joi, 9 mai 2019

Paste si 1 Mai la Cetatile din Transilvania si bai la Hajduszoboszlo

Daca tot erau mai multe zile libere care se legau cu cateva zile de concediu, am decis sa mergem la Hajduszoboszlo in Ungaria. Nu mai fusesem niciodata dar auzisem ca strandul Hungarospa, cel mai mare din Europa este foarte frumos.
Pentru ca drumul este lung si Ana avea doar 2 ani, nu puteam sa merg direct asa ca am hotarat sa fac un circuit cu mai multe opriri si sa vizitez mai multe cetati din Transilvania.

Am plecat vineri dimineata din Bucuresti si am ramas prima noapte la Sibiu. Pensiunea la care am stat este langa stadionul echipei Hermannstadt, foarte aproape de centrul istoric. Surprinzator, nu a fost foarte aglomerat nici pe Dealul Negru, nici pe Valea Oltului, asa ca am ajuns destul de repede. Cum vremea era superba, am plecat imediat la plimbare prin centrul vechi. Spre seara ne-am odihnit deoarece incepea o saptamana de alergat prin tara cu masina.





















A doua zi dupa ce am baut cafeaua ce era din partea casei, ne-am urcat in masina si am plecat spre Hateg unde aveam de stat urmatoarele doua nopti. Nu am vrut sa conduc in ziua de Paste si am ramas la Hateg 2 nopti. Pana acolo aveam ca obiectiv sa vizitam Castelul Corvinilor din Hunedoara si Manastirea Prislop. Ne-am urcat pe autostrada Sibiu - Deva si am coborat la Hunedoara. Din autostrada este indicator catre Castel. Fiind Sambata Mare am avut norocul sa nu fie aglomeratie asa ca am gasit usor loc de parcare foarte aproape. Intrarea este 30 de ron dar merita fiecare banut. Castelul este unul dintre cele mai frumoase din tara si cel mai bine intretinut. Pentru vizita alocati-va circa 1 ora si ceva.


De aici si pana la Prislop sunt doar 20 de km si drumul este foarte bun. Locul este un colt de Rai, binecuvantat de Dumnezeu! Aici la mormantul Parintelui Arsenie Boca nu era coada. Am avut doar doua persoane in fata si pot spune iarasi ca am avut noroc.  Am urcat si cei aproape 100 de metri pana la grota Parintelui Ioan de la Prislop dupa care a inceput o ploaie cu grindina. Ploaia a tinut doar 3 minute dupa care ca printr-o minune a iesit soarele.




Am plecat fericiti si multumiti sufleteste pentru ca am reusit sa ajungem aici si sa fie asa de liniste. Ne doream de mult sa ajungem si uite ca Dumnezeu ne-a calauzit pasii chiar in Sambata Mare!
De aici si pana in Hateg sunt doar 12 km si pensiunea la care am stat este chiar in centrul orasului. Oras care de altfel este mic dar de unde se poate pleca in multe calatorii. Strajuit pe de o parte de Retezat si in partea cealalta de Parang, orasul ofera o priveliste foarte frumoasa. Am remarcat curatenia ce domneste peste tot pe unde te uiti.



Pentru ca era sambata Pastelui si aveam o biserica la doar 2 minute de mers pe jos de pensiune, seara am fost la slujba de inviere. Trebuie sa remarc un lucru care m-a frapat: civilizatia, ce prin Bucuresti a disparut cam de multa vreme. Nu era acea inchesuiala din Bucuresti, mai ales ca aici in zona este obiceiul sa se inconjoare de 3 ori biserica in seara de Inviere. Am luat lumina si am inconjurat si eu biserica dupa care am plecat spre pensiune sa aduc Lumina Sfanta.
A doua zi, fiind Duminica Pastelui am plecat intr-o mica plimbare catre Biserica Densus. Biserica este cea mai veche biserica din Romania cu activitate ecumenica permanenta din secolul XIII si pana astazi. In biserica, Isus este pictat imbracat in costum popular romanesc, mai precis intr-o ie din aceasta zona. Dupa binecuvantarea Parintelui de la Densus am plecat spre pensiunea unde Ana se putea juca in voie deoarece curtea era plina de jucarii si multe facilitati pentru copii. Avea inclusiv o casuta si o trambulina unde se putea juca in voie.


Urmatoarea zi aveam de mers destul de mult pana la Hajduszoboszlo. Am plecat in jurul orei 10.00 si am facut doar o mica oprire de vreo jumatate de ora in frumosul oras Oradea. Centrul orasului este superb, toate cladirile sunt proaspat renovate. Cele doua Biserici de la intrare in centrul vechi sunt foarte frumoase. Am intrat si eu in Catedrala Ortodoxa sau Biserica cu Luna cum mai este denumita. Daca aveti cumva drum in zona, nu ezitati sa intrati in oras si sa vizitati macar centrul. Este superb! Langa centru mai este un parc foarte frumos dar in care nu mai aveam timp sa intru. De aici si pana in Hajduszoboszlo mai sunt circa 60 de km. Daca vreti un mic pont va spun ca nu aveti nevoie de vigneta care costa 11 euro. Vigneta in Ungaria este doar pentru autostrazi. Puteti merge pe drumurile nationale sau judetene fara sa intrati pe autostrada. Asa ca setati-va GPS-ul sa ocoleasca autostrazile si va va duce direct in centru sau unde aveti cazare. Eu am stat la o pensiune la doar 4 minute de mers pe jos de centru si de Hungarospa, motivul sosirii noastre aici.
Urma sa stam 4 nopti asa ca nu ne-am grabit sa ne ducem la strand, chiar daca dupa ora 16:00 este si o reducere de tarif, si am plecat sa vizitam putin mica statiune sau orasel. Aveam de facut si cateva cumparaturi, asa ca am plecat si pana la cele doua supermarketuri de la intrare in oras, Aldi si Tesco. In oras mai sunt si alte magazine cum ar fi Spar, Coop, Peny Market dar am preferat sa mergem acolo. La Tesco era si un mic mall si un Pepco. Chiar la intrarea in strand in centru este un parculet cu loc de joaca pentru copii, de unde Ana nu mai voia sa plece.
A doua zi de dimineata, dupa ce am mancat si am baut cafeaua am plecat la Aqua Palace.
Hungarospa, cel mai mare strand termal din Europa, a fost construit in 1935 si este impartit in patru sectiuni. Strandul propriu-zis este in aer liber si intrarea este separata. Este imens!  Aici avem si bazine cu apa termala ce sunt deschise tot timpul anului si un bazin foarte mare, cel mai mare din Europa cu apa dulce in aer liber si multe alte bazine mai mici. Mai exista si un lac populat cu crap  romanesc si un parc destul de mare. A doua sectiune este cea cu bazine termale interioare unde nu au voie copiii, din cauza componentei apei. A treia sectiune este Aqua Palace-ul unde am fost si noi. Acesta este un mare Spa pe 4 nivele. La primul nivel sunt vestiarele, in jur de 1000. La intrare primiti o bratara cu cod de bara si la fiecare rand de vestiare aveti un scanner care, dupa ce ati scanat acel cod va indica pe un mic ecran numarul vestiarului. Dupa ce l-ati identificat, mergeti in dreptul randului unde se afla, scanati din nou codul si apasati un buton care deschide usa vestiarului. La etajul urmator sunt mai multe bazine fiecare cu alta temperatura. Majoritatea au intre 32-36 de grade. Exista si doua bazine cu apa termala ce nu sunt recomandate copiilor pana in 14 ani si adultilor li se recomanda sa nu stea mai mult de 20 de minute. Apa este benefica pentru circulatie si pentru sistemul circulator. Exista si un mic lazy river, un bazin construit intr-o mica pestera, baile Romane si foarte multe jacuzzi-uri si cascade. Exista si un mare bazin cu 2 copaci de unde tasneste apa in mai multe locuri. Acele "dusuri" fac un masaj excelent pentru spate.
Daca mai urcam un etaj, dupa ce o sa dam de un tobogan ce coboara in piscina cu copaci, ajungem la etajul dedicat copiilor. Aici gasim trei bazine mari cu apa intre 30 si 60 de cm si incalzita intre 32 si 36 grade dotate cu tobogane mici si multe statuete unde se pot juca copiii. Mai avem si doua tobogane mari, unul acoperit, gen tub si unul normal, dar tot in spirala. Tot aici avem si un loc de joaca pentru copii, destul de mare si cu multe facilitati. Este gratuit si el, inclus in tariful de intrare.
Tot de la acest etaj se poate ajunge la cea de a patra sectiune a strandului, la SPA. Aici avem foarte multe proceduri ce se pot face contra cost, si avem si saune umede, uscate si bazine cu apa rece etc. Tot de la acest etaj se poate ajunge la un restaurant de unde putem putem manca pizza, burgeri, paste etc, toate facute pe loc si gasim si cafea, bere, apa si sucuri. Preturile nu sunt mari deloc pentru un parc acvatic. O pizza de exemplu este in jur de 20 de ron in banii nostri. Ceea ce trebuie sa stiti ca puteti plati doar cu forinti sau cu cardul. Tot de pe acest etaj, in partea opusa restaurantului avem o piscina in care putem face surfing. Este o piscina care imita apa unui rau. Ca sa incerci este gratuit inclus in biletul de intrare, dar daca vrei sa inveti cu un instructor specializat, se plateste separat. Tot aici mai avem si o sala de forta, tenis de masa, etc. Daca mai urcam un etaj avem o piscina semiolimpica cu apa de 26-28 de grade, care o sa ni se para rece cand intram prima oara, fata de cea din celelalte bazine, dar in care putem inota in voie. Pentru cei veniti cu copii mici, cu carucioare aveti un lift care poate facilita accesul de la vestiar la orice etaj.
Cam acesta este in cateva cuvinte cel mai mare strand termal din Europa, Hungarospa.

Dupa o zi petrecuta aici nu prea iti mai vine sa faci nimic, doar poate sa lasi copilul sa se joace putin in parcul din centrul statiunii, unde are destul nisip incat sa te poti relaxa si tu macar o jumatate de ora.











Urmatoarea zi am plecat sa vizitam un oras aflat la doar 20 de km de Hajduszoboszlo, Debrecen.
Un oras foarte frumos, cu cladiri vechi si bine intretinute cu un tramvai nou si modern ce strabate tot centrul, dar cu o linie ingropata in asfalt astfel incat sa nu se auda nici cel mai mic zgomot. Avand in vedere ca era 1 Mai, nu prea erau multe locuri deschise, asa ca am gasit doar vreo trei restaurante la care se putea manca. Cum voiam neaparat o ciorbita pentru Ana am intrat intr-unul unde am gasit o supa de pui. Vazand la masa vecina ceva interesant am intrebat ospatarul ce este si l-am rugat sa ne aduca si o portie din acel preparat. Era un fel de mancare ciorba, in paine cu foarte multa carne si carnati picanti. A fost foarte delicioasa, la fel ca si supa de pui!
Inainte de a ajunge in centru am fost la Gradina Zoologica. De fapt acesta era si scopul vizitei noastre in Debrecen. Auzisem ca este o Gradina Zoo foarte frumoasa si voiam neaparat sa o vedem. Intr-adevar este o gradina frumoasa si bine intretinuta cu destule animale ce nu se mai regasesc la Zoo Baneasa, girafe, hipopotami, pinguini etc. Tot in cadrul Gradinii Zoo este si un parc de distractii pentru copii. Accesul in parc este gratuit, dar pentru fiecare aparat de joc trebuie sa cumperi separat fise.

 






In penultima zi de stat aici am fost din nou la balaceala in Aqua Palace. Voiam sa mergem la strand deoarece pe 1 Mai s-a deschis tot, dar vremea nu prea a tinut cu noi. Nu era foarte frig dar cu copil de 2 ani jumate este mai dificil sa mergi la bazine in aer liber, fie si cu apa calda, daca afara sunt doar 14 -20 grade. Am mai petrecut asadar o zi minunata in acest aqua parc imens. De data aceasta avand in vedere ca se deschisese strandul in aer liber era si inauntru mult mai liber ca in prima zi. Niste prieteni care au fost aici de Paste au reusit cu greu sa intre sambata deoarece era foarte aglomerat.
Dupa baie ne-am plimbat putin si prin frumoasa statiune. Aici sunt cateva hoteluri foarte cochete si dotate si ele cu cate un SPA cu apa termala, diverse tratamente si multe tarabe cu suveniruri.






In ultima zi am plecat de dimineata spre Sasciori, undeva pe langa Sebes, la intrare pe Transalpina, unde aveam urmatoarea cazare. In drum doream sa ne oprim la Deva sa urcam cu funicularul la Cetate. Deoarece nu am mai apucat sa ne oprim la dus, am reusit acum. Intrarea este 20 de ron si include drumul dus-intors cu acest funicular. Cetatea, destul de frumoasa, dar este exlipsata de privelistea de aici. Pe de o parte poti vedea orasul si in cealalta parte este un peisaj de vis asupra muntilor Retezat in departare. De aici pana la Sasciori sunt 78 de km dar intrand pe autostrada Deva - Sibiu, nu ai cum sa faci mai mult de 30 de minute.
Ajunsi la pensiune am ranas placut surprinsi de locul minunat in care este amplasata si de cat de frumosa poate fi. Ne-a depasit cu mult asteptarile, mai ales ca dadusem doar 70 de ron pe noapte. Curtea foarte mare cu un frumos gazon, unde Ana a putut alerga in voie,  camerele mari si curate, bucataria mare si echipata cu tot ce ai nevoie si gazda extrem de placuta si primitoare ne-a facut sa ne simtim excelent. Urmatoarea zi trebuia sa plecam spre casa si in drum sa vizitam si Cetatea Taraneasca de la Calnic. Am aflat intamplator ca la Alba Iulia este un festival Medieval ce are loc in Cetatea Alba Carolina. Avand in vedere ca totul era ok la pensiune si voiam sa vedem si acest festival am hotarat sa mai ramanem o zi si sa mergem la Alba. Zis si facut. A doua zi eram in cetatea Alba Carolina unde avea loc festivalul. Cetatea la fel de frumoasa cum am lasat-o acum un an, cu frumoasa Catedrala a Incoronarii Regelui Ferdinand si  a Reginei Maria, cu nu mai putin frumoasa catedrala catolica de langa, dar acum imbracata in straie de festival si plina de printese si luptatori daci si romani, care mai de care mai frumos imbracati. Dupa ce am vizitat cetatea si am facut poze cu toti luptatorii si toate princesele ce pana la urma le-am gasit aici (le cautasem cu Ana in toate castelele si cetatile vizitate saptamana trecuta dar nu erau acasa), am coborat undeva la un nivel inferior al cetatii sa mancam. Daca am vazut ca Ana inca mai rezista, am mers si la spectacolul oferit de acesti luptatori. Foarte frumos acest spectacol! Dupa prezentarea tuturor legiunilor Romane si a luptatorilor daci au urmat cateva demonstratii de lupta Daco-Romana. Spectacolul a continuat pana seara tarziu cand a fost retragerea trupelor cu torte. Ajunsi la pensiune am degustat din palinca si cognacul oferit de gazda, cadou de bunvenit.


In sfarsit trebuia sa se si termine candva acest concediu si a venit pana la urma ultima zi! Nu a fost doar un drum lung spre casa. In plan era si vizita unei Cetati Taranesti aflata la doar cativa km de Sasciori, la Calnic. O cetate foarte frumoasa cu o biserica reformata si un muzeu de obiecte taranesti foarte bine echipat. Cetatea mai are si o crama cu multe butoaie foarte mari, o curte plina cu flori si cactusi si o Biserica Catolica ce era in renovare si pe care nu am putut-o vizita. Intrarea este doar 10 ron. De aici drumul ne scoate direct in autostrada Deva - Sibiu la Miercurea Sibiului la doar 40 de km de Sibiu. Ne-am decis sa vizitam si Castelul de Lut de la Porumbacul de Sus ce este situat la doar 30 de km de iesirea de pe centura Sibiului pe drumul de Brasov. Intrarea aici este doar 5 ron de persoana. Te vei simti intr-o lume de basm. Casutele de lut, foarte frumos asezate pe malul unui rau ce curge cu repeziciune, sunt ca in desenele cu Alba ca Zapada sau Hansel si Gretel. Se poate vizita doar o casuta dar sunt doua turnuri unde se poate urca si de unde se pot face poze. Merita sa veniti pana aici daca aveti drum in zona, mai ales ca am inteles  in curand se va transforma in hotel si nu stiu cum se va mai putea vizita. In zona sunt pensiuni si restaurante unde se poate manca.
Drumul spre casa nu a fost scurt, dar m-am hotarat sa o iau pe Brasov si nu a fost asa de aglomerat cum credeam ca o sa fie pe Valea Oltului sau pe Dealul Negru. Nu, nu va imaginati ca am venit pe Valea Prahovei si brusc s-au schimbat lucrurile si era liber. Nu, am venit pe Sacele - Cheia si a fost un drum extrem de frumos si liber. La Ploiesti am intrat pe autostrada si in jur de ora 20:00 am ajuns acasa, bucurosi ca avem o tara frumoasa cu obiective turistice la tot pasul si cu peisaje minunate.
Daca reusim sa avem putin mai multa grija de ea si sa o promovam cum trebuie, ar fi minunat!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu