miercuri, 22 mai 2019

Top 10 cetati medievale si biserici fortificate din Romania

M-am gandit ca ar fi bine sa fac un top al cetatiilor medievale din Romania. In ultimul timp s-au renovat destul de multe cu fonduri europene si unele sunt foarte frumoase. Avand in vedere ca majoritatea sunt in Transilvania, se pot vizita mai multe intr-o zi sau se poate face un mini circuit la mai multe cetati, in 2, 3 zile daca sunteti cu masina.
Toate cetatile propuse in acest top sunt vazute de mine si sper sa fiu cat mai obiectiv posibil.

1. In primul rand va propun una dintre cele mai mari si mai frumoase cetati medievale din Romania, Cetatea Fagarasului. Constructia inceputa in anul 1310, pe scheletul unei cetati din lemn si pamant datand din sec XI, a fost pusa strategic pentru apararea, sud-estului Transilvaniei, de inamicii tatari si otomani. In 1599 insusi Mihai Viteazu daruieste cetatea sotiei sale Doamna Stanca, impreuna cu domeniul ce ii apartinea, si cativa ani mai tarziu, devenind principe al Transilvaniei, se stabileste aici impreuna cu familia. In prezent cetatea este foarte bine conservata si renovata. Puteti admira multe obiecte vechi si arme din evul mediu. Fiind asezata in centrul orasului Fagaras, vis-a-vis de catedrala Sf. Ioan Botezatorul, in weekend devine un frumos decor pentru tinerii insuratei care vor sa isi faca aici sedinta foto pentru albumul de nunta. Biletul de intrare costa doar 15 ron de adult si redus la 7 ron pentru elevi, studenti si pensionari.


2. Ca sa ramanem tot in Judetul Brasov, pe locul doi in topul meu este Cetatea Rasnov. Si ea ca si Fagarasul este construita in secolul XIV, tot pe locul unei fortificatii de lemn si pamant, ce data din secolul al XIII - lea si care a apartinut Cavalerilor Teutoni. Nu departe de Bran, cetatea asezata strategic pe o stanca inalta supraveghea trecatorile dintre Transilvania catre teritoriile sub-carpatice. Drumul Branului cum a fost denumita aceasta trecatoare, a fost supravecheat militar si dupa plecarea Cavalerilor Teutoni. In interiorul cetatii puteti vizita muzeul de arta feudal, in care sunt expuse, arme, unelte, stampe, galerii, armuri, porturi specifice, mobilier de epoca si diverse fotocopii din acea vreme. In vechile case ale locuitorilor cetatii sau amenajat buticuri de unde puteti achizitiona diverse suveniruri. In cetate s-au turnat mai multe cadre din filmele, Nemuritorii, Dacii si Mihai Viteazu, in regia lui Sergiu Nicolaescu dar si Cold Mountain, avandui in rolurile principale pe Jude Law si Nicole Kidman, un film de Oscar. Tarifele de intrare sunt de 12 ron de adult si 6 ron pentru elevi si studenti.


3. Tot in Judetul Brasov, pe locul trei in top este Cetatea Rupea. Asezata la intersectia drumurilor dintre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, apare in documentele istorice ca datand din anul 1324, dar construita pe ruinele unei cetati din paleoliticul si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 bH). Ridicata pe Dealul Cohalmului si renovata in secolele XIV - XVII, este folosita ca cetate si refugiu pentru satele din imprejurimi. Privelistea de sus este extraordinar de frumoasa. Merita sa va opriti macar pentru o jumatate de ora, avand in vedere ca intrarea pentru adulti este de doar 10 ron si pentru copii 5 ron.


4. Nu parasim Judetul, traversam doar soseaua, Brasov-Sighisoara si intram pe drumul ce ne duce in satul Viscri. Aici unde si Printul Charles si-a cumparat o proprietate, intalnim una dintre cele mai frumoase Biserici Fortificate din zona si una dintre cele sase aflate pe lista UNESCO. Biserica fortificata de la Viscri, aflata pe locul patru in topul meu, a atras atentia Printului Charles care uimit de frumusetea ei a renovat Biserica si cateva case din sat, redandule frumusetea initiala. Datorita pozitiei retrase de la drumul principal, este atestata documentar abea in anul 1400 cand apare intr-un registru al localitatilor pentru plata impozitului episcopal. Biserica este construita in secolul al XIII-lea pe baza unei vechi biserici Romane din secolul XII. Tot ansamblul de aici cuprinde Biserica Fortificata cu drum de aparare, doua turnuri de aparare, doua bastioane si turnul de poarta. Din sat puteti cumpara tot felul de obiecte crosetate de localnici sau paine facuta pe vatra la un mic cuptor aflat in curtea unor mici intreprinzatori care au si o frumoasa terasa pe care se pot servii bucate traditionale. Taxa de intrare este de 8 ron.


5. Locul cinci este ocupat tot de o Biserica Fortificata. De data aceasta am parasit Judetul Brasov si am intrat in Judetul Sibiu, unde intalnim Biserica Fortificata Biertan. Localitatea Biertan este atestata documentar din anul 1283 iar Biserica apare in documente ca cetate in anul 1397. Biserica imbina stilul gotic cu cel renascentist si este inconjurata de ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. In incinta biserici se afla o camera unde erau depozitate toate comorile cetatii in timpul invaziilor popoarelor migratoare. Aceasta camera este protejata de o usa speciala. Aceasta usa are o iala ce se inchide in 19 puncte, unica pentru acele vremuri. Aceasta incuietoare a fost construita de un mester local in anul 1515. Ea are si o istorioara foarte frumoasa. In anul 1900 a fost dusa la expozitia internationala de la Paris si a fost premiata. Datorita unicitatii sale, francezii nu au mai vrut sa o dea inapoi, dorind sa o pastreze in Franta. Afland de acest incident, localnicii din sat s-au necajit asa de tare ca au plecat pe jos pana la Paris de unde nu s-au mai intors fara aceata incuietoare pe care au adus-o inapoi la Biertan.  Tot in acele vremuri erau interzise divorturile, astfel in aceasta camera erau inchise cuplurile care vroiau sa divorteze si le era data o singura masa, un singur scaun, o singura farfurie, un pahar si un set de tacamuri si erau tinuti acolo pana reveneau la sentimente mai bune. Istoria spune ca un singur cuplu din cele inchise nu a cedat si a mers pana la capat cu despartirea. Si aceasta Biserica-Cetate este inclusa pe lista monumentelor UNESCO. Taxa de intrare este de 10 ron.


6. Revenim in Brasov, de data asta in orasul resedinta de judet si mergem sa vizitam cetatea de pe locul sase din acest top, Cetatea Brasovului. Cetatea, monument istoric si de arhitectura din secolele XIV - XV,  este construita in Evul Mediu si se afla pe Varful Tampei. Ea a constituit multa vreme cel mai important punct de aparare al Brasovului. Datorita zidurilor inalte de 1,7-1,80 m si a pozitiei dominante a Tampei, izolarea si inclinatia pantelor, a facut din Brasovia, deoarece asa era denumita cetatea, o fortificatie greu de cucerit. In anul 1395, Mircea cel Batran si-a adapostit familia in cetate. In anul 1421 cetatea devine loc de refugiu pentru populatia Brasovului din calea sultanului Murad al II-lea. Din pacate in acel an cetatea este data zalog sultanului, dar Brasovenii o recupereaza datorita lui Iancu de Hunedoara. Taxele de intrare sunt modice, 10 ron adulti si 6 ron copii.


7. Parasim de tot Transilvania de data asta si ne indreptam spre Moldova. Mergem in Suceava sa vedem Cetatea de Scaun a Sucevei, ce ocupa locul sapte in acest top.  Asezata in Estul orasului Suceava, cetatea survoleaza zona de la o inaltime de 70 de metri fata de lunca Sucevei. Este construita in secolul al XIV-lea impreuna cu mai multe fortificatii, o data cu aparitia pericolului otoman. Cetatea construita de Petru I Musat in secolul XIV si a fost fortificata in secolul XV de Stefan cel Mare. Petru I Musat o data cu constructia acestei cetati, muta capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Pentru prima oara apare intr-un document in anul 1388. El a construit cetatea pentru ai folosi ca si resedinta voievodala. In epoca lui Stefan cel Mare a inceput intarirea cetatii din cauza pericolelor ce veneau dinspre est, turcii, tatarii si dinspre vest, ungurii si polonii. In cetate putem vedea o colectie de harti vechi ale Moldovei, arme din perioada medievala, mobilier medieval. Aceasta cetate e ramas in istorie ca cetatea care nu a fost cucerita niciodata. Este si ea inclusa pe lista monumentelor istorice ale judetului Suceava din anul 2015. Tariful de intrare este de 12 ron pentru adulti si 3 ron pentru elevi si studenti.


8. Revenim in Transilvania, Dar de data aceasta la Deva, unde pe locul opt avem Cetatea Devei. La cetatea construita pe un deal la intrare in Deva se poate ajunge pe jos, pe drumul vechi, pe drumurile batatorite de localnici sau cu un lift monoliner unic in Europa. Cetatea este considerata una dintre cele mai importante fortificatii medievale din Transilvania. A fost stapanita de principi, conti si ducese si fiecare si-a lasat amprenta asupra constructiei. Cetatea a fost construita in secolul al XII - lea, dar sapaturile arheologice au scos la iveala faptul ca zona a fost locuita din timpuri mult mai indepartate din neolitic sau chiar din epoca bronzului. Din 1269 apare prima atestare documentara ce face referire la cetate. In interior se pot admira momentan zidurile de aparare, bucataria cazarmei ce are in dotare un cuptor ce era folosit pentru a face mancare garnizoanei si turnurile de aparare. Privelistea in schimb este minunata, pe de o parte ai o imagine de sus asupra orasului Deva cu toate frumusetile lui, iar pe partea de sud putem vedea Muntii Metaliferi. Daca doriti sa urcati pe jos intrarea este gratuita, dar daca optati pentru lift tariful este de 20 ron dus-intors.


9. Pe locul noua ne mutam in judetul Alba unde gasim o frumoasa Cetate Taraneasca de la Calnic. Nu departe de Sebes, pe drumul ce leaga Transalpina cu noua autostrada Sibiu-Deva, avem aceasta frumoasa cetate taraneasca. Drumul pana aici trece printr-o minunata padure. Eu am crezut ca am ajuns in Dumbrava Minunata. Pentru ca a fost conservata foarte bine pana in zilele noastre, cetatea este pe lista monumentelor UNESCO. Acum in cetate avem o biserica foarte frumoasa ce la etaj adaposteste un muzeu cu obiecte taranesti din aceasta zona, turnul clopodnitei, si frumoasele ziduri de aparate. Langa biserica avem si o frumoasa crama cu 8 butoaie imense. O fantana, acum plina cu flori de jur imprejur o putem vedea in stanga bisericii in curtea interioara a cetatii. Tot in acest complex la doar 200 de metrii de intrarea in cetate, prin padure ajungem si la o biserica catolica, ce momentan este intr-un procdes de restaurare. Cetatea a folosit atat ca centru de aparare a zonei cat si loc de adapost pentru alimentele taranilor din sat. Tariful de intrare este de 10 ron.


10. Pentru locul zece ne intoarcem in Judetul Sibiu unde la capatul Transfagarasanului in satul Carta avem o minunatie arhitecturala. Biserica Cisterciana de la Carta. Abatia Carta cum era denumita aceasta Manastire Cisterciana este datada din anul 1202 din timpul Regelui Emeric. Ansamblul a fost renovat de curand si in prezent capela manastirii este intr-o stare exceptionala.  In interiorul capelei putem vedea o frumoasa orga. Ansamblul arhitectonic figureaza din 2010 pe lista monumentelor istorice. Curtea plina cu flori si cafeneaua infiintata langa manastire va pot detasa pentru cateva momente de tot ce este cotidian. Taxa de vizitare este de doar 5 ron.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu