miercuri, 22 mai 2019

Top 10 cetati medievale si biserici fortificate din Romania

M-am gandit ca ar fi bine sa fac un top al cetatiilor medievale din Romania. In ultimul timp s-au renovat destul de multe cu fonduri europene si unele sunt foarte frumoase. Avand in vedere ca majoritatea sunt in Transilvania, se pot vizita mai multe intr-o zi sau se poate face un mini circuit la mai multe cetati, in 2, 3 zile daca sunteti cu masina.
Toate cetatile propuse in acest top sunt vazute de mine si sper sa fiu cat mai obiectiv posibil.

1. In primul rand va propun una dintre cele mai mari si mai frumoase cetati medievale din Romania, Cetatea Fagarasului. Constructia inceputa in anul 1310, pe scheletul unei cetati din lemn si pamant datand din sec XI, a fost pusa strategic pentru apararea, sud-estului Transilvaniei, de inamicii tatari si otomani. In 1599 insusi Mihai Viteazu daruieste cetatea sotiei sale Doamna Stanca, impreuna cu domeniul ce ii apartinea, si cativa ani mai tarziu, devenind principe al Transilvaniei, se stabileste aici impreuna cu familia. In prezent cetatea este foarte bine conservata si renovata. Puteti admira multe obiecte vechi si arme din evul mediu. Fiind asezata in centrul orasului Fagaras, vis-a-vis de catedrala Sf. Ioan Botezatorul, in weekend devine un frumos decor pentru tinerii insuratei care vor sa isi faca aici sedinta foto pentru albumul de nunta. Biletul de intrare costa doar 15 ron de adult si redus la 7 ron pentru elevi, studenti si pensionari.


2. Ca sa ramanem tot in Judetul Brasov, pe locul doi in topul meu este Cetatea Rasnov. Si ea ca si Fagarasul este construita in secolul XIV, tot pe locul unei fortificatii de lemn si pamant, ce data din secolul al XIII - lea si care a apartinut Cavalerilor Teutoni. Nu departe de Bran, cetatea asezata strategic pe o stanca inalta supraveghea trecatorile dintre Transilvania catre teritoriile sub-carpatice. Drumul Branului cum a fost denumita aceasta trecatoare, a fost supravecheat militar si dupa plecarea Cavalerilor Teutoni. In interiorul cetatii puteti vizita muzeul de arta feudal, in care sunt expuse, arme, unelte, stampe, galerii, armuri, porturi specifice, mobilier de epoca si diverse fotocopii din acea vreme. In vechile case ale locuitorilor cetatii sau amenajat buticuri de unde puteti achizitiona diverse suveniruri. In cetate s-au turnat mai multe cadre din filmele, Nemuritorii, Dacii si Mihai Viteazu, in regia lui Sergiu Nicolaescu dar si Cold Mountain, avandui in rolurile principale pe Jude Law si Nicole Kidman, un film de Oscar. Tarifele de intrare sunt de 12 ron de adult si 6 ron pentru elevi si studenti.


3. Tot in Judetul Brasov, pe locul trei in top este Cetatea Rupea. Asezata la intersectia drumurilor dintre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, apare in documentele istorice ca datand din anul 1324, dar construita pe ruinele unei cetati din paleoliticul si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 bH). Ridicata pe Dealul Cohalmului si renovata in secolele XIV - XVII, este folosita ca cetate si refugiu pentru satele din imprejurimi. Privelistea de sus este extraordinar de frumoasa. Merita sa va opriti macar pentru o jumatate de ora, avand in vedere ca intrarea pentru adulti este de doar 10 ron si pentru copii 5 ron.


4. Nu parasim Judetul, traversam doar soseaua, Brasov-Sighisoara si intram pe drumul ce ne duce in satul Viscri. Aici unde si Printul Charles si-a cumparat o proprietate, intalnim una dintre cele mai frumoase Biserici Fortificate din zona si una dintre cele sase aflate pe lista UNESCO. Biserica fortificata de la Viscri, aflata pe locul patru in topul meu, a atras atentia Printului Charles care uimit de frumusetea ei a renovat Biserica si cateva case din sat, redandule frumusetea initiala. Datorita pozitiei retrase de la drumul principal, este atestata documentar abea in anul 1400 cand apare intr-un registru al localitatilor pentru plata impozitului episcopal. Biserica este construita in secolul al XIII-lea pe baza unei vechi biserici Romane din secolul XII. Tot ansamblul de aici cuprinde Biserica Fortificata cu drum de aparare, doua turnuri de aparare, doua bastioane si turnul de poarta. Din sat puteti cumpara tot felul de obiecte crosetate de localnici sau paine facuta pe vatra la un mic cuptor aflat in curtea unor mici intreprinzatori care au si o frumoasa terasa pe care se pot servii bucate traditionale. Taxa de intrare este de 8 ron.


5. Locul cinci este ocupat tot de o Biserica Fortificata. De data aceasta am parasit Judetul Brasov si am intrat in Judetul Sibiu, unde intalnim Biserica Fortificata Biertan. Localitatea Biertan este atestata documentar din anul 1283 iar Biserica apare in documente ca cetate in anul 1397. Biserica imbina stilul gotic cu cel renascentist si este inconjurata de ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. In incinta biserici se afla o camera unde erau depozitate toate comorile cetatii in timpul invaziilor popoarelor migratoare. Aceasta camera este protejata de o usa speciala. Aceasta usa are o iala ce se inchide in 19 puncte, unica pentru acele vremuri. Aceasta incuietoare a fost construita de un mester local in anul 1515. Ea are si o istorioara foarte frumoasa. In anul 1900 a fost dusa la expozitia internationala de la Paris si a fost premiata. Datorita unicitatii sale, francezii nu au mai vrut sa o dea inapoi, dorind sa o pastreze in Franta. Afland de acest incident, localnicii din sat s-au necajit asa de tare ca au plecat pe jos pana la Paris de unde nu s-au mai intors fara aceata incuietoare pe care au adus-o inapoi la Biertan.  Tot in acele vremuri erau interzise divorturile, astfel in aceasta camera erau inchise cuplurile care vroiau sa divorteze si le era data o singura masa, un singur scaun, o singura farfurie, un pahar si un set de tacamuri si erau tinuti acolo pana reveneau la sentimente mai bune. Istoria spune ca un singur cuplu din cele inchise nu a cedat si a mers pana la capat cu despartirea. Si aceasta Biserica-Cetate este inclusa pe lista monumentelor UNESCO. Taxa de intrare este de 10 ron.


6. Revenim in Brasov, de data asta in orasul resedinta de judet si mergem sa vizitam cetatea de pe locul sase din acest top, Cetatea Brasovului. Cetatea, monument istoric si de arhitectura din secolele XIV - XV,  este construita in Evul Mediu si se afla pe Varful Tampei. Ea a constituit multa vreme cel mai important punct de aparare al Brasovului. Datorita zidurilor inalte de 1,7-1,80 m si a pozitiei dominante a Tampei, izolarea si inclinatia pantelor, a facut din Brasovia, deoarece asa era denumita cetatea, o fortificatie greu de cucerit. In anul 1395, Mircea cel Batran si-a adapostit familia in cetate. In anul 1421 cetatea devine loc de refugiu pentru populatia Brasovului din calea sultanului Murad al II-lea. Din pacate in acel an cetatea este data zalog sultanului, dar Brasovenii o recupereaza datorita lui Iancu de Hunedoara. Taxele de intrare sunt modice, 10 ron adulti si 6 ron copii.


7. Parasim de tot Transilvania de data asta si ne indreptam spre Moldova. Mergem in Suceava sa vedem Cetatea de Scaun a Sucevei, ce ocupa locul sapte in acest top.  Asezata in Estul orasului Suceava, cetatea survoleaza zona de la o inaltime de 70 de metri fata de lunca Sucevei. Este construita in secolul al XIV-lea impreuna cu mai multe fortificatii, o data cu aparitia pericolului otoman. Cetatea construita de Petru I Musat in secolul XIV si a fost fortificata in secolul XV de Stefan cel Mare. Petru I Musat o data cu constructia acestei cetati, muta capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Pentru prima oara apare intr-un document in anul 1388. El a construit cetatea pentru ai folosi ca si resedinta voievodala. In epoca lui Stefan cel Mare a inceput intarirea cetatii din cauza pericolelor ce veneau dinspre est, turcii, tatarii si dinspre vest, ungurii si polonii. In cetate putem vedea o colectie de harti vechi ale Moldovei, arme din perioada medievala, mobilier medieval. Aceasta cetate e ramas in istorie ca cetatea care nu a fost cucerita niciodata. Este si ea inclusa pe lista monumentelor istorice ale judetului Suceava din anul 2015. Tariful de intrare este de 12 ron pentru adulti si 3 ron pentru elevi si studenti.


8. Revenim in Transilvania, Dar de data aceasta la Deva, unde pe locul opt avem Cetatea Devei. La cetatea construita pe un deal la intrare in Deva se poate ajunge pe jos, pe drumul vechi, pe drumurile batatorite de localnici sau cu un lift monoliner unic in Europa. Cetatea este considerata una dintre cele mai importante fortificatii medievale din Transilvania. A fost stapanita de principi, conti si ducese si fiecare si-a lasat amprenta asupra constructiei. Cetatea a fost construita in secolul al XII - lea, dar sapaturile arheologice au scos la iveala faptul ca zona a fost locuita din timpuri mult mai indepartate din neolitic sau chiar din epoca bronzului. Din 1269 apare prima atestare documentara ce face referire la cetate. In interior se pot admira momentan zidurile de aparare, bucataria cazarmei ce are in dotare un cuptor ce era folosit pentru a face mancare garnizoanei si turnurile de aparare. Privelistea in schimb este minunata, pe de o parte ai o imagine de sus asupra orasului Deva cu toate frumusetile lui, iar pe partea de sud putem vedea Muntii Metaliferi. Daca doriti sa urcati pe jos intrarea este gratuita, dar daca optati pentru lift tariful este de 20 ron dus-intors.


9. Pe locul noua ne mutam in judetul Alba unde gasim o frumoasa Cetate Taraneasca de la Calnic. Nu departe de Sebes, pe drumul ce leaga Transalpina cu noua autostrada Sibiu-Deva, avem aceasta frumoasa cetate taraneasca. Drumul pana aici trece printr-o minunata padure. Eu am crezut ca am ajuns in Dumbrava Minunata. Pentru ca a fost conservata foarte bine pana in zilele noastre, cetatea este pe lista monumentelor UNESCO. Acum in cetate avem o biserica foarte frumoasa ce la etaj adaposteste un muzeu cu obiecte taranesti din aceasta zona, turnul clopodnitei, si frumoasele ziduri de aparate. Langa biserica avem si o frumoasa crama cu 8 butoaie imense. O fantana, acum plina cu flori de jur imprejur o putem vedea in stanga bisericii in curtea interioara a cetatii. Tot in acest complex la doar 200 de metrii de intrarea in cetate, prin padure ajungem si la o biserica catolica, ce momentan este intr-un procdes de restaurare. Cetatea a folosit atat ca centru de aparare a zonei cat si loc de adapost pentru alimentele taranilor din sat. Tariful de intrare este de 10 ron.


10. Pentru locul zece ne intoarcem in Judetul Sibiu unde la capatul Transfagarasanului in satul Carta avem o minunatie arhitecturala. Biserica Cisterciana de la Carta. Abatia Carta cum era denumita aceasta Manastire Cisterciana este datada din anul 1202 din timpul Regelui Emeric. Ansamblul a fost renovat de curand si in prezent capela manastirii este intr-o stare exceptionala.  In interiorul capelei putem vedea o frumoasa orga. Ansamblul arhitectonic figureaza din 2010 pe lista monumentelor istorice. Curtea plina cu flori si cafeneaua infiintata langa manastire va pot detasa pentru cateva momente de tot ce este cotidian. Taxa de vizitare este de doar 5 ron.







luni, 20 mai 2019

Top 5 obiective de vazut in Venetia

Venetia, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, este asezat intr-o minunata laguna in Nordul Italiei. Orasul format pe 118 insule, legate de 354 de poduri, a fost declarat in anul 1979 patrimoniu al umanitatii de catre UNESCO. Fie ca doriti sa mergeti la pas, fie ca doriti sa mergeti cu vaporeto, in oras aveti foarte multe obiective de vizitat. Daca alegeti varianta vaporeto, de preferat ar fi sa va luati abonament pentru o zi intreaga, pentru ca puteti cobori si urca la orice statie, si puteti sa il folositi pe toate liniile, pentru a merge la alt obiectiv. Costul unei calatorii cu vaporeto este de 7.5 euro si daca optati pentru varianta de o zi, abonamentul costa 20 euro.
Din multitudinea de obiective de aici am incercat sa fac un top 5 obiective ce trebuie neaparat vazute daca veniti pana aici.
1. Pe primul loc se afla Palatul Dogilor (Palazzo Ducale ). Palatul Dogilor nu este gratis, dar este un obiectiv pe care trebuie neaparat sa il vizitati. Ridicat in forma actuala intre anii 1340-1424, dupa mai multe incercari, la inceput inca din secolul IX, a fost construit din lemn. Palatul gazduieste o galerie de picturi celebre ale unor pictori italieni nu mai putin celebri, dar si puscaria unde a fost inchis si de unde a si evadat Casanova. Puteti vedea aici chiar celula unde a stat si patul de lemn unde a dormit Casanova. In puscarie se ajunge pe un pod legat de palat, celebra punte a suspinelor. A capatat aceasta denumire deoarece condamnatii la moarte, trecand pe aceasta punte din palat spre puscarie vedeau pentru ultima oara lumina zilei printr-un geam mic cu privirea spre mare. Cum va spuneam, intrarea in palat nu este tocmai ieftina, costa 12 euro de persoana.





















2. Pe locul doi este Basilica San Marco. Asezata in piata cu acelasi nume. Biserica este cea mai mare din Venetia si este inchinata Sfantului Marcu. Fiind si Catedrala Patriarhala a Venetiei, mai este cunoscuta si ca Domul din Venetia. Catedrala se afla foarte aproape de Palatul Dogilor.
Intrarea in Basilica San Marco este gratuita, dar, ca sa urcati in turn sau sa vizitati muzeul costa, si nu putin. Turn in care urcati cu liftul pana la 90 de metri altitudine si de unde aveti o panorama frumoasa asupra lagunei. Timp de 30 de minute va bucarati de aceasta panorama unica in lume.

Ideal ar fi sa nu va prinda ora exacta in turn deoarece zgomotul clopotului care bate la fix nu o sa va iasa asa de usor din cap. Si aici intrarea este destul de piperata, si costa tot 12 euro. Ce trebuie sa stiti este ca, daca vreti sa intrati in biserica nu aveti voie cu rucsac sau alte bagaje, tebuie sa le lasati vis-a-vis la un fel de garderoba de unde vi se va da un tichet cu numarul casutei unde a fost pus bagajul, asta ca sa nu stati de doua ori la coada, la intrarea in biserica, (daca nu ati lasat bagajul o sa fiti intorsi din drum). Catedrala este frumoasa si pe afara si pe dinauntru si este pacat sa nu o vizitati, mai ales ca este gratuita.


















3. Pe locul trei va propun unul dintre cele trei poduri peste Canal Grande.  Podul Rialto, cel mai frumos pod ce traverseaza Canal Grande, construit din piatra, dupa mai multe incercari de a fost construit din lemn si dupa mai multe prabusiri (chiar cu lume pe el) intre anii 1588-1591, de catre arhitectul Antonio del Ponte. Podul acum gazduieste mai multe magazine de bijuterii si suveniruri. Sfatul meu este sa nu incercati sa cumparati de aici bijuterii, nu sunt tocmai ieftine. De ratat nu aveti cum, poate sa gasiti mai greu o bere ieftina in Venetia, dar podul nu, deoarece este foarte impunator si pe oricine ati intreba va indruma spre el.


4. Locul patru este ocupat de un cartier al Venetiei, un "ghetou",  un obiectiv gratuit, ce-i drept zgarcita din acest punc de vedere al obiectivelor gratuite, aici pana si o harta la biroul de informatii turistice costa 2.5 euro, harta ce trebuia sa fie gratuita, asa ca sa nu va bazati pe acest lucru, este cartierul evreiesc nu departe de gara centrala din Venetia undeva in stanga cum iesiti din gara. Ghetoul evreiesc, asa cum este numit el, este locul unde au fost fortati sa traiasca evreii din secolul XVI pana in secolul al XVIII-lea. Facut celebru de Shakespeare in piesa "Negutatorul din Venetia", este astazi o zona linistita in care traieste o comunitate mica de evrei si in care gasim muzeul evreiesc Museo Communita Ebraica.

















    
5. Pe locul cinci va propun o vizita pe Insulele Murano si Burano. Insulele ce se afla la doar cateva statii de vaporeto de Piata San Marco, sunt celebra datorita fabricilor de sticla ce se afla aici. Celebra sticla de Murano se fabrica aici manual in micile ateliere ce se afla peste tot pe cele doua insule. Merita mers pana pe insule deoarece pe langa frumusetea lor, va puteti si deconecta putin de agitatia Venetiei.


 
         
Cum va spuneam Venetia, spre deosebire de alte orase, este mai saraca in obiective gratuite, asta daca nu ne referim si la arhitectura tuturor palatelor de pe intreg curs al Canalului Grande.


vineri, 17 mai 2019

5 locuri minunate de vazut in jurul Hategului

Cand spui Hateg, imediat iti vine in minte rezervatia de zimbrii. Nu, nu este doar rezervatia de vazut in zona. Hategul este asezat strategic, fix in mijlocul unor obiective turistice importante ale Romaniei.
Strajuit la Sud - Vest de Muntii Retezat si la Sud - Est de Muntii Parang, Hateg este un orasel mic dar foarte cochet si curat. Langa parcul central avem cateva restaurante unde putem lua un pranz delicios sau putem bea o cafea buna la cele cateva terase din jur.













1. Primul obiectiv pe care trebuie neaparat sa il vizitati daca ajungeti in zona, este Castelul Corvinilor de la Hunedoara. Asezat la doar 25 de Km. de Hateg, acest castel este o bijuterie arhitecturala asezata intr-o zona minunata a Hunedoarei. Datand de la inceputul secolului al XIV- lea dupa cercetatorul Gheorghe Anghel sau in prima jumatate a secolului al XV - lea dupa alti cercetatori, este prima fortificatie de piatra din Hunedoara. Cetatea a fost transformata in castel de Ion de Hunedoara incepand cu anul 1440. Restaurat de curand cu fonduri UE, castelul arata extraordinar si merita din plin fiecare banut pe care il platiti pe bilet. Intrarea este de 30 ron pentru adulti si copii intra gratuit. Aici regasiti o mare parte din istoria Transilvaniei.

2. Un al doilea obiectiv propus este Manastirea Prislop. Locul de odihna al Parintelui Arsenie Boca se afla in Comuna Silvasul de Sus, la doar 12 km de Hateg. Intr-un loc mirific, la poalele muntelui, zona te trimite intr-o stare de meditatie profunda. In incinta manastirii pe langa biserica, ce este monument istoric, se mai afla si Mormanatul Parintelui Arsenie Boca. Parintele a fost staret al manastirii din anul 1948, pana cand manastirea a devenit o manastire de maici. Dupa aceasta a ramas duhovnic pana in anul 1959 cand comunistii au risipit obstea si Parintele a fost exilat in Bucuresti.



Putin mai sus de manastire, la doar 20 de metri de mormantul parintelui, se afla pestera Sfantului Ioan de la Prislop. Sfantul Ioan a vietuit aici in secolul al XVI- lea. Prislopul este un minunat loc de reculegere si regasire.











3. Al treilea loc minunat, aproape de Hateg este Biserica Densus. Biserica Sfantul Nicolae se afla in satul Densus si este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania. Construita in secolul VII cu pietre romane fasonate adsuse din ruinele cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, este biserica cu viata ecumenica neintrerupta din secolul al XIII- lea si pana astazi. Datorita particularitatilor constructiei, biserica este considerata cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului.


















In interiorul bisericii putem sa admiram o pictura unica in tara si in lume. Isus este pictat in straie romanesti. Din 1991 este propusa spre aprobare pentru a intra pe lista monumentelor UNESCO.




4. Nu departe de Densus la doar 17 km. se afla cetatea Sarmizetusa Regia, al patrulea obiectiv propus din apropierea Hategului. Sarmizegetusa a fost capitala si cel mai important centru militar si religios al statului Dac, inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. Dupa cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman, capitala a fost mutata la 40 de Km. la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ruinele cetatii Sarmizegetusa au fost trecute pe lista monumentelor UNESCO.



5. Nu putem pleca din Hateg fara sa mergem la Rezervatia de Zimbrii ce se afla la doar 5 km de centrul orasului. Rezervatia este situata intr-o padure de carpeni, stejari si brazi si se intinde pe o suprafata de 40 ha. Aici se mai afla doar cateva exemplare de zimbrii dar merita facuta o plimbare relaxanta prin frumoasa padure si sa admirati cei cativa zimbrii ce au mai ramas aici.



joi, 16 mai 2019

5 obiective de neratat in Insula Thassos


Thassos, poate cea mai apropiata insula greceasca de Romania, in jur de 600 km., unde se poate face plaja si baie sase luni pe an, este o insula care are foarte multe de dezvaluit. Insula de smarald cum mai este denumita datorita livezilor de maslini ce sunt aproape peste tot, are foarte multe plaje pe care nu trebuie sa le ratezi daca te afli aici.





1. Dar cum nu numai pentru plajele frumoase am venit pana aici, primul obiectiv din topul celor cinci este Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Asezata pe o stanca abrupta, in sudul insulei, intr-o zona superba, manastirea este foarte frumoasa si linistita. O manastire de maici, ce te asteapta la intrare cu bucatele de rahat facut in manastire, De pe terasa manasrtirii avem o priveliste minunata asupra Marii Egee. In zilele senine de aici se poate vedea chiar si Muntele Athos ce este vis-a-vis de Thassos. In muzeul manastirii putem admira un piron sfant ce a fost folosit la crucificarea lui IIsus. Sub manastire, chiar langa mare se afla o pestera cu apa sfintita. Legenda spune ca in timpul ocupatiei Otomane, acestia vazand ca Grecii se duc in continuare la biserica si Sfantul facea nenumarate minuni, au trimis cativa oameni sa distruga manastirea. Unul dintre ei a indraznit sa polueze apa sfintita ce curgea aici. In acel moment a fost trasnit de Sfant si a murit, in timp ce izvorul a disparut in manastire. De atunci apa curge printre stanci. Se spune ca orice om care are o problema de sanatate si bea apa de aici, se vindeca.

2. Un al doilea obiectiv de vizitat in Thassos este frumoasa plaja Makriamos. Aflata in Nord - Estul insulei, este una dintre cele mai frumoase plaje, dintre cele pe care le gasim aici. O plaja cu nisip fin si cu intrare lina in apa, aflata intr-un mic golfulet,  plina de umbrele albastre, are toate atuurile pentru a ne simtii bine intr-o zi in care dorim intr-adevar sa ne relaxam si sa ne detasam de toate problemele cotidiene. Aceasta plaja este cotata cu steagul albastru.


3. Daca sunteti veniti cu masina pe insula puteti face si un tur complet al acesteia. Insula are de jur imprejur o distanta de doar 99 de km si soseaua este foarte buna. Daca nu sunteti cu masina, puteti inchiria foarte usor si destul de ieftin o masina pentru o zi, in care puteti puncta toate obiectivele de pe insula. Sunt mai multe variante de inchiriere. Exista o varianata mai ieftina. Aceasta consta in faptul ca nu puteti depasi 100 de km. Adica nu puteti iesii de pe insula.


4. Al patrulea obiectiv propus este Giola. Giola sau piscina sirenelor, cum mai este denumit de catre localnici, este un mic iaz intre stancile de pe malul marii. Forma piscinei este ovala si are un diametru de circa 10 metri. Adancimea maxima in jur de 6-8 metri. Aceasta piscina naturala a fost sapata chiar de apa marii in stancile de pe mal. Ea este "aprovizionata" mereu cu apa la cate un val mai puternic. Datorita faptului ca nu comunica direct cu marea, apa din piscina este foarte calda.



5. Un al cincelea obiectiv pe care nu trebuie sub nici o forma sa il ratati in Thassos, este seara greceasaca. Aici nu este ceva obisnuit ca in alte parti. Seara se tine la un restaurant de aproape 1500 de locuri. Augustos Fantastico. Pe langa mancarea si bautura specifica zonei mai avem parte si de un spectacol frumos facut de insusi patronul acestui restaurant. Parte din spectacol, avand in vedere ca este o zona viticola, este si fabricarea traditionala a vinului.  Intr-un butoi foarte mare, plin cu struguri, sunt invitate tinerele fete din public sa vina si sa stoarca strugurii cu picioarele goale. Dupa ce se termina acest procedeu, toate fetele sunt spalate si sterse pe picioare de catre acest domn, patronul tavernei.


joi, 9 mai 2019

Paste si 1 Mai la Cetatile din Transilvania si bai la Hajduszoboszlo

Daca tot erau mai multe zile libere care se legau cu cateva zile de concediu, am decis sa mergem la Hajduszoboszlo in Ungaria. Nu mai fusesem niciodata dar auzisem ca strandul Hungarospa, cel mai mare din Europa este foarte frumos.
Pentru ca drumul este lung si Ana avea doar 2 ani, nu puteam sa merg direct asa ca am hotarat sa fac un circuit cu mai multe opriri si sa vizitez mai multe cetati din Transilvania.

Am plecat vineri dimineata din Bucuresti si am ramas prima noapte la Sibiu. Pensiunea la care am stat este langa stadionul echipei Hermannstadt, foarte aproape de centrul istoric. Surprinzator, nu a fost foarte aglomerat nici pe Dealul Negru, nici pe Valea Oltului, asa ca am ajuns destul de repede. Cum vremea era superba, am plecat imediat la plimbare prin centrul vechi. Spre seara ne-am odihnit deoarece incepea o saptamana de alergat prin tara cu masina.





















A doua zi dupa ce am baut cafeaua ce era din partea casei, ne-am urcat in masina si am plecat spre Hateg unde aveam de stat urmatoarele doua nopti. Nu am vrut sa conduc in ziua de Paste si am ramas la Hateg 2 nopti. Pana acolo aveam ca obiectiv sa vizitam Castelul Corvinilor din Hunedoara si Manastirea Prislop. Ne-am urcat pe autostrada Sibiu - Deva si am coborat la Hunedoara. Din autostrada este indicator catre Castel. Fiind Sambata Mare am avut norocul sa nu fie aglomeratie asa ca am gasit usor loc de parcare foarte aproape. Intrarea este 30 de ron dar merita fiecare banut. Castelul este unul dintre cele mai frumoase din tara si cel mai bine intretinut. Pentru vizita alocati-va circa 1 ora si ceva.


De aici si pana la Prislop sunt doar 20 de km si drumul este foarte bun. Locul este un colt de Rai, binecuvantat de Dumnezeu! Aici la mormantul Parintelui Arsenie Boca nu era coada. Am avut doar doua persoane in fata si pot spune iarasi ca am avut noroc.  Am urcat si cei aproape 100 de metri pana la grota Parintelui Ioan de la Prislop dupa care a inceput o ploaie cu grindina. Ploaia a tinut doar 3 minute dupa care ca printr-o minune a iesit soarele.




Am plecat fericiti si multumiti sufleteste pentru ca am reusit sa ajungem aici si sa fie asa de liniste. Ne doream de mult sa ajungem si uite ca Dumnezeu ne-a calauzit pasii chiar in Sambata Mare!
De aici si pana in Hateg sunt doar 12 km si pensiunea la care am stat este chiar in centrul orasului. Oras care de altfel este mic dar de unde se poate pleca in multe calatorii. Strajuit pe de o parte de Retezat si in partea cealalta de Parang, orasul ofera o priveliste foarte frumoasa. Am remarcat curatenia ce domneste peste tot pe unde te uiti.



Pentru ca era sambata Pastelui si aveam o biserica la doar 2 minute de mers pe jos de pensiune, seara am fost la slujba de inviere. Trebuie sa remarc un lucru care m-a frapat: civilizatia, ce prin Bucuresti a disparut cam de multa vreme. Nu era acea inchesuiala din Bucuresti, mai ales ca aici in zona este obiceiul sa se inconjoare de 3 ori biserica in seara de Inviere. Am luat lumina si am inconjurat si eu biserica dupa care am plecat spre pensiune sa aduc Lumina Sfanta.
A doua zi, fiind Duminica Pastelui am plecat intr-o mica plimbare catre Biserica Densus. Biserica este cea mai veche biserica din Romania cu activitate ecumenica permanenta din secolul XIII si pana astazi. In biserica, Isus este pictat imbracat in costum popular romanesc, mai precis intr-o ie din aceasta zona. Dupa binecuvantarea Parintelui de la Densus am plecat spre pensiunea unde Ana se putea juca in voie deoarece curtea era plina de jucarii si multe facilitati pentru copii. Avea inclusiv o casuta si o trambulina unde se putea juca in voie.


Urmatoarea zi aveam de mers destul de mult pana la Hajduszoboszlo. Am plecat in jurul orei 10.00 si am facut doar o mica oprire de vreo jumatate de ora in frumosul oras Oradea. Centrul orasului este superb, toate cladirile sunt proaspat renovate. Cele doua Biserici de la intrare in centrul vechi sunt foarte frumoase. Am intrat si eu in Catedrala Ortodoxa sau Biserica cu Luna cum mai este denumita. Daca aveti cumva drum in zona, nu ezitati sa intrati in oras si sa vizitati macar centrul. Este superb! Langa centru mai este un parc foarte frumos dar in care nu mai aveam timp sa intru. De aici si pana in Hajduszoboszlo mai sunt circa 60 de km. Daca vreti un mic pont va spun ca nu aveti nevoie de vigneta care costa 11 euro. Vigneta in Ungaria este doar pentru autostrazi. Puteti merge pe drumurile nationale sau judetene fara sa intrati pe autostrada. Asa ca setati-va GPS-ul sa ocoleasca autostrazile si va va duce direct in centru sau unde aveti cazare. Eu am stat la o pensiune la doar 4 minute de mers pe jos de centru si de Hungarospa, motivul sosirii noastre aici.
Urma sa stam 4 nopti asa ca nu ne-am grabit sa ne ducem la strand, chiar daca dupa ora 16:00 este si o reducere de tarif, si am plecat sa vizitam putin mica statiune sau orasel. Aveam de facut si cateva cumparaturi, asa ca am plecat si pana la cele doua supermarketuri de la intrare in oras, Aldi si Tesco. In oras mai sunt si alte magazine cum ar fi Spar, Coop, Peny Market dar am preferat sa mergem acolo. La Tesco era si un mic mall si un Pepco. Chiar la intrarea in strand in centru este un parculet cu loc de joaca pentru copii, de unde Ana nu mai voia sa plece.
A doua zi de dimineata, dupa ce am mancat si am baut cafeaua am plecat la Aqua Palace.
Hungarospa, cel mai mare strand termal din Europa, a fost construit in 1935 si este impartit in patru sectiuni. Strandul propriu-zis este in aer liber si intrarea este separata. Este imens!  Aici avem si bazine cu apa termala ce sunt deschise tot timpul anului si un bazin foarte mare, cel mai mare din Europa cu apa dulce in aer liber si multe alte bazine mai mici. Mai exista si un lac populat cu crap  romanesc si un parc destul de mare. A doua sectiune este cea cu bazine termale interioare unde nu au voie copiii, din cauza componentei apei. A treia sectiune este Aqua Palace-ul unde am fost si noi. Acesta este un mare Spa pe 4 nivele. La primul nivel sunt vestiarele, in jur de 1000. La intrare primiti o bratara cu cod de bara si la fiecare rand de vestiare aveti un scanner care, dupa ce ati scanat acel cod va indica pe un mic ecran numarul vestiarului. Dupa ce l-ati identificat, mergeti in dreptul randului unde se afla, scanati din nou codul si apasati un buton care deschide usa vestiarului. La etajul urmator sunt mai multe bazine fiecare cu alta temperatura. Majoritatea au intre 32-36 de grade. Exista si doua bazine cu apa termala ce nu sunt recomandate copiilor pana in 14 ani si adultilor li se recomanda sa nu stea mai mult de 20 de minute. Apa este benefica pentru circulatie si pentru sistemul circulator. Exista si un mic lazy river, un bazin construit intr-o mica pestera, baile Romane si foarte multe jacuzzi-uri si cascade. Exista si un mare bazin cu 2 copaci de unde tasneste apa in mai multe locuri. Acele "dusuri" fac un masaj excelent pentru spate.
Daca mai urcam un etaj, dupa ce o sa dam de un tobogan ce coboara in piscina cu copaci, ajungem la etajul dedicat copiilor. Aici gasim trei bazine mari cu apa intre 30 si 60 de cm si incalzita intre 32 si 36 grade dotate cu tobogane mici si multe statuete unde se pot juca copiii. Mai avem si doua tobogane mari, unul acoperit, gen tub si unul normal, dar tot in spirala. Tot aici avem si un loc de joaca pentru copii, destul de mare si cu multe facilitati. Este gratuit si el, inclus in tariful de intrare.
Tot de la acest etaj se poate ajunge la cea de a patra sectiune a strandului, la SPA. Aici avem foarte multe proceduri ce se pot face contra cost, si avem si saune umede, uscate si bazine cu apa rece etc. Tot de la acest etaj se poate ajunge la un restaurant de unde putem putem manca pizza, burgeri, paste etc, toate facute pe loc si gasim si cafea, bere, apa si sucuri. Preturile nu sunt mari deloc pentru un parc acvatic. O pizza de exemplu este in jur de 20 de ron in banii nostri. Ceea ce trebuie sa stiti ca puteti plati doar cu forinti sau cu cardul. Tot de pe acest etaj, in partea opusa restaurantului avem o piscina in care putem face surfing. Este o piscina care imita apa unui rau. Ca sa incerci este gratuit inclus in biletul de intrare, dar daca vrei sa inveti cu un instructor specializat, se plateste separat. Tot aici mai avem si o sala de forta, tenis de masa, etc. Daca mai urcam un etaj avem o piscina semiolimpica cu apa de 26-28 de grade, care o sa ni se para rece cand intram prima oara, fata de cea din celelalte bazine, dar in care putem inota in voie. Pentru cei veniti cu copii mici, cu carucioare aveti un lift care poate facilita accesul de la vestiar la orice etaj.
Cam acesta este in cateva cuvinte cel mai mare strand termal din Europa, Hungarospa.

Dupa o zi petrecuta aici nu prea iti mai vine sa faci nimic, doar poate sa lasi copilul sa se joace putin in parcul din centrul statiunii, unde are destul nisip incat sa te poti relaxa si tu macar o jumatate de ora.











Urmatoarea zi am plecat sa vizitam un oras aflat la doar 20 de km de Hajduszoboszlo, Debrecen.
Un oras foarte frumos, cu cladiri vechi si bine intretinute cu un tramvai nou si modern ce strabate tot centrul, dar cu o linie ingropata in asfalt astfel incat sa nu se auda nici cel mai mic zgomot. Avand in vedere ca era 1 Mai, nu prea erau multe locuri deschise, asa ca am gasit doar vreo trei restaurante la care se putea manca. Cum voiam neaparat o ciorbita pentru Ana am intrat intr-unul unde am gasit o supa de pui. Vazand la masa vecina ceva interesant am intrebat ospatarul ce este si l-am rugat sa ne aduca si o portie din acel preparat. Era un fel de mancare ciorba, in paine cu foarte multa carne si carnati picanti. A fost foarte delicioasa, la fel ca si supa de pui!
Inainte de a ajunge in centru am fost la Gradina Zoologica. De fapt acesta era si scopul vizitei noastre in Debrecen. Auzisem ca este o Gradina Zoo foarte frumoasa si voiam neaparat sa o vedem. Intr-adevar este o gradina frumoasa si bine intretinuta cu destule animale ce nu se mai regasesc la Zoo Baneasa, girafe, hipopotami, pinguini etc. Tot in cadrul Gradinii Zoo este si un parc de distractii pentru copii. Accesul in parc este gratuit, dar pentru fiecare aparat de joc trebuie sa cumperi separat fise.

 






In penultima zi de stat aici am fost din nou la balaceala in Aqua Palace. Voiam sa mergem la strand deoarece pe 1 Mai s-a deschis tot, dar vremea nu prea a tinut cu noi. Nu era foarte frig dar cu copil de 2 ani jumate este mai dificil sa mergi la bazine in aer liber, fie si cu apa calda, daca afara sunt doar 14 -20 grade. Am mai petrecut asadar o zi minunata in acest aqua parc imens. De data aceasta avand in vedere ca se deschisese strandul in aer liber era si inauntru mult mai liber ca in prima zi. Niste prieteni care au fost aici de Paste au reusit cu greu sa intre sambata deoarece era foarte aglomerat.
Dupa baie ne-am plimbat putin si prin frumoasa statiune. Aici sunt cateva hoteluri foarte cochete si dotate si ele cu cate un SPA cu apa termala, diverse tratamente si multe tarabe cu suveniruri.






In ultima zi am plecat de dimineata spre Sasciori, undeva pe langa Sebes, la intrare pe Transalpina, unde aveam urmatoarea cazare. In drum doream sa ne oprim la Deva sa urcam cu funicularul la Cetate. Deoarece nu am mai apucat sa ne oprim la dus, am reusit acum. Intrarea este 20 de ron si include drumul dus-intors cu acest funicular. Cetatea, destul de frumoasa, dar este exlipsata de privelistea de aici. Pe de o parte poti vedea orasul si in cealalta parte este un peisaj de vis asupra muntilor Retezat in departare. De aici pana la Sasciori sunt 78 de km dar intrand pe autostrada Deva - Sibiu, nu ai cum sa faci mai mult de 30 de minute.
Ajunsi la pensiune am ranas placut surprinsi de locul minunat in care este amplasata si de cat de frumosa poate fi. Ne-a depasit cu mult asteptarile, mai ales ca dadusem doar 70 de ron pe noapte. Curtea foarte mare cu un frumos gazon, unde Ana a putut alerga in voie,  camerele mari si curate, bucataria mare si echipata cu tot ce ai nevoie si gazda extrem de placuta si primitoare ne-a facut sa ne simtim excelent. Urmatoarea zi trebuia sa plecam spre casa si in drum sa vizitam si Cetatea Taraneasca de la Calnic. Am aflat intamplator ca la Alba Iulia este un festival Medieval ce are loc in Cetatea Alba Carolina. Avand in vedere ca totul era ok la pensiune si voiam sa vedem si acest festival am hotarat sa mai ramanem o zi si sa mergem la Alba. Zis si facut. A doua zi eram in cetatea Alba Carolina unde avea loc festivalul. Cetatea la fel de frumoasa cum am lasat-o acum un an, cu frumoasa Catedrala a Incoronarii Regelui Ferdinand si  a Reginei Maria, cu nu mai putin frumoasa catedrala catolica de langa, dar acum imbracata in straie de festival si plina de printese si luptatori daci si romani, care mai de care mai frumos imbracati. Dupa ce am vizitat cetatea si am facut poze cu toti luptatorii si toate princesele ce pana la urma le-am gasit aici (le cautasem cu Ana in toate castelele si cetatile vizitate saptamana trecuta dar nu erau acasa), am coborat undeva la un nivel inferior al cetatii sa mancam. Daca am vazut ca Ana inca mai rezista, am mers si la spectacolul oferit de acesti luptatori. Foarte frumos acest spectacol! Dupa prezentarea tuturor legiunilor Romane si a luptatorilor daci au urmat cateva demonstratii de lupta Daco-Romana. Spectacolul a continuat pana seara tarziu cand a fost retragerea trupelor cu torte. Ajunsi la pensiune am degustat din palinca si cognacul oferit de gazda, cadou de bunvenit.


In sfarsit trebuia sa se si termine candva acest concediu si a venit pana la urma ultima zi! Nu a fost doar un drum lung spre casa. In plan era si vizita unei Cetati Taranesti aflata la doar cativa km de Sasciori, la Calnic. O cetate foarte frumoasa cu o biserica reformata si un muzeu de obiecte taranesti foarte bine echipat. Cetatea mai are si o crama cu multe butoaie foarte mari, o curte plina cu flori si cactusi si o Biserica Catolica ce era in renovare si pe care nu am putut-o vizita. Intrarea este doar 10 ron. De aici drumul ne scoate direct in autostrada Deva - Sibiu la Miercurea Sibiului la doar 40 de km de Sibiu. Ne-am decis sa vizitam si Castelul de Lut de la Porumbacul de Sus ce este situat la doar 30 de km de iesirea de pe centura Sibiului pe drumul de Brasov. Intrarea aici este doar 5 ron de persoana. Te vei simti intr-o lume de basm. Casutele de lut, foarte frumos asezate pe malul unui rau ce curge cu repeziciune, sunt ca in desenele cu Alba ca Zapada sau Hansel si Gretel. Se poate vizita doar o casuta dar sunt doua turnuri unde se poate urca si de unde se pot face poze. Merita sa veniti pana aici daca aveti drum in zona, mai ales ca am inteles  in curand se va transforma in hotel si nu stiu cum se va mai putea vizita. In zona sunt pensiuni si restaurante unde se poate manca.
Drumul spre casa nu a fost scurt, dar m-am hotarat sa o iau pe Brasov si nu a fost asa de aglomerat cum credeam ca o sa fie pe Valea Oltului sau pe Dealul Negru. Nu, nu va imaginati ca am venit pe Valea Prahovei si brusc s-au schimbat lucrurile si era liber. Nu, am venit pe Sacele - Cheia si a fost un drum extrem de frumos si liber. La Ploiesti am intrat pe autostrada si in jur de ora 20:00 am ajuns acasa, bucurosi ca avem o tara frumoasa cu obiective turistice la tot pasul si cu peisaje minunate.
Daca reusim sa avem putin mai multa grija de ea si sa o promovam cum trebuie, ar fi minunat!