joi, 16 mai 2019

5 obiective de neratat in Insula Thassos


Thassos, poate cea mai apropiata insula greceasca de Romania, in jur de 600 km., unde se poate face plaja si baie sase luni pe an, este o insula care are foarte multe de dezvaluit. Insula de smarald cum mai este denumita datorita livezilor de maslini ce sunt aproape peste tot, are foarte multe plaje pe care nu trebuie sa le ratezi daca te afli aici.





1. Dar cum nu numai pentru plajele frumoase am venit pana aici, primul obiectiv din topul celor cinci este Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Asezata pe o stanca abrupta, in sudul insulei, intr-o zona superba, manastirea este foarte frumoasa si linistita. O manastire de maici, ce te asteapta la intrare cu bucatele de rahat facut in manastire, De pe terasa manasrtirii avem o priveliste minunata asupra Marii Egee. In zilele senine de aici se poate vedea chiar si Muntele Athos ce este vis-a-vis de Thassos. In muzeul manastirii putem admira un piron sfant ce a fost folosit la crucificarea lui IIsus. Sub manastire, chiar langa mare se afla o pestera cu apa sfintita. Legenda spune ca in timpul ocupatiei Otomane, acestia vazand ca Grecii se duc in continuare la biserica si Sfantul facea nenumarate minuni, au trimis cativa oameni sa distruga manastirea. Unul dintre ei a indraznit sa polueze apa sfintita ce curgea aici. In acel moment a fost trasnit de Sfant si a murit, in timp ce izvorul a disparut in manastire. De atunci apa curge printre stanci. Se spune ca orice om care are o problema de sanatate si bea apa de aici, se vindeca.

2. Un al doilea obiectiv de vizitat in Thassos este frumoasa plaja Makriamos. Aflata in Nord - Estul insulei, este una dintre cele mai frumoase plaje, dintre cele pe care le gasim aici. O plaja cu nisip fin si cu intrare lina in apa, aflata intr-un mic golfulet,  plina de umbrele albastre, are toate atuurile pentru a ne simtii bine intr-o zi in care dorim intr-adevar sa ne relaxam si sa ne detasam de toate problemele cotidiene. Aceasta plaja este cotata cu steagul albastru.


3. Daca sunteti veniti cu masina pe insula puteti face si un tur complet al acesteia. Insula are de jur imprejur o distanta de doar 99 de km si soseaua este foarte buna. Daca nu sunteti cu masina, puteti inchiria foarte usor si destul de ieftin o masina pentru o zi, in care puteti puncta toate obiectivele de pe insula. Sunt mai multe variante de inchiriere. Exista o varianata mai ieftina. Aceasta consta in faptul ca nu puteti depasi 100 de km. Adica nu puteti iesii de pe insula.


4. Al patrulea obiectiv propus este Giola. Giola sau piscina sirenelor, cum mai este denumit de catre localnici, este un mic iaz intre stancile de pe malul marii. Forma piscinei este ovala si are un diametru de circa 10 metri. Adancimea maxima in jur de 6-8 metri. Aceasta piscina naturala a fost sapata chiar de apa marii in stancile de pe mal. Ea este "aprovizionata" mereu cu apa la cate un val mai puternic. Datorita faptului ca nu comunica direct cu marea, apa din piscina este foarte calda.



5. Un al cincelea obiectiv pe care nu trebuie sub nici o forma sa il ratati in Thassos, este seara greceasaca. Aici nu este ceva obisnuit ca in alte parti. Seara se tine la un restaurant de aproape 1500 de locuri. Augustos Fantastico. Pe langa mancarea si bautura specifica zonei mai avem parte si de un spectacol frumos facut de insusi patronul acestui restaurant. Parte din spectacol, avand in vedere ca este o zona viticola, este si fabricarea traditionala a vinului.  Intr-un butoi foarte mare, plin cu struguri, sunt invitate tinerele fete din public sa vina si sa stoarca strugurii cu picioarele goale. Dupa ce se termina acest procedeu, toate fetele sunt spalate si sterse pe picioare de catre acest domn, patronul tavernei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu