spre seara in statiune.
3. Tot in acesta zona spirituala va propun o a treia excursie ce se poate face de aici, si anume o croaziera in jurul Muntelui Athos. Dupa cum stiti Muntele Athos este polul spiritualitatii ortodoxe si este un stat independent de Grecia. Aici pot intra doar barbatii, de aceea manastiriile se pot vizita doar de pe vapor. Plecarea se face tot dimineata din statiune, cu autocarul pana in statiunea Ouranopolis, de unde ne imbarcam pe vaporul ce ne va plima in jurul Muntelui pentru a ne prezenta toate manastirile de aici. Vaporul ne va intoarce in acelasi port de unde vom lua autocarul spre statiune. In mica si frumoasa statiune Ouranopolis vom putea lua si masa la una din multele taverne ce se afla pe fiecare din micile stradute ale statiunii plina de farmec.

4. Pe locul patru este o excursie pe Muntele Olimp, Cel mai inalt munte din Grecia. Traseul porneste din statiune Litohoro unde vom ajunge cu autocarul din Paralia. Statiunea este foarte aproape. Dupa ce vom merge pe un mic traseu pana la cascada si cada lui Zeus, o  frumoasa cascada in mijlocul naturii, putem sa vizitam micutul dar cochetul orasel de la poalele muntelui. Autocarul ne va intoarce in statiune putin dupa ora pranzului.










5. Cum Paralia Katerini este la doar 70 de km. de Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia, se mai poate face o excursie, fie pentru shoping, fie la Aqua Park-ul de aici. In Salonik se poate vizita Turnul Alb simbolul orasului ce se afla pe o minunata faleza, statuia ecvestra a marelui Alexandru Macedon,  Manastirea Sfantul Dimitrie izvoratorul de mir, unde sunt si moastele Sfantului si multele magazine de firma, sau nu, aflate pe faleza lunga de cateva sute de metrii de aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu