joi, 18 aprilie 2019

Top 5 excursii optionale de facut in Kusadasi

O data cu revolutia din 1989, turistul roman a inceput sa iasa si din tara. In primii ani de dupa revolutie, principala destinatie era Istanbul, pentru comertul cu diverse produse. Incet, incet a inceput si turismul in scop de recreere si singura destinatie din Turcia la acea vreme era Kusadasi. Multa vreme ramasa in topul destinatilor externe din Romania, aceasta destinatie pe langa minunatele hoteluri de aici ofera si cateva obiective de vizitat.
1. Pe primul loc va propun excursia la Efes si la Casa Fecioarei Maria. Fostul oras Efes se afla la doar cativa km. de centrul statiunii, si se pastreaza aproape intact ca in zilele lui de glorie. Acum este asezat in fata unei campii verzi care a fost in antichitate un imens golf, astfel incat cetatea era port la Marea Egee. In efes, orasul de bastina al filozofului grec Heraclit  ( 535 – 476 BC ) si vechi centru commercial din sec. VI BC, se afla una dintre cele sapte minuni ale lumii antice si anume, templul zeitei Artemis ( Artemisionul ). Acum ramasite din templu se mai gasesc intr-un oras aflat la mica distanta de Efes, Selcuk. Fiind atat de celebru in lumea antica un necunoscut, locuitor al Efesului pe numele sau Erostrat,  vrand sa devin celebru, la incendiat si astfel a ramas inscris in cartea de istorie cu litere negre. Tot aici in anul 54 DC, apostolul Pavel a fondat aici o biserica crestina.

Artera principala care ducea de la port la teatrul antic se afla si acum intr-o stare foarte buna la fel ca si amfiteatrul care este refacut si bordelul antic. Agora de jos si bordelul antic sunt legate prin calea de marmura, care are si un sant pentru scurgerea apei. In anul 135 DC, s-a construit aici, in cinstea lui Celsius, de catre fiul sau o biblioteca impresionanta din care se mai poate vedea acum doar zidul din fata al cladirii. Pe langa ruinele templelor lui Adrian, Domitian si Serapis mai putem vedea aici si ruine de locuinte ale locuitorilor frumosului oras.

Putin mai sus pe un deal din apropiere se afla “Grota celor sapte adormiti“, despre care legenda spune ca au fost ziditi aici de catre un imparat pagan din sec III BC, ei fiind crestini. Ei sau trezit dupa doua mii de ani cand toti fusesera crestinati. Urcand pe munte cam cinci Km., pe un drum cu multe serpentine, si care ne ofera o imagine superba asupra orasului Efes,  gasim casa unde se spune ca a trait ultimi ani din viata Fecioara Maria. Aici gasim o casuta mica transformata in capela unde mii de turisti vin sa admire un loc sfant de o incarcatura deosebita. Putin langa aceasta casuta se afla un zid unde fiecare turist poate lasa un servetel sau o batista cu numele lui sau al unei persoane dragi, cu credinta ca Sf. Fecioara il va veghea de acolo de sus.

2. Pe locul doi ar fi o excursie pe o superba insula greceasca, Ins. Samos. Insula este considerate a fi una dintre cele mai bogate in vegetatie din Egee. Excursia se face cu un fery-boat care se ia din portul Kusadasi si din punct de vedere al frumusetii este una din cele mai frumoase excursii care se pot face de aici. Insula este tipic greceasca cu orasele mici si privelisti extraordinare asuupra marii. Stradutele inguste si tavernele de pe faleza ne dau impresia ca am patruns in alta lume. Aici timpul parca a stat in loc. De sute de ani aceleasi case albe stau linistite in bataia soarelui si parca se mandresc cu faptul ca sute de mii de turisti vin anual si le viziteaza. Pentru a intra in Grecia nu aveti nevoie de viza, si acum nici la intoarcere in Turcia nu mai trebuie o alta viza pe pasaport. Excursia nu este foarte scumpa si merita fiecare cent pe care l-ati platit. Atentie totusi la agentiile turcesti din statiune deoarece sunt tentati sa nu recomande aceasta excursie datorita reticentelor pe care le au cu grecii, incercand sa va dea tot felul de motive sa nu luati aceasta excursie.
 
3. Tot pe mare dar cu un vaporas mai mic, pret de jumatate de zi putem merge intr-o plimbare pe cateva plaje pustii de pe coasta Turciei. In aceasta excursie dupa ce servim un gratar din peste proaspat prins, cu o salata de legume foarte bine garnisita si degustam un vin de prin partile locului, mergem in largul coastei unde se fac cateva opriri pentru baie. Cei mai putin initiati pot opta pentru o vesta de salvare cu care pot face baie fara nici o frica. Excursia nu costa mai mult de 15 euro dar este una din excusile care te destind si in care te poti relaxa foarte mult mai ales daca in zilele anterioare ai facut o excursie mai lunga si obositoare.


 4. O excursie mai lunga de o zi intreaga cu plecare de dimineata este cea de la Pamukale. Aici natura a faurit o bijuterie de nepretuit. Intr-o regiune carstica apa a sapat niste terase in trepte care s-au transformat in bazine cu apa termala calcaroasa. Aici vedem cum natura este mult mai buna decat orice alt mare sculptor din lume.  In aceste bazine se poate face baie. In drum spre Pamukale ne putem opri sa vedem un templu dedicat zeitei frumusetii, Afrodita. Aphrodisias este construit la o altitudine de 600 de metri fata de nivelul marii, si datorita restaurarilor din anii precedenti el are acum infatisarea originala. Timp de mai multe secole, in timpul dominatiei bizantine, acest templu fusese transformat in biserica ortodoxa. In apropierea templului se afla un stadion, care este unul dintre cele mai bine pastrate monumente antice din zona. Aproape de Pamukale mai putem admira cetatea antica Hierapolis in care gasim un stadion din epoca Romana, in care si astazi se tin spectacole. Nu depare de stadion se pot zari ruinele templului dedicat lui Apollo. Ceea ce s-a gasit aici putem admira in muzeul de arheologie din localitate.

5. In Kusadasi avem doua mari Aqua Park-uri. Aqua Fantasy si Ada Land. La amandoua se pot face excursii optionale. Ambele parcuri sunt fantastice. Aqua Fantasy este mai mult pentru familii cu copii deoarece are foarte multe tobogane pentru cei mici si Ada Land este pentru adulti, in mare parte. In tariful excursiilor intra si transferul de la hotel la parc si retur la o ora stabilita de comun acord cu ghidul pentru dimineata si cu soferul pentru retur. Nu o sa regretati aceasta vizita la aqua park-uri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu