joi, 18 aprilie 2019

Top 5 excursii optionale de facut in Paralia Katerini

Daca statiunea Kusadasi a fost la mare moda dupa revolutie pentru cei care doreau sa mearga in Turcia, statiunea Paralia Katerini era una dintre cele mai cautate statiuni pentru cei care doreau un loc in Grecia unde sa ajunga repede si unde sa fie cald. Aceasta statiune a ramas si acum in voga. Ea s-a dezvoltat de la an la an si ofera acum multiple optiuni de distractie. Putini stiu ca de aici se pot face numeroase excursii optionale. Mai jos o sa va prezint un top 5 al excursiilor optionale ce se pot face de aici.
1. Cea mai frumoasa excursie, ar fi cea in Insula Skiatos. O insula de vis unde s-a filmat o mare parte din filmul Mama Mia, cu Maryl Streep, Pierce Brosman, Colin Fitth. Excursia incepe la ora 6 cu intalnirea de la autocarul ce va va duce in Portul Volos, cam 150-200 km, port de unde va veti imbarca pe un frumos vas ce va va duce pe insula. Pe insula va fi o oprire de 2 ore pe plaja Koukounaries, o plaja superba inconjurata de o padurice de pini, unde se aud greerii cantand la fel ca la Saint Tropez, in filmele cu Louis de Funes. Apa marii este de un albastru fenomenal. Si la dus si la intoarcere vor fi cateva opriri pentru baie in mare. Pe durata calatoriei cu vaporul vor fi nenumarate surprize din partea personalului de la bord. Inclusiv o bataie cu apa intre cele trei vapoare care merg spre insula. La ultimul etaj se poate face si plaja. Intoarcerea in statiune va fi in jurul orei 22:00.

2. A doua excursie, de data aceasta cu incarcatura spirituala, este cea de la Meteore. Pana la Manastirile suspendate de la Meteora se va merge tot cu autocarul. Sunt in jur de 100 de km. Aici se vor vizita doua manastiri din complexul monahal. Pe drum se va face un scurt popas la Manastirea Sfanta Paraschiva, o frumoasa manastire ce se afla intr-o zona muntoasa, cam ca Valea Prahovei si la care se ajunge traversand un pod peste Raul Tempi. La Meteora vom vedea poate cele mai frumoase manastiri din lume. In mijlocul Greciei pe Valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, pornind din minunatul orasel Kalambaka, se afla un ansamblu de stanci golase, cunoscut si sub numele de Ansamblul Meteora. Aici viata monahala apare inca din sec. al IX-lea. Acest Canion erodat cu milioane de ani in urma de apele unui rau, este al doilea Canion ca marime din lume dupa Marele Canion din SUA. Pe varfurile cele mai greu accesibile, calugarii greci au construit manastiri de o rara frumusete. In sec al XV-lea, aici erau deja 24 de manastiri. Acum mai sunt locuite doar sase dintre ele, dintre care cinci sunt de calugari si una singura de maici. Aceste manastiri nu se remarca prin picturi ca cele de la noi din Moldova sau Bucovina. Ele se remarca prin asezarea lor fantastica, prin maretia lor si prin felul cum au fost construite. Pe platoul celei mai inalte stanci cu o inaltime de 613 metri, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, Manastirea Marelui Meteor cu hramul Schimbarea la Fata. Fondatorul acestei manastiri este Sfantul Atanasie Meteoritul venit aici de la Muntele Athos. El a intemeiat pe aceasta stanca o mica sihastrie, pe care o transforma in 1344 intr-o lavra, vestita pana in zilele noastre. Tot el a inceput constructia Bisericii Schimbarea la Fata, Terminata ulterior de Ioasaf si Simeon. Manastirea numara in prezent in jur de 300 de monarhi si eremiti. A doua Manastire ca marime de aici si cea mai veche este Manastirea Sfantul Stefan, fondata in anul 1192, de catre sihastrul Eremia. Cele doua manastiri sunt si cele mai vizitate de catre agentiile de turism din Romania. Dupa ce vizitam cele doua sau trei manastiri in functie de timpul ramas ne intoarcem spre seara in statiune.
3. Tot in acesta zona spirituala va propun o a treia excursie ce se poate face de aici, si anume o croaziera in jurul Muntelui Athos. Dupa cum stiti Muntele Athos este polul spiritualitatii ortodoxe si este un stat independent de Grecia. Aici pot intra doar barbatii, de aceea manastiriile se pot vizita doar de pe vapor. Plecarea se face tot dimineata din statiune, cu autocarul pana in statiunea Ouranopolis, de unde ne imbarcam pe vaporul ce ne va plima in jurul Muntelui pentru a ne prezenta toate manastirile de aici. Vaporul ne va intoarce in acelasi port de unde vom lua autocarul spre statiune. In mica si frumoasa statiune Ouranopolis vom putea lua si masa la una din multele taverne ce se afla pe fiecare din micile stradute ale statiunii plina de farmec.

4. Pe locul patru este o excursie pe Muntele Olimp, Cel mai inalt munte din Grecia. Traseul porneste din statiune Litohoro unde vom ajunge cu autocarul din Paralia. Statiunea este foarte aproape. Dupa ce vom merge pe un mic traseu pana la cascada si cada lui Zeus, o  frumoasa cascada in mijlocul naturii, putem sa vizitam micutul dar cochetul orasel de la poalele muntelui. Autocarul ne va intoarce in statiune putin dupa ora pranzului.










5. Cum Paralia Katerini este la doar 70 de km. de Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia, se mai poate face o excursie, fie pentru shoping, fie la Aqua Park-ul de aici. In Salonik se poate vizita Turnul Alb simbolul orasului ce se afla pe o minunata faleza, statuia ecvestra a marelui Alexandru Macedon,  Manastirea Sfantul Dimitrie izvoratorul de mir, unde sunt si moastele Sfantului si multele magazine de firma, sau nu, aflate pe faleza lunga de cateva sute de metrii de aici.


Top 5 excursii optionale de facut din Marmaris

Marmaris, este o statiune in care nu prea ai timp sa te plictisesti, o statiune care nu prea doarme niciodata, deoarece cluburile si discotecile sunt deschise pana in zorii zilei si ofera fiecare spectacole speciale pentru clientii de la mese cat si pentru trecatorii care se plimba pe faleza destul de lunga a statiunii.
Vegetatia, formata din palmieri de toate marimile, leandrii foarte colorati si flori de toate culorile, face din Marmatis un Paradis din care nu ai mai vrea sa pleci niciodata.
Pe langa aceste frumuseti, din Marmaris se pot face multe excursii optionale.

1. Pe primul loc ar fi fara doar si poate excursia in Insula greceasca Rodos. Aceasta excursie incepe cu plecare de la Hotel in jurul orei opt si jumatate si se merge cu un autocar sau cu un minibus, in functie de numarul de participanti, pana la portul de unde se ia catamaranul, un vapor de mare viteza care face drumul in circa 50 de minute. Odata ajunsi in Rhodos dupa formalitatiile vamale care se termina in jur de ora 11 aveti timp liber pana in jurul orei 16:00 cand trebuie sa va intoarceti la catamaran pentru a pleca spre Turcia
Cu aproximativ 10 minute inainte sa ajungeti in Rhodos trebuie sa fiti atenti la comunicarile pe care le va face capitanul vasului care va anunta ora exacta de plecare spre Marmaris. Plecarea se face in functie de traficul pe Marea Mediterana dar nu intarziati deoarece vaporul nu sta nici un minut peste ora anuntata de capitan si riscati sa ramaneti in Grecia pentru inca o zi. Excursia se face in fiecare zi cu exceptia zilei de Duminica.



2. Pe langa excursia in ins. greceasca Rhodos de aici se poate face o frumoasa exursie, care ar fi pacat sa o ratati daca veniti pana aici si aveti cateva zile la dispozitie. Aceasta excursie va va duce in Delta Raului Dalyan, rau care se varsa in Marea Mediterana. Excursia incepe dimineata la ora 10:30 cand vaporul pleaca din portul Marmaris. Cu acest vapor destul de mare cu trei etaje, unul la parter unde este si o sala de mese si barul si celelalte doua etaje unde se poate face plaja pe sezlonguri. Prima oprire a vasului este in dreptul unei plaje superbe unde se poate face baie in mare direct de pe vapor dar unde apa este destul de rece si de preferat inainte, sa faceti un dus care se afla chiar pe puntea vasului. Dupa aceasta oprire de cateva minute vasul pleaca mai departe spre Marea Mediterana timp in care pana la destinatie sunteti serviti cu un pranz foarte bun. O data ajunsi la plaja cu cel mai fin nisip din Turcia unde broastele testoase uriase pe nume, Careta Careta, isi depun ouale in lunile mai si octombrie, veti fi preluat de mai multe vase mai mici si debarcati pe minunata plaja unde puteti face baie in Marea Mediterana pe de o parte si in apele dulci ale Raului Dalyan in cealalta parte. Aceasta plaja datorita broastelor testoase este protejata de catre UNESCO astfel ca veti vedea o linie alba de demarcare pana in care va puteti asterne prosopul. Aici puteti, contra cost, achizitiona si un sezlong pe care sa faceti plaja, dar datorita timpului destul de scurt, de numai 30 de minute, nu cred ca merita sa dati chiar si 4 lire cat costa el. Apa in aceasta zona este foarte calda asa ca nu cred ca veti iesi din ea cat stati pe plaja si pentru faptul ca nisipul arde ingrozitor si va trebui sa aveti neaparat niste papuci in picioare ca sa nu patiti lucruri neplacute.
 
Ajunsi din nou la micile vapoase care ne-au lasat pe plaja minunata plecam in calatorie in Delta miunata a raului Dalyan. Serpuind printre stuful bogat de aici trecem pe langa orasul Dalyan, care ne imbie cu frumoase hoteluri si restaurante aflate chiar pe malul raului. Dupa circa 30 de minute de mers ajungem intr-un loc unde este un SPA cu doua bazine, unul cu apa termala foarte calda de circa 40 de grade si unul cu namol. Aici dupa ce un ghid ne va povesti in prealabil cum se pot folosii si unde ne putem lasa fara probleme toate lucrurile pe care le avem la noi, ne putem arunca pentru inceput in bazinul cu namol. 
Un namol nu foarte negru ca cel de la Techerghiol dar foarte bun pentru ten astfel ca dupa ce ne-am spalat la numeroasele dusuri de aici constatam ca pielea este foarte fina. In acest bazin este de preferat sa intrati doar cu bijuterii din aur, cele de argint se strica daca le uitati la gat sau la maini. Dupa balaceala in namol cand nu o sa ne mai recunoastem intre noi putem intra in bazinul cu apa termala, sulfuroasa dar nu inainte de a face un dus. Iesind de aici din bazin suntem asteptati cu un furtun si spalati din cap pana in picioare de urmele ramase pe noi de la sulf.
  Dupa ce ne uscam ne putem imbraca si putem merge spre vaporasul care ne va duce intr-un loc unde cu 2000 de ani in urma se afla orasul Kaunos.
Aici putem vedea sapate in stanca ruinele mormintelor regelui Knosos si a familiei lui timp in care un ghid ne povesteste printr-o portavoce despre istoria maretului oras Kaunos. Dupa aproape un sfert de ora plecam spre vaporul care ne-a adus pe plaja care desparte raul Dalyan de Marea Mediterana.
Intorsi aici pornim calatoria spre Marmaris, dar nu oricum ci in ritmurile muzicii de club, petrecerea se organizeaza ad-hoc pe vas de catre echipaj.


3. Pentru ca nu este foarte departe de Marmaris si drumul este foarte frumos, un drum serpuit de unde puteti admira in voie de la inaltime Marea Egee, pe locul trei va propun o excursie in Bodrum
In statiune se afla un castel construit de Ionieni, si consolidat de Alexandru cel Mare in timpul domniei sale. In anul 1522 a mai fost reparat inca o data de Suleyman Magnificul si a rezistat pana in zilele noastre celor 200.000 de atacuri venite din partea insulei Rhodos.

4. Pe lacul patru se afla o cascada foarte frumoasa, Cascada Turgut. La numai 35 de km. de Marmaris se afla aceasta superba cascada de 10 m inaltime. Cascada se afla la doar 15 minute de mers din orasul Turgut.







5. Langa Marmaris se mai afla o mica statiune turistica, Ichmeler. Practic aceasta statiune este legata de aceeasi faleza care este de jur imprejurul golfului Marmaris. Aici se poate ajunge foarte usor cu un dolmus din Marmaris. Plajele de aici sunt particulare dar se poate face plaja. Trebuie doar sa faceti o mica consumatie de la barurile de aici si primiti sezlong si umbrela. Merita sa faceti aceata mica excursie pana aici, mai ales ca drumul dureaza putin peste 10 minute.



Top 5 excursii optionale de facut in Kusadasi

O data cu revolutia din 1989, turistul roman a inceput sa iasa si din tara. In primii ani de dupa revolutie, principala destinatie era Istanbul, pentru comertul cu diverse produse. Incet, incet a inceput si turismul in scop de recreere si singura destinatie din Turcia la acea vreme era Kusadasi. Multa vreme ramasa in topul destinatilor externe din Romania, aceasta destinatie pe langa minunatele hoteluri de aici ofera si cateva obiective de vizitat.
1. Pe primul loc va propun excursia la Efes si la Casa Fecioarei Maria. Fostul oras Efes se afla la doar cativa km. de centrul statiunii, si se pastreaza aproape intact ca in zilele lui de glorie. Acum este asezat in fata unei campii verzi care a fost in antichitate un imens golf, astfel incat cetatea era port la Marea Egee. In efes, orasul de bastina al filozofului grec Heraclit  ( 535 – 476 BC ) si vechi centru commercial din sec. VI BC, se afla una dintre cele sapte minuni ale lumii antice si anume, templul zeitei Artemis ( Artemisionul ). Acum ramasite din templu se mai gasesc intr-un oras aflat la mica distanta de Efes, Selcuk. Fiind atat de celebru in lumea antica un necunoscut, locuitor al Efesului pe numele sau Erostrat,  vrand sa devin celebru, la incendiat si astfel a ramas inscris in cartea de istorie cu litere negre. Tot aici in anul 54 DC, apostolul Pavel a fondat aici o biserica crestina.

Artera principala care ducea de la port la teatrul antic se afla si acum intr-o stare foarte buna la fel ca si amfiteatrul care este refacut si bordelul antic. Agora de jos si bordelul antic sunt legate prin calea de marmura, care are si un sant pentru scurgerea apei. In anul 135 DC, s-a construit aici, in cinstea lui Celsius, de catre fiul sau o biblioteca impresionanta din care se mai poate vedea acum doar zidul din fata al cladirii. Pe langa ruinele templelor lui Adrian, Domitian si Serapis mai putem vedea aici si ruine de locuinte ale locuitorilor frumosului oras.

Putin mai sus pe un deal din apropiere se afla “Grota celor sapte adormiti“, despre care legenda spune ca au fost ziditi aici de catre un imparat pagan din sec III BC, ei fiind crestini. Ei sau trezit dupa doua mii de ani cand toti fusesera crestinati. Urcand pe munte cam cinci Km., pe un drum cu multe serpentine, si care ne ofera o imagine superba asupra orasului Efes,  gasim casa unde se spune ca a trait ultimi ani din viata Fecioara Maria. Aici gasim o casuta mica transformata in capela unde mii de turisti vin sa admire un loc sfant de o incarcatura deosebita. Putin langa aceasta casuta se afla un zid unde fiecare turist poate lasa un servetel sau o batista cu numele lui sau al unei persoane dragi, cu credinta ca Sf. Fecioara il va veghea de acolo de sus.

2. Pe locul doi ar fi o excursie pe o superba insula greceasca, Ins. Samos. Insula este considerate a fi una dintre cele mai bogate in vegetatie din Egee. Excursia se face cu un fery-boat care se ia din portul Kusadasi si din punct de vedere al frumusetii este una din cele mai frumoase excursii care se pot face de aici. Insula este tipic greceasca cu orasele mici si privelisti extraordinare asuupra marii. Stradutele inguste si tavernele de pe faleza ne dau impresia ca am patruns in alta lume. Aici timpul parca a stat in loc. De sute de ani aceleasi case albe stau linistite in bataia soarelui si parca se mandresc cu faptul ca sute de mii de turisti vin anual si le viziteaza. Pentru a intra in Grecia nu aveti nevoie de viza, si acum nici la intoarcere in Turcia nu mai trebuie o alta viza pe pasaport. Excursia nu este foarte scumpa si merita fiecare cent pe care l-ati platit. Atentie totusi la agentiile turcesti din statiune deoarece sunt tentati sa nu recomande aceasta excursie datorita reticentelor pe care le au cu grecii, incercand sa va dea tot felul de motive sa nu luati aceasta excursie.
 
3. Tot pe mare dar cu un vaporas mai mic, pret de jumatate de zi putem merge intr-o plimbare pe cateva plaje pustii de pe coasta Turciei. In aceasta excursie dupa ce servim un gratar din peste proaspat prins, cu o salata de legume foarte bine garnisita si degustam un vin de prin partile locului, mergem in largul coastei unde se fac cateva opriri pentru baie. Cei mai putin initiati pot opta pentru o vesta de salvare cu care pot face baie fara nici o frica. Excursia nu costa mai mult de 15 euro dar este una din excusile care te destind si in care te poti relaxa foarte mult mai ales daca in zilele anterioare ai facut o excursie mai lunga si obositoare.


 4. O excursie mai lunga de o zi intreaga cu plecare de dimineata este cea de la Pamukale. Aici natura a faurit o bijuterie de nepretuit. Intr-o regiune carstica apa a sapat niste terase in trepte care s-au transformat in bazine cu apa termala calcaroasa. Aici vedem cum natura este mult mai buna decat orice alt mare sculptor din lume.  In aceste bazine se poate face baie. In drum spre Pamukale ne putem opri sa vedem un templu dedicat zeitei frumusetii, Afrodita. Aphrodisias este construit la o altitudine de 600 de metri fata de nivelul marii, si datorita restaurarilor din anii precedenti el are acum infatisarea originala. Timp de mai multe secole, in timpul dominatiei bizantine, acest templu fusese transformat in biserica ortodoxa. In apropierea templului se afla un stadion, care este unul dintre cele mai bine pastrate monumente antice din zona. Aproape de Pamukale mai putem admira cetatea antica Hierapolis in care gasim un stadion din epoca Romana, in care si astazi se tin spectacole. Nu depare de stadion se pot zari ruinele templului dedicat lui Apollo. Ceea ce s-a gasit aici putem admira in muzeul de arheologie din localitate.

5. In Kusadasi avem doua mari Aqua Park-uri. Aqua Fantasy si Ada Land. La amandoua se pot face excursii optionale. Ambele parcuri sunt fantastice. Aqua Fantasy este mai mult pentru familii cu copii deoarece are foarte multe tobogane pentru cei mici si Ada Land este pentru adulti, in mare parte. In tariful excursiilor intra si transferul de la hotel la parc si retur la o ora stabilita de comun acord cu ghidul pentru dimineata si cu soferul pentru retur. Nu o sa regretati aceasta vizita la aqua park-uri.


miercuri, 10 aprilie 2019

Top 5 excursii optionale de facut in Corfu

Minunata Insula Corfu, cu vegetatia ei plina de culoare si cu apele de un turcoaz ametitor, pe langa plajele ei deosebite, este si plina de istorie. Daca hotarati sa va petreceti vacanta pe aceasta frumoasa insula trebuie neaparat sa o explorati in toata splendoarea ei . Trebuie sa explorati si imprejurimile care sunt la fel de frumoase.
1. Prima excursie optionala pe care va propun sa o faceti aici este Marele Tur al Insulei. De ce marele tur ? Pentru ca in felul acesta puteti explora toata insula de-a lungul si de-a latul ei.
In aceasta excursie care dureaza aproape o zi o sa vizitam cele mai importante statiuni din insula, Paleokastritsa, Sidari, vom merge si vom vizita capitala insulei Corfu Town, pe urma vizitam palatul Imparatesei Sissi, sotia Imparatului Franz Iosif, care venind in Corfu a ramas uimita de frumusetea insulei si a decis sa-si construiasca aici un Palat. Palatul Achillion si gradina sunt foarte frumoase cu o vegetatie plina de palmieri si leandri si strajuite de o frumoasa statuie a lui Achille, care a luptat cu foarte mult curaj in razboiul Troian. In drumul de intoarcere trecem pe la o fabrica de produse traditionale dintr-un fruct care se gaseste doar aici, anume kumquat. Din acest fruct se fabrica pe langa gemuri si dulceata diverse sortimente de liquor, foarte frumos ambalat in niste sticle in forma insulei, care am uitat sa va spun ca seamana foarte mult cu cizma Italiei.



















2. A doua excursie propusa este cea cu vaporasul pana in Insula Paxi, o insula superba aflata in apropierea insulei Corfu. In aceasta excursie treceti si pe langa o alta insula, Antipaxi, o insula exclusivista pe care locuiesc doar 10 familii, printre care se numara si Printesa Diana si celebrul armator grec Onasis. Pe aceasta insula nu o sa coborati, dar o sa o faceti in capitala insulei Paxi, Gaios, un orasel mic si pitoresc cu niste plaje superbe si cu o vegetatie de vis. Aici aveti timp sa faceti baie si cateva mici cumparaturi, de suveniruri mai ales. La intoarcere in Corfu sunt cateva opriri pentru baie  in apele de cristal ale Marii Ionice si pentru o traditionala bataie cu apa pe vapor. Ceea ce este bine de stiut ca apa este destul de rece. Tot in drum o sa vedeti cateva grote sapate in stancile ce ies practic din apa marii unde, legendele spun ca, in cel de al II - lea razboi mondial, Grecii au ascuns flota de razboi.

3. A treia excursie propusa este excursia Kanoni - Calipso - Glyfada. Kanoni este o insula legata de tarm  printr-un dig artificial. Pe aceasta insulita se afla o manastire foarte veche. De aici se vede si aeroportul din Corfu care are luminile de aterizare chiar in apa si o pista foarte mica. Calipso este un vas ce a apartinut celebrului cercetator Jean Yves Cousteau si care are fundul de sticla. Cu acest vas se merge in larg si prin fundul de sticla admiram fauna marina destul de bogata. Niste scafandrii profesionisti vin la fiecare geam cu diverse specii de caracatita si homari pentru a le admira cat mai de aproape. Dupa acest spectacol marin mergem intr-un loc special amenajat unde urmarim un spectacol cu lei de mare, foarte interesant. Dupa ce debarcam de pe acest faimos vas, intr-un port din Corfu Town, mergem in statiunea Glyfada unde ne relaxam pe acea plaja mirifica si foarte fierbinte.

4. A patra excursie este tot cu vaporasul, spre Laguna Albastra, unde se zice ca s-au filmat cateva scene din filmul " Intoarcere la Laguna Albastra ". O plaja superba pe o mica insulita in apropiere de Corfu. Excursia dureaza in jur de jumatate de zi si aveti si cateva opriri pentru baie in apa minunata a Marii Ionice.
















5. Pentru a cincea excursie va propun unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa, unde este indicat sa mergeti deoarece este un parc pentru toate varstele. Aveti toate tipurile de tobogane si bazine, jacuzzi, un loc extrordinar. Excursia la Aqua Parc consta si in transportul de la hotel pana la parc si retur la o ora pe care o conveniti direct cu cel care v-a adus acolo.

Top 5 excursii optionale de facut in Antalya

In Antalya pe langa soare, mare si all inclusive sunt foarte multe alte lucruri interesante de vazut. Pentru ca este o zona unde in special merg familiile cu copii, avem excursii optionale pentru toate gusturile.
1. Pe primul loc este o excursie cei drept mai lunga dar foarte frumoasa, excursia de o zi la Pamukale. Plecarea destul de dimineata, in jur de ora 5:00, dar cand veti ajunge acolo veti uita de toata oboseala drumului. Castelul de bumbac in traducere libera, deoarece seamana cu un castel sapat in munte,  de raul cu apa calcaroasa si calda. Acest rau a format niste terase, niste piscine de calcar, in care se poate face si baie. De pe muntele alb, imaginea ce va apare in fata ochilor este fabuloasa. Dupa ce v-ati relaxat in aceste bazinase, traseul continua prin cetatea antica Hyeranopolis. Aceasta cetate construita in secolul II- BC, a fost conceputa ca un mare spa, avand in vedere apele termale de aici. Se estimeaza ca cetatea ar fi avut circa 50.000 de locuitori. Langa cetate se afla si o piscina naturala, Piscina Cleopatrei. Aceasta denumire se datoreaza faptului ca insasi Cleopatra a facut baie aici. Legenda spune despre aceasta piscina ca daca faci baie in ea intineresti cu 10 ani. De aceea copii sub 10 ani nu au voie sa faca baie in aceasta piscina. Pentru a face baie aici trebuie sa platiti separat la fata locului, deoarece nu intra in costul excursiei. Dupa masa de pranz drumul continua spre hotel unde veti ajunge in jur de 10 seara.


2. Pe locul doi in topul excursiilor este excursia la Demre, Myra, Kekova.  Plecarea tot dimineata in jur de ora 06.00 si se va merge inspre zona Kemer de unde ajungem in orasul Myra, oras aflat in zona Lyciei. Aceste oras este orasul in care s-a nascut si unde a slujit Sf. Nicolae. Trecand peste toate speculatiile, Sfantul Nicolae, s-a nascut in acest minunat orasel din sud-vestul Turciei. Ulterior moastele lui au fost furate de catre italieni si acum se afla la Bari. Tot aici, in Myra, se afla si mormantul Sfantului. Din acest orasel se merge catre Demre. Aici la Demre o sa vedem cele mai vechi morminte sapate in piatra din Turcia. Numele de Demre vine de la Raul Demre, ce trece pe aici. Aceste morminte sunt sapate in Muntii Taurus. Acest lant muntos are in jur de 2000 de km si tine de la Izmir pana la granita cu Siria.
Dupa aceasta vizita o sa luam masa de pranz si dupa ne vom urca intr-o barca cu fundul de sticla pentru a explora ruinele insulei scufundate Kekova. Aceasta insula de 4,5 km patrati se afla foarte aproape de Demre si este scufundata in totalitate in apele Mediteranei. Datorita faptului ca in acest loc apa este foarte limpede si cristalina se pot vedea toate ruinele insulei, care este aproape intacta. Puteti face si baie aici si daca aveti la voi echipamentul de snorkeling puteti vedea mai de aproape aceste ruine ramase aici. Drumul se continua spre hotel si undeva in jur de ora 21:00, se va ajunge, in functie de hotelul in care va petreceti sejurul.

3. Pe locul trei avem doua croaziere pe Marea Mediterana. Doua deoarece aceasta croaziera pe mare se face in funtie de statiunea unde va petreceti sejurul. Daca aveti sejurul in Kemer, Lara sau Belek, veti face croaziera din portul Antalya, iar daca stati in Side sau Alanya veti pleca din portul vechi Alanya. Ambele vase de croaziera sunt la fel si sunt cele mai mari din zona. Cu o capacitate de 600 de locuri, vasele au 3 nivele. La primul nivel este un restaurant unde se va lua si masa de pranz, la nivelul doi sunt mese la care puteti sta si este locul unde se vor face diversele activitati, inclusiv petrecerea cu spuma, iar la nivelul 3 puteti face plaja pe saltelele aflate aici. Bauturile racoritoare, ceaiul, cafeaua dar si cele alchoolice, berea si vinul sunt gratuite si la discretie pe toata perioada croazierei. In ambele exista opriri pentru baie in apele calde ale Mediteranei si in ambele vom vizita cate ceva. De exemplu in cea din Antalya vom merge pana la Cascada Duden, o cascada de 40 de metri inaltime ce se varsa in Marea Mediterana si care formeaza la contact cu apa sarata, o multitudine de nuante de turcoaz si albastru. In cea din Alanya vom explora coasta Alanyei si vom vizita cetatea de pe vremea lui Alain Keytubat si Turnul Rosu, simbolul orasului. Frumoasa excursie se incheie cu intoarcerea in port in jur de ora 15:30.

4. Pe locul patru este una dintre cele mai frumoase excursii ce se pot face aici in Antalya. Rafting. Traseul de 13 km. pe Raul Kaprucay, in Koprulu Canion din Muntii Taurus, ne va ridica adrenalina la maxim. De la caldura plajelor,  racoarea padurii si apa rece a raului sunt o binecuvantare, mai ales in plin sezon cand temperaturile sunt foarte ridicate. De la start se pleaca in convoi de circa 100 de barci de cate 10 persoane fiecare. Distractia este maxima si de precizat ca nu este nimic periculos. De recomandat ca in barca sa nu va luati telefonul sau aparatul foto. Exista niste seifuri unde le veti gasi intacte la intoarcerea din traseu. Intoarcerea se face putin dupa ora pranzului astfel ca veti mai prinde cateva ore bune de plaja si baie.












    
Pe locul cinci da nu cel din urma este excursia la cel mai mare acvariu din Antalya si cel mai lung tunel de acvariu din lume. Daca in Antalya cu siguranta o sa veniti si cu copiii, merita sa ii introduceti in minunata lume marina. Aici pe langa tunelul de 131 de metri plin cu rechini, pisici de mare si multe specii de pesti, avem si 40 de acvarii tematice cu pesti din toate marile de pe glob. Dar cum acvariul este o constructie pe trei etaje, aici mai avem si o camera cu gheata ce imita conditiile de la polul nord, o interesanta camera cu reptile tropicale si un Cinema  6D ce ne prezinta viata oceanica prin tehnologia multidimensionala. Si cum in Antalya totul se termina cu ceva dulce, la iesire din acvariu trecem printr-o cafenea unde gasim cea mai buna inghetata din zona. Pentru ca cei mici trebuie sa manance la pranz, la hotel veti ajunge pana la ora mesei.






marți, 9 aprilie 2019

Top 5 excursii optionale de facut in Hurghada

Vreau sa va prezint un top 5 excursii optionale de facut in Hurghada. Daca tot mergem pana acolo, este pacat sa nu vizitam si ceva in aceasta minunata tara, cu o istorie de peste 4000 de ani.
1. Pe primul loc inevitabil este excursia la Cairo, ce include si vizita la piramide. Avand in vedere ca este o distanta de aproape 400 de km. din Hurghada pana la Cairo, plecarea se va face undeva la ora 4.30 dimineata. Nu va speriati ca micul dejun o sa il primiti de la receptie. La orice hotel aveti sejurul, primiti un pachetel cu sandwich-uri, fructe si suc. Pe la ora 7-8 veti face un popas pentru a lua micul dejun. De la acel popas puteti sa va cumparati apa, suc snack-uri sau sa mergeti la toaleta. Toaleta este cu taxa si costa 50 centi. O data ajunsi in Cairo veti merge la Muzeul de Egiptologie. Dupa ce il vizitati puteti sa intrati contra cost si in sala mumiilor. Dupa aceasta experienta interesanta o sa luati pranzul la un restaurant din Cairo. Excursia continua dupa masa de pranz spre Giza, locul unde sunt cele trei piramide si Sfinxul. Aici o sa vizitati doua piramide in care puteti si intra, cei care au curaj. Dupa vizita se va urca pe un platou de unde se pot vedea cele trei piramide si de unde puteti face niste poze foarte frumoase. Urmeaza drumul spre hoteluri unde veti ajunge seara la cina.


2. O alta frumoasa excursie plina de istorie este cea la Luxor. Si aici plecarea este la 4.30 dimineata. Drumul este putin mai scurt, in jur de 300 km., dar nefiind autostrada, pe tot traseul, cum este spre Cairo, aceasta distanta se va parcurge in acelasi timp. Aceeasi oprire pentru mic dejun se va face, dar la alt popas de unde puteti cumpara aceleasi lucruri. Drumul continua pana in Valea Regilor, locul unde se afla mormintele faraonilor. In costul excursiei intra vizitarea a 3 morminte. Daca cineva doreste poate vizita contra cost mormantul lui Tutankamon si mormantul lui Ramses al III -lea. De aici se pleaca la Templul lui Hatshepsut, un loc deoasebit de frumos, de unde se poate vedea o panorama superba. Dupa ce o sa luati masa de pranz la unul din restaurantele aflate pe malul Nilului, veti traversa raul cu o barca cu motor. Pe partea cealalta va asteapta autocarul pentru a merge la Karnak. Aici ghidul va va prezenta toata istoria Egiptului, cea de acum 4000 de ani. De aici drumul spre hotel este tot la fel de lung ca si la dus, dar veti ajunge la masa de seara. Nu o sa regretati niciodata ca ati mers in aceasta excursie.



3. Dar ati venit in Egipt si pentru Marea Rosie, asa ca pe locul trei este o excursie pe mare spre Insula Paradise. Pentru ca Marea Rosie inseamna si corali, in aceasta excursie veti putea face si snorkeling.
Pentru ca am terminat cu excursiile lungi, de data aceasta nu o sa mai plecam cu noaptea in cap, asa ca dupa micul dejun, in jur de ora 08:30 plecam cu autocarul spre vapor. Aici inainte de a ne urca pe vas vom primii tot echipamentul de snorkeling, ochelari, teava si labe de scafandru. In drum spre insula vaporul va opri de doua ori pentru a face baie in mare, a doua oara la 8 metri deasupra unui recif de corali, unde se poate face snorkeling. Nimic nu este mai frumos ca aceasta viata marina de aici din Marea Rosie. Pauza de scufundare dureaza cam 45 de minute dupa care se va merge pe insula Paradise. Aici vom avea umbrele si sezlonguri si vom putea lua masa de pranz, inclusa in pret, la restaurantul de pe insula. Mancarea este foarte buna, masa tip bufet suedez. Sucurile si apa incluse in meniu. La ora 14:30 avem si un show pe insula cu un dervish rotitor si cu o dansatoare de belly dance. In jur de ora 15:00 se va face imbarcarea si pe la 15:30 se va ajunge inapoi in port. Pe toata durata excursiei exista un fotograf si cameraman, in acelasi timp, care va va fotografia si va filma. La sfarsit daca doriti sa cumparati un DVD cu filmarea si pozele puteti negocia cu el. Daca ma intrebati pe mine, merita, filmarea este inclusiv sub apa la reciful de coral.


4. Daca suntem la marginea Saharei nu putem sa nu facem un safari in desert. Exista mai multe tipuri de safari. Se poate face cu Jeep-uri decapotabile, cu ATV-uri sau cu buggy-uri. Jeep-ul si buggy-ul il puteti conduce, daca aveti carnet, 50 de km cat este drumul prin desert pana la un sat de beduini unde veti lua si masa de pranz si unde veti avea si un spectacol de belly dance. Drumul inapoi este tot prin desert si tot de 50 km.




5. Dar cum in Egipt mergeti cu toata familia, deci si cu copii, cea mai frumoasa excursie pentru ei este cea la Delfinariu. Nici aceasta excursie nu este lunga, asa incat copii nu se vor plictisii pe drum. Delfinariul este in zona Makady Bay. Show-ul este foarte frumos, cu lei de mare si delphini si tine cam 50 de minute. In parcarea delfinariului va puteti plimba si cu camila. In functie de cat de bine va pricepeti la negociat, puteti sa faceti o plimbare cu toata familia la numai 10 dolari. La sfarsitul show-lui puteti sa faceti si poze cu delfinii. Puteti sa si inotati cu ei dar cu programare in prealabil si contra unei sume de bani separata de cea a excursiei.