Cand spui Hateg, imediat iti vine in minte rezervatia de zimbrii. Nu, nu este doar rezervatia de vazut in zona. Hategul este asezat strategic, fix in mijlocul unor obiective turistice importante ale Romaniei.
Strajuit la Sud - Vest de Muntii Retezat si la Sud - Est de Muntii Parang, Hateg este un orasel mic dar foarte cochet si curat. Langa parcul central avem cateva restaurante unde putem lua un pranz delicios sau putem bea o cafea buna la cele cateva terase din jur.
1. Primul obiectiv pe care trebuie neaparat sa il vizitati daca ajungeti in zona, este Castelul Corvinilor de la Hunedoara. Asezat la doar 25 de Km. de Hateg, acest castel este o bijuterie arhitecturala asezata intr-o zona minunata a Hunedoarei. Datand de la inceputul secolului al XIV- lea dupa cercetatorul Gheorghe Anghel sau in prima jumatate a secolului al XV - lea dupa alti cercetatori, este prima fortificatie de piatra din Hunedoara. Cetatea a fost transformata in castel de Ion de Hunedoara incepand cu anul 1440. Restaurat de curand cu fonduri UE, castelul arata extraordinar si merita din plin fiecare banut pe care il platiti pe bilet. Intrarea este de 30 ron pentru adulti si copii intra gratuit. Aici regasiti o mare parte din istoria Transilvaniei.
2. Un al doilea obiectiv propus este Manastirea Prislop. Locul de odihna al Parintelui Arsenie Boca se afla in Comuna Silvasul de Sus, la doar 12 km de Hateg. Intr-un loc mirific, la poalele muntelui, zona te trimite intr-o stare de meditatie profunda. In incinta manastirii pe langa biserica, ce este monument istoric, se mai afla si Mormanatul Parintelui Arsenie Boca. Parintele a fost staret al manastirii din anul 1948, pana cand manastirea a devenit o manastire de maici. Dupa aceasta a ramas duhovnic pana in anul 1959 cand comunistii au risipit obstea si Parintele a fost exilat in Bucuresti.
Putin mai sus de manastire, la doar 20 de metri de mormantul parintelui, se afla pestera Sfantului Ioan de la Prislop. Sfantul Ioan a vietuit aici in secolul al XVI- lea. Prislopul este un minunat loc de reculegere si regasire.
3. Al treilea loc minunat, aproape de Hateg este Biserica Densus. Biserica Sfantul Nicolae se afla in satul Densus si este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania. Construita in secolul VII cu pietre romane fasonate adsuse din ruinele cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, este biserica cu viata ecumenica neintrerupta din secolul al XIII- lea si pana astazi. Datorita particularitatilor constructiei, biserica este considerata cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului.
In interiorul bisericii putem sa admiram o pictura unica in tara si in lume. Isus este pictat in straie romanesti. Din 1991 este propusa spre aprobare pentru a intra pe lista monumentelor UNESCO.
4. Nu departe de Densus la doar 17 km. se afla cetatea Sarmizetusa Regia, al patrulea obiectiv propus din apropierea Hategului. Sarmizegetusa a fost capitala si cel mai important centru militar si religios al statului Dac, inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. Dupa cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman, capitala a fost mutata la 40 de Km. la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ruinele cetatii Sarmizegetusa au fost trecute pe lista monumentelor UNESCO.
5. Nu putem pleca din Hateg fara sa mergem la Rezervatia de Zimbrii ce se afla la doar 5 km de centrul orasului. Rezervatia este situata intr-o padure de carpeni, stejari si brazi si se intinde pe o suprafata de 40 ha. Aici se mai afla doar cateva exemplare de zimbrii dar merita facuta o plimbare relaxanta prin frumoasa padure si sa admirati cei cativa zimbrii ce au mai ramas aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu