luni, 20 mai 2019

Top 5 obiective de vazut in Venetia

Venetia, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, este asezat intr-o minunata laguna in Nordul Italiei. Orasul format pe 118 insule, legate de 354 de poduri, a fost declarat in anul 1979 patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO. Fie ca doriti sa mergeti la pas, fie ca doriti sa mergeti cu vaporeto, in oras aveti foarte multe obiective de vizitat. Daca alegeti varianta vaporeto, de preferat ar fi sa va luati abonament pentru o zi intreaga, pentru ca puteti cobori si urca la orice statie, si puteti sa il folositi pe toate liniile, pentru a merge la alt obiectiv. Costul unei calatorii cu vaporeto este de 7.5 euro si daca optati pentru varianta de o zi, abonamentul costa 20 euro.
Din multitudinea de obiective de aici am incercat sa fac un top 5 obiective ce trebuie neaparat vazute daca veniti pana aici.
1. Pe primul loc se afla Palatul Dogilor (Palazzo Ducale ). Palatul Dogilor nu este gratis, dar este un obiectiv pe care trebuie neaparat sa il vizitati. Ridicat in forma actuala intre anii 1340-1424, dupa mai multe incercari, la inceput inca din secolul IX, a fost construit din lemn. Palatul gazduieste o galerie de picturi celebre ale unor pictori italieni nu mai putin celebri, dar si puscaria unde a fost inchis si de unde a si evadat Casanova. Puteti vedea aici chiar celula unde a stat si patul de lemn unde a dormit Casanova. In puscarie se ajunge pe un pod legat de palat, celebra punte a suspinelor. A capatat aceasta denumire deoarece condamnatii la moarte, trecand pe aceasta punte din palat spre puscarie vedeau pentru ultima oara lumina zilei printr-un geam mic cu privirea spre mare. Cum va spuneam, intrarea in palat nu este tocmai ieftina, costa 12 euro de persoana.





















2. Pe locul doi este Basilica San Marco. Asezata in piata cu acelasi nume. Biserica este cea mai mare din Venetia si este inchinata Sfantului Marcu. Fiind si Catedrala Patriarhala a Venetiei, mai este cunoscuta si ca Domul din Venetia. Catedrala se afla foarte aproape de Palatul Dogilor.
Intrarea in Basilica San Marco este gratuita, dar, ca sa urcati in turn sau sa vizitati muzeul costa, si nu putin. Turn in care urcati cu liftul pana la 90 de metri altitudine si de unde aveti o panorama frumoasa asupra lagunei. Timp de 30 de minute va bucarati de aceasta panorama unica in lume.

Ideal ar fi sa nu va prinda ora exacta in turn deoarece zgomotul clopotului care bate la fix nu o sa va iasa asa de usor din cap. Si aici intrarea este destul de piperata, si costa tot 12 euro. Ce trebuie sa stiti este ca, daca vreti sa intrati in biserica nu aveti voie cu rucsac sau alte bagaje, tebuie sa le lasati vis-a-vis la un fel de garderoba de unde vi se va da un tichet cu numarul casutei unde a fost pus bagajul, asta ca sa nu stati de doua ori la coada, la intrarea in biserica, (daca nu ati lasat bagajul o sa fiti intorsi din drum). Catedrala este frumoasa si pe afara si pe dinauntru si este pacat sa nu o vizitati, mai ales ca este gratuita.


















3. Pe locul trei va propun unul dintre cele trei poduri peste Canal Grande.  Podul Rialto, cel mai frumos pod ce traverseaza Canal Grande, construit din piatra, dupa mai multe incercari de a fost construit din lemn si dupa mai multe prabusiri (chiar cu lume pe el) intre anii 1588-1591, de catre arhitectul Antonio del Ponte. Podul acum gazduieste mai multe magazine de bijuterii si suveniruri. Sfatul meu este sa nu incercati sa cumparati de aici bijuterii, nu sunt tocmai ieftine. De ratat nu aveti cum, poate sa gasiti mai greu o bere ieftina in Venetia, dar podul nu, deoarece este foarte impunator si pe oricine ati intreba va indruma spre el.


4. Locul patru este ocupat de un cartier al Venetiei, un "ghetou",  un obiectiv gratuit, ce-i drept zgarcita din acest punc de vedere al obiectivelor gratuite, aici pana si o harta la biroul de informatii turistice costa 2.5 euro, harta ce trebuia sa fie gratuita, asa ca sa nu va bazati pe acest lucru, este cartierul evreiesc nu departe de gara centrala din Venetia undeva in stanga cum iesiti din gara. Ghetoul evreiesc, asa cum este numit el, este locul unde au fost fortati sa traiasca evreii din secolul XVI pana in secolul al XVIII-lea. Facut celebru de Shakespeare in piesa "Negutatorul din Venetia", este astazi o zona linistita in care traieste o comunitate mica de evrei si in care gasim muzeul evreiesc Museo Communita Ebraica.

















    
5. Pe locul cinci va propun o vizita pe Insulele Murano si Burano. Insulele ce se afla la doar cateva statii de vaporeto de Piata San Marco, sunt celebra datorita fabricilor de sticla ce se afla aici. Celebra sticla de Murano se fabrica aici manual in micile ateliere ce se afla peste tot pe cele doua insule. Merita mers pana pe insule deoarece pe langa frumusetea lor, va puteti si deconecta putin de agitatia Venetiei.


 
         
Cum va spuneam Venetia, spre deosebire de alte orase, este mai saraca in obiective gratuite, asta daca nu ne referim si la arhitectura tuturor palatelor de pe intreg curs al Canalului Grande.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu